Chokolademousse opskrift – Den bedste luftige mousse

En dessert der alle dage har været et hit, er en luftig og lettere syndig chokolademousse. Den umiskendelig chokoladesmag kombineret med luftigheden fra æg og sødmen fra sukker, er noget de fleste elsker.Mange tror, at det er svært at lave en chokolademousse. Lad mig understrege med det samme: Det er det ikke. Faktisk er en god chokolademousse noget af det letteste, du kan lave. Der skal kun bruges tre ingredienser: Chokolade, æg og sukker – hverken mere eller mindre. Jeg bruger altid gode frilandsæg – hvis du foretrækker pasteuriserede æg, bruger du selvfølgelig dette.

Mange kører lidt fløde i moussen – det skal stå dig frit for, men jeg foretrækker den rene smag i chokolademoussen. Skal der fløde i nærheden af min mousse, bliver det som flødeskum på toppen.

Tricket bag den bedste chokolademousse

Tricket ved den bedste chokolademousse er ikke at være nærig, når det kommer til køb af ingredienserne. Din chokolademousse bliver aldrig bedre end de ingredienser, du putter i den. Især chokoladen er vigtig. Jeg bruger altid en chokolade med et kakaoindhold på 70 % – hverken mere eller mindre. Har den et højere kakaoindhold skal du forvente mere bitterhed – hvilket også kan have sin charme. Skal du have en helt fantastisk mousse, kan jeg anbefale Valrhona Guanaja chokoladen – den er himmelsk.

Andre gode desserter: Gateau Marcel | Chokoladekage | Æbletærte med farinCreme brulee – Den franske klassikerVerdens bedste brownie | Pandekager

Noget af det bedste ved denne dessert er, at du kan lave den et godt stykke tid i forvejen – faktisk er det noget du skal, da den har behov for tid til at sætte sig. Jeg laver den typisk dagen før eller om morgenen inden servering – og så er det bare at tage den ud af køleskabet, hælde lidt garniture på toppen og servere. Nemmere bliver det ikke.

Opskriften her er på en helt klassisk chokolademousse. Du kan tage den og bruge den som en grundopskrift, og tilsætte din egen kreativitet. Kan du godt lide kaffe? Jamen så hælder du et skud espresso i moussen (ikke for meget, da den så ikke sætter sig ordenligt). Vil du gerne have lidt frugt i? Tilsæt lidt tørret frugt som eksempelvis frysetørret solbær. Mulighederne er mange.

Jeg foretrækker at portionsanrette chokolademoussen – pæne glas eller skåle er oplagte hertil. Hvis du ønsker det, kan moussen også serveres i en stor skål, som man selv tager fra ved bordet.

Chokolademousse med krystalliseret hvid chokolade og letbrændte mandler

Chokolademousse opskrift - Den bedste luftige mousse

4.5 fra 32 stemmer
Print opskrift Pin opskrift
En opskrift på luftig, lækker chokolademousse som du og dine gæster vil elske.
15 min
4

Ingredienser

 • 125 g 70 % mørk chokolade af god kvalitet
 • 4 æg - gerne friland
 • 70 g rørsukker

Sådan gør du

Chokolademousse opskrift - Den bedste luftige mousse

 • Start med at dele æggehvider- og blommer for sig i hver sin skål - skålene skal være store nok til piskning.
 • Smelt chokolade i mikroovn eller over et vandbad.
 • Pisk æggeblommer og sukker luftige med en elpisker til de får en nærmest hvid farve. Pisk dernæst æggehvider stive.
 • Hæld den smeltede chokolade forsigtigt i de piskede æggeblommer mens du rører rundt - det hele skal være rørt sammen.
 • Hæld æggehvider i chokolademassen og vend det forsigtigt sammen.
 • Hvis du vil servere din chokolademousse i en stor skål, hælder du massen heri, dækker den til med film og sætter den på køl.

  Ellers hælder du din chokolademousse i en sprøjtepose (eller frysepose) og sprøjter moussen ud i de skåle/glas, du vil servere i - dæk til med film.
 • Lad din chokolademousse stå og trække i mindst 3 timer, gerne natten over.

  Tag din mousse ud af køleskabet et kvarters tid før servering - den behøves ikke være isnende kold. Hæld lidt frugt, nødder eller lignende på toppen og servér.

Chokolademousse i billeder

Æggene opdeles i æggehvider- og blommer i hver sin skål.

Æg og hvider opdeles

Blommer og hvider opdeles

Lidt god, mørk chokolade inden smeltning.

Mørk chokolade

Mørk chokolade

Den mørke chokolade smeltes. Jeg gør det i en mikroovn – du kan også snildt gøre det over et vandbad.

Den mørke chokolade smeltes

Den mørke chokolade smeltes

Æggeblommerne og sukker piskes stive til massen er nærmest hvid (med meget gule/orange æggeblommer er det umuligt at få det helt hvidt).

Æggeblommer piskes stive

Æggeblommer piskes stive

Æggehviderne piskes ligeledes stive.

Æggehvider piskes stive

Æggehvider piskes stive

Hæld den smeltede chokolade langsomt i æggeblommemassen. Det er vigtigt at du tager dig god tid, så massen ikke bliver for varm, og blommerne derved koagulerer.

Æggeblommer og chokolade

Æggeblommer og chokolade

De piskede æggehvider vendes forsigtigt i chokolademassen.

Tilsæt piskede æggehvider

Tilsæt piskede æggehvider

Den færdige mousse inden den har sat sig.

Færdig mousse

Færdig mousse

Jeg foretrækker at portionsanrette min chokolademousse, og hælder den derfor i en sprøjtepose, hvorefter jeg sprøjter moussen i pæne glas.

Hæld i sprøjtepose

Hæld i sprøjtepose

Chokolademousse i pæne glas. Spilder du lidt på siden af glassene, kan du lige tørre det af – det ser pænere ud ved servering.

Massen sprøjtes i glas

Massen sprøjtes i glas

Den færdige chokolademousse. Her med krystalliseret hvid chokolade og grofthakkede mandler, som jeg har “brændt” på en pande.

Chokolademousse med krystalliseret hvid chokolade og letbrændte mandler

Chokolademousse med krystalliseret hvid chokolade og letbrændte mandler

Chokolademousse er en ret tung dessert, og derfor skal man heller ikke have en så stor portion. Du bestemmer selvfølgelig selv, og hvis du ønsker en stor portion, skal du blot lave dobbelt-op på opskriften her til 4 personer.

Bær og chokolademousse gør sig altid godt – blåbær og solbær er blandt mine favoritter. Nødder og andre former for chokolade er også lækkert, og er det jeg valgte at gå med til denne opskrift.

Velbekomme!

Dessert Festmad Gæstemad Opskrifter

Mød forfatteren

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag.

Facebook ikon Instagram ikon Pinterest ikon Youtube ikon

19 Kommentarer

 1. Martin O

  I forbindelse med chokolade mousse er countreu en særdeles god smagsgiver men når den tilsættes skal man være meget forsigtig, da man ellers kan opleve at moussen skiller, dette kan dog reddes med lidt fløde.

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Cointreu lyder som en rigtig god smagsgiver. Tak for tippet.

   Venligst
   Mads

   Svar
  • Helle Sørensen

   Dog ville det være rart at vide i forhold til antal kalorier
   Men super lækker og luftig, ikke sidste gang jeg laver den

   Svar
   • Mads Vindfeld Andersen

    Hej Helle,

    Tak for dine stjerner og din feedback.

    I mit univers går jeg ikke rigtigt op i kalorier, og kommer derfor nok heller ikke til at udfylde al den information. Men der findes en række kalorieberegnere derude, hvor du kan indtaste ingredienserne, og du så får et nogenlunde præcist antal kalorier oplyst 🙂

    Venligst
    Mads

    Svar
   • Dan

    Hej. Kan denne opskrift fryses? Få jeg gerne skal have dem ud af små silikone forme bagefter ?

    Svar
 2. Morten M

  Lækker opskrift. Tak for den! Jeg lod være at anrette min i sprøjtepose, fordi jeg var lidt bange for, om det ville gøre den mindre luftig.

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Morten,

   Tak for rosen.

   Jeg har ikke selv oplevet problemer med at moussen mistede luftighed ved brug af sprøjtepose – men man skal selvfølgelig være lidt forsigtig 🙂

   Venligst
   Mads

   Svar
   • Hamsæl

    Slå tre – fire hele æg ud i en skål, anbragt i ~50 grader vandbad.
    Tilsæt en strøget spiseske sukker pr æg og tre brikker 100% chokolade pr æg.

    Pisk/blend det hele grundigt, på højeste hastighed.

    Så enkelt ka den ged barberes 😉

    Nyd det koldt eller varmt som du har tid og lyst 🙂 Velbekomme

    Svar
   • Pernille

    Uden tvivl den bedste chokolademousse, som tilmed er lettest at lave – uden at skulle tænke for meget over temperaturer. Opskriften er efterhånden prøvet mange gange – og altid med godt resultat. Det vigtigste er at man anvender en god chokolade, som man også synes smager godt “rå” – der er stor forskel på chokolader med 70% kakaoindhold.
    Tippet med æggehviderne – andet sted i kommentarsporet er jeg helt enig i.

    Svar
    • Mads Vindfeld Andersen

     Mange tak, Pernille. Godt at se, at du finder god viden i kommentarsporet også 🙂

     Godt nytår.

     – Mads

     Svar
 3. Jonas A.

  Opskriften er stort set som jeg selv ynder at lave min mousse, der er bare lige et par fif, der kan løfte resultatet en smule, og samtidig gøre hviderne nemmere at arbejde med… Det kræver bare lidt tålmodighed 🙂
  Jeg kan ikke svare på præcis hvad der er årsagen, men hvider opfører sig en hel del bedre i en skål af stål. Gem også 1/3 af sukkeret til hviderne, og tilsæt det langsomt mens der piskes. Sidst men vigtigst, pisk hviderne langsomt og i lang tid. Det er sandt man kan piske dem stive på rekordtid på høj hastighed, men de er da skrøbelige og tager ikke godt imod de fedtholdige ting man vender i dem. Piskes de langsomt og i lang tid, bliver resultatet glattere, tættere og mere holdbare.

  Den samme fremgangsmåde kan bruges til fremstilling af parfait, som jeg ofte serverer når det er varmere i vejret, og modtager masser af ros for 😀

  Godt arbejde du laver her på siden, fortsæt du bare med at inspirere landets madnørder 🙂
  Mvh
  Jonas

  Svar
 4. Lone moth

  Den mousse glæder jeg mig til at lave. Rommarinerede rosiner og en sprød tuille , så synger englene!

  Svar
 5. Mette

  Kan man bruge alm sukker i stedet for rørsukker? I så fald, vil det være samme mængde?

  Svar
 6. Tina

  Min æggemasse bliver ikke så skummende og luftig selv om jeg pisker længe. Skal der piskes langsomt? Jeg pisker på højeste hastighed 5 på håndmixer.

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Tina,

   Er det dine æggehvider eller æggeblommer, der ikke bliver skummende og luftige?

   – Mads

   Svar
 7. Nina

  Kanon opskrift. Tilpas kraftig chokoladesmag og lækker konsistens. Jeg brugte almindelig kogechokolade og den blev rigtig god – dog på den søde side. Næste gang bruger jeg 70% som skrevet i opskriften.

  Svar

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad synes du om opskriften?