Top Banner

Bagte rodfrugter med timian og honning

Bagte rodfrugter i ovn
Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
4.6 fra 19 stemmer
55 minutter
4 personer

Ingredienser

 • 1 kg rodfrugter en god blanding af gulerødder, pastinakker og beder er godt – men prøv også gerne persillerødder, søde kartofler og lignende
 • Et par kviste timian frisk (1-2 spsk tørret kan også bruges)
 • 2 spsk honning af god kvalitet
 • 2 spsk olivenolie ditto kvalitet
 • 1 spsk balsamicoeddike mørk (eller anden mørk eddike)
Bagte rodfrugter i ovn

Sådan gør du

Rodfrugter i ovn

 • Start med at skrælle dine rodfrugter. Har du med rødbeder (eller lilla gulerødder) at gøre, kan du med fordel bruge gummihandsker, så farven ikke sætter sig for meget på dine hænder.
 • Skær rodfrugterne i passende stykker – sørg for, at de rodfrugter, der skal have længere tid (rødbeder og andre beder), bliver skåret i mindre stykker end resten – på den måde er alle rodfrugter færdige samtidigt. Jeg skærer gerne de meste i aflange stave.
 • Hæld olivenolie og honning på rodfrugterne – Hvis din honning er fast kan du smelte den hurtigt i mikroovn inden den hældes henover.
 • Dryp lidt mørk balsamico henover, rør rodfrugterne sammen (har du rødbeder skal du vende forsigtigt, så det hele ikke bliver farvet) og læg et par kviste frisk timian ved.
 • Bag rodfrugterne i ovnen ved 200 grader i 45 minutter – eller til rodfrugterne er møre men stadig har en lille smule bid. Smag til med salt og servér med det samme.

Noter, tips og tricks

Har du gang i en større middag – eller vil du blot gøre det hele lidt nemmere for dig selv, når der er gæster, så kan du stoppe rodfrugterne i ovnen efter ca. 35 minutter og sætte dem til siden. Når de så skal bruges giver du dem blot 10-15 minutter i ovnen, så de bliver færdigtilberedte og får den ønskede konsistens.
Serverer du udelukkende rodfrugter som tilbehør ville jeg bruge 1,5 kg. til 4 mand i stedet.

Bagte rodfrugter er et højdepunkt til efteråret

Om sommeren kan vi se frem til spæde salater, nye kartofler, jordbær og alverdens andre lækkerier. Til efteråret er vi lige så heldige, for der kan vi blandt andet se frem til noget af det bedste tilbehør til en god oksesteg i stegeso – nemlig bagte rodfrugter i ovn. Det vrimler nemlig netop nu med gulerødder, orangerødder, rødbeder, gule beder, bolchebeder, pastinakker, persillerødder, jordskokker mv. Alle sammen i øvrigt særdeles velegnede til en gang bagte rodfrugter.

Rodfrugter i ovn er noget jeg har nydt som tilbehør i rigtigt mange år efterhånden, for min kære mor var også helt pjattet med at servere det som tilbehør – nok især fordi det er sundt, men helt sikkert også fordi det smager godt. Tidligere var det lidt en andenrangsledsager til sovsen, men som tiden er gået har vi danskere taget rodfrugterne til os, og jeg selv kan ikke komme i tanke om et supermarked, som ikke har mindst én rodfrugtblanding til netop at bruge som tilbehør.

Andre gode opskrifter: Coleslaw // Hjemmelavet pizza med verdens bedste pizzadej // Langtidsstegt flæskesteg // Gullashsuppe

Oftest kører vi rodfrugter til en god steg sammen med lidt gode kartofler og en dejlig sauce – men vi kan også sagtens udelukkende servere rodfrugter til, da det bare smager godt.

Honning og balsamico til rodfrugter i ovn

Rodfrugter er enormt nemme at arbejde med – de skal blot skrælles, skylles og skæres – og herfra er det egentlig blot præferencer der tager over. Jeg selv bruger i 9 ud 10 tilfælde en god honning og intens mørk balsamico (eller anden mørk eddike). Honning er med til at glasere rodfrugterne en anelse, ligesom den også bidrager med en dejlig sødme. Eddiken bryder sødmen fra både honning og rodfrugter, og sørger for det hele ikke bliver for tungt at spise. Har jeg frisk timian, så smider jeg et par kviste ved, og i en snæver vending kan tørret timian (såvel som andre tørrede krydderier) bruges.

Hemmeligheden ligger i skæringen

Har du nogensinde skulle lave en gang rodfrugter i ovnen, taget dem ud når de burde være færdige, blot for at konstatere, at nogle af rodfrugterne (okay, vi ved begge at det er rødbeden) stadig er stenhårde?

Lige så vidunderligt lette rodfrugter er at arbejde med, lige så forskellige er de. Pastinakker bliver møre på ingen tid, hvor rødbeder (og andre beder) skal have endda et stykke tid længere. Løsningen? Skær dem forskelligt! Jeg skærer typisk store stave af pastinakker mens rødbeden skæres i små tern, tynde stave eller lignende – altså i en form hvor de er noget mindre end de hurtigt færdigtilberedte pastinakker.

Uden mere omsvøb vil jeg springe til det – her får du min opskrift på rodfrugter i ovn.

Rodfrugter i ovn – billeder

Skræl og skyl dine rodfrugter. Jeg brugte denne gang lilla gulerødder, pastinak, sød kartoffel, bolchebeder og gulerødder.

Blandede rodfrugter
Blandede rodfrugter

Skær ud i passende stykker – husk at sørge for at dine rødbeder (eller andre beder) er mindre i størrelsen end gulerødder og pastinakker. På den måde er det hele færdigt samtidig.

Udskårne rodfrugter
Udskårne rodfrugter

Hæld et par spiseskefuld olivenolie og honning henover – jeg smeltede min først honning, så er det nemmere.

Honning skal der til
Honning skal der til

Hæld afslutningsvis lidt god mørk eddike på, blandt sammen og læg lidt frisk (eller tørret) timian ved. Bag i ovnen med 200 grader i ca. 45 minutter – eller til rodfrugterne er møre med en lille smule bid.

Olivenolie, eddike og timian
Olivenolie, eddike og timian

De færdige bagte rodfrugter i ovn.

Bagte rodfrugter i ovn
Bagte rodfrugter i ovn

Selvom de kære rodfrugter smager godt, så vil jeg anbefale en god sauce (eller sovs?) til. Til denne middag serverede jeg en trøffelsauce, men andre saucer som rødvinssauce, whiskysauce og sågar brun sovs fungerer mindst lige så godt.

Velbekomme

Ingredienser i denne opskrift

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

6 Kommentarer

 1. Det lyder super lækkert, og tilmed dejlig nemt. Godt råd med hensyn til udskæringen af de forskellige rodfrugter.

 2. Smager ganske fortrinligt.
  Jeg har brugt lidt mindre eddike, men brugt 2-3 spsk rødvin og marineret over natten.
  Det blev godt.

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?