Top Banner

Nytårsmenu 2017 – Din inspiration til årets menu

Nytårsaften er for mange årets største fest – og til sådan en fest hører der sig naturligvis et ekstraordinært festmåltid til. Rigtigt mange går selv i køkkenet og bruger flere dage på menuen.

Indlægget her er ment som en guide til inspiration til din menu. Jeg har inddelt det i 4 kategorier – og du kan trykke på de enkelte kategorier, for at hoppe direkte ned til de respektive opskrifter.

Indhold – Tryk for at hoppe direkte til kategorien

  1. Forretter
  2. Hovedretter
  3. Saucer til hovedretten
  4. Desserter

Nogle af opskrifterne er gengangere fra sidste års inspirationsindlæg, mens der er kommet mange nye til. Der er lagt stor vægt på, at de fleste opskrifter er egnet til at blive lavet dagen før, for at gøre det nemmere for dig på selve dagen. Enkelte opskrifter afviger dog fra dette, og skal laves på selve dagen.

Slutteligt vil jeg naturligvis også slå et slag for Champagne til nytårsfesten – Madsvin står selv bag en af landets største tests, og resultatet kan du se her: Test: Årets nytårschampagne 2017 – Stor smagstest.

Du ønskes et rigtigt godt nytår

Madsvinske hilsner
Mads, Madsvin


Nytårsmenu 2017 – Forretter

Rejebisque – En imponerende forret

Link: https://madsvin.com/rejebisque-imponer-gaesterne/
Sværhedsgrad: Mellem

Du kender hummerbisquen (som også er nedenunder denne opskrift) – men har du prøvet en bisque på rejeskaller? Det smager himmelsk, og min udgave skiller sig en del ud fra hummerbisquen, ved at være mere mild. Smut ned til fiskehandleren og køb hans største og flotteste rejer, og lav den skønneste rejebisque – har du mod på det, kan en grøn dild- eller persilleolie anbefales – suppen bliver så flot.

Rejebisque, gulerodscrudité, smørstegt porre, salturt og dildolie
Rejebisque, gulerodscrudité, smørstegt porre, salturt og dildolie

Hummerbisque – Skummende og flamberet

Link: https://madsvin.com/hummerbisque-skummende-og-flamberet/
Sværhedsgrad: Mellem

Hummerbisque er en klassiker på nytårsmenuen – og det med god grund.

Opskriften her giver dig en intens og velsmagende suppe – den har bl.a. blæst den tidligere sommelier fra Falsled Kro bagover i glæde. Hummerbisquen er ualmindeligt præsentabel grundet sin smukke farve samt tilsætning af persilleolie, og den er heller ikke svær at lave.

Lav den dagen før, og server med den garniture du har lyst til. Jeg foreslår tyndtskåren fennikel, hummerhaler, rød skovsyre og den førnævnte grønne olie.

Hummerbisque

Prisvindende ostesuppe

Link: https://madsvin.com/ostemad-som-suppe/
Sværhedsgrad: Mellem

Denne ret vandt jeg Ost & Kos konkurrence med tidligere på året. Her er tale om en velsmagende og delikat suppe, der mængdemæssigt bør serveres på samme måde som hummerbisque (1-1,5 dl pr. mand).

Jeg mener, at du bør lave ostesuppen lige op til servering – det tager ikke lang tid, og du får mest muligt ud af den, ved at servere den hurtigst muligt efter den er lavet.

Ostesuppe

Jordskokkesuppe med espresso og trøffel

Link: https://madsvin.com/jordskokkesuppe-espresso-troeffelolie/
Sværhedsgrad: Mellem

Her får du en madsvinsk fortolkning af jordskokkesuppen. Den er peppet op med lidt espresso (som du let kan erstatte med stærk kaffe og trøffelsmag. Retten er meget præsentabel, let at lave, og den kan laves dagen i forvejen.

Jeg har talt med en del andre, som påtænker at lave denne suppe til nytår – og jeg vil også på det varmeste anbefale at overveje denne jordskokkesuppe.

Hvis du er til det, kan du servere suppen med en skive stegt foie gras og lidt anden sprød garniture.

Jordskokkesuppe m. espresso og trøffel

Røget kammusling og skum på fjordrejer

Link: https://madsvin.com/roeget-kammusling-hvide-asparges-nye-kartofler/
Sværhedsgrad: Svær

Kammuslinger er noget af det bedste fra havet. Her får du en opskrift af lidt sværere karakter, og du skal bruge noget til at røge kammuslingerne (medmindre du springer røgningen over). Udskift asparges og ærter med noget andet grønt fra årstiden, og du har en himmelsk ret. Skummen på fjordrejer er nemmere at lave, end du tror.

Røget kammusling, hvide asparges, nye kartofler og skum på fjordrejebisque
Røget kammusling, hvide asparges, nye kartofler og skum på fjordrejebisque

Pocheret og friteret hønseæg med svampebouillon og trøffel

Link: https://madsvin.com/sproedt-aeg-troeffel-svampebouillon/
Sværhedsgrad: Svær

Dette er den klart sværeste forret af de nævnte, og jeg vil anbefale, at du har HELT styr på at pochere æg, før du begiver dig ud i denne opskrift. Øv dig i at lave pocherede og friterede æg på til nytårsaften!

Når du så mestrer denne kunst, så er det faktisk en temmelig let ret at lave – og jeg lover dig for, at den vil vælte dine gæster ud af stolen af begejstring.

Sprødt hønseæg, trøffel og svampebouillon
Pocheret og friteret æg, trøffel og svampebouillon

Nytårsmenu 2017 – Hovedretter

Côte de Boeuf – Bøffernes konge

Link: https://madsvin.com/cote-de-boeuf-bedste-udskaering-boef/
Sværhedsgrad: Mellem

Skal der luksuskød på programmet bør du overveje en Côte de Boeuf. Her får du hele molevitten: Et stort stykke kød, en smuk fedtmarmorering og det hele sidder på benet. Du får med andre ord en utroligt velsmagende stykke kød, og du imponerer dine gæster samtidig. Tilberedningen er relativt nem, og hvis du vil gøre det nemt for dig selv til nytårsfesten laver du den på forhånd, og stopper tilberedningen ved 50 grader – så skal den blot i ovnen ca. 20 minutter før servering ved ca. 200 grader til den har en kernetemperatur på 55 grader (hold øje undervejs).

Cote de Boeuf - Den bedste udskæring til bøf
Cote de Boeuf – Den bedste udskæring til bøf

Pommes Anna – Kartofler bagt i lag med smør

Link: https://madsvin.com/pommes-anna-kartofler-bagt-i-lag-med-smoer/
Sværhedsgrad: Mellem

Pommes Anna er en af de mest populære former for kartoffel til nytårsfesten – med god grund. Det smager himmelsk, kan laves dagen i forvejen og er nemt at håndtere på selve dagen. Min udgave er med lidt urter mellem lagene – du kan gøre det samme, eller lade være – det er himmelske kartofler uanset hvad.

Pommes Anna i al sin herlighed
Pommes Anna i al sin herlighed

Spidsbryst i sous vide

Link: https://madsvin.com/spidsbryst-i-sous-vide-intenst-og-moert/
Sværhedsgrad: Let, hvis du har prøvet sous vide før.

Sous vide har for alvor indtaget de danske køkkener. Hovedårsagen er muligheden for at langtidstilberede kød, som bliver ualmindeligt mørt og får en flot, ensfarvet kerne. Her har jeg lavet spidsbryst, en billig udskæring der bliver delikat og er propfuld af smag.

Spidsbryst i sous vide

Nyretapper

Link: https://madsvin.com/nyretapper-oksekodets-grimme-aelling/
Sværhedsgrad: Let

Nyretapper har længe bevæget sig under radaren, hvor det hovedsageligt var madnørder og branchefolk som virkelig brugte udskæringen. Der er ved at ske et skift nu, og med titlen som “Årets bøf 2016” kan “hemmeligheden” nok heller ikke bevares længere.

Udskæringen er ekstremt smagfuld, og den skal serveres rødt.

Servér den med en af saucerne fra siden her

Roastbeef fyldt med svampe

Link: https://madsvin.com/roastbeef-i-ovn-fyldt-med-svampe/
Sværhedsgrad: Mellem/svær

En af mine favoritopskrifter fra i år, er denne roastbeef jeg fyldte op med svampe. Du får et stykke kød der ser imponerende ud, og som smager helt exceptionelt godt. Andre udskæringer kan også bruges, hvis dette foretrækker.

Igen vil jeg lade det være op til dig, hvad du serverer af tilbehør. Et bud kunne være fritter, men også pommes anna, bagt kartoffelmos osv.

Roastbeef fyldt med svampe

Kalvehaler og vintertrøffel

Link: https://madsvin.com/kalvehaler-vintertroeffel/
Sværhedsgrad: Mellem

Kalvehaler er en skøn udskæring. Velsmagen er i højsædet – alt du skal gøre er at langtidstilberede – gerne dagen i forvejen. Opskriften her bruger skønne vintertrøfler, og til årets sidste fest giver du den selvfølgelig gas med de bedste trøfler, du kan finde.


Nytårsmenu 2017 – Saucer til hovedretten

Bearnaise sauce – Den franske klassiker

Link: https://madsvin.com/hjemmelavet-bearnaise-sauce-ultimative-sauce/
Sværhedsgrad: Mellem

Bearnaise sauce er en favorit blandt alle kødelskere – og det med god grund. Det er desværre også en sauce, der kan være forbundet en mindre risiko ved – for den kan skille. Jeg har brugt meget lang tid på at lave en opskrift, som skal give alle, der prøver den, en god oplevelse. Følger du den til punkt og prikke, bør den være sikker.

Og så får du lov at smage en af verdens bedste saucer.

Hjemmelavet bearnaise sauce
Hjemmelavet bearnaise sauce

Whiskysauce – En hjemmelavet vidundersauce

Link: https://madsvin.com/whiskysauce-den-bedste-til-boffen/
Sværhedsgrad: Mellem

De fleste har prøvet en whiskysauce af den ene eller anden karakter. Få har undet sig selv at prøve en hjemmelavet version. Udgaven her er ganske nem at lave, og den kan laves i forvejen. Lav en stor portion – den forsvinder hurtigere end du aner.

Kantarelsauce – En sauce fra himlen

Link: https://madsvin.com/kantarelsauce-sauce-himlen/
Sværhedsgrad: Mellem

Her får du opskriften på en sauce som de færreste har prøvet før. Her er tale om en lys kantarelsauce, frem for de meget mørke varianter, som man så tit får. Den laves med lækre kantareller og en god hønsefond (og lidt andre gode ting). Den smager vidunderligt og ligner en million – prøv den hvis du vil lave noget nyt og lækkert til dig og dine gæster.

Kantarelsauce version 2
Kantarelsauce

Nytårsmenu 2017 – Desserter

Chokolademousse – Chokoladeelskerens drøm

Link: https://madsvin.com/chokolademousse-opskrift-bedste-luftige-mousse/
Sværhedsgrad: Let

En rigtig chokolademousse laves på kun tre ingredienser – og så smager den intet mindre end himmelsk. Lav den dagen i forvejen, så skal den blot serveres direkte fra køleskabet. Det er da nemt, ikk’?

Chokolademousse med krystalliseret hvid chokolade og letbrændte mandler
Chokolademousse med krystalliseret hvid chokolade og letbrændte mandler

Crème brûlée

Link: https://madsvin.com/creme-brulee-sa-nemt-er-det/
Sværhedsgrad: Let

Creme brulee er en af de helt store dessertklassikere. Den smager vidunderligt, og jeg har endnu ikke oplevet en gæst, der ikke brød sig om den. Servér den blot med lidt bær og eventuelt lidt knust hvid chokolade. Skal det være ekstra spændende laver du også en kugle frugtsorbet.

Crème brûlée m. romsyltede solbær

Appelsinsuppe – Læskende dessert

Link: https://madsvin.com/appelsinsuppe-laeskende-dessert-med-appelsin/
Sværhedsgrad: Let

Oven på en større middag er det rart med en frisk og læskende dessert. Appelsinsuppe er netop sådan en dessert. I stedet for hvidvin kan du røre lidt champagne (eller anden mousserende hvidvin) i suppen lige inden servering – så får den lidt “fizz” og er særligt nytårsegnet.

Servér med en kugle god vaniljeis og lidt frugt/bær som du selv vælger.

Gateau Marcel

Link: https://madsvin.com/gateau-marcel-bedste-chokoladekage/
Sværhedsgrad: Mellem

Verdens bedste chokoladekage er gateau marcel. Punktum. Min udgave er i portionsstørrelse, men du kan også sagtens lave en hel kage, som du skærer store flotte stykker af.

Servér den med lidt gode, syrlige bær, lidt frugtsauce og eventuelt en kugle is.

Gateau Marcel, hvid chokolade, solstik-gel og syltede solstik

Luftig cheesecake med hindbær

Link: https://madsvin.com/cheesecake-hindbaer-let-og-laekker/
Sværhedsgrad: Mellem

En cheesecake er altid en succes. Denne vil med rimelig sandsynlighed blive et af aftenens absolutte højdepunkter. Den er yderst præsentabel, den smag vanvittigt godt, og så er den luftig på en måde som de færreste har prøvet det før.

Laves dagen i forvejen.

Cheesecake med hindbær

Koldskålsis

Link: https://madsvin.com/koldskalsis-med-jordbaer/
Sværhedsgrad: Let (men kræver en ismaskine)

Koldskål har for de fleste danskere en særlig plads ved hjertet. Overrask dine gæster med en koldskål som is, hvor tilbehøret er inspireret af det klassiske tilbehør til koldskålen. Jordbær vil jeg anbefale, at du udskifter med hindbær, medmindre du har nogle gode, solmodne danske liggende i fryseren.

Koldskålsis med nye danske jordbær og crumble af kammerjunker

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

Skriv en kommentar