Top Banner

Hvide asparges, brunet smør og havgus

Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
No ratings yet
15 minutter
2 personer

Ingredienser

 • 2 stk hvide asparges helst danske
 • 100 gram smør gerne af god kvalitet
 • 20 gram Havgus eller en anden god fast ost såsom Vesterhavsost
 • Salt
 • Urter til pynt
 • blomster til pynt

Sådan gør du

Hvide asparges

 • Varm en lille gryde eller kasserolle op med vand og 1 spsk salt- hvis du kan få det til at passe således, at dine hvide asparges er dækket lige akkurat til før aspargeshovedet, er det perfekt.
 • Mens vandet varmer klargør du dine asparges ved at knække dem forneden, så den træede del er væk – forsøg let at knække, din asparges giver let efter. Skræl derefter dine asparges fra hovedet ned mod roden – sørg så vidt muligt for at holde hovedet intakt.
 • Når vandet koger skruer du ned til middel varme og hælder dine asparges i vandet, gerne så aspargeshovedet ikke er dækket af vand. Lad dem småkoge i 2-3 minutter – dine asparges skal være møre i kanten og sprøde indeni
 • Du kan servere dem både varme og kolde – til denne ret kan jeg godt lide at de hvide asparges er lidt nedkølede, så jeg hælder lidt koldt vand på dem, og lader dem stå et par minutter.

Brunet smør

 • Hæld smør i en kasserolle og lad det smelte ved middelvarme. Dernæst lader du smørret stå på samme varme til det bliver let brunt og dufter lidt af hasselnødder og karamel. Hold øje – smørret går hurtigt fra gul til brun. 
 • Tag smørret af varmen og lad det stå et par minutter. Hæld forsigtigt den brunede smør i en lille kande eller en skål, så bundfaldet ikke kommer med.

Anretning

 • Dup dine asparges tørre, læg en på en stor og/eller aflang tallerken, hæld lidt fint salt på, riv lidt havgus ud over og pynt af med urter og blomster. Varm den brunede smør op, og hæld den på anretningen inde ved bordet.

Noter, tips og tricks

Den brunede smør kan laves i forvejen og blot varmes op lige inden brug.

Jeg elsker asparges

Med forårets komme varsles der lækre grøntsager, friske urter og.. ASPARGES! Jeg elsker asparges – så kort kan det siges, og faste læsere af bloggen, vil måske også huske, at der ligger endda nogle opskrifter med både hvide og grønne asparges.

Nogle af disse opskrifter med asparges har jeg samlet herunder.

Dagens opskrift er skøn, let forret, hvor de få elementer der er, løfter hinanden op til ren velsmag.

Når man taler asparges, taler man typisk grønne og hvide asparges (violette har dog også vundet indpas) – min favorit er ubetinget den hvide asparges, der på alle måder er en luksusspise fra mulden.

Den er lækker rå, letkogt, stegt, bagt, langtidstilberedt og alt midt-i-mellem – den er kort sagt bare lækker.

I denne udgave kan du have en forret klar på maksimalt 10 minutter – 5 hvis du har lavet brunet smør på forhånd.

Jeg kan godt lide, at min mad ser ekstra præsentabel ud, så her har jeg toppet den hvide asparges med lidt tallerkensmækker, der med sit sennepsbid bryder lidt med al den umami, som retten ellers har – ved siden af et par stedmoderblomster, som bare pryder.

Hvide asparges, havgus og brunet smør i billeder

Den smukke hvide asparges med ost, tallerkensmækker og blomster..

Asparges før smør
Asparges før smør

Men der skal brunet smør til.

Brunet smør skal der til
Brunet smør skal der til

Den færdige ret.

Hvid asparges, havgus, tallerkensmækker, stedmoderblomster og brunet smør.

Her er tale om en lille ret, som i min optik egner sig bedst som en forret. Er du ekstra aspargessulten kan du snildt lave to asparges pr. mand. Prøv at lave retten to gange i løbet af aspargessæsonen, så du kan prøve med både varme og kolde asparges – begge dele er vidunderlige.

Man kan også lave et fad med flere asparges, og på den måde bruge det som tilbehør til andet godt fra grillen, haven og lignende.

Velbekomme.

Ingredienser i denne opskrift

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?