Ingredienser
Grydestegt kylling
- 1 kylling ca. 1400 gram af bedste kvalitet du kan finde (større = mere tilberedningstid
- 1 håndfuld persille der skal bruges mere, end du tror
- 1 løg (lille)
- 1 liter hønsefond vand med hønsebouillon er helt fint
- neutral olie
- timian et par kviste (kan udelades)
(Seriøst lækker) sovs
- skyen fra gryden
- 1,5 dl piskefløde
- 75 gram smør
- hvedemel
- salt
- peber
- sovsekulør kan udelades
Sådan gør du
Tilberedning af kylling
- Hvis kyllingen ikke allerede er klargjort skal du lige rense den, tømme for indmad mv.
- Brun dernæst din kylling i lidt neutral olie ved rimelig høj varme (7 ud af 9 her) – sørg for at vende den jævnligt så den ikke brænder på.
- Pil løg og skær i kvarte. Skyl persille og pil de største stængler fra. Fyld kyllingen med løg og persille og luk evt. tæt med et par kødnåle. Put kyllingen i en gryde sammen med vand, og lad den simrekoge under låg ved middelvarme i 45-60 minutter. Tjek løbende undervejs, gerne med et stegetermometer (bryst 70 grader og lår 75 grader). Alternativt er en kødnål også fin, prik blot ind ved låret – det skal være klar saft, der kommer ud.
- Når kyllingen er færdig sigtes det meste af væden op i en skål, og så skal der laves sovs.
- Lad kyllingen stå og trække på et skærebræt mens du laver sovs, og partér den lige inden servering.
Sovs
- Smelt smør i en gryde, pisk godt med mel i og lad det stege til det begynder at brune og tage lidt farve (dette kaldes også en opbagning)
- Pisk væden fra kyllingen i opbagningen lidt ad gangen – sørg for at alle klumper er pisket godt ud. Bliv ved til al væden er brugt, eller du har den ønskede konsistens.
- Hæld fløde ved til siden, kog op og smag til med salt og peber.
- Er saucen for lys i farven kan lidt kulør bruges.
Noter, tips og tricks
Grydestegt kylling er kylling som i gamle dage
I den danske madkultur kan man i sandhed hive nogle ualmindeligt velsmagende retter frem. Fælles for mange af dem er uhyggeligt meget velsmag. Og sovs. Virkelig meget sovs. En sådan ret er grydestegt kylling, også kendt som gammeldags kylling.
Egentlig er det meget simpel mad; man trækker den frækkeste kylling, man har, ud af køleskabet eller fryseren, får den klargjort og så skal den ellers bare hygge sig i en gryde sammen med lidt forskellige smagsgivere – og vupti, så har man mørt og saftigt kød, fond til en meget velsmagende sauce (okay, sovs!).
Dertil flankerer man måltidet med en selvvagt kartoffel – nye danske kartofler i, når de er i sæson, eller eksempelvis hasselback kartofler, som jeg brugte i tilfældet her og naturligvis noget surt – hjemmelavet agurkesalat og/eller rabarberkompot er mine favoritter.
Kyllingen fik lov at hygge sig mens jeg klargjorte de resterende grøntsager, og derfra var det bare at knappe en flaske vin op, nyde selskabet af kæreste såvel som gode venner, mens maden passede sig selv, og vi samtidig kunne nyde duften af det gode måltid, der ville byde sig til senere.
Prøv også mine skønne saftige frikadeller
Kvalitet giver bedre grydestegt kylling
Det bør ikke komme som et chok, men slutresultatet på din tallerken bliver proportionelt bedre med den kvalitet af råvarer, du fodrer din gryde med. Med andre ord bør du overveje kyllingen af god kvalitet, som har fået lov til at strække ben og stikke hovedet ned i ægte muldjord, ligesom din persille mv. også gerne må være godt spændstig og fuld af smag.
Selv sværger jeg til Løgismoses kylling (eller lignende) – kødet bliver så uendeligt meget mere interessant at spise, og sovsen, kammerat, den er værd at skrive hjem om.
Det er nemt at lave gammeldags kylling
Simremad, som en gammeldags kylling jo dybest set er, er dejligt let at lave. Det meste af tiden passer det nemlig bare sig selv. Dog vil jeg gerne opfordre til, at du lige et par gange i tilberedningstiden tjekker stegningen, så din kylling ikke bliver for tør. Tilberedningstiden er nemlig afhængig af størrelsen, men faktisk også den kylling du har – så hvis du lige tjekker den et par gange undervejs, sikrer du at du får en fantastisk saftig kyllingesteg.
Jeg laver min grydekylling på en bund af rodfrugter og løg i en stegegryde med låg i ovnen og tilsætter ribsgelé samt rødvin eller balsamico til “sovsen”. En af favoritterne i familien.
Det lyder sørme også lækkert, Allan! 🙂
Tak for en dejlig opskrift