Top Banner

Hønsekødssuppe – Guld fra gamle dage

Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
4.7 fra 7 stemmer
19 minutter
8
Print Pin

Udstyr

1 suppegryde (10-11 liter)

Ingredienser

 • 1 stk suppehøne ca. 2,5 kg (uden fjer)
 • 3 porrer
 • ½ hoved knoldselleri (stort)
 • 4 gulerødder (store og skrællede)
 • Suppevisk af porretoppe, en dusk persille, 4 laurbærblade og eventuelt selleritop
 • Vand
 • Hønsebouillon
 • Oksebouillon
 • Salt
 • Kød- og melboller vi plejer at købe dem fra Mou

Sådan gør du

 • Start med at skære porrer i skiver à 3-4 mm – gem porretoppene!
 • Skræl gulerødder og selleri og skær dem i passende størrelse (jeg foretrækker små stykker selleri)
 • Lav en suppevisk af persille, dine porretoppe, 4 laurbærblade og en selleritop, hvis der er sådan en med dit knoldselleri
 • Hvis hønen er købt, tjek da om der er en lille pose med indmad inde i hønen. Denne tages fra.
 • Put suppehønen i en stor suppegryde sammen med en suppevisk af porretoppe, persille, laurbærblade og eventuelt selleritop, hæld vand ved til det lige akkurat dækker
 • Kog i ca. 3 timer
 • Suppevisk og suppehøne tages op og lægges til side, suppevisken smides ud.
 • Tilsæt grøntsager og lad suppen småkoge i ca. 45 minutter, til grøntsagerne er helt møre. Du kan med fordel overveje at plukke din høne for kød nu.
 • Suppen smages til med hønsebouillon, og jeg anbefaler også en smule oksebouillon, da det giver en skøn smag. Sabine bruger ca. 3 hønsebouillonterninger og 2 okse.
 • Lige inden servering hældes en passende mængde kød- og melboller i suppen, som simrer med i ca. 5 minutter, til de er klar.
 • Servér med et godt stykke brød til.

Noter, tips og tricks

Ønsker du at lave kød- og melboller selv, kan jeg anbefale Nadja fra Foodfanatics opskrift: http://www.foodfanatic.dk/melboller-og-kodboller-til-suppe
Hønsekødssuppe kan serveres som forret, hovedret eller “skrub-af-mad”

En opskrift på hønsekødsuppe, hvor kærlighed og tid er grundingredienser

I min familie har der altid været tradition for, at afslutte gode familiearrangementer med en god gammeldags hønsekødssuppe. Det er en dejlig ret, da den kan laves nogle dage før. Faktisk er hønsekødssuppe nærmest bedre, hvis den lige får lov til at trække en dag eller to inden servering.

Hønsekødssuppe er en klassisk dansk ret, der stammer fra ældre og fattigere tider. Mange gastronomiske skatte ligger gemt i netop denne type retter. Tænk bare på de franske klassikere: Boeuf Bourguignon og Coq au Vin.

Når du laver hønsekødssuppe strækker du råvarerne til deres absolutte yderste – uden nogensinde at gå på kompromis med velsmagen.

En suppehøne kan give dig 7-8 liter hønsekødssuppe, og derudover er der en masse hønsekød der kan plukkes, som så kan blive lavet til en stor portion høns i asparges – eller noget andet, hvis man ønsker det.

Læs også: Tarteletter med høns i asparges // Verdens bedste kartoffelsalat // Broccolisalat med bacon // Gullashsuppe

I grove tal er der 6-7 dages mad for to personer i én suppehøne – med både hønsekødssuppe og tarteletter. Det er da svært ikke at blive begejstret?

Størstedelen af den mad der bliver lavet herhjemme, står jeg bag. Men min kæreste Sabine har en helt særlig evne til at få bl.a. danske klassiske retter til at smage akkurat som da mine bedsteforældre lavede dem, og derfor kan denne opskrift også betragtes som Sabines.

Hemmeligheden? – Tid og kærlighed til få men gode råvarer samt en forståelse for at udnytte dem til fulde. Og så lidt oksekraftben eller oksefond – det giver en mere komplet smag.

Hønsekødssuppe i billeder:

Hønen er i gryden, og suppevisken på vej. Husk at sørge for, at der er et godt stykke snor fra suppevisken. Det gør den dejligt nem at tage op igen.

Suppevisk til hønsekødssuppe
Suppevisk

Grøntsagerne tilsættes hønsekødssuppen.

Grøntsager til hønsekødssuppe
Grøntsager

Herhjemme køber vi os fra skulle lave kød- og melboller. Vi foretrækker dem fra Mou, de er bedre end discountudgaven.

Kød- og melboller til hønsekødssuppe
Så er der snart hønsekødssuppe

Hønsekødssuppe og groft brød.

Hønsekødssuppe 1
Så er der serveret

God gammeldags hønsekødssuppe.

Hønsekødssuppe - Guld fra gamle dage
Mmm

Gammeldags hønsekødssuppe men moderne billeder (i takt med at egne fotografiske evner forbedres, udskiftes nogle billeder).

Hønsekødssuppe er ikke nogen fancy ret. Men det er dansk, det er velsmagende og det er mættende. Du får rigtigt meget mad for pengene ved at købe en suppehøne.

Suppen kan også bruges som grundsuppe for andre asiatiske supper, den kan koges mere ind så man har en fond – altså har du rigtigt mange muligheder.

Vi spiste den blot som den var, for vi elsker begge en god gammeldags gang hønsekødssuppe.

Velbekomme!

Ingredienser i denne opskrift

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

10 Kommentarer

 1. Hej, hvor får du fat i sådan en stor, dejlig suppehøne? Jeg er omgivet af supermarkeder, men det eneste de kan tilbyde er en frossen lille gnalling, som de kalder suppehøne!,

 2. Min bedstemor som var ekspert i hønsekødssuppe, undlod bouillon og brugte: høne, kraftben og et godt stykke oksekød.
  Efter suppen fik vi hvide kartofler med kødet til og sur/sød sovs.
  Mel og kødboller lavede hun også selv.
  En gang hvert år i efteråret inviterede hun hele familien og vi var mange.
  Vi var så forspiste hver eneste gang og det var vidunderligt!
  Mit barnebarn på 7 år kommer på tirsdag for at lære hvordan man laver suppe.
  Jeg tror jeg vælger min bedstemors opskrift, men persillen fra din vil jeg anvende.
  Dernæst ideen med hvornår grønsagerne tilsættes, det er en god måde tror jeg.
  Tak for opskriften!
  Bedste hilsener
  Joan P.

 3. Den bedste hønsekødssuppe jeg nogensinde har fået!
  Kogte grønsagerne i det meste af en flaske hvidvin. Men fulgte ellers slavisk din opskrift.

 4. Jeg laver også Høns i asparges, men stod ikke i lære hos kære Sabrine!!
  Det er lidt anderledes idet det er en opskrift fra Krigens tid i 1942, af min Mormor, der var på den Suhrske Stiftelse i 1925.
  Jeg bliver 70 næste år! I dag hjælper jeg familien med at skære kød, som under Krigen idet Bedstefar var slagter!
  Er selv uddannet Skovfoged, de roder også med sådan noget. I behøver ikke svare på dette!
  Bedste hilsen Per. Det med Røgning tager vi en anden gang!! ingen El!!

 5. Opskriften er fin, men jeg sier altid suppen gennem et klæde inden jeg koger grønsagerne deri. Bruger gulerødder, selleri, persillerod og pastinak. Har aldrig hørt om laurbærblade i hønsekødssuppe?

 6. Hønsekødssuppe suppehøñs er ikke hvad de har været, men et restprodukt, derfor foretrækker jeg en god stor kylłing på ca.2 kilo. Kødet er meget bedre. Koger suppen på samme måde. Men tager kyllinge
  Op efter en. Time. Her på Als server vi suppen med ris kogt med rosiner i, koges sammen til konsistensen er som grød hældes i en lille skål, ved serveringen vendes den ud på en tallerken og pyntes med kogt gulerødder.

 7. Min gamle mor ville rotere i sin grav, hvis hun hørte om bouillonterninger i hønsekødssuppe 🙃. Det er, som Joan Petersen skriver en god suppehøne, et stykke oksekød og kraftben men hver sin lyst.
  Jeg køber de flotteste suppehøns på Hasagergård ved Skjød, så jeg kan anbefale at man finder en gårdbutik der sælger sådanne, de er pengene værd.

  • Hej Dorte,

   Tak for din kommentar. Vi er slet ikke uenige om, at en god suppehøne og gode kraftben giver den absolut bedste suppe. Men gode suppehøns hænger desværre ikke på træerne alle steder. Jeg har intet problem med at favne lidt bredere, og bruge de mere gængse muligheder i supermarkederne – også ved bouillon varierer kvaliteten jo, så der kan man gøre som man vil; om din mor så roterer, eller ej.

   Tak for tippet om Hasagergård – der er lidt langt for mig her i Odense, men tippet er jo rart for dem, der læser med her, som befinder sig i nærheden af Skjød.

   Vh
   Mads

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?