Æbleflæsk – Sådan laver du den bedste æbleflæsk

Æbleflæsk opskrift
Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
4.8 fra 19 stemmer
18 minutter
4

Ingredienser

Æbleflæsk

 • 200 gram bacon gerne tørsaltet og i et helt stykke
 • 3 æbler danske – holsteiner cox er et glimrende æble
 • 2 rødløg (små)
 • 2 spsk rørsukker eller hvid sukker
 • 0,5 dl æbleeddike (lagret)
 • salt
 • timian 1-2 spsk er rigeligt (kan udelades)
Æbleflæsk opskrift

Sådan gør du

Æbleflæsk

 • Pil rødløg og skære i tynde skiver på ca. 2 mm. Skyl æbler og fjern kernehus. Skær æblerne i både (jeg beholder æbleskrællen på, men du kan fjerne den, hvis du vil). Baconen skæres i store flotte tern.
 • Steg baconternene sprøde, tilsæt rødløgsskiver og lad dem stege med til de er let bløde. Det er vigtigt at de ikke bliver helt møre her.
 • Tilsæt æbler i de tynde både, sukker og æbleeddike og lad dem stege med i 4-6 minutter til de er let bløde.
 • Smag til med salt og yderligere eddike/sukker til det har den rette smag og balance, som du vil have den.

Servering

 • Server med et godt stykke groft rugbrød, og top eventuelt din æbleflæsk med lidt frisk timian for pynt og ekstra velsmag.

Noter, tips og tricks

Æbleflæsk kan fint laves dagen forinden din julefrokost – eller blot almindelige frokost. Du varmer det blot op på panden igen inden servering.
Det sagt så smager det bedst direkte fra første tilberedning, hvis man spørger mig 🙂

Traditionel æbleflæsk er en vinder

Af klassiske danske frokostretter hører sig bestemt æbleflæsk til. Det er en gammel dansk ret, hvis ophav kan spores tilbage til Fyn – omend resten af landet naturligvis også har taget kombinationen af svinekød og syrlige æbler til sig.

Traditionelt set laves æbleflæsk med letsaltet brystflæsk – hvilket er skønt. Men denne udgave, som jeg har fra min kære mor, laves med god røget bacon – og når du har prøvet det, tror jeg ikke, du kigger dig tilbage.

Tekstur er nøglen til perfekt æbleflæsk

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har fået sammenklappet og teksturløs gammeldags æbleflæsk. Bevares, smagene er stadig gode, men skal min tommelfinger pege opad på denne danske klassiker, så skal der altså tekstur i retten – navnlig på æblerne – og ja, det kan snildt lade sig gøre.

Den perfekte æbleflæsk er for mig den hvor den røgede smag fra baconen mødes syren fra gode danske æbler, det samlede smagsbillede justeres ud af rødløgene, og syre/sødme-balancen tilpasses helt perfekt med lidt sukker og kvalitets-æbleeddike. Og det er faktisk meget nemmere, end du tror.

Andre gode opskrifter til julen:
Langtidsstegt flæskesteg | Andesteg | Brunede kartofler | Rødkål

Hjemmelavet æbleflæsk i billeder

Som du kan se her er processen med at lavet æbleflæsk dejlig nem. Og så smager det så skønt.

Kan serveres alene til en frokost, men egner sig særligt godt til en julefrokost, akkompagneret af en kold øl og en lille snaps til at holde festen kørende på. Du kan også overveje at servere denne lækre tunsalat som en del af dit frokostbord.

En note om danske æbler

Vi lever i måske det land, der laver verdens bedste æbler, og de kan købes stort set året rundt. Lov mig at du køber danske æbler, og gerne nogle med en mærkbar syre. Det kan være Filippa, Ingrid Marie, Holsteiner Cox, Cox Orange og mange andre.

Du bliver belønnet prompte med en endnu bedre gang æbleflæsk – og var det ikke hele målet til at starte med? 🙂

Velbekomme.

Ingredienser i denne opskrift

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

7 Kommentarer

 1. Mindre fejl i opskriften.

  Pil rødløg og skære i tynde skiver på ca. 2 mm.
  Tilsæt rødløgsbådene.

  Men jeg kan se på billederne at det er tynde skiver der skal bruges

 2. Fin opskrift, men i mangel af baconskiver tog jeg bacontern, som vi havde. Det blev ganske ok og tilsatte også lidt squash .

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?