Smør
Roastbeef i ovn fyldt med svampe
Hvis der er en udskæring, som alle dage har været populær i Danmark, er det den folkekære roastbeef. Det er en relativt billig udskæring, som man på ganske kort tid kan få et fornuftigt resultat ud af, eksempelvis ved at lave den som roastbeef i ovn.
Smør – den gule smagsgiver
Smør er et naturligt produkt, som anvendes verden over i alskens madlavning og bagværk. Faktisk har smørret, som vi kender det i dag, været anvendt i flere århundrede, og dette er der en hel særlig grund til. Smør indeholder en stor mængde fedt, hvilket gør det særdeles smagfuldt. I Nordeuropa er det meget almindeligt at smøre smør på brødet. Nogle vælger lægge pålæg ovenpå, mens nogle bare foretrækker deres brødskive med rent smør, hvilket man selvfølgelig forstår.
Siden 1800-tallet har smør været en vigtig eksportvare for Danmark, og særligt Lurpak har gjort sit indtryk på smørelskende folk verden over. Lurpak er kendt for sin gode smag og kvalitet, og sælges i dag i mere end 95 lande verden over. Flere internationale producenter har forsøgt sig at gøre kunsten efter, men Danmark er nu engang en af de førende, når det kommer til smørproduktion. Og tro mig – jeg har været til flere smørsmagninger (jep, den er god nok) – og dansk smør vinder. Hver gang.
Indholdet i smør
Smør fremstilles af kærnet fløde, og består af minimum 80 % fedt, hvoraf de resterende procenter er vand, mælkeprotein og salt. I gamle dage blev der tilsat ekstra meget salt i smørret for at forlænge holdbarheden, da man ikke havde samme muligheder for nedkøling, som vi har i dag. I dag ligger saltindholdet dog kun på 1-2 % salt.
Der findes flere typer af smør, herunder saltet og usaltet smør, kryddersmør og klaret smør. Smør sælges også som et smørbart blandingsprodukt, hvilket tilgodeser forbrugeren der ønsker et mere blødt produkt, som kan smøres direkte på brødet, når det tages ud af køleskabet. I blandingsprodukter er det tilsat vegetabilsk fedtstof, hvilket giver det en blødere konsistens.