Chokolademousse opskrift – Den bedste luftige mousse

Chokolademousse med krystalliseret hvid chokolade og letbrændte mandler
Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
4.6 fra 36 stemmer
15 minutter
4

Ingredienser

 • 125 gram mørk chokolade 70 % og af god kvalitet
 • 4 æg gerne friland
 • 70 gram rørsukker
Chokolademousse med krystalliseret hvid chokolade og letbrændte mandler

Sådan gør du

Chokolademousse opskrift – Den bedste luftige mousse

 • Start med at dele æggehvider- og blommer for sig i hver sin skål – skålene skal være store nok til piskning.
 • Smelt chokolade i mikroovn eller over et vandbad.
 • Pisk æggeblommer og sukker luftige med en elpisker til de får en nærmest hvid farve. Pisk dernæst æggehvider stive.
 • Hæld den smeltede chokolade forsigtigt i de piskede æggeblommer mens du rører rundt – det hele skal være rørt sammen.
 • Hæld æggehvider i chokolademassen og vend det forsigtigt sammen.
 • Hvis du vil servere din chokolademousse i en stor skål, hælder du massen heri, dækker den til med film og sætter den på køl.

  Ellers hælder du din chokolademousse i en sprøjtepose (eller frysepose) og sprøjter moussen ud i de skåle/glas, du vil servere i – dæk til med film.
 • Lad din chokolademousse stå og trække i mindst 3 timer, gerne natten over.

  Tag din mousse ud af køleskabet et kvarters tid før servering – den behøves ikke være isnende kold. Hæld lidt frugt, nødder eller lignende på toppen og servér.

En opskrift på chokolademousse, der er både lækker, luftig og let (at lave)

En dessert der alle dage har været et hit, er en luftig og lettere syndig chokolademousse. Den umiskendelig chokoladesmag kombineret med luftigheden fra æg og sødmen fra sukker, er noget de fleste elsker.

Mange tror, at det er svært at lave en chokolademousse. Lad mig understrege med det samme: Det er det ikke. Faktisk er en god chokolademousse noget af det letteste, du kan lave. Der skal kun bruges tre ingredienser: Chokolade, æg og sukker – hverken mere eller mindre. Jeg bruger altid gode frilandsæg – hvis du foretrækker pasteuriserede æg, bruger du selvfølgelig dette.

Mange kører lidt fløde i moussen – det skal stå dig frit for, men jeg foretrækker den rene smag i chokolademoussen. Skal der fløde i nærheden af min mousse, bliver det som flødeskum på toppen.

Tricket bag den bedste chokolademousse

Tricket ved den bedste chokolademousse er ikke at være nærig, når det kommer til køb af ingredienserne. Din chokolademousse bliver aldrig bedre end de ingredienser, du putter i den. Især chokoladen er vigtig. Jeg bruger altid en chokolade med et kakaoindhold på 70 % – hverken mere eller mindre. Har den et højere kakaoindhold skal du forvente mere bitterhed – hvilket også kan have sin charme. Skal du have en helt fantastisk mousse, kan jeg anbefale Valrhona Guanaja chokoladen – den er himmelsk.

Andre gode desserter: Gateau Marcel | Chokoladekage | Æbletærte med farinCreme brulee – Den franske klassikerVerdens bedste brownie | Pandekager

Noget af det bedste ved denne dessert er, at du kan lave den et godt stykke tid i forvejen – faktisk er det noget du skal, da den har behov for tid til at sætte sig. Jeg laver den typisk dagen før eller om morgenen inden servering – og så er det bare at tage den ud af køleskabet, hælde lidt garniture på toppen og servere. Nemmere bliver det ikke.

Opskriften her er på en helt klassisk chokolademousse. Du kan tage den og bruge den som en grundopskrift, og tilsætte din egen kreativitet. Kan du godt lide kaffe? Jamen så hælder du et skud espresso i moussen (ikke for meget, da den så ikke sætter sig ordenligt). Vil du gerne have lidt frugt i? Tilsæt lidt tørret frugt som eksempelvis frysetørret solbær. Mulighederne er mange.

Jeg foretrækker at portionsanrette chokolademoussen – pæne glas eller skåle er oplagte hertil. Hvis du ønsker det, kan moussen også serveres i en stor skål, som man selv tager fra ved bordet.

Chokolademousse i billeder

Æggene opdeles i æggehvider- og blommer i hver sin skål.

Æg og hvider opdeles
Blommer og hvider opdeles

Lidt god, mørk chokolade inden smeltning.

Mørk chokolade
Mørk chokolade

Den mørke chokolade smeltes. Jeg gør det i en mikroovn – du kan også snildt gøre det over et vandbad.

Den mørke chokolade smeltes
Den mørke chokolade smeltes

Æggeblommerne og sukker piskes stive til massen er nærmest hvid (med meget gule/orange æggeblommer er det umuligt at få det helt hvidt).

Æggeblommer piskes stive
Æggeblommer piskes stive

Æggehviderne piskes ligeledes stive.

Æggehvider piskes stive
Æggehvider piskes stive

Hæld den smeltede chokolade langsomt i æggeblommemassen. Det er vigtigt at du tager dig god tid, så massen ikke bliver for varm, og blommerne derved koagulerer.

Æggeblommer og chokolade
Æggeblommer og chokolade

De piskede æggehvider vendes forsigtigt i chokolademassen.

Tilsæt piskede æggehvider
Tilsæt piskede æggehvider

Den færdige mousse inden den har sat sig.

Færdig mousse
Færdig mousse

Jeg foretrækker at portionsanrette min chokolademousse, og hælder den derfor i en sprøjtepose, hvorefter jeg sprøjter moussen i pæne glas.

Hæld i sprøjtepose
Hæld i sprøjtepose

Chokolademousse i pæne glas. Spilder du lidt på siden af glassene, kan du lige tørre det af – det ser pænere ud ved servering.

Massen sprøjtes i glas
Massen sprøjtes i glas

Den færdige chokolademousse. Her med krystalliseret hvid chokolade og grofthakkede mandler, som jeg har “brændt” på en pande.

Chokolademousse med krystalliseret hvid chokolade og letbrændte mandler
Chokolademousse med krystalliseret hvid chokolade og letbrændte mandler

Chokolademousse er en ret tung dessert, og derfor skal man heller ikke have en så stor portion. Du bestemmer selvfølgelig selv, og hvis du ønsker en stor portion, skal du blot lave dobbelt-op på opskriften her til 4 personer.

Bær og chokolademousse gør sig altid godt – blåbær og solbær er blandt mine favoritter. Nødder og andre former for chokolade er også lækkert, og er det jeg valgte at gå med til denne opskrift.

Velbekomme!

Ingredienser i denne opskrift

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

19 Kommentarer

 1. I forbindelse med chokolade mousse er countreu en særdeles god smagsgiver men når den tilsættes skal man være meget forsigtig, da man ellers kan opleve at moussen skiller, dette kan dog reddes med lidt fløde.

 2. Lækker opskrift. Tak for den! Jeg lod være at anrette min i sprøjtepose, fordi jeg var lidt bange for, om det ville gøre den mindre luftig.

   • Slå tre – fire hele æg ud i en skål, anbragt i ~50 grader vandbad.
    Tilsæt en strøget spiseske sukker pr æg og tre brikker 100% chokolade pr æg.

    Pisk/blend det hele grundigt, på højeste hastighed.

    Så enkelt ka den ged barberes 😉

    Nyd det koldt eller varmt som du har tid og lyst 🙂 Velbekomme

   • Uden tvivl den bedste chokolademousse, som tilmed er lettest at lave – uden at skulle tænke for meget over temperaturer. Opskriften er efterhånden prøvet mange gange – og altid med godt resultat. Det vigtigste er at man anvender en god chokolade, som man også synes smager godt “rå” – der er stor forskel på chokolader med 70% kakaoindhold.
    Tippet med æggehviderne – andet sted i kommentarsporet er jeg helt enig i.

 3. Opskriften er stort set som jeg selv ynder at lave min mousse, der er bare lige et par fif, der kan løfte resultatet en smule, og samtidig gøre hviderne nemmere at arbejde med… Det kræver bare lidt tålmodighed 🙂
  Jeg kan ikke svare på præcis hvad der er årsagen, men hvider opfører sig en hel del bedre i en skål af stål. Gem også 1/3 af sukkeret til hviderne, og tilsæt det langsomt mens der piskes. Sidst men vigtigst, pisk hviderne langsomt og i lang tid. Det er sandt man kan piske dem stive på rekordtid på høj hastighed, men de er da skrøbelige og tager ikke godt imod de fedtholdige ting man vender i dem. Piskes de langsomt og i lang tid, bliver resultatet glattere, tættere og mere holdbare.

  Den samme fremgangsmåde kan bruges til fremstilling af parfait, som jeg ofte serverer når det er varmere i vejret, og modtager masser af ros for 😀

  Godt arbejde du laver her på siden, fortsæt du bare med at inspirere landets madnørder 🙂
  Mvh
  Jonas

 4. Min æggemasse bliver ikke så skummende og luftig selv om jeg pisker længe. Skal der piskes langsomt? Jeg pisker på højeste hastighed 5 på håndmixer.

 5. Kanon opskrift. Tilpas kraftig chokoladesmag og lækker konsistens. Jeg brugte almindelig kogechokolade og den blev rigtig god – dog på den søde side. Næste gang bruger jeg 70% som skrevet i opskriften.

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?