Top Banner

Ungarsk gullashsuppe

Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
4.7 fra 21 stemmer
3 timer 15 minutter
6

Ingredienser

Gullashsuppe opskrift

 • 1 kg oksekød jeg foretrækker bov, bryst eller lignende, som jeg selv skærer i store stykker
 • 1 kg kartofler
 • 500 gram gulerødder
 • 3 løg
 • 4 fed hvidløg
 • 3 spsk paprika sød – du kan bruge mere paprika, hvis du vil
 • 2 tsk cayennepeber
 • 3 ds tomatpuré de små à 70 gram
 • 3 ds cherrytomater hakkede tomater kan også bruges
 • 3 peberfrugter én af hver farve – rød, gul/orange og grøn
 • 2 liter oksefond (mild)
 • ½ liter øl – mørk øl (jeg foretrækker brown ale)
 • 5 laurbærblade
 • 10 peberkorn (hele)
 • Neutral olie til at brune kødet
 • Salt

Sådan gør du

Gullashsuppe opskrift

 • Start med at trimme dit kød for overflødigt fedt og sener, skær det dernæst i store flotte tern
 • Klargør grøntsagerne ved at pille løg og hvidløg, hak begge fint. Skræl gulerødder og skær i tynde skiver. Skær peberfrugt i mundrette stykker.
 • Brun kødet i en brændvarm stor gryde med lidt neutral olie i – når kødet er godt brunet på de fleste sider hældes det i en skål sammen med væden. Du kan med fordel brune kødet af flere omgange, så der ikke frigives for meget væde (som gør at du koger kødet i stedet for at brune det)
 • Steg løg og hvidløg i gryden fra før til det er blankt. Tilsæt paprika og steg videre i et minuts tid.
 • Tilsæt gulerødder og tomatpuré og steg det 2 minutters tid. Dernæst tilsættes kød, cherrytomater fra dåse, oksefond, peberfrugt, laurbærblade og peberkorn. Kog det hele op.
 • Når suppen koger tilsættes øllen – lad det koge op igen. Nu skal gullashsuppen simre i cirka 3 timer til kødet er mørt – tjek løbende om kødet er klart. 
 • Cirka 30 minutter før suppen er klar skræller du dine kartofler og skærer dem i mundrette stykker – hæld dem i suppen og lad dem koge med, til de er møre.
 • Tilsæt cayennepeber lidt ad gangen til gullashsuppen er, som du vil have den. Smag til med salt til slut
 • Gullashsuppe er et helt måltid i sig selv, men du kan snildt servere et godt stykke brød til.

Noter, tips og tricks

Gullashsuppe er særdeles velegnet til at fryse ned. Du kan eventuelt lave lidt mindre kartofler til førstedagen, og så koge en frisk portion kartofler i suppen de næste dage, du varmer den op.
Spidskommen er også et hit i gullashsuppe – prøv det.

Fyldig og lækker gullashsuppe

Gennem et liv vil der for alle mennesker være nogle retter, som går igen og igen – alt efter årstiden. En af disse er for mig den ungarske gullashsuppe, der med sin behagelige varme og krydrede smag kan gøre enhver aften en smule bedre. Oprindeligt blev denne udgave af den ungarske gullash præsenteret for mig af min bedre halvdel, og sidenhen har jeg lavet et par småjusteringer, som jeg synes klæder retten.

Gullash kan tilsyneladende staves på mange måder, jeg er blandt andet stødt på Gullasch, goulash, Gulyás og den model jeg er gået med: Gullash.

Traditionel ungarsk gullashsuppe

Den oprindelige gullash, som faktisk hedder Gulyás, stammer fra Ungarn, og så består den af en oksefond, tomat, peberfrugt, løg og naturligvis en god paprika – derudover skulle kommen vist også være en del af den oprindelige opskrift – det har jeg udeladt.

Læs også: Hønsekødssuppe // Tomatsuppe // Hjemmelavet lasagne // Hjemmelavet pizza

Dertil findes der et væld af variationer, hvor især kartoffel som fyld har vundet indpas – også hos mig. Ingen af dem er mere rigtig, end den anden.

Selv i Ungarn har man op til flere forskellige udgaver, som blandt andet inkluderer:

 • Székely Gulyás (med sauerkraut og creme fraiche)
 • Betyár Gulyás (med røget okse- eller svinekød)
 • Birkagulyás (fårekød og rødvin)

Du kan altså trække din gullash i lige præcis den retning, du ønsker

Madsvins gullashsuppe

De mange muligheder til trods anbefaler jeg dog at prøve kræfter med suppen, som den er i denne opskrift, da den i min beskedne optik er ret godt afstemt. Min version har også kartofler i sig, da det giver en god gang fylde – derudover er der gulerødder og en del øl, alt sammen giver suppen en fantastisk smag, når den har fået lov til at simre et par timer. Jeg kan også godt lide, at suppen får lidt varme fra enten chili eller cayennepeber, men kun akkurat nok til at det varmer lidt ekstra, uden nogensinde at blive decideret stærkt.

Lav gerne en stor portion – gullassuppe er fantastisk at have i fryseren, så man kan få et godt og nærende måltid mad på en ekstra travl dag.

Gullashsuppe i billeder

Trim dit kød for det værste overflødige fedt og eventuelle sener

Oksekød til gullashsuppe
Oksekød til gullashsuppe

Skær oksekødet i tern. Jeg foretrækker dem store.

Oksekødet skæres i tern
Oksekødet skæres i tern

Find din bedste paprika frem – jeg har været så heldig at få rigtig ungarsk paprika af et par gode venner. Til denne ret brugte jeg kun den grønne – altså den søde paprika. Er du ikke helt så heldig som jeg, så køb en god paprika – ikke den billigste – det kan svare sig.

Find paprika frem
Find paprika frem

Løg og hvidløg steges i lidt olie til det er blankt. Tilsæt paprika og steg yderligere i et minuts tid

Løg og hvidløg steges
Løg og hvidløg steges

Tilsæt gulerødder og tomatpuré og lad det stege i et par minutter.

Gulerødder og tomatpuré
Gulerødder og tomatpuré

Tilsæt cherrytomater fra dåse og rør rundt.

Cherrytomater fra dåse
Cherrytomater fra dåse

Hæld kødet tilbage i gryden.

Kød i gryden
Kød i gryden

Tilsæt oksefond, hakket peberfrugt, laurbærblade og peberkorn. Du kan eventuelt hælde laurbærblade og peberkorn i en lille tepose – så er det nemt at fiske op igen. Kog gullashsuppen op.

Oksefond, laurbærblade og peber

Tilsæt en mørk øl – jeg er svært glad for at bruge Ale No. 16 i madlavningen, da den ikke er alt for stærk, sød, tyk eller noget andet – den ligger sig dejligt midt i mellem det hele, og er derfor i min optik velegnet til madlavning.

Nu skal din gullashsuppe stå og simre i et par timer til kødet er helt mørt – det tog cirka 3 for mig.

Tilsæt mørk øl
Tilsæt mørk øl

Når der er en halv times tid tilbage af simretiden for gullashsuppen skræller du dine kartofler og skærer dem i store mundrette stykker – lad dem koge med til suppen er færdig og kartoflerne er møre.

Kartofler
Kartofler tilsættes

Efter cirka 3 timer står du tilbage med den mest vidunderlige og velsmagende omgang ungarsk gullashsuppe. Den kan redde enhver dag for mig (og forhåbentligt også dig), og så er den også ganske sund.

Gullashsuppe opskrift

Selvom gullashsuppe helt klart syner mest af hverdagsmad, så smager det for mig så godt, at jeg snildt kan servere det i weekenden – også for gæster. Jeg laver altid en stor portion, så der er suppe til to dage i træk og lidt til fryseren.

Får du lyst til at eksperimentere synes jeg at du skal prøve udgaven her først – der er arbejdet en hel del for at den skal smage “perfekt”. På den måde kender du grundsmagene i din gullashsuppe, og vil derfor lettere have ved at justere næste gang til noget du har lyst til.

Velbekomme!

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

7 Kommentarer

 1. Det ser lækkert ud. Tror du ikke, at det kan laves i en trykkoger? Der fordamper væden ikke og smagen bliver meget intens. Jeg laver bla. gullash og skipperlabskovs og “gode ben” i trykkogeren.
  Har lige spist Mou gullashsuppe med knasende rå løg i – det var ikke lækkert, den må være kogt for lidt.

   • Hej Mads
    Vil man kunne koge en f.eks gullasch i 10 timer i ovnen? mange simerretter er på 3-5 timer og det passe dårligt med arbejde og hverdag. Men hvis man kunne starte om morgenen, vil det være super.

    • Hej Kristian,

     Det skulle nok kunne lade sig gøre, men vi er nødt til at komme ned på en lav temperatur, jeg ville sigte efter 70-80 grader, og så skrue op når jeg kom hjem, hvis nødvendigt.

     Prøver du det, så hører jeg gerne resultatet 🙂

     P.S. Som første eksperiment ville jeg gøre det en weekenddag hvor jeg var hjemme, bare lige for at være sikker på at det hele spiller, ikke tørrer ud osv.

     Vh
     Mads

 2. Hej Mads.
  Hvad med en stegeso? Kunne man, med godt resultat, lave din gullasch i sådan en fætter?
  Har du forresten nogen gode og nemme opskrifter til stegeso?
  Dorthe

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?