Ingredienser
Paprikagryde – En hverdagsklassiker
- 1 svinemørbrad – min var 400 gram
- 100 gram bacon i tern
- 250 gram champignon
- 2 løg mellemstore (rødløg kan fint bruges)
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk paprika (sød)
- 140 gram tomatpuré
- 3 dl hønsefond
- 1 peberfrugt rød og stor (eller to små)
- 2,5 dl Piskefløde både piskefløde og madlavningsfløde kan bruges
- 1 spsk balsamico (mørk)
- 1 knivspids cayennepeber (kan udelades)
- persille frisk og bare en smule (kan udelades)
Sådan gør du
Paprikagryde – En hverdagsklassiker
- Svampe rengøres og skæres i mundrette stykker. Løg og hvidløg pilles og hakkes fint. Skær peberfrugt i mindre stykker også.
- Fjern sølvsene fra din svinemørbrad, hvis det ikke allerede er gjort, og afpuds mørbraden for overflødigt fedt og sener, hvis nødvendigt. Skær i mundrette stykker.
- Steg bacon sprød i en sauterpande eller gryde. Sæt til side på et stykke køkkenrulle.
- Brun dit kød i samme sauterpande og sæt ligeledes til side.
- Brun dine svampe (stadig i sauterpanden) hårdt ved høj varme. Når svampene har fået godt med farve samles de i den ene side af sauterpanden og hakket løg og hvidløg tilsættes sammen med lidt neutral olie – steg til løgene er blanke.
- Tilsæt paprika og rør det hele sammen. Lad det stege et minuts tid og tilsæt derefter tomatpuré – lad det ligeledes stege 1-2 minutter ved middel varme.
- Tilsæt dit brunede kød, bacon og hønsefond og lad det simre i 15-20 minutter til svinemørbraden er mør. Dernæst tilsættes fløden og du lader det koge op. Til sidst tilsættes den røde peberfrugt, som får lov til at stå i et par minutter mens din paprikagryde simrer.
- Smag til med salt, peber, lidt cayennepeber og en spiseskefuld mørk balsamico. Har du lidt frisk persille hakker du det fint, og topper din paprikagryde med det.
- Servér sammen med ris, kartofler, bulgur eller bare lidt fintsnittet spidskål.
Noter, tips og tricks
Paprikagryde – lækker gryderet med masser af smag
Paprikagryde er for mange en skøn hverdagsret, da det er en meget fri ret, forstået på den måde, at man kan putte alverdens rester i – og det vil stadig smage godt. Retten er også dejligt fryservenlig, så man har hurtig og velsmagende mad en travl dag.
Denne paprikagryde skal mest ses som en grundopskrift – der i sig selv smager fantastisk – men hvor du kan udskifte de elementer du har lyst til eller behov for at udskifte. Eksempelvis kan svinemørbrad fint udskiftes med nakkekoteletter eller kyllingekød.
Bruger du svinemørbraden, som opskriften dikterer, er der faktisk tale om en klassisk mørbradgryde. Dette kan du læse mere om efter opskriften.
Andre gode hverdagsopskrifter: Boller i karry på to måder | Gullashsuppe | Chili con carne
Mørbradgryde eller paprikagryde?
Forskellen på de to er faktisk meget minimal. I bund og grund er det den samme ret – med den ændring, at i en mørbradgryde bruger man svinemørbrad, hvor du i en paprikagryde har lidt mere frie tøjler.
Jeg kalder min for paprikagryde – om jeg bruger svinemørbrad eller ej – det giver bedst mening, synes jeg.
Paprikagryde – opskrift i billeder
Steg din bacon sprød og sæt til side.
Afpuds din svinemørbrad og skær den i mindre stykker. Brun kødstykkerne i din sautergryde og sæt kødet til side sammen med baconen.
Brun dine champignon ved høj varme. De er klar når de ikke afgiver mere væde og har fået en stegeskorpe.
Tilsæt løg og hvidløg sammen med lidt neutral olie og lad det stege blankt. Dine svampe kan du fint beholde i sautergryden, som jeg har gjort det her.
Paprika tilsættes, det hele røres sammen og det steger i et minuts tid.
Tilsæt tomatpuré, rør også det sammen og lad det stege i 1-2 minutter.
Kød, bacon og hønsefond tilsættes. Nu skal det simre i 15-20 minutter til kødet er mørt.
Tilsæt fløden og lad det koge op.
Tilsæt peberfrugten få minutter før servering. På den måde sikrer du lidt struktur i din ret.
Paprikagryde fra oven.
Jeg toppede min ret med lidt friskhakket persille, og så serverede jeg den til lidt fintsnittet rød spidskål – enkel og velsmagende hverdagsmad.
Hej. Den minder jo meget om min egen gryde, bortset fra at jeg godt kan lide, at de røde peberfrugter bliver svitset ved høj varme, inden de kommer i gryden. Men så bliver de selvfølgelig bløde.
God påske ?.
Hilsen Kjeld