Top Banner

French 75: Sommercocktail med Champagne

Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
5 fra 1 stemme
1

Ingredienser

Rabarbersirup:

 • 500 cl rabarbersaft af Madsvins hjemmelavede

French 75:

 • 1 cl rabarbersirup Koncentreret – opskrift følger
 • 1 stængel citronverbena kan undlades
 • 0,5 cl citronsaft (friskpresset)
 • 3 cl Gin Jeg brugte Copperpot Gin fra Trolden
 • 6 cl tør rosé Champagne Jeg brugte André Roger Rosé Brut Grand Cru

Sådan gør du

Rabarbersiup:

 • Hæld rabarbersaften i en gryde og bring i kog over middel varme.
 • Lad saften koge stille og roligt indtil den er reduceret til ca. 1/4 og er blevet tykflydende.
 • Hold øje medgryden undervejs, når den går fra at koge helt almindeligt til at koge med små vedvarende bobler, som lægger sig ovenpå hinanden, ved du, at du har nået det helt rigtige punkt.
 • Tag gryden af varmen, hæld siruppen i en passende beholder og afkøl til stuetemperatur.
 • Sæt siruppen på køl til den er helt afkølet og dermed klar til brug.

Rabarber French 75:

 • Gnid kanten af Champagneglasset med citronverbena.
 • Fyld din shaker med is og tilsæt gin, rabarbersirup, citronsaft og citronverbena.
 • Shake voldsomt i ca. 10 sekunder eller til shakeren er ubehageligt kold at holde ved.
 • Hæld indholdet af shakeren igennem en finmasket sigte og over i et afkølet Champagneglas, top med Champagne, rør forsigtigt rundt og server straks.

Noter, tips og tricks

Sukkerindholdet i den overskydende rabarbersirup er alarmerende højt. Siruppen kan derfor fint holde sig nærmest evigt i køleskabet i et lukket glas eller flaske og bruges næste gang lysten melder sig.

Ikke mere rabarbertrifili – lav i stedet en læskende, sommerlækker French 75

Det kan ikke være gået nogen forbi, at det er rabarbersæson. De er overalt i år. På restauranter, på alverdens madblogs (eller i hvert fald de danske) og sikkert også i de der dameblade, som ingen her på redaktionen læser. De har endda været at finde i indtil flere indslag (og gæsteindslag) her på Madsvin.

Måske er du allerede skide træt af rabarber. Måske har du allerede fået hvad der tilkom dig af rabarbertrifli, kompot, og is. Men hør os nu for pokker lige ud… Her giver vi dig nemlig lige årets sidste og bedste undskyldning for at købe et bundt rabarber – eller få bugt med de sidste sørgelige stængler! I dag skal vi nemlig lære hvordan vi tryller Madsvins helt egen rabarbersaft om til en læskende, overdådig og småfarlig sommercocktail med rigelige mængder af to af vores yndlingsingredienser: Gin og Champagne!

rabarber french 75
Læs med her og se hvordan du laver en drink så laber, at dine gæster får lyst til at tage billeder af den…

Jeg siger vi, fordi Mads har været så letsindig at slippe tøjlerne en smule her på Madsvin, og give ordet til mig. Jeg hedder Johan, er nørd med stort N og hornbriller, og slår normalt mine folder på johanjohansen.dk, hvor jeg nørder derudaf med fortolkninger af retter fra verdenskøkkenet på et hæsblæsende engelsk med højt lix-tal. I dag har jeg dog lovet Mads at gøre det på dansk og lidt mere kortfattet for at du, som trofast læser, kan bruge mindre tid på at læse og mere tid på at imponere (og fulde) dine venner med Madsvins officielle sommercocktail!

Ideen til hele denne læskende sommerdrink opstod egentligt for længe siden. Mads havde kontaktet mig og spurgt om jeg var interesseret i at levere et indlæg til hans hurtigt voksende blog, og øh… Jo, hvem kan sige nej til en fynbos charme? Han gav mig endda frie tøjler til at skrive lige netop hvad jeg ville, og så gik der ikke for alvor længe før jeg vejrede sprutdampe! I skulle simpelthen spises af med en cocktail. Men hvilken cocktail?

Længe grublede jeg, og begravede mig i det ene tunge indlæg efter det andet på min egen blog. Men så skrev Mads denne opskrift på læskende rabarbersaft, og min mission blev klar. Jeg skulle tage Mads’ opskrift, tilsætte sprut og skabe en sommerdrink som var et Madsvin værdig! Egentligt var det verdens nemmeste opgave. Jeg kunne jo tage saften, hælde den over is og fylde op med en god dansk vodka… Så sad den vel i skabet? Arh, selvom jeg prøver at begrænse mig her, havde det nok været for nemt! Jeg ville gerne skabe en drink, som var til at gå til, men som samtidig kunne imponere lidt og – ganske som jeg selv – var en lille smule over the top…

Fra saft til sprut... It's on!
Fra saft til sprut… It’s on!

Som trofast læser af Madsvin havde jeg jo læst, at Mads og jeg deler en passion for Champagne, og siden jeg på min egen blog netop har beskæftiget mig med verdens måske mest ikoniske Champagne-cocktail – The French 75, en sprød lille sag bestående af gin, citron, sirup og Champagne – fik jeg hurtigt en idé til et twist! Rabarbersaft er fuld af sødme og friskhed, men har også en markant syre, som ville gøre sig rigtig god i samspil med gins krydrede skarphed, specielt hvis der lige suppleres med et skud citronsaft – se så er vi ved at ramme en opstrammer, som kan friske lidt op her i sommervarmen. Specielt hvis vi da lige topper op med lidt kølig, sprudlende, forfriskende og frugtig Champagne og spicer den op med lidt friske urte fra vores hipster urban garden.

Grønt i maden er så populært i disse dage... Så hvorfor ikke også drikke din have? Citronverbena giver en fantastisk frisk citronaroma til vores lille sommercocktail!
Grønt i maden er så populært i disse dage… Så hvorfor ikke også drikke din have? Citronverbena giver en fantastisk frisk citronaroma til vores lille French 75!

Jo, det lyder fandme som en idé! Vi kunne jo kalde den en O’ense 89, eller alt muligt andet dumt… Eller måske slet og ret Madsvins Rabarber French 75.

Forarbejdet: Fra rabarbersaft til rabarbercocktail

At lave Madsvins lille sommercocktail er faktisk ikke svært, det kræver blot lidt tid og forberedelse. Til gengæld tager den kegler, når du er færdig! Først og fremmest skal du bruge en portion af denne fantastiske rabarbersaft. Skulle du ikke have mod eller tid til selv at gå i gang, kan du til nøds bruge en god økologisk saft fra supermarkedet. Men så ville du virkelig snyde dig selv for en oplevelse og gøre min vært ked af det.

Saften skal du herefter koge ind til en sirup og afkøle, så du skal altså i gang et par timer før drinkstid. Men lad os endelig bare tage opskriften med det samme, så kan vi nørde detaljer bagefter! Alkohol-valget i opskriften er i øvrigt helt og aldeles mine personlige valg. Hvis du ikke kan eller vil skaffe de nævnte råvarer, anbefaler jeg nogle gode alternativer nedenfor – eller du kan slet og ret bruge dine personlige favoritter. Vi diskriminerer ikke her på Madsvin.com!

Lækre cocktail-opskrifter: Espresso martini | Aperol Spritz | Mojito | Gin Hass

Madsvins Rabarber French 75 i billeder (og lidt flere ord)

Hvad er det lige med det specifikke ingrediensvalg? Jo, nu skal du høre. Jeg er nu engang kendt som en kvalitetsbevidst blogger, som tænker utrolig meget i smag og sammesætning, og fordi det nu engang er min fucking sommerdrink, har jeg valgt at gøre det på min måde.

Det betyder blandt andet at jeg har valgt at bruge den ret så betagende Copperpot Gin fra mit lokale Trolden Bryghus og Destilleri her i Kolding. Jeg har valgt den ikke kun af lokalpatriotiske årsager, men fordi jeg synes, den er et mere end hæderligt produkt (for nu at sige det på jysk!), og fordi den foruden sin renhed og krydrede skarphed har nogle helt fantastiske noter af frisk citrus.

Copperpot Gin fra Trolden Bryghus i Kolding - lidt lokalpatriotisk har man vel lov at være?
Copperpot Gin fra Trolden Bryghus i Kolding – lidt lokalpatriotisk har man vel lov at være?

Hvis du ikke kan skaffe Copperpot Gin, som ellers er ved at brede sig godt i den almene handel, men gerne vil holde det dansk og lidt hipstersmart kan du skifte den ud med Njord Sun & Citrus. Du kan bruge den helt forførende Tanqueray 10 Gin, eller den ”almindelige” Tanqueray London Dry Gin. Eller slet og ret den noget billigere men forbløffende rene og velsmagende Beefeater Gin.

For så vidt angår Champagnen, har jeg valgt en personlig favorit – Brut Rosé Grand Cru – fra det lille hus André Roger. Du kan egentligt gøre som du vil, og vælge efter personlig præference. Jeg vil dog anbefale dig at vælge en rosé Champagne. Ikke kun fordi det giver drinken en flot maskulin farve (host!), men mest fordi det bare passer bedre – smagsmæssigt! Hvorfor så det? Jo, hvis jeg for en kort bemærkning skal tage hornbrillerne på, så skyldes det druesammensætningen i Champagne. Champagne laves ofte med en hovedbestanddel af én af to druer: Chardonnay eller Pinot Noir. Meget kort fortalt er vine lavet på Chardonnay – en hvid drue – ofte friske, syrerige og ranke med noter af citrus, hvide frugter og mineraler. Vine med overvægt af Pinot Noir – en klassisk blå drue – derimod er ofte lidt mere fyldige og saftige med klare noter af røde bær. Det kan du læse mere om her, hvis du lyster, men det korte af det lange er, at rosé Champagne ofte laves på en klar overvægt af Pinot Noir og derfor passer forbavsende godt med de syrligt-søde røde frugtnoter fra rabarberne og krydderierne fra ginnen.

Brug hvad du lyster af Champagne, så længe det er tørt og lækkert... Her er en af mine go-to Champagner til denne slags opgaver.
Brug hvad du lyster af Champagne, så længe det er tørt og lækkert… Her er en af mine go-to Champagner til denne slags opgaver.

Og lad os så bare også lige tage spørgsmålet på forsamlingens læber: Skal jeg bruge ægte Champagne? Svaret her er kort og godt: JA! Nej spøg og snobberi til side: det vil jeg faktisk oprigtigt anbefale dig. Ikke kun fordi ægte Champagner ofte er meget mere raffinerede end andre mousserende vine, men også fordi der simpelthen bare er noget overdådigt, overvældende og en lille smule excentrisk ved at toppe en sommerdrink med rigelige mængder ægte Champagne.

Er budgettet ikke til det, så brug for eksempel en god Cremant fra Alsace eller en Bourgogne, det giver et hæderligt resultat til en tredjedel af prisen. Husk bare, at det for guds skyld skal være en tør vin – og af en vis kvalitet. Søde velkomstdrinks med Asti eller Verdi er en uskik, som vi ikke kan få udryddet hurtigt nok! Gem Astien til teenagefesterne og find en tør Champagne fra den ”billige ende” eller en god Cava eller Cremant til dette formål.

Shake it on up, og pludselig har du en sprød, frisk syrlig, let sød og perlende sommerdrink, der tager kegler!
Shake it on up, og pludselig har du en sprød, frisk syrlig, let sød og perlende sommerdrink, der tager kegler!

Mest af alt håber vi, at du vil lege med og prøve denne perlende, læskende, syrligt-søde og forræderisk stærke French 75 af. Og at du virkeligt vil unde dig selv og selskabet at gøre det med ægte Champagne. Server den allerhelst som en sun-downer eller en aperitif før maden – gerne i gudesmukt kvindeligt selskab, og brug så resten af Champagnen som vinmatch til Mads’ sprøde pocherede æg med asparages og fjordrejer … Så er den aften vist godt i gang!

Den lettere vanvittige Johan huserer normalt på johanjohansen.dk, hvor du kan møde flere af hans enormt kvalitetsfulde og nørdede skriverier.

Ingredienser i denne opskrift

 • rabarbersaft
 • rabarbersirup
 • citronverbena
 • citronsaft
 • Gin
 • tør rosé Champagne

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

4 Kommentarer

 1. Hej, jeg vil meget gerne vide om det er de små røde og “søde” rabarber elle er det vin rabarber som er lidt mere syrlige. Når jeg normalt koger rabarber til saft tilsætte jeg en del sukker , men det kan jeg ikke se at i gør. Koges i bare et bundt rabarber til saft fr derefter at koge det til sirup?
  med venlig hilsen
  Birgith

 2. Hej Mads MS
  Jeg fik super lyst til: French 75: Sommercocktail med Champagne
  Men med vores dejlige sommer varme bliver jeg ikke fristet af varme gryder i køkkenet, når sirup skal koges ned ;((

  Tror der er flere, som har det på samme måde.

  Varme sommerhilsner
  Poul

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?