Fiskefrikadeller – Lækre, luftige og hjemmelavede

Der er svømmet mange fisk forbi, siden Niels Olsen og Kirsten Lehfeldt i rollerne som Gunnar og Minna konstaterede, at fisk faktisk “ikke var så ringe endda”. Et postulat jeg kun kan se mig enig i – for jeg elsker fisk, både til hverdags- såvel som weekendmåltidet. Til hverdagsmåltidet er der særligt en fiskeret, der giver point på “glæde-i-mave”-kontoen, og det er fiskefrikadeller.

En fiskefrikadelle er hvad man kan anskue som værende en måltidsmæssig schweizerkniv, da den kan bruges på kryds og på tværs. Mest populær er den nok på frokostbordet, hvor den legende let glider indenbords oven på et godt stykke rugbrød flankeret af lidt remoulade og friskpresset citronsaft.

På aftenbordet kan den serveres med diverse former for grønt og lige den form for dyppelse eller sauce (okay, sovs), du foretrækker. Jeg gik med en stor stak fiskefrikadeller, ovnstegte kartofler (stærkt inspireret af mine pommes frites) og en voksen portion persillesovs, der naturligvis var gaffelvenlig (altså sad den fast på kartoflerne og fiskefrikadellerne).

Andre danske favoritter: Æbleflæsk | Æggekage med bacon | Tunsalat | Frikadeller

Den gode fiskefrikadelle

Men en fiskefrikadeller er ikke bare en fiskefrikadelle. Først og fremmest smager den blidt af frisk fisk – hvilket i øvrigt er en forudsætning med alt fisk; det skal være lavet af så frisk fisk som muligt. Dernæst er den luftig og blød i konsistensen, og så må den, hvis man spørger mig, gerne smage lidt af krydring – humøret afgør det for mig – men ofte ender jeg med et putte lidt friskhakket dild i.

Især teksturen er særligt vigtig, synes jeg, og lige netop dér har jeg et godt trick – og når du har prøvet det, ja så ser du dig ikke tilbage.

Det bedste af det hele er, at det er super let at lave sine egne fiskedeller, så de smager mindst lige så godt (jeg vil påstå at disse er endnu bedre) som fiskemandens. Og lige her viser jeg dig hvordan.

Fiskefrikadeller

Fiskefrikadeller – Sådan laver du dem selv

4.7 fra 6 stemmer
Print opskrift Pin opskrift
De skønneste luftige fiskefrikadeller, der vækker glæde på både frokost- og aftenbordet.
1 t 15 min
4 personer
Hviletid til farsen 45 min

Ingredienser

Fiskefrikadeller

 • 500 gram hakket torsk (hak selv eller køb hos din fiskemand)
 • 1 stor gulerod
 • 2 mellemstore kartofler (kogte)
 • 2 æg
 • 1,25 dl piskefløde
 • 1 spsk hvedemel
 • 2 tsk fint salt
 • Friskkværnet peber
 • Smør til stegning
 • Rapsolie

Sådan gør du

Farsen

 • Rør din fiskefars sej med salt enten i hånden eller på røremaskine. Det er vigtigt at du kan mærke/se at farsen bliver sejere, da den så bedre opsuger væske (og til sidst giver den bedste konsistens).
 • Skræl og riv din gulerod (fint eller groft efter humør) ned i farsen, tilsæt dine kogte kartofler, æg, mel og piskefløde – rør sammen til du har en homogen fars.
 • Lad farsen hvile på køl i mindst 30 minutter – gerne 45 eller 60.

Stegning af fiskefrikadeller

 • Form din fars fiskefrikadeller med en spiseske, og læg på en opvarmet pande med lidt neutral olie og steg ved middelvarme – det er vigtigt at du ikke steger for hårdt, da gode fiskefrikadeller kræver tid).
 • Når fiskefrikadellerne er færdig på den ene side (tager cirka 4-5 minutter), vender du dem på panden og tilsætter en god klat smør (25-30 gram) og steger færdigt. Skal det være ekstra godt tager du lidt af smørret fra panden op med en spiseske, og hælder udover dine fiskefrikadeller løbende.
 • Gentag ovenstående proces til al farsen er brugt og du står tilbage med en tallerkenfuld lækre fiskefrikadeller.

Noter

Du kan fint fryse dine fiskefrikadeller, ligesom de også snildt kan holde sig et par dage i køleskabet. Kan spises både varme og kolde.

Moste kartofler, hvorfor nu det?

Egentlig stammer tippet fra en god bekendt, Mik, der driver Odenses nok bedste hotdogbod (Devil Dogs i Storms Pakhus), hvor jeg fik at vide, at kartoffelmos var nøglen til det helt perfekte hotdogbrød, da det gav en dejlig blød og let svampet tekstur til brødet.

Det samme tænkte jeg måtte kunne gøre sig gældende i fiskefrikadeller, og da jeg fra sidelinjen også fik anbefalet at brugte kogte kartofler – var der ikke langt fra tanke til handling. Og minsandten. Det giver en tekstur, det bestemt “ikke er så ringe endda”, for at citere Niels Olsen.

Og for at sige det på “Madsvinsk”, det giver en fabelagtig tekstur til din fiskefrikadelle, som gør, at du bare vil have en til. Og en til.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilken sovs til fiskefrikadeller?

Smørsauce eller persillesovs er sikre vindere.

Hvordan steger man fiskefrikadeller?

Helst i en blanding af lidt neutral olie og smør. Olien sikrer at smørret ikke branker, og smørret giver den skønne smag.

Kan de fryses?

Ja. Det kan de.

Aftensmad Fisk og skaldyr Frokost Hovedret Hverdagsmad Madpakke Mormormad Opskrifter

Mød forfatteren

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag.

Facebook ikon Instagram ikon Pinterest ikon Youtube ikon

7 Kommentarer

 1. Silas

  Stod tidligt op til morges for at lave en god spandfuld af dine fiskefrikadeller, så jeg kunne servere dem for min kollegaer på arbejdet til frokost. – Tog lige og smagte på en enkelt her 05:40 til morgenmaden.. og jeg fortryder intet.. De smager rigtig dejligt

  Svar
 2. Michael

  Hej Mads. Er der andre fisketyper, du kan anbefale? Gerne fra et lidt mere tropisk klima (torsk koster her godt 300kr/kg – og så er det ikke fanget dagen før).

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Michael,

   Der er jeg simpelthen ikke lige stærk nok – men sigt efter en rimelig fast, hvid fisk 🙂

   Fortæl gerne hvad du vælger, og hvordan det bliver!

   Vh
   Mads

   Svar
  • Mariann Foldager

   Jeg bor i Alanya og savner ofte dansk.mad. Men her må man lave alt selv fra bunden. Efter at have fundet jordens bedste remoulade opskrift (hjemmelavet piccalilly), så må jeg have fiskefrikadeller at komme det på. Synes din opskrift ser vild lækker ud, men torsk fåes ikke rigtig her. Så har fundet en anden hvidfisk af samme familie. Mezgit. Er lidt i tvivl om hvordan jeg gør. Tænkte på at hakke filleterne groft og putte det i min foodprocessor med de øvrige ingredienser. Tror du det bliver for voldsomt? Har nemlig ikke en røremaskine.

   Svar
   • Mads Vindfeld Andersen

    Hej Mariann,

    Jeg ville nok nøjes med at hakke det semi-fint til en fars. Tror foodprocessoren gør det hele for voldsomt, som du selv er lidt inde på 🙂

    Svar
 3. Karin

  Hej Mads. I oversigten over ingredienser har du ikke nævnt mel, men skriver det I beskrivelsen af hvordan de bliver lavet. Da jeg egentlig syntes farsen var fast nok undlod jeg mel da jeg tænkte kartoflerne måske opsugede væske. Men frikadellerne smed væske på panden, så puttede mel i resten af farsen og der var en verden til forskel i konsistensen. Bedst med mel 😊 Tak for god mad🥂

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Tak Karin. Det er ganske enkelt en fejl – der skal nemlig lige en lille smule mel i (1 spsk var nok ved mig).

   Hermed rettet.

   Vh
   Mads

   Svar

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad synes du om opskriften?