Chili con Carne – Den bedste opskrift på klassikeren

Chili con carne er en ret, som rigtigt mange mennesker har en holdning til. For nogen skal den være ualmindeligt stærk, for andre knap så meget. Nogle vil have bønner i, andre mener, at det er blasfemi. Faktisk er det sådan, at i chili con carne konkurrencer rundt om i verdenen er det forbudt at have bønner i sin ret. Noget de fleste heldigvis kan blive enige om, er, at det er en skøn ret til både hverdag og weekend.

Hos mig er der ikke så meget fikumdik (tak til Jacob Haugaard for det ord). Min chili con carne vil aldrig blive overvejet i chili con carne konkurrencer, da jeg vil have bønner i retten, og jeg kan nu sagtens leve uden den form for hæder.

Til gengæld smager min chili så englene synger – og dét betyder noget. Om du vil have den meget stærk eller i en mildere variant styrer du helt selv – husk dog, at den er stærkere på andendagen.

Sådan laver jeg min chili con carne

Når jeg laver chili con carne, er chokolade og øl et must. Ligeså er bønner. Det giver en fantastisk afrundet smag, og konsistensen, som bønner giver, er i mine øjne uundværlig. Ydermere mener jeg ikke, at der behøves at være store mængder kød i retten – hvis du helt udelader det, så har du en chili sin carne (chili uden kød).

Læs også: Pasta bolognese // Oksesteg i stegeso // Guacamole // Græskarsuppe

Normalt vil jeg foreslå frisk chili af middel styrke (lemon drops eller lignende), men desværre blev alle mine chili-planter ramt af syge i efteråret, så denne gang blev det med tørrede chiliflager – cayennepeber kan ogsåo bruges. Selvom jeg til enhver til vil anbefale at skære nogle store, flotte stykker kød af diverse udskæringer fra koen, så kan du altså også godt bruge hakket oksekød.

Som med al anden madlavning bliver en chili con carne opskrift kun rigtigt god, hvis råvarerne er af en ordenlig kvalitet. Gode bønner og gode tomater giver en bedre konsistens og smagsdybde, ligesom godt oksekød rent faktisk smager af noget og bidrager med en bedre sauce. Brug nedenstående opskrift som din grundmodel, og smag den så til som du ønsker den.

 

God fornøjelse – og lav nu ikke din hjemmelavede chili con carne alt for stærk 🙂

Chili con carne opskrift

4.6 fra 48 stemmer
Print opskrift Pin opskrift
Chili con carne er en dejlig varm ret, som fungerer godt i en travl hverdag.
3 t
4

Ingredienser

 • 500 g oksekød tykkam, bryst, bov eller lignende - hakket oksekød kan også bruges
 • 2 dåser flåede eller hakkede tomater gerne af god kvalitet
 • 2 dåser kidneybønner (tørrede pintobønner kan også bruges - de skal så udblødes i vand 12 timer før
 • 1/4 liter brown ale stout og porter er no go!
 • ½ liter oksefond
 • 3 peberfrugter gerne af forskellig farve
 • 2 mellemstore løg
 • 3 fed hvidløg
 • 1 tsk tørrede chiliflager eller frisk chili, hvis du har det
 • 1 spsk spidskommen
 • 1 spsk tørret koriander
 • 1 spsk sød paprika
 • ½ tsk kanel
 • 40 g 70% mørk chokolade pas på med at bruge for sød chokolade
 • ½-1 tsk rørsukker almindelig kan også bruges
 • Neutral olie
 • Salt og peber
 • God mørk eddike (balsamico eller æbleeddike)

Sådan gør du

 • Start med at trimme sener og det værste fedt fra kødet og skær det i store og flotte tern
 • Brun kødet i et skvæt olie ved høj varme i en stor gryde, sæt kødet til side bagefter
 • Hak løg og hvidløg fint, peberfrugter hakkes i lidt større stykker
 • Svits løg og hvidløg blankt i noget olie i samme gryde som du brunede kød i.
 • Tilsæt peberfrugt, chili, spidskommen, paprika og tørret koriander, som steges med et par minutter.
 • Dernæst tilsættes bønner, der ligeledes også steger med et minuts tid
 • Hæld kød, øl, oksefond og tomater i gryden, og lad det småsimre uden(!) låg ved middel/lav varme i 2,5-3 timer - spæd eventuelt til med lidt ekstra øl og/eller fond, hvis det er ved at koge tørt
 • Tilsæt kanel og chokolade - lad det koge med et par minutter til chokoladen er helt smeltet
 • Smag til med ca. ½-1 tsk rørsukker, salt og peber, din bedste mørke eddike og eventuelt en lille smule mere chokolade

Noter

Servér din chili con carne med lidt gode ris, eller bare med nachos chips, som du dypper i chilien. Chili con carnen er også særdeles velegnet som fyld i både kolde og varme mexicanske pandekager.
Nogen kan godt lide en klat creme fraiche på toppen af deres chili con carne - jeg er en af disse 🙂
P.S. Chili con carne er særdeles velegnet til at blive frosset ned.

Chili Con Carne opskrift i billeder:

Kødet er afpudset og skåret i store flotte tern.

Kød til chili con carne

Kød til chili con carne

Kødet er brunet og sat til side.

Kødet er brunet

Kødet er brunet

Jeg foretrækker helt klart en god brown ale. Skovlyst Brown Ale kan tit erhverves for 10 kr. for en halv liter – og den udmærket som øl til din chili.

Der tilsættes øl

Der tilsættes øl

Når øl og fond er tilsat hælder du de 2 dåser tomat i.

Der tilsættes tomat

Der tilsættes tomat

Denne gang brugte vi ris. Ofte vil jeg lige så gerne bare sidde og dyppe nachos chips i chilien – comfort food når det er bedst.

Ris

Ris

Jeg synes at den “mælkede” fedme fra creme fraiche passer sig utroligt godt til en portion chili con carne.

Creme fraiche er skønt

Creme fraiche er skønt

Men chili con carne i al sin enkelthed er nu også smukt.

Chili con carne med chokolade og øl

Chili con carne med chokolade og øl

Jeg bruger (naturligvis) selv mine egne opskrifter, og fra tid til anden forfiner jeg dem såvel som jeg tager nye billeder. Netop denne chili con carne synes jeg trængte til en kærlig hånd hele vejen rundt, og det har den fået – også på billedet, som du kan se herunder.

Dette er en relativt stor portion chili con carne – men det gør ikke noget, for så kan du fryse noget ned, så du har et lækkert måltid mad en anden og mere travl dag.

Buen provecho!

Aftensmad Gæstemad Hovedret Hverdagsmad Nem aftensmad Oksekød og kalvekød Opskrifter Simremad

Mød forfatteren

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag.

Facebook ikon Instagram ikon Pinterest ikon Youtube ikon

46 Kommentarer

 1. David Simpson

  Hej Madsvin.

  Lyder som en lækker opskrift! Jeg har dog brug en anbefaling – Det er desværre sådan at min kæreste ikke er fan af bønnerne, er der et alternativ du vil anbefale? Jeg synes jo selv, at bønnerne er ‘must’ i en chili con carne, men jeg får hende simpelthen ikke til at spise det før de er udskiftet! 😀

  Og super blog forresten! Altid fedt med inspiration.

  Mvh. David

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej David

   Jeg ville ikke udskifte dem. Du kan bare udelade dem, og så er din chili jo i princippet mere “rigtig”. Bønner giver som sådan ikke rigtigt noget smag til chiligryden, så du får stadig den samme velsmag 🙂

   Orker du bøvlet, kan du jo også lave det i to gryder, en med bønner og en uden.

   God fornøjelse, og meld endelig tilbage med hvad du synes! 🙂

   Venligst
   Mads

   Svar
   • Morten

    Hej Mads.
    Nu har jeg lavet din opskrift rigtig mange gange..måske med små variationer i min SLOWCOOKER..Og altid uden al den forstegning.
    Den bliver super hver gang. Og smagen af ingredienserne kommer virkelig frem.
    Kan varmt anbefales. Og det er nemt..bare det hele ned i slowcookeren. 4-8 timer.
    Tak for en god og inspirerende side.
    Mvh.

    Svar
   • Carsten Holst

    Et lille fif som vi bruger her i huset.
    Når vi har serveret kød, bøf eller steg, så finhakker vi alle resterne og smider dem på frost.
    Når det så er tid til Chili con carne ryger de med i retten.
    Plus på madspildskontoen

    Svar
  • Lasse

   Hej Mads.
   Fed opskrift, især mht. brug af peberfrugter så man får sødme og bitterhed fra den vej.
   Jeg vil gerne give et indspark mht. hele udskæringer, hvor oksespidsbryst går særdeles godt til en chili con carne. Netop fordi strukturen bliver trevlet og falder fra hinanden, så giver den tekstur til retten, og velegnet i en buritto dagen efter!
   Og så er en hel lille chocolate chilli også lige prikken over i’et i chilli’en.

   Svar
  • Carsten

   Du kan komme blandet rodfrugter i, jeg plejer at komme begge dele i, rodfrugter og bønnerne.

   Svar
 2. Monica

  Hejsa
  Vi er i gang med at lave chilien til 75 mennesker? Har lavet til 35 nu ( må dele opskriften da gryden ikke er stor nok til hele portionen)
  Uden endda at have brugt al det væde du skriver i opskriften er den blevet MEGET tynd, faktisk suppeagtig? Har du en ide om hvad vi gør forkert? Det har kogt uden låg i minimum 3 timer….
  Bedste hilsner
  Monica

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Monica,

   Det var sørme en stor portion!

   Jeg har aldrig oplevet, at min chili con carne var for tynd – tværtimod. Har du dobbelt og tripple-tjekket, at du har fulgt opskriften helt? Du er ikke kommet til at hælde væden fra bønner med eksempelvis?
   Hvis opskriften er fulgt, så er mit bedste bud, at man ikke kan gange den helt op i så store portioner, og derfor skal lidt mere sparsom med det våde – måske bruge lidt mindre øl til at starte med.

   Desværre har jeg ikke lavet portionen til mere end ~16 mennesker, og der kunne jeg godt følge opskriften her 🙂

   Håber du får det løst – en tynd chili con carne er jo ikke så spændende.

   Venligst
   Mads

   Svar
   • Stine

    Jeg havde samme oplevelse, men tog noget væde fra efter 3 timer… En halv l tror jeg

    Svar
 3. Monica

  Som jeg skrev har vi ikke brugt nær så meget væde som i opskriften og nej heller ikke bønnevand?
  Vi må vist hælde noget væde fra og bruge det til suppe en anden dag måske!

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Jeg er bare nødt til at spørge, da jeg har lavet opskriften her et utal af gange, og aldrig har jeg haft problemer med en “for flydende” chili. Så er mit bedste bud, at den ikke helt kan opskaleres i så store mængder, men at der skal holdes lidt igen med de “våde varer”.

   En sidenote: hvis jeres tomater har været meget vandholdige, kan det måske have noget med det at gøre 🙂

   Vh
   Mads

   Svar
 4. Lone Henriksen

  Hej Mads. Jeg har kun prøvet at lave en enkelt portion og den blev så tynd at jeg måtte undlade halvdelen af “suppen” inden servering. Nu skal jeg igang igen og påtænker at tilsætte kun halvdelen af oksefond.
  Vh Lone

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Lone,

   Tak fordi du skriver. Monica, som også har skrevet i kommentarsporet, har haft en lignende oplevelse. Det undrer mig meget, men jeg begynder efterhånden at tro, at jeg har lavet en fejl i opskriften et sted.

   Jeg får den lige testet af herhjemme meget snart – det er noget tid siden jeg har lavet det sidst.

   Lige for god ordens skyld: Du har fulgt opskriften til punkt og prikke, ikke noget med at hælde bønnevand eller lignende i, vel? 🙂

   Venligst
   Mads

   Svar
  • Lone Henriksen

   ……..er du sikker på der skal stå LITER ved øl og fond?
   Nu har jeg lige lavet en portion x 1.5 og jeg har kun brugt den halve væske og det er stadig lidt tynd.
   Vh Lone

   Svar
   • Lone Henriksen

    Ingen bønnevand……

    Svar
    • Mads Vindfeld Andersen

     Hej Lone,

     Jeg har lige lavet opskriften igen, og har fundet frem til fejlen. Retten skal småsimre/småkoge UDEN låg, og så skal den nok også have lidt længere tid. Opskriften er blevet justeret, både med lidt ekstra ingredienser (mere velsmag) og en smule mindre væde, dog med beskeden om, at man lige kan spæde lidt ekstra til, hvis nødvendigt.

     Jeg håber, at du vil give opskriften en chance til – det smager jo skønt 🙂

     Venligst
     Mads

     Svar
 5. Jesper Thomsen

  Fantastisk opskrift på chili con carne! Nem at lave, og så dufter det jo skønt, mens man går og venter.

  Dog bruger jeg ikke så tit ris til.

  Svar
 6. Jeanette

  Hej Mads

  Jeg skal lave retten til min fødselsdag i weekenden, så vil gerne sikre mig den bliver rigtig god, så derfor mit spørgsmål?
  – hvilken balsamico kan du anbefale til retten ?

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Jeanette,

   En helt almindelig mørk balsamico vil være fin. Skal den være særligt god, kan du tage en lidt dyrere, som typisk har lagret lidt længere.
   Tillad mig i øvrigt at anbefale dig at lave chilien dagen i forvejen. Den har godt af at stå, og det er nemmere for dig 🙂

   Får du spørgsmål undervejs, så stil dem endelig i god tid – så vil jeg forsøge at hjælpe så godt jeg kan.

   P.S. God fødselsdag!

   Venligst
   Mads

   Svar
 7. Jeanette

  Tak for tilbagemeldigen og godt tip med at lave den dagen før, det vil jeg gøre 🙂
  Tak ??

  Svar
 8. Martin

  Chili con carne er jo den bedste ret der findes! Kunne spise chili con carne hver dag i 100 dage uden at blive træt af det 🙂

  Svar
 9. Erik Braae Jensen

  Hej Mads

  Kan jo selv godt lide chilli lidt stærkere end de fleste. Har du et godt bud på en chilisovs/pasta, gæsterne samt undertegnede selv kunne tilsætte efter tilberedningen efter behov uden at “ødelægge” din gode opskrift? Synes selv, at f.eks. tørret chilli gør det brændende i smagen uden at bidrage med noget udover det.

  Vil lige udfra egen erfaring lige tilføje, at hvis man gerne vil spise retten over flere dage er det en god idé ikke at tilføje bønner (Evt. kan de tilberedes ved siden af på dagen), idet de hurtigt kan begynde at gære

  Mvh. Erik

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Erik,

   Af købe-chilisaucer er jeg faktisk stor fan af Sriracha (findes i næsten alle supermarkeder – rød flaske med en hane på). Alternativt kan du lave din egen ved at smide en god stak chilier og lidt peberfrugt i kogende vand i et par sekunder, blende det sammen med lidt ingefær, en lille smule vand og lidt tomatpuré og så smage til med hvad du ellers godt kan lide 🙂

   Venligst
   Mads

   Svar
   • Erik Braase Jensen

    Uhh – Sriracha kender jeg godt, men har kun brugt den til wokmad. Elsker den, og den er ikke engang så dyr. Tak

    Svar
 10. claus

  Hej Mads
  Det er en fantastisk opskrift, det smagte himmelsk, og så er der plads til at man leger lidt med smagen til sidst! Tak for mange gode opskrifter, og god inspiration 🙂

  Svar
 11. Merete Elisabet Mejlvang

  Koger du bønnerne med i 2 1/2 time..?

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Nu simrer det kun, men som udgangspunkt er bønnerne med, ja. Vil du gerne have mere tekstur i dem kan du vente med at tilsætte til 40-60 minutter igen, alt efter bønnetype 🙂

   Svar
 12. Julianna

  Hej Mads.
  Jeg er madnørd som du, og jeg stjæler gerne gode tips fra andre madnørder 🙂 Jeg er ikke bleg for at nævne, at dine hjemmelavede pommes frites er et hit, og har løst et mangeårigt problem for mig. Tak for det 🙂
  Men at kalde din chili con carne den bedste udgave af klassikeren, er en overdrivelse der klinger hult i mine ører.
  Jeg har nu prøvet din opskrift af, for man skal ikke fordømme noget, man ikke har smagt. Den når ikke min egen til sokkeholderne 😉 Den mangler krop og er sjasket. Desuden tager min egen opskrift kun den halve tid at lave.
  Og så har jeg aldrig forstået dem som serverer ris til en chili??? Det er i min bog en fordansket udgave af chili con carne, som kun har det formål at fylde maven, for at gøre retten billigere lige som bønnerne har ifølge de gamle texanere, hvorfra retten har sin oprindelse. Men selvom der er delte meninger om bønnerne, så foretrækker jeg dem i min ret, både pga. konsistens og smag, og fordi det ikke er forkert, da det blev brugt af de fattigste bønder, for at få maden til at strække lidt længere.
  Men din opskrift her køber jeg desværre ikke.

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Juliana,

   Jeg respekterer skam forskellige holdninger – det med risene går igen hos alle opskrifter, der vælger at bruge ris – mit svar er det samme: Til hverdag er det glimrende som ekstra fyld til retten – optimalt set vil jeg 10/10 gange spise (gode) nachos til.

   Jeg oplever aldrig selv, at chilien bliver “sjasket”, men det er taget til efterretning, og jeg vil holde ekstra øje, næste gang jeg laver denne udgave, for at dobbelttjekke om der skal justeres.

   Tak fordi du læser med, og tak fordi du har en holdning – også selvom vi ikke altid er enige 😉

   Venligst
   Mads

   Svar
 13. Jacob Darre

  Hej Mads

  Der mangler desværre de tre-fire første punkter når man kommer ned til den skrevne tilberedning.
  Jeg får kun en bannerreklame fra stofa frem (suk) når jeg finder den frem på min mobil

  Det er jo lidt synd for så god en opskrift. 😉
  Vi lavede den sidste år som natmad til nytårsaften – et sikkert hit.

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Jacob,

   Det er desværre en mindre fejl i reklamesetuppet, som jeg lige må få kigget til 🙂

   Vh
   Mads

   Svar
 14. Morten

  Opskriften er konge. Jeg følger den til punkt og prikke og den sidder lige i skabet hver gang, nu har jeg dog tilføjet lidt kardemomme også. Jeg har aldrig oplevet at den er for tynd som nogen skriver. Den er kun tynd i starten, indtil man lader den simre ind og man får tilføjet chokoladen, så bliver den dejlig cremet og på ingen måder pjasket.

  Jeg serverer det også med ris, creme fraiche, nachos og jalapeños fra glas.

  Svar
 15. Lasse

  Super opskrift! Har dog også haft problemer et par gange med, at den bliver for tynd. Måske fordi, at den har simret ved for lav varme ?

  Svar
 16. Kokken

  Undlad så meget væske. Reducere mængden af oksefond til 2 dl. Reducere øl til 1,5 dl og konsistensen bliver mere fast.
  Undlad rørsukker. Du anvender chokolade hvilket er nok. Brug derfor kun rørsukker såfremt retten er blevet for stærk.
  Lad mig høre hvad du tænker.

  Svar
 17. Marianne

  Super god Chili con carne, her blev den ikke “pjasket”, tror det var fordi jeg 5 min. inde i simretiden, fik hevet grydelåget af 😉 måske du skulle skrive med stort .. SIMRE UDEN LÅG, jeg fangede den ikke lige fra start og det kan jeg forestille mig er vigtigt for at få den rette konsistens.

  Svar
  • Christian wolff

   Den smager fantastisk.
   Jeg brugte en dåse hakkede tomater af go kvalitet og en stor dåse tomatpuré.
   0,3 liter okse found og den sad lige i skabet….. Tak for mad.

   Svar
 18. lone nisker

  vil gerne vide om du bruger standart måleskeer?
  jeg har sådan et sæt med 5 skeer og der er stor forskel på 1 spsk på standartmål og en af mine almindelige spiseskeer.
  Det får jo betydning i forhold til krydderier.
  vh.Lone

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Lone,

   Det er standard måleskeer. Men min bedste anbefaling er løbende at smage det til, så det rammer dine smagsløg 🙂

   – Mads

   Svar
 19. Nicolai

  Rigtig lækker ret, som jeg har nydt med velbehag her til aften. Det er første gang jeg prøver din opskrift på Chilli con carne og bestemt ikke sidste. Næste gang vil jeg dog prøve med halvanden spiseskefuld krydderier. Efter min smag, kunne den godt bruge endnu mere power. Smagte den til, så måske den smager af endnu mere i morgen, når den har “sat” sig 🙂

  Svar
 20. Mette Rold

  Super, super lækker – mums !!

  Svar
 21. Mikkel

  Jeg får chili con carne (chili sin carne, faktisk, jeg er vegetar) én gang om året; det er når min bror inviterer til fødselsdagsmiddag d. 12 februar. Det kan han af gode grunde ikke i år, så nu må jeg forsøge mig selv.
  Håber din opskrift kan leve op til min brors 🙂

  Svar
 22. Benedikta

  Hej Mads

  Helt igennem fantastisk opskrift, vi havde en del gæster i går, forholdsvis unge mennesker og en af gæsterne kunne tåle oksekød, så jeg lavede en hel oksekøds CCC, og en halv portion lammekøds CCC, uh…… lammekøds CCC blev den store favorit.
  Så det er ikke sidste gang vi laver lammekøds CCC.
  Endnu engang tusind tak opskriften og dine gode formuleringsform, der gør det nemt at følge opskriften.

  Med venlig hilsen
  Benedikta

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Sikke en dejlig besked. Og det lyder sørme lækkert med lammekøds CCC.

   Vh
   Mads

   Svar

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Hvad synes du om opskriften?