Ingredienser
Pizzadej
- 1 stk pizzadej min favoritopskrift på pizzadej finder du her
Topping
- 3 spsk pizzasauce den bedste finder du her
- 80 gram mozzarella (frisk og drænet)
- 0,5 spsk olivenolie af god kvalitet
- parmesan friskrevet
- basilikum friske blade
Sådan gør du
Pizzadej
- Lav din pizzadej som du ønsker den (eller følg min totale gennemgang her)
- Tag din færdige pizzadej ud af køleskabet og lad den hvile cirka 1 time før du vil bage din margherita pizza.
- Shape din pizzadej, husk at være opmærksom på ikke at slå luften ud af dejen.
Topping
- Fordel 3 spsk pizzasauce jævn på dejen og spred den ud med en ske.
- Hvis din mozzarella ikke er købt drænet (fior di latte, hedder det) skal du lige presse mozzarellakuglen hårdt, så det værste væde er væk. Har du tid så lad din mozzarella ligge lidt bagefter i en sigte, og dryppe af.
- Skær mozzarellaen ud i store stave og læg den på din pizzadej.
- Hæld lidt olivenolie henover, og riv lidt frisk parmesan henover din pizza.
Pizzabagning (pizzaovn)
- Bag din pizza på en 400-450 grader varm pizzasten i din pizzaovn. Drej pizzaen med 15-20 sekunders mellemrum. Fortsæt til pizzaen er færdig (det tager 60-80 sekunder)
- Top din margherita med lidt frisk basilikum og evt. lidt mere olivenolie. Servér med det samme.
Pizzabagning (ovn)
- Bag din pizza på en pizzasten eller et bagestål. Det er vigtigt at ovnen er så varm som den overhovedet kan blive (typisk 250-300 grader for almindelige ovne). Lad pizzaen bage til den har gyldne kanter og osten også er lidt gylden. Det tager typisk 6-8 minutter alt efter ovn og pizzasten.
- Top din margherita med lidt frisk basilikum og evt. lidt mere olivenolie. Servér med det samme.
Noter, tips og tricks
Sådan laver du din Pizza Margherita
Her kan du se præcis hvor enkelt det er at lave en pizza margherita. Det gode udstyr gør opgaven nemmere – men du kan snildt lave en god pizza uden.
Det starter med en Pizza Margherita
Igennem et liv kommer gennemsnitsdanskeren formentlig til at indtage en seriøs mængde pizza. Det være sig natpizza efter byturen, tømmermændpizzaen dagen derpå, frokostpizzaen fra kantinen, aftenpizzaen på en lokal taverna i Italien og selvfølgelig en seriøs håndfuld pizzaer hvor du selv har ageret pizzaiolo.
Uanset hvad, hvor og hvorfor, så starter hele eventyret med en Pizza Margherita; i hvertfald hvis du vil mestre pizzaens kunst. For en kunstart, det er det.
En Margherita er et pragtstykke i simplicitetens kunst, og er på mange måder en af de ‘retter’, der bedst understøtter et af de væsentligste budskaber, jeg har med Madsvin-bloggen: Hellere få, og bedre råvarer.
Og få råvarer må man sige, at en Pizza Margherita består af: Tomat, ost, basilikum og lidt olivenolie. Så er det lidt et religionsspørgsmål om der også skal parmesanost på; jeg er flasket op med, at det skal man (vel at mærke fra et pizzeria i Napoli), så det gør jeg.
Mængden af råvarer gør også, at de hver især træder mere frem. Og derfor er det så pinedød vigtigt, at de er af en god kvalitet: For det smager ganske enkelt bedre, og det smager tydeligt bedre.
Tomatsaucen/pizzasaucen er afgørende
Tomaten er klart den mest gennemtrængende smagsgiver på en pizza margherita. Gør dig derfor den tjeneste, at købe tomater af en god kvalitet. Og behandl dem nænsomt. Kernerne i tomater kan frigive lidt bitterstoffer, hvis de eksempelvis bliver blendet, hvorfor det i min optik er langt bedre bare at mose sine tomater i hånden. Jeg har en hel opskrift dedikeret til at lave den absolut bedste pizzasauce lige her – og du kan glæde dig, for den er både enkel og hurtig at arbejde med.
Mine favorittomater er typisk hele flåede San Marzano tomater på dåse; der findes op til flere forskellige brands du kan finde rundt omkring i velassorterede supermarkeder.
Fior di latte – toppen af mozzarella til pizza
Ikke overraskende er osten også særdeles væsentlig på din margherita. Jeg foretrækker udpræget at bruge Fior di latte; toppen af frisk mozzarella. Mere direkte kan “fior di latte” oversættes til “blomsten af mælken”.
Fior di latte er traditionel mozzarella lavet med frisk komælk. Den har en sød, let og lidt syrlig smag og den velkendte elastiske tekstur. Typisk er en pakke Fior di latte drænet for dig på forhånd, men er det ikke tilfældet skal du lige huske selv at gøre det. Det gør din pizza bedre, da du undgår en masse unødig væde.
Når du har prøvet denne udgave af en pizza margherita, håber jeg at du vil dele dine oplevelser med mig i kommentarsporet herunder, eller på min Instagram.
God fornøjelse 🍕
Nem og forståelig opskrift – sindssygt god pizza!