Coq au vin – På ægte fransk manér

Jeg bevæger mig i dag videre i det klassiske franske køkken, som jeg elsker så højt. Tidligere har jeg givet jer opskrifter på den skønne Boeuf Bourguignon, den skudsikre Crème Brûlée og den ellers så italienske lasagne fik jeg også givet et fransk twist. Denne gang skal der arbejdes med unghaner (eller kyllinger af god kvalitet), for den står nemlig på rødvinsbraiseret unghane, sprød bacon, balsamico-løg og champignon, også kendt som Coq au vin. 

For at forstå, hvordan jeg har fået fat i en frilands-unghane af ypperligste kvalitet, skal I høre om endnu et af mine fødevare-bekendtskaber, dog i forklædning. Han hedder Ib, og han producerer landets bedste honning. Punktum.
Bierne høster deres nektar i mine forældres have, så man kan sige, at honningen for mit vedkommende er så lokal som den kan være.

Når jeg siger, at Honning-Ib er i forklædning i dag, så er det fordi, at jeg ikke kunne nænne at kalde ham for Hønse-Ib eller Unghane-Ib.

Honning-Ib bor meget tæt på min forældre, og han har en masse høns. Indimellem sker det heldige, at disse høns får kyllinger, og nogle af disse kyllinger er af hankøn. Har man tilpas mange af disse, vil der på et tidspunkt være en ualmindelig larm fra hanegalen – også om morgenen. Disse hanegal har en katalyserende effekt på hinanden. Når først én får trangen, så starter hele maskineriet op igen. Og igen.

Det bliver man træt af på et tidspunkt.

Derfor skulle Honning-Ib have slagtet nogle unghaner i sommers. Et par af disse fik mine kære forældre, og Sabine og jeg var også så heldige at få tildelt to unghaner, som vi lagde i fryseren – naturligvis med planer om coq au vin!

Unghanerne har gået det meste af deres liv helt frit udendørs, og jeg ved, at Ib tager sig godt af sine dyr. Det gode liv med masser af hakken og skratten i jord samt varieret fodder efter lyst og behov, giver en ualmindeligt flot unghane. Denne unghane fik lov at ende i min coq au vin, en ret som du snart vil lære at elske lige så højt som jeg.

Jeg har valgt at glasere mine perleløg i honning og smør, for at lade dem boble med lidt mørk balsamico-eddike. Det giver en vidunderlig smag til perleløgene, og en dejlig syre til den samlede coq au vin ret.

Coq au vin - På ægte fransk manér

5 fra 1 stemme
Print opskrift Pin opskrift
1 t 50 min
2

Ingredienser

Coq au vin

 • 1 unghane på 1200-1400g eller en god kylling
 • 1 flaske rødvin
 • ½ liter hønsefond
 • Ca. 100g smør
 • 2 spsk mel
 • 150 røget bacon
 • 300 g champignon gerne markchampignon
 • 1 stort fed hvidløg
 • Urter til bouquet garni bundt af krydderurter - timian, laurbærblade og persille
 • Lidt persille til at toppe retten med til sidst
 • Lidt olie
 • Salt og peber

Balsamicoglaserede perleløg

 • 200 g perleløg
 • 1 spsk god honning
 • En stor teskefuld smør
 • ½ dl

Sådan gør du

Coq au vin

 • Start med at partere unghaven med en god fjerkræsaks. Del den i vinger, over- og underlår samt bryst (gem skroget)
 • Skær baconen i grove tern og børst champignonerne rene.
 • Brun bacon og champignon i en stor gryde i lidt olie, og læg dem til side i en skål
 • Læg en klat smør i gryden, tilsæt den parterede unghane og brun den godt af
 • Læg unghanestykkerne til side i en skål, tilsæt unghane-skroget, og brun også dette af
 • Tag skrog op og læg til side - tilsæt melet og bag det af i gryden
 • Tilsæt rødvinen under piskning og kog den ind til ca. halvdelen er tilbage
 • Tilsæt hønsefond, unghane, unghane-skroget samt krydderurter, og lad det simre til unghanen er mør (ca. 1 time)
 • Pil skroget og urterne op af saucen, rør ca. 50g smør ud i saucen lige inden spisning
 • Server dine løg og svampe i en skål for sig, eller anret tallerkener med coq au vin og den dejlige garniture oven på. Afslut gerne med lidt friskhakket persille.

Balsamicoglaserede perleløg

 • spsk god honning lægges på en varm pande og smelter
 • Tilsæt en klat smør og perleløg
 • Skru panden ned på middel varme, og rør jævnligt rundt i perleløgene
 • Når de er godt brune og let klistrede tilsættes en halv deciliter mørk balsamico-eddike, som koger ind til der næsten ikke er mere tilbage

Noter

Lige inden servering kan du med fordel toppe din coq au vin med lidt friskhakket persille.

Coq au vin i billeder:

Gode ingredienser giver god coq au vin.

Ingredienser til coq au vin

Ikke-larmende unghane og andre ingredienser

Jeg foretrækker mine bacon-tern grove i coq au vin.

Grove bacon-tern, tak.

Grove bacon-tern, tak.

Bacon og champignon brunes godt.

Bacon og champignon

Bacon og champignon

Kødstykkerne brunes godt af.

Parteret unghane brunes

Parteret unghane brunes

For mig er det vigtigt, at så meget som muligt at vores madvarer bruges. Derfor bør du heller ikke smide skroget ud, førend du har brugt det i retten. Der er stadig masser af smag i det, som det kan afgive mens retten står og simrer. Udover at undgå unødig madspild, bidrager det også til en utroligt smagfuld coq au vin.

Skroget brunes

Skroget brunes til smagfuld coq au vin

Når smørret og honningen er smeltet, tilsættes perleløg, som brunes.

Perleløg

Perleløg

Løgene er nu klar til lidt balsamico-eddike.

Brune og let-klistrede perleløg

Brune og let-klistrede perleløg

God mørk balsamico-eddike tilsættes, og den koges ind sammen med løgene.

Perleløg og balsamico

Perleløg og balsamico

Jeg serverede lidt luftig kartoffelmos til vores coq au vin. Et godt stykke brød eller et par kogte kartofler kan også fungere rigtigt godt sammen med. Det vigtigste er, at det er saucen og kødet der er i centrum, så dit tilbehør må ikke være alt for smagfuldt.

Coq au vin - På ægte fransk manér

Coq au vin – På ægte fransk manér

Coq au vin er særdeles velegnet i anden halvdel af året. Den varmer dejligt, afgiver skøn duft i hele hjemmet og den vil med garanti bringe et smil på læben, hos alle der spiser med.

Bon appétit!

Indlægget indeholder affiliate-links.

Aftensmad Festmad Gæstemad Hovedret Hverdagsmad Kylling og fjerkræ Opskrifter Simremad vintermad

Mød forfatteren

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag.

Facebook ikon Instagram ikon Pinterest ikon Youtube ikon

22 Kommentarer

 1. Morten Soelberg

  Hej Mads,
  Læser med STOR glæde dine nyheds mails, og har også vovet mig ud i et par af dine opskrifter, bla. Porchetta på grill, den gav 5 stjerner fra hele familien 😉
  Mht. Coq au Vin retten, så ville jeg bare lige høre, hvor hønsefonden kommer fra? (regner ikke med at der findes “dumme spørgsmål”) ;-D men kan ikke lige gennemskue, hvor den/hvordan den opstår igennem forberedelsen af retten?

  Mvh. Morten

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Morten,

   Der er altid plads til et spørgsmål mere her på Madsvin.

   Alternativet er en “fond” lavet med bouillon eller købe-flydende-fond – det fungerer også helt fint 🙂

   Det glæder mig, at du følger med på bloggen og at mine nyhedsbreve kan inspirere dig.

   Venligst
   Mads

   Svar
   • Morten Soelberg

    Hej Mads,

    Bare super, det er jo til at finde uf af 🙂
    Tak for det hurtige svar.

    Mvh. Morten

    Svar
 2. Harry Olander

  Hej Mads . Jeg har lavet coq au vin mange gange både på kylling, bornholmerhane og hele poissiner. Har brugt urter fra haven . Men ikke for meget rødvin efter konens smag. Hellere lidt ekstra smør. Jeg synes selv at bacon er det bedste krydderi. Eneste tilbehør er kartoffelmos med selleri. Altså egen opskrift.
  Nu har jeg læst din opskrift med stor interesse. Super. Man bliver aldrig udlært, så dejlig inspiration fra dig. Det kan kun gå godt.
  Prøver nu også at lave balsamico løg som tilbehør. Hvis det bliver godt skal jeg nok nævne ophavnsmanden.

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Harry,

   Jeg glæder mig meget til at høre, om balsamicoløgene kan løfte retten for jer, som de gør det for mig 🙂

   Venligst
   Mads

   Svar
 3. Anne

  Hej
  Er der en, der kan foreslå en god forret til coq au vin? Gerne en lettere salat.

  Forslag til dessert modtages også gerne. Overvejer sorbet is eller chokolademousse.

  Svar
 4. Trine

  Hej! Rigtig lækker opskrift. Kan det passe at den kun er til 2 personer? Jeg vil lave den til gæster i weekenden hvor vi bliver 5, men er lidt i tvivl mht mængderne.

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Trine,

   Jeg ville lave en dobbelt portion af denne opskrift og godt med kartoffelmos til, så er der rigeligt 🙂

   Vh
   Mads

   Svar
 5. Erik Braae Jensen

  Hej Mads

  Har endnu ikke prøvet at lave Coq Au Vin, men det snerper efter have læst din opskrift. Jeg troede man skulle marinere kødet i rødvin dagen eller dagene inden? Er da kun glad for at det ikke er nødvendigt, men ville der være den gevinst ved at gøre det og hvordan og hvor længe skulle man i givet fald gøre det?

  Vh. Erik

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Erik,

   Lige med Coq au vin har jeg ikke forsøgt at marinere kødet, men det har jeg til gengæld med en anden fransk klassisker: Boeuf Bourguignon. Konklusionen der var helt klart, at jeg ikke mente at det var den ekstra tid og det ekstra besvær værd – min boeuf bourguignon er yderst smagfuld uanset.

   Det samme vil jeg mene gør sig gældende for coq au vin.

   Hvis du gerne vil afprøve det, så vil jeg sige mindst 6 timer i rødvin.

   Venligst
   Mads

   Svar
 6. Kim

  Hej Mads

  Når du laver coq au vin, hvornår skal hvidlæget så i?

  Mvh Kim

  Svar
 7. Merete

  Hej
  Det ser så indbydende ud, vil afprøve det næste weekend. Men er i tvivl, hvilken vin ville du servere til denne ret ?
  Vh
  Merete

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Merete,

   Jeg ville servere noget rødvin med lidt saft og kraft i. Selv er jeg stor tilhænger af vine fra Bourgogne, så det ville nok ende med noget derfra.

   Men ellers bør du besøge din lokale vinbiks, og få en snak om hvad de vil anbefale til en gang Coq au vin.

   Vh
   Mads

   Svar
   • Ida

    Hej Mads.

    Jeg vil prøve din opskrift på Coq au vin til et kommende selskab, men jeg er i tvivl om hvorvidt jeg skal bruge frosne perleløg eller dem på glas?

    Vh Ida

    Svar
    • Mads Vindfeld Andersen

     Hej Ida,

     Begge kan bruges – men jeg synes klart de frosne er bedt, da dem på glas som oftest er i en syltelage.

     Vh
     Mads

     Svar
     • Christian Højgaard Pedersen

      Hej Mads,
      Jeg synes din opskrift lyder super lækker, og har tænkt mig at give mig i kast med den næste weekend. 🙂 Jeg har hørt at man også undertiden flamberer kyllingen i cognac. Kan du bekræfte? Jeg har cognac og vil gerne tilføje dette twist – hvornår under tilberedningen ville du gøre det?
      Mvh Christian

     • Mads Vindfeld Andersen

      Hej Christian,

      Det har jeg aldrig selv prøvet, men umiddelbart når kyllingen er brunet og inden du skal til at have væde på. Så hælder du blot 0,5-1 dl cognac på, sætter ild til det og lader det brænde (HUSK at slukke emhætten).

      – Mads

 8. Eileen

  Hej Mads, syntes ikke jeg ka få øje på hvornår man skal putte champignon og bacon tilbage i gryden? 😅 Vh Eileen

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Eileen, de skal ikke tilbage i gryden, men derimod bruges som topping. Jeg har justeret opskriften.

   Tak for fundet! 🙂

   – Mads

   Svar

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Hvad synes du om opskriften?