Top Banner

Løg: Tårefremkaldende vidunderingrediens

Lad os finde løgbrillerne frem og snakke lidt om de små, skarpe hverdagsfætre, der får tårerne til at trille og maden til at smage (af mere). Løg er en uundgåelig beboer i køkkenet – og jeg tør godt vædde med, at alle de salte retter, du har kreeret den sidste måneds tid, har indeholdt løg. 

Løgets obligatoriske køkkenstatus er også med god(e) grund(e). Det indeholder både nyttige stoffer for kroppen, samtidig med, at det har et smagsspektrum, der spænder vidt og bredt – og som derfor gavner (næsten) enhver salt ret.

Et utal af muligheder

Zittauerløg er, trods deres kedelige ydre, alt andet end kedelige, hvis du spørger mig. Jeg vil endda gå så langt som at kalde løget for yderst glamourøst. Dets anvendelsesmuligheder er formidable, alt efter om man spiser det råt, karamelliserer det, steger det let eller får dets sukker til at karamellisere. 

Løgets alsidighed giver det mulighed for at bidrage med både smag og tekstur til alt fra supper, karryretter, saucer til salsaer og salater. På smagsspekret spænder løget helt fra bitter til enormt sødt. Bruger du for eksempel de gule løg helt rå, er de bitre og sprøde. Steger du dem en anelse, bliver bitterheden mildnet og smagen af løg mere afrundet, og steger du dem i længere tid, vil løget karamellisere og dets sødme træde helt i front. Det synes jeg sgu (undskyld mit franske) er fascinerende. 

Fra tilbedelsesgrøntsag til favoritråvare

Det ydmyge, men vidtfavnende løg har været fast bestanddel i den menneskelige kost siden forhistorisk tid. Løget er en af de tidligst dyrkede afgrøder og er en grøntsag, der befinder sig vel i ethvert klima, hvorfor det dyrkes verden over. 

De gamle egyptere brugte løget som objekt for gudetilbedelse, mens grækerne fra det første århundrede brugte det til at styrke de atleter, der skulle være med i de olympiske lege. 

Middelalderens europæere brugte løg som basisingrediens i stort set al madlavning – og det var en favorit-råvare for både fattige og rige. Derfor blev løget også med stolthed bragt med til Amerika, da de første europæere skulle bosætte sig her. I dag er løget den mest dyrkede (og spiste) grøntsag, der – sammen med den mindre, men lige så smarte fætter; hvidløget – udgør basis for størstedelen af de salte retter, der kreeres i dagens køkkener. Min (og din?) løgfascination er derfor ikke enestående, men hammer godt begrundet.