Ingredienser
Kødsauce
- 500 gram oksekød hakket – eller godt kalvekød
- 1 pk lasagneplader
- 1 løg
- ½ stængel hvidløg frisk (eller 2 fed)
- 1 ds tomater hakkede eller flåede af god kvalitet
- 20-40 cl rødvin
- ½ liter oksefond
- 2 laurbærblade
- 1-2 stængler timian (frisk)
- 4 stængler persille
- 2 stængler oregano (frisk (kan udelades))
- Olivenolie
- Salt
- Peber
Bechamelsauce
- 450-500 ml mælk gerne sødmælk
- 50-60 gram mel
- 50 gram smør
- Salt
- Peber
- Muskatnød
Mornaysauce
- Ovenstående ingredienser til bechamelsauce
- 1 kugle mozzarella frisk á 125g
Eventuelt
- Rasp
- ost (revet)
- Smør
Sådan gør du
Kødsauce
- Start med at pille og hakke løg og hvidløg fint og steg det i lidt olivenolie let på en pande uden at det tager farve
- Tilsæt kødet og lad det stege med, til alt kødet har taget farve
- Hæld rødvin ved og lad det boble med et par minutter
- Tilsæt hakket tomat og oksefond og rør det hele sammen
- Bind dine krydderuderter sammen (du har nu lavet en bouquet garni) og læg ned i gryden
- Lad det hele simre til det det ikke er for flydende, og egner sig til lasagne (45-50 minutter)
- Smag til med salt og peber (og evt. lidt chili hvis du vil give det et pift)
- Evt. tilføj mørk balsamico eller en anden god eddike, hvis du synes saucen mangler syre.
Bechamelsauce
- Smelt 50g smør i en kasserolle
- Tilføj mel i små mængder og pisk til alt melet er “suget op”
- Tilsæt mælk lidt efter lidt under konstant piskning, til der er en tyk masse (skal være lidt tykkere end normal sauce). Saucen vil klistre lidt – men det er helt ok!
- Smag til med salt, peber og og muskatnød. Sidstnævne i små mængder ad gangen, til den er som du kan lide den.
Evt. Mornaysauce
- Hvis du gerne vil gøre det ekstra spændende, så laver du nu ovenstående bechamelsauce om til en Mornaysauce. Dette gøres ved at tilsætte én kugle frisk mozzarella (125g) i små stykker. Rør i saucen til osten er helt smeltet – Nemmere bliver det ikke.
Rækkefølgen af lag i din lasagne:
- Dæk bunden i et ildfast fad med lasagneplader (jeg brugte et i 33x25x6 størrelsen – mindre kan godt gå an)
- Kødsauce
- Bechamel- eller mornaysauce
- Lasagneplader
- Kødsauce
- Bechamel
- Evt. revet ost og rasp som du topper med et par tynde skiver smør
Bagning
- Din lasagne skal have ca. 30 minutter i ovnen ved 200 grader (eller 180 grader varmluft), ca. 15 minutter før den er færdig kan du hælde lidt ekstra ost på.
- Lad den gerne hvile i 10 minutter før servering – den er brændende varm lige når den kommer ud.
Noter, tips og tricks
En hjemmelavet lasagne med et lille drys Frankrig
Hjemmelavet lasagne har efterhånden status som hofret i mange danske hjem, og herhjemme er det også en favorit. Der findes enormt mange forskellige opskrifter, heriblandt min vegetarlasagne, og i Italien kan de heller ikke helt blev enige om, hvilken opskrift der er den helt rigtige – noget der i øvrigt også gør sig gældende for en masse andre italienske nationalretter.
Jeg vil i dag ikke komme med en “ægte italiensk lasagne”, men derimod min egen version af retten, som er en anelse inspireret af det franske køkken,
kombineret med nogle af de basisvarer vi altid har herhjemme. Den smager fantastisk, er nem at lave, men kræver dog lidt tid, da saucen skal koges ind. Lasagnen skiller sig også ud fra andre, da den benytter sig af en bouquet garni (fransk for bundt af urter), hvilket tilføjer en masse smag til saucen.
Nogle lader sig skræmme af at skulle lave lasagne fra bunden, navnligt på grund af bechamelsaucen – men det er der ingen grund til. Det hele er let at lave, og med denne opskrift vil du se, hvor nemt det er , så du fremover kan lave den helt selv.
Læs også: Pasta bolognese // Chili con carne // Hjemmelavet pizza (med verdens bedste pizzadej)
Selv om det tager lidt tid at lave, kan det sagtens være tidsbesparende i det lange løb, da man let kan lave store portioner – og det er velegnet til at fryse ned, så man kan hurtigt få et lækkert måltid en travl hverdag.
Bundtet af friske urter og rødvinen tilføjer en masse ekstra smag til saucen, og er med til at “forfranske” den – men det gør absolut ingenting. Jeg foretrækker desuden at gratinere min lasagne med revet mozzarella som jeg topper med rasp og et par klatter smør – sidstnævnte giver en sprødere og mere lækker overflade.
Hjemmelavet lasagne i billeder:
Det er få ingredienser der skal bruges til kødsaucen – enkelt men utroligt velsmagende. Jeg havde noget rigtigt lækkert kalvekød fra jerseykvæg liggende, som jeg brugte i stedet for oksekød. Den grønne stilk er frisk hvidløg fra mine forældres køkkenhave.
Løg og hvidløg steges blanke i en gryde og kød tilsættes.
Nu med rødvin.
En dåse tomat tilsættes.
Rør det hele sammen med ½ liter oksefond.
Læg din bouquet garni i saucen, og lad det simrekoge i 45-50 minutter. Hvis du er smart sørger du for at, at der er et langt stykke snor efter din bouquet garni, så du let kan tage det op af gryden igen.
Det bobler så dejligt.
Så samler du din lasagne i forskellige lag, hvor der afsluttes med bechamel – her kan du vælge at stoppe, hvis du ikke ønsker ost osv. på toppen.
Men jeg kan godt lide ost.. På en god dag er det friskhøvlet parmesan der gratineres med på toppen.
Rasp og smør skal der også til, det er jo smørret der gør’et, som man siger. Dernæst bages lasagnen i ovnen ved en god varme (jeg bruger 200 grader almindelig)
Her ses en færdig gang hjemmelavet lasagne.
Hjemmelavet lasagne tæt på.
Opskriften her giver hjemmelavet lasagne til 3-4 personer. Jeg foreslår at servere en enkel salat med en vinaigrette til. Hvis I er meget sultne, kan I servere et godt flute med smør til sammen med en salat.
Buon Appetito!
Ved hvor mange grader og hvor længe skal den i ovnen? Mvh Mette
Hej Mette,
Det er godt nok imponerende, at det er lykkes mig at glemme en så essentiel information. Endnu vildere er det, at det først bliver opdaget så lang tid efter jeg har skrevet opskriften. TAK fordi du spurgte!
Jeg har desuden opdateret opskriften med svaret, som er 30 minutter ved 200 grader 🙂
Venligst
Mads
Hej Mads. Du skriver 20-40 cl rødvin .. mener du ikke dl? – 😀 og ville man egentlig gemme 40 cl rødvin men super lækker opskrift! – tak for den.
Hej Mitte,
Jeg mener helt klart 20-40 cl rødvin. Det svarer til 2-4 dl 🙂
Vh
Mads
Ingredienserne, det var fint, opskriften tegnede så god, men det lykkedes ikke. Lasagnen blev ikke al dente. Har du lavet opskriften ud fra om det er tørrede lasagneplader eller friske lasagneplader?
Hej Mikala,
Det er tørrede plader. Hvis du vil have pladerne al dente er det markant kortere tilberedningstid. Hvis du vil det, skal du nok efter 15 minutters tid begynde at prikke med en kødnål, til du rammer den ønskede konsistens 🙂
Vh
Mads
Hej Mads.
I din opremsning af rækkefølgen af lagene i lasagnen slutter du med kødsauce, bechamel, ost, rasp og smør.
På billedet af den færdige lasagne ser det ud som om, du har et lag lasagneplader oven på det øverste lag kødsauce og derpå bechamel, ost, rasp og smør.
Tager jeg fejl, når jeg antager, at der skal et lag lasagneplader oven på den øverste kødsauce?
Tak for mange dejlige, inspirerende opskrifter.
🙂 Piet
Det er forbavsende, at din opskrift – franaskinspireret eller ej – helt savner den essentielle soffritto. Og pancetta. Det er muligt, at der ikke i Italien hersker enighed nogen steder om, hvordan den grundlæggende ragout tilberedes, men der er faktisk gjort et seriøst arbejde af Academia italiana della cucina for at fastslå, hvordan den originale ’ragú classico alla bolognese’ skal laves. Man ville ikke gætte på, at din opskrift var et forsøg på tilnærmelsesvist at fremstille noget lignende.
Hej Niels,
Opskriften er faktisk et forsøg på at lave noget originalt, der tager udgangspunkt i en klassisk ret. Hvis jeg udelukkende skulle lave retter, der eksistererede i forvejen, ville det blive en kedelig tilværelse, synes du ikke? 🙂
Hvorom alting er sætter jeg pris på dit input.
Vh
Mads
Hej Mads,
Du har helt ret. Jeg havde vist en ØV-dag, da jeg skrev min kommentar. Undskyld!
Og tak for at du deler resultaterne af dit arbejde.
Vh.
Niels
jeg synes den lyder spændende, og vil gerne bruge den til en middag , hvor vi først skal i kirke ( alle helgens gudstjeneste) kan jeg lave Lagsagnen dagen i forvejen , sætte på køl natten over , og så sætte i ovnen på 100 gr i 1½ time ? så den er klar når vi kommer fra kirke mvh ruth
Hej Ruth,
Det burde du kunne. Sæt eventuelt en skål med vand ind i ovnen også, så det kan skabe lidt damp.
Vh
Mads