Ingredienser
Pappardelle (kan udskiftes med købt frisk pasta)
- 200 gram tipo 00 hvedemel
- 2 æg (store)
Grana Padano sauce
- 3 dl hønsefond (mild)
- 50 gram smør
- 25 gram Grana Padano til at koge sammen med fonden
- 50 gram Grana Padano til at røre i saucen
- peber (sort)
Sådan gør du
Pappardelle
- Bland mel og æg sammen med hænderne, og saml det hele. Hvis dejen er lidt for tør, så tilsæt en lille smule vand. Er den lidt for våd, så tilsæt en lille smule mel. Dejen skal være hård og fast og formet som en kugle.
- Put pastadejen i en tildækket skål og lad den hvile på køl i en time.
- Rul dejen gennem din pastamaskine, eller med køkkenrulle, til den har en passende tykkelse, husk at drys med mel undervejs, så din pappardelle ikke bliver for klistret. Skær den ud i tykke strimler, hæng den op på en pastaholder, skål eller lignende – og drys den med lidt ekstra mel.
- Når du skal til at lave din sauce koger du pastaen i 2-3 minutter i saltet vand, til den er al dente.
Grana Padano sauce
- Skær et stykke Grana Padano på ca. 25 gram og hæld det i en kasserolle med 3 dl mild hønsefond – lad det koge ind til der er 2 dl tilbage.
- Rør smør i saucen og tilsæt din Grana Padano under omrøring ved middel varme. Hvis saucen er lidt for tynd kan du tilsætte 2-3 spsk pastavand. Smag til med friskkværnet peber.
Samling af din ret
- Hæld vand fra din pappardelle, put pastaen tilbage i gryden og vend den sammen med din Grana Padano sauce. Servér med det samme, gerne med lidt friskrevet Grana Padano på toppen.
Video
Hjemmelavet pasta er det bedste
Jeg ELSKER pasta – især den hjemmelavede af slagsen. Selvom frisk pasta, som det købes fra køledisken, også er ret så fornuftigt, så er der noget helt særligt ved at lave og udrulle sin egen pastadej – især på en pastamaskine, hvor det kan blive en nærmest meditativt madlavningsopgave.
For mig er pasta oplagt til både weekend og hverdag – især sidstnævnte, fordi man hurtigt kan få lavet sig en velsmagende ret, der med sikkerhed kan frembringe mentalt solskin.
En sådan ret har jeg lavet her, i form af ‘pappardelle’, der er pasta i ekstra brede strimler. Det er en af mine favoritpastaformer, da den først og fremmest er let at lave, men også fordi den så dejligt kan absorbere en masse sauce – hvilken den skal kunne til dagens ret: Pappardelle med Grana Padano sauce.
Grana Padano sauce
Saucen er super let at lave, og den giver din ret et cremet og ualmindeligt smagfuld udtryk. Jeg har lavet den på en hønsefond der er kogt let ned sammen med lidt Grana Padano, mættet den med smør, en masse fintrevet Grana Padano og lidt pastavand til at tykne. Let og utroligt velsmagende.
Se også: Italienske kødboller
Opskriften i billeder
Om Grana Padano
I næsten 1000 år har Grana Padano været en væsentlig del af Italiensk gastronomiske historie, siden Benediktinermunkene opdagede den smarte måde at konservere mælk ved at lave en særligt hård ost, som kunne holde sig spiselig i lang tid.
Munkene selv opkaldte osten for “Caesus Vetus” på latin, men grundet dens lidt grynede konsistens blev den i daglig tale kaldt “Grana”. Siden 1954 har osten officielt været navngivet “Grana Padano”, hvor “Padano” omhandler området hvor osten er produceret (Pianura Padana i det nordlige Italien).
Udelukkende på italiensk råmælk
Grana Padano laves udelukkende på italiensk råmælk fra Posletten, der strækker sig over blandt andet Piemonte, Lombardiet, Veneto, nogle områder af Trento og i Piacenza i Emilia Romagna. Osten er EU certificeret for ophavsbeskyttelse siden 1996 (PDO), hvilket betyder at osten kun kan laves i førnævnte områder, hvor terroir, klima, kultur og de mennesker, der bor der, udgør den rette ost. Dette er også med til at sikre kvaliteten af Grana Padano.
Om produktionen af Grana Padano
En Grana Padano ost skal lagre i mindst 9 måneder, hvorefter den gennemgår en eksamination af professionelle testere fra konsortiet (‘Consorzio’ – sammenslutning af producenter fra området) og en uvildig tredjepart – lever osten op til kvalitetskravene får den et brændemærke, som bekræfter, at osten er perfekt. Hvis ikke den får dette mærke, må osten ikke sælges som Grana Padano.
Lagrer osten i alt 20 måneder, kan den, hvis producenten ønsker det, gennemgå yderligere en række kvalitetstjek af konsortiet, hvorefter den kan opnå “Riserva” mærket.
Grana Padano kan faktisk lagre helt op til 24 måneder, hvilket giver en mere grynet tekstur og mere intens smag.