
Ingredienser
Luftige æbleskiver med kærnemælk
- 600 gram hvedemel
- 75 gram rørsukker
- 1 stang vanilje så fed og lækker som du kan finde den (kan erstattes af 1,5 tsk vaniljepulver)
- 800 ml kærnemælk
- 3 æg
- 2 tsk natron
- ½ tsk kardemomme
- 1 knivspids salt
- 100 gram smør (smeltet)
- smør til stegning
Tilbehør
- Marmelade – eksempelvis hind- eller jordbær
- Flormelis

Sådan gør du
Æbleskivedejen
- Del æg op i æggehvider og æggeblommer i hver sin skål. Pisk æggehviderne stive.
- Rør æggeblommer, kærnemælk, sukker og vanilje sammen. Tilsæt mel, natron, kardemomme og salt og rør det sammen til en homogen masse. Hæld smeltet smør i og rør sammen igen.
- Til sidst hældes æggehvider i æbleskivedejen, og vendes forsigtigt i, så du ikke slår luften ud af æggehviderne.
Bagning af æbleskiver
- Varm dit æbleskivejern godt op ved middel varme, put en lille klat smør (eller en lille smule neutral olie) i hvert hul, og fyld huller cirka 3/4 op med æbleskivedej. Du kan med fordel hælde din æbleskivedej i en ketchupflaske eller lignende, så det er nemmere at styre mængden af dej.
- Lad dejen stege til den er fast i bunden og gylden i kanten og vend den så ved at stikke en kødnål ned i æbleskiven og vend den rundt. Lad den stege til den er færdig. Den samlede bagetid for en æbleskive er ca. 4-5 minutter.
- Gentag til alle æbleskiverne er bagt, server dem med marmelade og flormelis.
Noter, tips og tricks
Æbleskiver – et sikkert hit for børn og voksne
Siden jeg var ganske lille har jeg haft et helt særligt forhold til æbleskiver. Det tror jeg egentlig, at mange børn har, for det er en dejlig spise – især sammen med god marmelade og lidt sukker eller flormelis.
I min familie kunne mine bedsteforældre groft opdeles i to lejre:
- Mormor-lejren, hvor man var mester i pandekager
- Farmor/farfar-lejren hvor man var mester i æbleskiver.
Og hvor har jeg dog spist næsten skammelige mængder af denne lækre julefavorit hos min farmor og farfar. Det samme har få udvalgte kammerater, der var så heldige at blive budt på min farmors æbleskiver (og vi spiste altså 20+ hver især, i en alder af ~10-11 år).
Æbleskiver med kærnemælk og kærlighed
Der findes et væld af måder at lave æbleskiver på – jeg selv sværger til varianten med kærnemælk, (ægte) vanilje og en lille smule kardemomme, der afrunder smagen så fint. Og så bruger jeg smør, naturligvis.
Det at lave en æbleskivedej er i sig selv ikke særligt svært – hele tricket med få dem luftige og runde, er håndteringen i æbleskivejernet (for sådan et må du have). Der skal den rigtige mængde dej i og den skal tilberedes tilpas meget inden du vender æbleskiverne. Dette kræver lidt øvelse, men inden du er færdig med at bage dem allesammen, bør du have fundet teknikken.
Andre gode juleopskrifter:
Flæskesteg | Andesteg | Risengrød | Risalamande | Brunede kartofler | Rødkål
Ofte stillede spørgsmål
Ved at følge ovenstående fremgangsmåde vil du generelt få et flot resultat.
Ja. Så absolut.
Traditionelt set puttede man revet eller fintsnittet æble i æbleskivedejen, ligesom man også kunne finde på at putte æblestykker eller æblemos i æbleskiven, lige inden den blev vendt.
Jeg foretrækker at gøre det i mikroovnen – det tager 2-3 minutter (vend dem gerne undervejs). Er der mange så varm dem op i ovnen i et ildfast fad i 10 minutters tid ved 200 grader.

Du kan tilføje æble eller svesker
Traditionelt set skal en æbleskive fyldes med æble – noget man i dag er gået væk fra i de fleste hjem. Jeg har fået det et par gange med æble, og det synes jeg har været skønt – men endnu bedre har det været med svesker i.
Det er egentlig ret nemt – lige inden du vender din æbleskive putter du et æblestykke eller en halv sveske i, og lader så dejen samle sig herom mens den færdigbages.
Uanset om du fylder lidt tilbehør i – eller ej – så ønsker jeg dig god fornøjelse med opskriften.
Velbekomme.