Dessert, Hverdagsmad

Hjemmelavet koldskål opskrift – Den bedste kærnemælkskoldskål

Koldskål opskrift

En af sommerens mest klassiske desserter herhjemme, er hjemmelavet koldskål. Det er en ærkedansk dessert, der på fineste vis formår at skabe en skøn balance mellem syre, sødme og fedme, og det er ikke uden grund, at både børn og voksne holder meget af koldskål – gerne sammen med friske, danske jordbær og en håndfuld kammerjunkere.

Koldskål kan laves på mange måder

Der er mange holdninger til, hvordan en koldskål skal laves. Grundelementet er kærnemælk, og derfra bruger nogle tykmælk, andre ymer, og en helt tredje tilsætter lidt piskefløde. Du kan også blende forskellige bær i, tilsættes diverse former for tilbehør i form af kammerjunker, jordbær, banan, havregrynsdrys, hindbær, blåbær og meget mere.

Jeg har valgt med denne opskrift at lave koldskål i sin enkleste form: Hjemmelavet koldskål på kærnemælk, æg, sukker, vanilje og citronsaft – Hverken mere eller mindre.

Andre populære sommeropskrifter: Kartoffelsalat med årstidens grøntsager // Broccolisalat med bacon // Porchetta

Koldskål opskrift

Hjemmelavet koldskål

Koldskål er en vaskeægte sommerdessert, som bringer et smil på læben hos både børn og voksne. Her får du min bedste opskrift på den hjemmelavede sommerklassiker.
Udskriv Pin opskrift
RetDessert
KøkkenDansk
Tilb. tid5 minutter
Samlet tid5 minutter
Antal4

Ingredienser

 • 1 liter kærnemælk (udskift eventuelt halvdelen med tykmælk for en mere fyldig og cremet udgave)
 • 50-60 g hvid sukker rørsukker er sværere at opløse
 • ½ øko citron (af den friske slags)
 • 1 god vaniljestang
 • 1-2 æggeblommer alt efter størrelse (2 små eller ét stort)

Sådan gør du

Vanilje

 • Start med at hælde en teskefuld af dit sukker på et skærebræt
 • Flæk vaniljestang, og skrab kornene ned i førnævnte sukker
 • Pres det med den flade side af en kniv, og bland det lidt rundt - På den måde undgår du at vaniljen klumper for meget

Koldskål

 • Skil blomme(r) fra hvide og hæld dem i en skål sammen med sukkeret
 • Pisk æggeblomme og sukker til en luftig "æggesnaps"
 • Tilsæt kærnemælk, vaniljesukker, saften og skallen fra citronen og rør/pisk godt sammen
 • Smag til med citronsaft og sukker.

Noter

Principielt set kan du godt lave koldskål uden æg, men det giver en lidt mere afrundet smag, en flottere farve og en lidt mere cremet konsistens - men nogle gange mangler man jo bare æg, og så er det rart at vide, at du kan lave koldskål uden 🙂
Server gerne koldskålen med nye danske jordbær og knuste kammerjunker.
Hvis du ønsker en mere cremet konsistens kan du lave opskriften med kærnemælk og tykmælk (halv/halv)
Du kan også gå med en lidt sundere variant, ved at røre lidt skyr i koldskålen - hold dog lige lidt igen med citronen, da koldskålen ellers hurtigt bliver for syrlig.
 

En kærnemælkskoldskål med almindelige æg

Personligt bruger jeg meget sjældent pasteuriserede æg – hvis du foretrækker dette, gør du naturligvis bare det. Derudover vil jeg anbefale en frisk kærnemælk og en vaniljestang af en fornuftig kvalitet, da det ganske enkelt giver en bedre koldskål i sidste ende.

Oftest laver jeg præcis denne opskrift – altså den mest simple variant. Men jeg kan også finde på at bruge tykmælk eller ymer, hvis jeg gerne vil have en lidt tykkere (og en anelse mere cremet) konsistens.

INFO: Når man først er begyndt at lave sin egen koldskål er det svært at gå tilbage til købeudgaven igen.

Læs også: Verdens bedste brownie

Hjemmelavet koldskål i billeder:

Et af mine absolutte favoritværktøjer i køkkenet er mine microplane rivejern. De er imponerende skarpe, og man skal virkelig være varsom når man bruger dem. Til gengæld går rivning af grøntsager som en leg, og du vil aldrig kigge dig tilbage efter det pyramideformede rivejern. Til opskriften her bruges jernet til at rive citronskal fint.

Det skal du bruge

Det skal du bruge

Husk at presse vaniljen i sukkeret, så vaniljekornene bliver ordenligt fordelt. Stangen smider du lige i din bøtte med vaniljesukker bagefter – så undgår du madspild, og får en langt mere aromatisk vaniljesukker.

Vanilje og sukker

Vanilje og sukker

Jeg selv foretrækker hjemmelavet koldskål med friskplukkede danske jordbær og et par gode kammerjunkere, eller som på billedet lidt sprød havre med honning (og stadig jordbær, naturligvis).

Koldskål opskrift

Koldskål opskrift

Hjemmelavet koldskål er en perfekt afslutning på en dejlig grillaften. Herhjemme kan vi dog også sagtens finde på at spise det sent om aftenen som en “aftensnack” mens vi ser en god film eller lignende – for det smager jo bare fantastisk – og med forskellige former for topping bliver man aldrig træt af koldskål 🙂

Velbekomme.

1 kommentar

 • Reply Ullamaj 8, 2018 at 22:18

  Koldskål er bare mums. Prøv at skifte citronen ud med appelsinsaft – DET er bare lækkert!!!

 • Skriv en kommentar