Top Banner

Ostesuppe opskrift – Velsmag der imponerer

Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
5 fra 2 stemmer
15 minutter
2

Ingredienser

Ostesuppe på Gammel Knas

 • 100 gram ost – Gammel Knas fra Arla Unika (vesterhavsost og andre faste, salte oste kan også bruges)
 • 2 dl mælk gerne biodynamisk gårdmælk (kan erstattes med almindelig sødmælk)
 • 1 dl creme double kan erstattes med almindelig fløde, men skal så koge mere ind
 • 20 gram smør
 • 1 spsk citronsaft
 • salt (hvis du synes)

Rabarber broken gel

 • 1 dl rabarbersaft fra denne opskrift
 • ½ citron
 • 1 gram agar agar
 • 1 spsk hasselnøddeolie

Sprødt rugknas

 • Rugbrød der er et par dage gammelt

Sådan gør du

Ostesuppe på Gammel Knas

 • I en kasserolle varmer du mælk og creme double op
 • Mens det varmer river du 100 g Gammel Knas groft – hæld den herefter i den opvarmede mælkemasse og pisk den stille og roligt ud.
 • Lad suppen stå og simre i 5 minutter mens du rører stille og roligt.
 • Blend suppen med stavblender, sigt massen gennem en finmasket sigte, og hæld den tilbage i din kasserolle – smag til med citronsaft og eventuelt lidt salt.
 • Lige inden servering blender du suppen igen, kører den gennem en fintmasket sigte, blend 20-25 gram smør i og servér med det samme.

Rabarber broken gel

 • Varm 1 dl rabarbersaftkoncentrat op, tilsæt saften fra en halv citron og 1 g agar agar.
 • Pisk agar agaren godt ud i massen, som derefter hældes i en beholder, og stilles på køl natten over
 • Inden servering blendes den nu stivnede rabarbergel med 1 spsk hasselnøddeolie, og hældes på en “sutteflaske” eller lille sprøjtepose.

Sprødt rugknas

 • Skær meget tynde skiver af noget daggammelt rugbrød, og læg dem på en bageplade.
 • Bag dine skiver af rugbrød i 3-4 timer ved 80 grader, til skiverne er godt sprøde.
 • Skær skiverne i små lækre stykker rugknas – resten af de sprøde rugskiver kan du opbevare i en luftæt bøtte med køkkenrulle i et par uger.

Noter, tips og tricks

Anret i en dyb tallerken, der har en god flad kant.
På kanten anretter du med små dutter af broken rabarbergel og gerne lidt skovsyre. I selve tallerkenen hælder du den varme ostesuppe i, tilsætter rugknas og igen lidt rød skovsyre, hvis du har det.
Hvis rabarber er uden for sæson, så vil jeg foreslå en broken gel på havtorn eller endnu bedre hyben.
Tip: Hvis du koger suppen lidt ekstra ind, så den tykner, kan den bruges som en sauce til en salt ret.

Ostesuppe – en opskrift på en ægte oste-vinder

På et tidspunkt kørte der i Danmark en kampagne der hed Ost & Ko – en kampagne der havde til formål at fremme ostekulturen i Danmark. Denne kampagne havde en række opskriftskonkurrencer, hvor man som madblogger/influent kunne indsende opskrifter, man havde lavet. Til en af deres konkurrencer indsendte jeg denne ostesuppe opskrift, der uden de store dikkedarer faktisk gik hen og vandt konkurrence.

Konkurrencen var opdelt i to, hvor den ene var: “ost – i nye klæder”. Ost i nye klæder  havde til formål at bringe ostemaden ind i det 21. århundrede, og her var jeg slet ikke i tvivl: Jeg skulle være med, og udover at opskriften gik hen og vandt konkurrencen, så er det også en opskrift jeg med stolthed betegner som en af mine bedste – alle der spiser den, bliver forelskede.

Faktisk har opskriften klaret sig så godt, at jeg også havde den med på Restaurant Vår, da jeg agerede kok for en weekend.

Ostemad og ostesuppe

Ostemaden bringer for mig så utroligt mange minder frem, og det er en “ret” der har fulgt mig siden jeg var ganske lille og ind i mit voksne liv. Man ved hvad man har med at gøre. De få parametre ostemaden har byde ind med, gør den bare utroligt godt. Vælger man så at forkæle sig selv med en ekstra god ost, lidt ekstra godt brød og en lækker “topping”, så syngerne englene. Akkurat samme principper videreførte jeg til ostesuppen.

Jeg har valgt at vende ostemaden helt på hovedet, således at de vanlige smage er tilstede, men det er i en noget anden tekstur, end man er vant til. Det er blevet til denne nyfortolkning: Ostemad som suppe, broken gel på rabarber og rugknas. 

Til mit bidrag har jeg valgt at benytte mig af en af mine absolutte favoritoste: Gammel Knas fra Arla Unika. Sidenhen har jeg også arbejdet med Vesterhavsost – begge oste er fantastiske til ostesuppe.

Andre gode opskrifter: Chili con carne // Hjemmelavet lasagne // Pizza med den ultimative pizzadej // Blomkålssuppe med rygeost

Gammel Knas er en nyfortolkning af den klassiske Havarti ost. Her er tale om en Havarti der har ligget til lagring i 2 år, hvor mere modne og salte smagsnuancer får lov til at udvikle sig, og små knasende sprøde proteinkrystaller udvikles. Osten smager ganske enkelt himmelsk, og hvis du ikke har prøvet den, er det bare om at komme i gang.

Ud over Gammel Knas består ostesuppen af nogle af de (for mig) bedste mælkeprodukter, som vi kan finde i Danmark. Jeg har brugt Naturmælks biodynamiske gårdmælk, deres Creme Double, en “let” fløde på skønne 48 % fedt og en gammeldags kærnet økologisk smør. Du kan eventuelt også bruge en hjemmelavet smør.

Skønne mælkeprodukter
Skønne mælkeprodukter

Ud over ost består en ostemad naturligvis også af skønt rugbrød og gerne lidt syre og sødme fra noget frugt. Rugbrødet er i denne ret repræsenteret som den sprødeste knas, og frugten i form af rabarber som broken gel.

Til at pynte med, og til at give lidt ekstra syre, har jeg brugt rød skovsyre og blomster fra samme plante.

God fornøjelse med en helt ny måde at indtage din ostemad på.

Ostesuppe i billeder

Gammel Knas rives groft.

Revet Gammel Knas
Revet Gammel Knas

Den revne ost smeltes ud i den varme mælke/creme double masse.

Gammel Knas smeltes
Gammel Knas smeltes

Der blendes med stavblender, og suppen skummer lidt op – filtrér den.

Blendet ostesuppe
Blendet ostesuppe

Et godt tip er at anrette alle tallerkenerne med rabarbergel og rød skovsyre inden du hælder ostesuppe op.

Der gøres klar til anretning
Der gøres klar til anretning

Jeg har gjort mig meget umage med denne opskrift og dertilhørende anretning.

Jeg gør mig umage
Jeg gør mig umage

Her ses det færdige resultat. Utroligt smukt og utroligt velsmagende ostesuppe – hvis jeg selv (og Sabine) skal sige det.

Ostemad som suppe - Ost i nye klæder
Ostemad som suppe – Ost i nye klæder

Og sådan fandt ostemadens transformation sted. Osteuppe er enormt velsmagende, men på ingen måde for kraftig eller kvalm. Der er en dejlig balance mellem fedme og syre, og rugknasen giver den skønneste sprødhed samt en behagelig rugsmag, som du kender det fra en ostemad. Rabarberen giver det sidste touch, og du står tilbage med en yderst moderne ostemad, som jeg er sikker på vil score gode point hos dig selv og dine medspisere.

Velbekomme!

Ingredienser i denne opskrift

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

4 Kommentarer

 1. Årh hvor lyder det godt. Det må prøves en dag, når der er et par stykker udover mig selv, der skal overraskes.

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?