Pandekager – Bedste opskrift på lækre pandekager

Da jeg var barn, var det i min familie var det meget enkelt, når det kom til det søde bagværk. På min fars side af familien regerede min farmor som den ukronede vinder i æbleskiver, og på min mors side, bød min mormor sig til med de skønneste pandekager.

Du ved, pandekager af den tynde slags, der smager af “jeg tager altså lige en pandekage til”, og som var stegt i smør. Rigeligt smør. Og når de nu blev lavet, var man jo ligesom i gang, hvorfor der ikke bare blev lavet en dobbelt eller tredobbelt portion.

Nej du. Her blev en Margrethe-skål, af den store slags, fyldt til randen med pandekagedej, hvilket kan oversættes til to tallerkener proppet med så mange pandekager, at de kunne bruges som håndvægte på en træningsdag.

Pandekager morgen, middag og aften

Med andre ord var et besøg, hvor der blev budt på hjemmebag, et besøg hvor der var pandekager til kaffen. Til dessert. Til aftenkaffen (den får man altså ude på landet, hvor min mormor holdt til).

Og så naturligvis til morgenmaden og/eller formiddagskaffen dagen efter. Og lidt til at tage med hjem.

Altså himlen for juniorudgaven af Madsvin. Og, føler jeg mig overbevist om, himlen for mine forældre, når deres sukkerfyldte barn kom hjem igen.

Meget vand er løbet under broen siden af, og min mormor er nu ikke mere. Men minderne består, og det gør muligheden for at nyde de lækre pandekager heldigvis også.

Som tiden er gået har jeg prøvet et væld af forskellige versioner af pandekager, og er til syvende og sidst nået frem til denne version, der giver de mest velsmagende pandekager, som er dejligt tynde, men stadig fastholder en rigtig god konsistens, og som vil være den pandekageelskende Rasmus Klump værdig.

Andre gode desserter: Chokoladekage med tre slags chokolade | Banankage

Pandekager opskrift

Pandekager

4.7 fra 16 stemmer
Print opskrift Pin opskrift
De lækreste hjemmelavede pandekager, der vækker glæde hos både børn og voksne
20 min
10 stk

Ingredienser

Pandekager

 • 125 gram hvedemel
 • 3 æg mellemstore
 • 3 dl sødmælk (anden mælk kan også fint bruges)
 • 2 spsk sukker (både rørsukker og hvid sukker kan bruges)
 • ½ stang vanilje (eller 1 spsk vaniljesukker)
 • 25 gram smeltet smør
 • ½ tsk fint salt
 • Mere smør til stegningen Neutral olie eller (til nøds) margarine kan også bruges (men smør er bedst, hvis man spørger mig)

Sådan gør du

Pandekager

 • Hæld mel, salt, sukker og vanilje i en skål og slå æggene ud i den. Pisk sammen til en ensformet masse uden klumper.
 • Smelt smør i en kasserolle eller i mikroovnen, og rør ud i pandekagedejen.
 • Pisk til sidst mælk i i dejmassen, og sæt den på køl i 20-30 minutter, så den lige kan nå at sætte sig (det hjælper også pandekagen til at holde lidt bedre sammen).
 • Put en klat smør på en middelvarm pande, hæld 0,5-0,75 dl pandekagedej på panden og lad det stege til pandekagen bliver fast – det tager 45-60 sekunder.. Vend den herefter og lad den stege i 45-60 sekunders tid, så den er let gylden på begge sider. Læg pandekagen på en tallerken og dæk med staniol/alufolie så de holdes varme.
 • Gentag ovenstående trin til alle pandekager er lavet.
 • Servér med marmelade, sukker, is, sirup, honning, frugt – eller hvad du nu har lyst til. Her er det vitterligt kun fantasien, der sætter grænser.

Noter

Pandekagerne kan fint holde sig på køl i et par dage, og skal blot genopvarmes i mikroovn, på en pande eller i din ovn.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor bliver den første pandekage altid mindre god?

Ofte er det ganske enkelt fordi du ikke lader din pande blive gennemvarm.

Kan man fryse dem?

Jeg vil ikke anbefale det. Til gengæld kan du fint opbevare dem i køleskabet et par dage.

Hvor længe kan pandekager holde sig i køleskabet?

2-3 dage i køleskabet uden problemer.

Hvor længe kan pandekagedej holde sig i køleskabet?

Jeg ville ikke lade det stå meget mere end et døgns tid.

Pandekager i billeder

4 tips til bedre pandekager

 1. Lad din dej hvile. 20-30 minutter i køleskabet gør underværker, og din pandekage får en endnu bedre konsistens.
 2. Brug en god pande, gerne af jern eller støbejern. Varmefordelingen i førnævnte pandetyper er så meget bedre, og det hjælper dig til at undgå de dårlige pandekager.
 3. Brug vanilje fra en vaniljestang. Ja, vanilje er desværre dyrt, men når det nu skal være en særligt god omgang pandekager, så prøv med frisk vanilje – det er så skønt.
 4. Hæld smør/fedtstof på panden mellem hver pandekage. Det kan virke fristende lige at springe lidt af fedtstoffet over mens man bager – men sandheden er ganske enkelt, at du får et bedre slutresultat, ved at bruge fedtstof mellem hver bagning.
Bagværk Dessert Kage Opskrifter Vegetar opskrifter

Mød forfatteren

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag.

Facebook ikon Instagram ikon Pinterest ikon Youtube ikon

3 Kommentarer

 1. Joan Andreassen

  Hej Mads 😊
  Fin opskrift du har på pandekager, den kunne være min mormors, så den er sikkert (næsten) rigtig🤔🤔
  Du skulle prøve at skifte sødmælk ud med kærnemælk. Det bliver lige to tænder bedre. Tak for god inspiration og lækre opskrifter.
  Med venlig hilsen
  Joan😊

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hej Joan,

   Mange tak.

   Jeg er skam bekendt med udgaven med kærnemælk, som jeg også finder helt fantastisk. Men i min optik er sødmælk altså vinderen – heldigvis lever vi i en verden hvor vi må få begge 🙂

   Vh
   Mads

   Svar
 2. Maria Uldahl Jakobsen

  Lækre pandekager, og bruger din opskrift hver gang. Vi er en stor familie og vil gerne lave en god portion inden vi sætter os. Ellers ender jeg med at stå og lave pandekager imens de andre sidder og spiser dem. Hvordan holder du dem varme uden de mister sprødheden og bliver seje?

  Svar

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Hvad synes du om opskriften?