Top Banner

Pizzasauce – Den bedste tomatsauce til pizza

Pizzasauce er på mange måder simpelt. Og selvom denne version måske er den mest simple, du nogensinde har prøvet, vil du opleve, at det også er den bedste.
Pizzasauce - tomatsauce til pizza
Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
5 fra 2 stemmer

Ingredienser

 • 1 ds tomater af virkelig god kvalitet
 • 7 gram salt (fint salt)
 • Basilikum frisk (kan udelades)
Pizzasauce - tomatsauce til pizza

Sådan gør du

 • Hæld dine tomater op i en skål.
 • Mos tomaterne med hænderne – evt. med en handske på. Det er vigtigt at du moser tomaterne godt ud. Når du moser i hånden, i stedet for at bruge blender, undgår du at frigive bitterstoffer fra tomatkernerne, og bibeholder dermed tomatsødmen og den helt ægte autentiske smag af pizzasauce / tomatsauce fra Italien.
 • Hæld salt i tomatsaucen, rør rundt og smag til. Den kan trække mere salt end du tror – men den angivne mængde bør passe til de fleste tomater.
 • Hvis du vil have lidt frisk basilikum i, kan du plukke et par blade i mindre stykker og tilsætte til sidst og dernæst røre rundt.

Noter, tips og tricks

Hvis du ikke får brugt al tomatsaucen kan du fryse den ned, eller bruge den en af de næste dage til en pastaret eller lignende.

Billeder af hvordan du laver din pizzasauce

Denne pizzasauce er ufatteligt let at lave. Her kan du se præcis hvor nem.

Tomatsauce til pizza – Gå “back to the basics” og få det bedste resultat

Du kender det muligvis. Den der helt autentiske og ægte smag af pizzasauce. Måske er du endda så heldig at have fået oplevelsen i Italien.

Altså oplevelsen, hvor de solmodne tomater og syren og sødmen, der flankeres af den italienske sommersol, manifesterer sig som en absolut og komplet smagsoplevelse. En smagsoplevelse hvor du i lige dét sekund, du tog den første bid af din pizza med tomatsauce, oplevede at tid og sted stod helt stille.

Hvis du har prøvet det, så ved du også, hvor svært det er ramme præcis den pizzasauce i eget køkken.

Hvis ikke, så forestiller jeg mig, at du gerne vil prøve, hvad en ægte og autentisk tomatsauce kan gøre for dig.

Sådan en pizzasauce har jeg forsøgt at genskabe i mange år, men det var først, da jeg stoppede op og skrællede alle de efterhånden mange processer fra, og bare kiggede på det vigtigste: Råvaren, og behandlede den manuelt, at jeg nåede i mål.

Altså målet om at opnå en tomatsauce til pizza, der frembragte førnævnte sommerdag i Italien, hvor tiden stod stille, og velsmagen cementerede sig i min mund.

Den pizzasauce er jeg, i al beskedenhed, nået frem til.

Det handler om gode tomater

Ikke overraskende er kvaliteten af tomater afgørende for din tomatsauce til pizza. Faktisk er den altafgørende.

Først og fremmest skal du droppe de hakkede tomater. De er maskinelt forarbejdede, og det betyder i langt de fleste tilfælde, at en større andel af tomatkernerne er blendet, og dermed er der frigivet bitterstoffer i dine tomater, som du gerne vil navigere udenom.

Dét er også årsagen til at jeg ikke bruger blender, stavblender eller anden form for maskine til at lave min tomatsauce.

San Marzano – De bedste tomater der findes

Dernæst skal du prøve at finde tomater fra Italien, og det skal allerhelst være San Marzano tomater.

Lige præcis San Marzano tomater har nemlig den helt korrekte skindtykkelse, den fuldmodne og søde tomatsmag såvel som afbalancerede syre. Det er ikke for sjov, at de flere af de mest anerkendte pizzeriaer benytter San Marzano tomater, når de skal lave deres pizzasauce.

Jeg kan anbefale disse tomater til din pizzasauce

I nyere tid er der poppet op til flere specialforretninger op, som har taget dåsetomater af prima kvalitet til sig. Men, ofte er det også at foretrække, at finde en variant der kan købes i supermarkedet. Herunder får du et par bud på tomater, som jeg synes smager fortrinligt i en tomatsauce til pizza.

 • Mutti cherrytomater (kan købes i de fleste supermarkedet)
 • Mutti San Marzano tomater (kan købes i supermarkeder som spotvarer fra tid til anden)
 • Gustarosso San Marzano – Min favorit, som jeg desværre kun har kunnet finde online
 • Terramagna San Marzano – findes også online

Der er sikkert mange flere – og i takt med at jeg støder på nye varianter, jeg kan anbefale, vil denne liste blive opdateret.

Hvad med løg? Hvidløg? Indkogning?

Jeg har prøvet det hele. Korttids- og langtidsindkogte saucer med forskellige mængder af både løg og hvidløg. Tilsmagninger med oregano og basilikum. Justeringer med hvidvin, balsamico- og hvidvinseddiker.

Jeg har prøvet det hele.

Og ingen af førnævnte tiltag har givet mig en tomatsauce, der er i nærheden af at smage så godt, som den du får i opskriften her.

Hvis du insisterer på at prøve en sådan tomatsauce, har jeg lavet en minutiøs gennemgang af hvordan man laver en god hjemmelavet pizza her, hvor du også får en opskrift på den type tomatsauce.

Ingredienser i denne opskrift

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

2 Kommentarer

 1. Hej, har du prøvet Mutti pizza sovs? Den er på tilbud i Netto denne uge.
  Hvis du har, hvordan er den sammenlignet med at lave sovsen ovenover ud fra deres cherrytomat eller san marzano dåse?

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?