Hjemmelavet koldskål opskrift – Den bedste kærnemælkskoldskål

En af sommerens mest klassiske desserter herhjeme, er hjemmelavet koldskål. Det er en ærkedansk dessert, der på fineste vis formår at skabe en skøn balance mellem syre, sødme og fedme, og det er ikke uden grund, at både børn og voksne holder meget af koldskål – gerne sammen med friske, danske jordbær.

Der er mange holdninger til, hvordan en koldskål skal laves. Nogle bruger tykmælk, andre ymer, og en helt tredje tilsætter lidt piskefløde. Du kan også blende forskellige bær i, tilsættes diverse former for tilbehør i form af kammerjunker, jordbær, banan, havregrynsdrys, hindbær, blåbær og meget mere.

Andre populære opskrifter: Kartoffelsalat med årstidens grøntsagerBroccolisalat med baconPorchettaVerdens bedste brownie | Pandekager

Jeg har valgt med denne opskrift at lave koldskål i sin enkleste form: Hjemmelavet koldskål på kærnemælk, æg, sukker, vanilje og citronsaft – Hverken mere eller mindre.

Personligt bruger jeg meget sjældent pasteuriserede æg – hvis du foretrækker dette, gør du naturligvis bare det. Derudover vil jeg anbefale en frisk kærnemælk og en vaniljestang af en fornuftig kvalitet, da det ganske enkelt giver en bedre koldskål i sidste ende.

Oftest laver jeg præcis denne koldskål – altså den mest simple variant. Men jeg kan også finde på at bruge tykmælk eller ymer, hvis jeg gerne vil have en lidt tykkere (og en anelse mere cremet) konsistens.

Advarsel: Med hjemmelavet lækker koldskål går du aldrig tilbage til Arla købekoldskålen fra disken i supermarkedet.

Koldskål opskrift

Hjemmelavet koldskål

4.7 fra 12 stemmer
Print opskrift Pin opskrift
Koldskål er en vaskeægte sommerdessert, som bringer et smil på læben hos både børn og voksne. Her får du min bedste opskrift på hjemmelavet koldskål.
5 min
4

Ingredienser

 • 1 liter kærnemælk
 • 50-60 g hvid sukker rørsukker er sværere at opløse
 • ½ øko citron (af den friske slags)
 • 1 god vaniljestang
 • 1-2 æggeblommer alt efter størrelse (2 små eller ét stort)

Sådan gør du

Vanilje

 • Start med at hælde en teskefuld af dit sukker på et skærebræt
 • Flæk vaniljestang, og skrab kornene ned i førnævnte sukker
 • Pres det med den flade side af en kniv, og bland det lidt rundt - På den måde undgår du at vaniljen klumper for meget

Koldskål

 • Skil blomme(r) fra hvide og hæld dem i en skål sammen med sukkeret
 • Pisk æggeblomme og sukker til en luftig "æggesnaps"
 • Tilsæt kærnemælk, vaniljesukker, saften og skallen fra citronen og rør/pisk godt sammen
 • Smag til med yderligere citron og sukker

Noter

Principielt set kan du godt lave koldskål uden æg, men det giver en lidt mere afrundet smag, en flottere farve og en lidt mere cremet konsistens - men nogle gange mangler man jo bare æg, og så er det rart at vide, at du kan lave koldskål uden 🙂
Server gerne koldskålen med nye danske jordbær og knuste kammerjunker.
Hvis du ønsker en mere cremet konsistens, kan du tilsætte ½-1 liter tykmælk.
Du kan også gå med en lidt sundere variant, ved at røre lidt skyr i koldskålen - hold dog lige lidt igen med citronen, da koldskålen ellers hurtigt bliver for syrlig.
 

Hjemmelavet koldskål i billeder:

Et af mine absolutte favoritværktøjer i køkkenet er mine microplane rivejern. De er imponerende skarpe, og man skal virkelig være varsom når man bruger dem. Til gengæld går rivning af grøntsager som en leg, og du vil aldrig kigge dig tilbage efter Ikeas pyramideformede rivejern.

Det skal du bruge

Det skal du bruge

Husk at presse vaniljen i sukkeret, så vaniljet bliver ordenligt fordelt. Stangen smider du lige i din bøtte med vaniljesukker bagefter – så undgår du madspild, og får en langt mere aromatisk vaniljesukker.

Vanilje og sukker

Vanilje og sukker

Jeg selv foretrækker hjemmelavet koldskål med friskplukkede danske jordbær et par gode kammerjunkere, eller som på billedet lidt sprød havre med honning.

Koldskål opskrift

Koldskål opskrift

Hjemmelavet koldskål er en perfekt afslutning på en dejlig grillaften. Herhjemme kan vi dog også sagtens finde på at spise det sent om aftenen som en “aftensnack” mens vi ser en god film eller lignende – for det smager jo bare fantastisk – og med forskellige former for topping bliver man aldrig træt af koldskål 🙂

Velbekomme.

Dessert Hverdagsmad Opskrifter Sommermad

Mød forfatteren

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag.

Facebook ikon Instagram ikon Pinterest ikon Youtube ikon

1 Kommentar

 1. Ulla

  Koldskål er bare mums. Prøv at skifte citronen ud med appelsinsaft – DET er bare lækkert!!!

  Svar

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad synes du om opskriften?