Ingredienser
Grøntsager
- ½ hoved spidskål teoretisk set kan hvidkål også bruges – her skal du dog bruge mindre end et halvt hoved
- 4 gulerødder (mellemstore)
Coleslaw dressing
- 4 spsk Creme fraiche – 9 eller 18 %, jeg bruger 18 %
- 4 spsk mayonnaise – gerne hjemmelavet
- 2 spsk hvidvinseddike (anden lys eddike kan også bruges -eksempelvis æblecidereddike)
- 2 tsk dijonsennep
- 1,5 spsk honning – smelt hurtigt i mikroovn (kan erstattes med sukker)
- 1,5 tsk spidskommen (kan udelades, men anbefales)
- Salt
- Peber
Sådan gør du
Grøntsager
- Skræl dine gulerødder og skær enderne fra. Skær gulerødderne i tynde stænger (også kaldt julienne) – har du en mandolin så brug den.
- Pil de yderste blade af spidskålen, skyl den og snit den fint. Halver gerne spidskålen på langs, så man ikke får alt for lange stykker spidskål i munden.
Coleslaw dressing
- Rør creme fraiche og mayonnaise sammen. Tilsæt dijonsennep, hvidvinseddike, honning/sukker.
- Smag din dressing til med salt og peber – når den er som den skal være, hælder du lidt spidskommen i ad gangen, til den lige akkurat kan smages – til portionen her var det ca. 1,5 tsk for mig.
- Ønsker du dressingen lidt sødere, syrligere eller lignende, så smager du blot til med ekstra eddike og/eller sukker.
- Er dressingen for tyk kan du tilsætte en lille smule mælk eller fløde, så den er nemmere er blande med kål og gulerødder.
Coleslaw – Samlingen
- Rør gulerødder, spidskål og dressing grundigt sammen og lad det trække i køleskabet i mindst 1 time – gerne længere.
Noter, tips og tricks
Coleslaw – sommerens hit
Coleslaw er et hit i sommerkøkkenet, og det er ikke uden grund. Man får en ualmindeligt sprød salat, med en dressing der smager fantastisk af både fedt, sødt og syrligt. Coleslawen kan holde sig sprød i lang tid, og er derfor velegnet til at blive lavet i god tid – faktisk har den bedst af at blive lavet et par timer i forvejen
, så dressingen kan stå og trække smag, og kål såvel som gulerødder kan mørnes en lille bitte smule, uden at miste sprødheden.
Jeg selv elsker coleslaw som tilbehør til både de lidt mere fedtede aftensmåltider, bestående af burgere og lignende, men også som tilbehør til en god grillaften. Salaten er alsidig i sin brug, og så længe du blot vil have lidt sprødt tilbehør, vil coleslaw ofte være en brugbar kandidat.
Nogen laver en marinade, som de lader deres kål marinere i et par timer – det smager også godt, men jeg synes denne opskrift er mindst lige så velsmagende, og så er den altså en hel del nemmere.
Den gyldne regel når du laver coleslaw
Der findes en altoverskyggende regel, når du laver coleslaw – eller i det hele taget skal arbejde med hvidkål. Den er følgende:
- Regel nummer ét, når man arbejder med hvidkål, er, at du altid skal bruge spidskål.
Ja. Hvidkål er billigt, mættende og du får virkelig meget af det. Men sammenlignet med spidskål blegner hvidkål altså en hel del, hvis man spørger mig. Faktisk kan jeg ikke rigtigt komme i tanke om en situation, hvor jeg hellere vil have hvidkål end spidskål (nej, heller ikke ved stuvet hvidkål).
Andre gode opskrifter: Hjemmelavet burger – En grundopskrift // Hjemmelavet pizza – Den ultimative guide med verdens bedste pizzadej // Chili con carne // Lasagne
Det står dig naturligvis helt frit for om du vil bruge hvidkål, jeg anbefaler dog – og bruger selv (altid) – spidskål i min coleslaw.
En dressing er ikke bare en dressing
Med både kål og gulerødder er du allerede sikret et sprødt resultat. Næste punkt på coleslaw-dagsordenen er en velsmagende dressing. Hånden på hjertet: Det er nemt at lavet en god coleslaw dressing.
Men selvom det er nemt, skal du alligevel være opmærksom på din tilsmagning, så du får den rette balance mellem surt og sødt. Udover creme fraiche og mayonnaise bør der også komme lidt sennep i dressingen, og jeg selv bruger et lille skud spidskommen, da det, i min optik, løfter dressingen til et lidt højere niveau, hvor alle smage komplimenterer hinanden. Og husk nu salt og peber.
Tonen er sat. Kålvalget er foretaget og vi har styr på dressingen – hermed får du min opskrift på den bedste coleslaw, jeg kender.
P.S. Ønsker du at nørde endnu mere coleslaw, så forefindes der lidt coleslaw-historie i bunden af dette indlæg.
Coleslaw opskrift i billeder
Jeg synes det er vigtigt, at spidskålen snittes i tynde strimler – ellers bliver det en tand for rustikt.
Når du har snittet spidskålen fint, så halveres den. På den måde undgår du lange stykker spidskål som er træls at spise, og som kaster dressing ud over det hele.
Gulerødder skæres også relativt fint – her er stykkerne ret korte, hvorfor de også er lidt tykkere end spidskålen. Har du en mandolin, så brug denne.
Creme fraiche, mayonnaise, dijonsennep, hvidvinseddike og sukker/honning røres sammen. Smag til med salt og peber.
Tilsæt lidt spidskommen ad gangen, til du synes du lige akkurat kan smage den (eller mere, hvis du vil).
Rør det hele sammen, smag på det en ekstra gang og lad det ellers trække på køl i mindst 1 time – gerne flere. Jeg laver typisk min coleslaw 5-6 timer før den skal bruges.
Den færdige coleslaw – klar til servering.
Nyd din coleslaw som tilbehør til et godt, grillet stykke kød eller i en stor saftig burger. Er dine gæster sennepsglade bruger du bare lidt ekstra sennep – det har både de og du godt af.
Velbekomme.
Coleslaw kommer ikke fra USA
Mange tror, at coleslaw oprindeligt stammer fra USA – hvilket man måske godt kan forstå, da den amerikanske barbeque-kultur har benyttet sig af coleslaw som tilbehør i rigtigt lang tid – og til rigtigt mange måltider – det være sig i fastfood-kædernes sortiment eller på det private grillbord.
Faktisk stammer coleslaw fra Holland og den hollandske term koolsla, som groft oversat betyder ‘kålsalat’. Salaten består hovedsageligt at rå kål med en dressing til, enten i form af en vinaigrette eller en mayonnaisebaseret dressing. Sidstnævnte er den mest udbredte variant, men det er også den yngste opskrift, som menes at kunne dateres til det 18. århundrede.
Lang historie kort: Den oprindelige opskrift bestod af kål, smeltet smør, eddike og olie – den mest populære variant i dag består af kål, gulerødder, mayonnaise, creme fraiche, eddike og sukker.
Hej.
Tak for en super inspirerende/enkel side. Spændende med lidt historie og info omkring maden eller de tilvalg du bruger af ingredienser(ros til dig fordi du alligevel ikke skriver en hel afhandling). Men det jeg synes der er med til og og gøre din hjemmeside til en af de bedste, er dine fine process billeder med tekst.
Dog mangler jeg nogle gange et mere præcis mål på de ingredienser du bruger.
I din opskrift på coleslaw skriver du et 1/2 hoved spidskål, men der kan bare være meget stor forskel på størrelse.
Mvh Camilla
Hej Camilla,
Tak for rosen – det varmer.
Du har så ganske ret ift. størrelsen. Det kan være svært at lave opskrifter ind i mellem, da naturen netop leverer råvarer af forskellig størrelse og smag. I tilfældet her menes der et mellemstort spidskålshoved (jeg har desværre ikke lige en vægt du kan gå ud fra).
Regn med at have ca. 3/5 spidskål og 2/5 gulerod.
Venligst
Mads
Hej om tak for super lækker opskrift.
Et godt råd fra mig er, at hvis du rør sennep og honning sammen i en skål smelter de naturligt hurtigt sammen uden brug af mikroovn.
Venlig hilsen Reni.
Så kompliceret er det vel heller ikke!? Så skal alt jo laves på en vægt, da heller ikke alle skeer har samme størrelse, og da bestemt heller ikke Gulerødder…
Det er vel et spørgsmål om simpel fornuft, smag på det, syntes der er for lidt af noget, så tilføj noget mere, man skal ALDRIG følge en opskrift 100% da alle har forskellige preferencer.
Hvor ser det bare lækkert ud
Lækkert og nemt. Tak for det.
Bedste coleslaw opskrift jeg har lavet, i alt 3 gange nu!
Super lækker coleslaw, jeg brugte dog creme fraiche 38%da det var med i min madspildskasse hvor også grønsagerne var.
Tak for en god opskrift
Kan man gøre grøntsager og dressing klar dagen før – så blande det sammen 1 time før det skal serveres
? Og hvis man kan , hvad er så det bedste at putte det ned i , ift at bevare sprødheden?
Hej Camilla,
Det kan det fint. Men lav hellere din coleslaw et par timer før. Den tager ikke skade af at stå i dressingen i lidt længere tid. Tværtimod.
Hvis du skal forberede dig dagen før, skal du snitte dine grøntsager og opbevare dem i en lufttæt bøtte hvor de er dækket af vand. Når du så samler din coleslaw hælder du vandet fra og tørrer grøntsagerne med et viskestykke. Derfra blandes det bare sammen og smages til.
God fornøjelse.
– Mads
Tusind tak for en vild lækker opskrift 😉
Velbekomme – og tak for de pæne ord, Kenneth 🙂
Hej Mads
Jeg har tidligere fået coleslaw efter din opskrift og alle syntes den var rigtig god
Jeg skal nu lave coleslaw til 30 personer.
Kan du hjælpe med hvor meget der indkøbes.
Jeg forstår ikke hvad men skal bruge en mandolin til?
Til at rive grøntsagerne 🙂