Top Banner

Risengrød

En smovsende nem opskrift på perfekt risengrød, der får både juleengle, nisser og børn til at synge. Med (næsten) kun tre ingredienser, får du en vidunderlig grød og et aftensmåltid, der ikke kræver de store armbevægelser.
Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
4.8 fra 12 stemmer
50 minutter
2

Ingredienser

Risengrød – Let og lækker opskrift

  • 175 gram grødris jeg bruger Pama
  • 2 dl vand
  • 1 liter mælk gerne sødmælk (jeg bruger biodynamisk gårdmælk fra Naturmælk)
  • Salt
  • 1/2 stang vanilje (valgfrit)

Kanelsukker

  • 3-4 tsk sukker (hvid perlesukker)
  • 1 tsk kanel

Sådan gør du

Risengrød

  • Vandet koges op i en gryde (helst tykbundet) og grødrisene tilsættes.
  • Lad det koge i 3-4 minutter.
  • Skru ned for varmen (ca. halv varme) og tilsæt 1 liter mælk.
  • Lad det småkoge i ca. 40 minutter, og husk at røre rundt jævnligt (hvert 5 minut).
  • Smag til med salt.

Kanelsukker

  • Kanel og sukker røres sammen, til det har det ønskede forhold mellem kanel og sukker.
  • Drysses oven på risengrøden sammen med en god klat smør.

Noter, tips og tricks

Med en tykbundet gryde minimerer du risikoen for, at din grød brænder for. Sørg for hele tiden at være over den, da hele grøden er ødelagt, hvis mælken brænder på.
Skal du udelukkende bruge risengrøden til risalamande dagen efter, kan du med fordel tilsætte kornene fra ½ stang vanilje mens grøden koger.

En henrivende (nem) risengrød med gode, velsmagende råvarer

Til juletid er der noget, som Sabine altid sukker efter: Risengrød. Jeg selv har aldrig været den helt store fan, men med en ordenlig mælk, en velvoksen klat smør og en gang kanelsukker, så må selv jeg erkende, at det en sjælden gang i mellem kan være en lækker spise.

Uanset hvad er risengrøden en nødvendighed op til juleaften, når risalamanden melder sin ankomst til julebordet.

Eftersigende skulle nisserne være helt tossede med risengrød – noget der for mig ikke helt giver mening, da det for mig helst skal indtages rygende varm ved spisebordet, frem for i en halvlunken udgave på et støvet loft.. Men det må vi lade være op til nisserne.

Julens bedste opskrifter: Risalamande – Den bedste // Vaniljekranse // Brunede kartofler // Langtidsstegt and // Langtidsstegt flæskesteg // Hjemmelavede æbleskiver // Pebernødder

Dét at lave risengrød gøres forskelligt fra hjem til hjem. Nogen vil lave risengrød under dynen (den er god nok), andre i ovnen og nogle sågar i mikroovnen.

Herhjemme bevæbner vi os blot med en gryde, grødris og mælk (og lidt andre småting). Grødrisene vi bruger, er altid Pama grødris, da disse er forkogte. Dette nedjusterer tiden det tager at lave risengrød betragteligt, og personligt synes jeg, at det smager glimrende.

Til en god risengrød er det essentielt at bruge en god mælk, da denne danner hele grundlaget for den smag, din risengrød vil få. Du kan få et udmærket resultat med minimælk/letmælk, men det bliver væsentligt bedre, hvis du bruger en sødmælk eller lignende – jeg foretrækker Biodynamisk Gårdmælk fra Naturmælk , hvor fedtprocentet varierer fra 3,4-4 %.

Andre gode opskrifter:  Tarteletter med høns i asparges // Gammeldags hønsekødssuppe

Opskriften her er inspireret af Pamas egen opskrift på risengrød, jeg har blot lavet nogle få justeringer samt valgt gode, velsmagende råvarer.

Risengrød i billeder:

Som du kan se, er der ikke så meget hokus pokus i denne opskrift. Det er nemt, det går relativt hurtigt (væsentligt hurtigere end 3-4 timers opskrifterne), og det smager fortrinligt.

Jeg selv drysser kanelsukker på min risengrød flere gange under hver portion – det smager jo godt!

Velbekomme, og glædelig julemåned til dig!

 

Ingredienser i denne opskrift

En mand iført forklæde står ved et køkkenbord og smiler

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

5 Kommentarer

  1. Hvis man skal lave risengrød specifikt til risalamande, så kan man med fordel lade vaniljestangen koge med helt fra starten af grødkogningen efter man har skrabet kornene ud og skilt dem med lidt rørsukker (og tilsat det til grøden mens den koger).
    Når sukkeret og vaniljestangen koger med fra starten trækker smagen meget bedre ud i grøden og man behøver ikke ret meget sukker for at få tilpas sød dessert.
    Jeg bruger altid 1 vaniljestang og ca. 2 spsk. sukker pr. liter sødmælk.

  2. Når grøden er nået kogepunktet med mælken, så tag gryden og pak den ind i din dyne. Her koger den færdig på stort set samme tid som på komfuret. Men du behøver ikke at være bange for at den brænder på, du har komfuret frit og du sparer strøm. Og der skal ikke røres i den. Når risene er møre, kan grøden evt koges op før servering.

  3. Som min mormor altid gjorde blev gryden smurt med smør i bunden og rundt i kanten i toppen som det første så brænder grøden ikke på og koge heller ikke over. Med de elafgifter vi har til staten kunne man også som i gamle dage bringe grøden i kog og sætte den i seng.

4.84 from 12 votes (12 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?