Sådan laver du en ostetallerken med økologiske oste

Reklame: Indlægget er lavet i samarbejde med Ost & Ko – jeg har (naturligvis) haft redaktionelt frie tøjler, ligesom jeg står fuldt inde for indholdet af indlægget.

Ost har altid været noget, jeg har holdt utroligt meget af. Det er en alsidig spise, der kan rives, steges, smeltes, koges og meget mere.

Men skal det være ganske særligt, så er osten i sin “rene” form helt og aldeles enkelt fantastisk – især når den får lov at stå sammen med – og ved siden af – sine andre osteartsfæller, da man så i sandhed kan opleve, hvor meget diversitet der egentlig er at finde i ostens univers.

Økologiske danske oste vinder for alvor frem

Apropos diversitet er økologi og oste også noget, der er værd at have fokus på. Det, at ville sammensætte en økologisk ostetallerken, har tidligere været noget, der krævede endda et stykke arbejde – men som med så meget andet, er der også kommet et øget fokus på økologien i ostens verden. Samtidig er vi i Danmark enormt privilegerede, at have en række mejerier, der laver ost på et uhørt højt niveau. Og når man nu kan vælge både dansk og økologisk – er det bestemt værd at gøre, hvis man spørger mig.

Hvad gør osten økologisk?
De væsentligste forskelle på konventionel og økologisk ost ligger i produktionen af mælken og dermed hos landmanden. En markant forskel er fx kravet om, at økologiske køer skal have adgang til en græsmark fra april til november. Økologiske køer har også mere plads i stalden, og de har adgang til et udeareal året rundt. Foderet til økologiske køer skal være økologisk og dermed frit for GMO og pesticidrester. Til ostens produktion på mejeriet anvendes færre – og i mange tilfælde slet ingen – tilsætningsstoffer. Vand og salt er som regel de eneste ingredienser i osten, som ikke er certificeret økologiske. Du kan læse mere om økologisk mælk og ost på de her temasider på Mejeriforeningens hjemmeside.

Lav din egen ostetallerken

Netop det med at nyde osten, præcis som den er, gøres bedst med eksempelvis et ostebord eller en ostetallerken. Begge dele har sin plads, men er det i en flerretters servering, synes jeg det gør sig bedst med en anrettet tallerken. Netop planlægningen af en sådan afføder hurtigt nye spørgsmål:

 • Hvor mange oste skal der bruges?
 • Hvilke oste skal jeg vælge?
 • Hvad skal jeg servere til ostene?
 • Skal der være et særligt tema?

Og netop de spørgsmål, vil jeg hjælpe dig med at besvare – så du selv kan sammensætte en ostetallerken både du og dine gæster vil elske. Til slut i dette skriv får du også mit eksempel på en ostetallerken – til inspiration.

Hvor mange oste skal der bruges?

Det er vigtigt at der nok oste til at man kan få en varieret oplevelse. Som absolut minimum skal der vælges 3 oste – jeg foretrækker typisk 5 oste, da det tillader mig at komme vidt omkring.

Hvilke oste skal jeg vælge?

Svaret hertil afhænger af flere ting. Det giver sig selv, at hvis du vælger få oste, så vil du hurtigere blive begrænset i dine ostevalg. Dernæst er dine egne – og eventuelt dine gæsters – smagsmæssige præferencer, vigtige at have for øje. Der er ingen, der vinder, ved at smide den svedige blåskimmel ud. Til gengæld er der mange, der vinder, hvis du kan give gode osteoplevelser til dig selv og dine gæster, som måske endda flytter forståelsen og grænser for hvordan ost skal smage og se ud.

Derudover er kvalitet afgørende. Din ostetallerken bliver kun så god som kvaliteten af dine oste. Den bedste kvalitet mener jeg, at du finder hos din ostehandler – som samtidig også kan vejlede dig til at foretage de rette valg.

Når jeg selv sammensætter osteanretninger, har jeg fokus på følgende:

 • At der er forskellige ‘farver’ med (gul fast ost, hvidskimmel, rødkit og blåskimmel)
 • At der er både bløde og faste oste med
 • At der (helst) er forskellige mælketyper (ko-, ged- og/eller fåremælk)

Det kan lyde besværligt, men er det i virkeligheden ikke. En ost kan fx godt både være blød og hvidskimlet.

Hvad skal jeg servere til ostene?

Jeg er fortaler for at holde en osteservering relativt simpel. Lidt brød eller knækbrød gør sig utroligt godt til, ligesom det også er et must med lidt sødt i form af marmelade, gele eller lignende. Har du nogle syltede valnødder, kan de også fint akkompagnere dine oste.

Skal der være et særligt tema?

Det kan måske virke lidt nørdet – men, det er omvendt også det, der gøre ostetallerkener så sørens spændende; temaer. Dine valgte tematikker kan spænde over alt fra ultra-nørdet til noget mere simpelt såsom at alle ostene skal være danske.

Alt sammen er det med til at udfolde din egen såvel som dine medspiseres horisont, ligesom det kommer til at give jer alle nye smagsoplevelser.

Lidt sødt til blåskimmel er en klassiker – her i form af en intens blommemarmelade

En økologisk ostetallerken med 5 oste

Som lovet kommer her mit bud på en ostetallerken. Jeg har valgt, at ostene skal være danske og økologiske, ligesom jeg har inkluderet 3 forskellige farver, 2 mælketyper og oste med forskellige konsistenser.

I stedet for at anbefale specifikke brands og mejerier, har jeg valgt at tale om ostetyper. Det er jo langt fra kun én bestemt ost, som er pladsen på din ostetallerken værdig. Måske har du et osteri i dit lokalområde, som producerer en brandgod økologisk brie. Eller din ostehandler har tilbud på en bestemt vellagret økologisk skæreost. Så er det jo dem, du skal købe!

Under hver ostetype kommer jeg med en forklaring på netop valget af denne ostetype, så du mere informeret kan bruge det til inspiration.

 • Gul, fast og relativt mild ost
  • Jeg foretrækker at starte med en mild ost, så smagsløgene vækkes. Typisk er en gul og fast ost at foretrække, da den ganske enkelt rammer den type, vi gerne vil have, godt. Desuden er der rigtigt mange, som bare elsker denne ostetype, så vi starter med en succes.
 • Fast og frisk gedeost
  • Vi bliver ved de faste oste – men bevæger os over i gedemælk. Smagen fra gedemælk er ganske særlig frisk – det klæder ost utroligt godt, og kan du finde en gedeost med en lille smule friskhed/syre, vil det gøre din ostetallerken det godt
 • Gul, fast og intens ost
  • Nu skruer vi lidt op for intensiteten i ostene. Det betyder ikke at din ost skal være stærk og salmiakket – men mere at smagskoncentrationen bliver større. Denne ostetype er en favorit hos de fleste, da den ofte kommer med lækre saltkrystaller i osten. Alle ostehandlere har denne ostetype, så det er bare om at spørge løs
 • Blød rødkitost med smag
  • Rødkitkultur er enormt spændende, da det åbner op for nye smagsindtryk på din ostetallerken. Rødkit fås i alt fra meget milde til meget stærke udgaver. Jeg er her landet et sted midt i mellem, hvor rødkitkulturen tydeligt står frem, men osten som helhed virker til den lidt milde side. Denne ost gør sig også utroligt godt med lidt syltede nødder og et glas oxideret hvidvin
 • Blød blåskimmelost
  • Det er typisk ved denne ost, at nogen står af tallerkenen. Derfor er det også min anbefaling at finde en mild blåskimmelost, så alle kan (prøve at) være med. Blåskimmelkultur i sig selv er harmløst og lækkert. Det bidrager blot med en skøn dybde til osten. Blåskimmelost har i min optik rigtigt godt af lidt brød eller knækbrød, ligesom blot en lille smule sødt i form af marmelade eller gele klæder osten.
 • Tilbehør til ostene: Syltede valnødder og blommemarmelade
  • Jeg serverede lidt hjemmesyltede valnødder og en hjemmelavet blommemarmelade, som jeg har kogt kraftigt ind. Dette var navnligt for at give lidt ekstra til rødkit- og blåskimmelosten.

Jeg håber at du har fået mod på at lave en ostetallerken til dit næste arrangement.

God fornøjelse.

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

Skriv en kommentar