Top Banner

Risalamande

Risengrød med kirsebærsauce minder
Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
4.6 fra 46 stemmer
15 minutter
4

Ingredienser

  • 600 gram risengrød – kold og hjemmelavet
  • 4 dl piskefløde
  • 100 gram mandler
  • 4 spsk rørsukker eller almindelig sukker
  • 2 stænger vanilje af god kvalitet
  • 1 knivspids salt (kan udelades)
Risengrød med kirsebærsauce minder

Sådan gør du

Den bedste risalamande

  • Start med at koge lidt vand og hæld det over mandlerne i en skål. Lad det stå et par minutter, og smut mandlerne.
  • Hak mandlerne groft – husk at gemme den største og flotteste mandel i hel tilstand.
  • Hæld lidt af sukkeret på et skærebræt, flæk vanlijestangen, skrab vaniljekornene ud og “mas” dem lidt sammen med sukkeret – på den måde får du fordelt vaniljekornene bedre.
  • Hæld piskefløden op i en stor skål og pisk den let. Fløden skal tykne, men du skal stoppe piskningen før flødeskummen er helt stiv.
  • Rør letpiskes flødeskum, hakkede mandler, sukker med vanilje, sukker og risengrød forsigtigt sammen. Smag eventuelt til med en knivspids salt.
  • Tilsæt den hele mandel og lad risalamanden stå og trække køligt i mindst et par timer.
  • Servér sammen med kold eller lun kirsebærsauce.

Noter, tips og tricks

Lav gerne risengrøden dagen i forvejen – skal den udelukkende bruges til risalamande, put da gerne en vaniljestang i grøden.
Kan snildt holde sig en dag eller to i køleskabet.
Tip: Andre former for frugtsaucer, som eksempelvis jordbærsauce, kan også bruges, hvis du foretrækker det. 

Risalamande – en ikonisk ledsager

Risalamande er egentlig en fascinerende dessert. Alle kender den. Mange elsker den. Lige så mange frygter den. Isoleret set er risalamande en behagelig, fyldig dessert, der får glæden frem hos de fleste. Også selvom den følger efter et tungt julemåltid.

Risalamande er en traditionel følgesvend til årets julemiddag, hvor mandelgaven udgør trofæet, du får lov at løfte, hvis du finder den hele mandel. Sidstnævnte mandel er desuden min hovedmistænkte, når det kommer til mavepiner efter julemiddagen.

I en klassisk risalamande hører der sig ganske få ingredienser til: Mælk (gerne sødmælk), grødris, vanilje, sukker, mandler og piskefløde.

Brug de gode råvarer

Som med så meget anden simpel madlavning, er det essentielt, at råvarerne er af god kvalitet. Især vaniljen er i min optik et område, hvor der ikke bør spares, og har du mulighed for at bruge en god frisk økologisk fløde, har du gjort det bedste for din risalamande.

Andre opskrifter til julen: Hjemmelavet risengrød // De bedste vaniljekranse // Langtidsstegt and // Langtidsstegt flæskesteg // Brunede kartofler // Hjemmelavede æbleskiver

Jeg plejer at lave min risengrød dagen i forvejen – det reducerer travlheden til juleaften, og sikrer samtidig, at risengrøden er helt kold, når der skal laves risalamande.

Risalamande i billeder

For at gør det hele endnu nemmere får du hermed også lidt billeder til at hjælpe dig, når du skal lave risalamande.

Der skal kirsebærsauce (eller anden sauce) til

Traditionelt set hører der sig også kirsebærsauce til i enten opvarmet eller kold stand – min familie kan stadig ikke blive enige om serveringstemperaturen på kirsebærsaucen, så vi får både kold og varm – og begge dele er skønne, hvis man spørger mig.

Det er også muligt at købe eller lave en anden god frugtsauce såsom jordbærsauce eller hindbærsauce

Historien bag risalamande

Selvom risalamande [Riz à l’amande] har et yderst franskklingende navn, er den pæredansk. Desserten stammer tilbage fra omkring år 1900, og rygtet vil, at det er resultatet af en sen nattetimes mangel på råvarer hos selveste Hotel D’Angleterre, der er historien bag risalamanden. Mandelgaven er straks sværere at placere, men det menes at der her er tale om en gammel fransk skik tilbage fra 1500-tallet.

Selvom risalamande oftest er forbeholdt juleaften, så mener jeg også, at det kan nydes på andre tidspunkter af året, gerne i efterårs- og vintermånederne. Har du muligheden, så servér den med en hjemmelavet kirsebærsauce, og ellers køb en luksusudgave hvor mængden af kirsebær er høj – det betaler sig i sidste ende.

Velbekomme – og nyd julen.

En mand iført forklæde står ved et køkkenbord og smiler

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

12 Kommentarer

  1. Hej mads
    Prøv at give de smuttede mandler en tur i ovnen først, så de udvikler ekstra smag, samt der udvikles en vidunderlig textur inretten. Blandingen af på den fløjlsbløde masse, og de let knasende mandler. Guf.

    @smagenafstaal

  2. Jeg køber altid en lille pose bittermandler (15g : 30,- kr.) hos Specialkøbmanden i Hvidovre, det løfter Ris a la Manden op til et højere niveau med en intens smag af marcipan. Husk at hakke dem fint, og lad gerne den færdige ret trække mindst 2 dage. Kan købes på nettet…
    Vh. Lennart Kirchheiner

  3. I tre fire generationer har vi spist Ris a la mande med kogte Belle Boskob æble mos, Risengrøden får ogs mange hakkede mandler og flødeskum,
    Der kan også spises kirsebær sovs til.
    Verdens bedste dessert.

  4. Hej Mads

    Jeg står og skal lave risalamande, hvor din opskrift kalder på 600g risengrød. Hvor meget risengrød ender jeg med hvis jeg følger din opskrift?? Er det nok bare at følge din risengrøds opskrift som den er skrevet?

  5. Hvis jeg skal lave risalamande til 7 personer skal jeg så lave 2 x risengrød og 2 x risalamande eller bliver det for meget risengrød med dobbeltpotion?

4.61 from 46 votes (44 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?