Grill, Hovedret, Hverdagsmad, Tilbehør

Hasselback kartofler opskrift – Sprøde og møre

Hasselback kartofler - sprøde og møre

Hasselback kartofler er en fantastisk måde at tilberede sine kartofler på – især hvis der er gæster til middag, da den i det store hele passer sig selv. Det er en kartoffel, der bliver nærmest silkeblød i midten, hvor den uden på er sprød og lækker – altså det bedste fra begge verdener: sprødt og mørt.

Hasselbagt, Hasselbach eller Hasselback kartofler?

På mange måder er det også en kartoffel, der lever et lidt turbulent liv, da mange har svært ved at blive enige om, hvad den egentlig hedder. Selvom termer som “hasselbagte kartofler” og hasselbach kartofler bliver brugt i mange hjem, er det “Hasselback” – med c+k til sidst, der er det originale navn. Kartoflen stammer nemlig fra Restaurant Hasselbacken i Stockholm, hvor kartoflen tilsyneladende skulle være udviklet tilbage i 50’erne, så man hurtigere kunne færdigtilberede bagte kartofler.

En publikumsfavorit

Hvorom alting er, så er der ingen tvivl om, at hasselback kartofler er umådeligt populære i de danske hjem – og Madsvinets domicil er da heller ikke nogen undtagelse. Typisk serverer vi det når vi har gæster, da det frigiver en del tid i køkkenet, men også fordi det bare smager fantastisk. Da disse blev lavet serverede jeg en lækker Côte de Boeuf og en god hjemmelavet whiskysauce til – og det blev modtaget med stående applaus og glædestårer (altså med andre ord total stilhed, fordi der blev spist af den dejlige mad).

Opskriften her er på ingen måde revolutionerende – den er faktisk temmelig klassisk. Noget der også skal være plads til fra tid til anden. Jeg gør dog lidt op med det her at pensle sine kartofler, da det ganske enkelt kan gøres på en smartere måde, som jeg viser dig i opskriften.

Andre populære kartofler: Pommes anna // Pommes Frites i ovn // Luftig kartoffelmos // Kold kartoffelsalat

Når du laver hasselback kartofler skal der oprindeligt set kun lidt salt og olie på toppen – jeg synes dog kartoflerne har godt af lidt krydderier, hvorfor jeg her bruger lidt paprika. Tidligere har jeg haft stor succes med tørret dild, timian og rosmarin – det er alt sammen urter der giver en lækker smagt til dine hasselback kartofler.

Sauce til dine hasselback kartofler: Hjemmelavet bearnaise // Kantarelsauce // Whiskysauce

Hvis dine kartofler er pæne og rene, så foretrækker jeg faktisk at servere dem med skræl. Den sprøde letbrændte skræl løfter kartoflen endnu højere op, og gør smagsoplevelsen endnu bedre – hvis man spørger mig.

Og nu skal vi til det: Hasselback kartofler med et sprødt ydre og en silkeblødt indre.

Hasselback kartofler - sprøde og møre

Hasselback kartofler opskrift - sprøde og møre

En opskrift på de klassiske hasselback kartofler som du kan bruge til hverdag og fest.
Udskriv Pin opskrift
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid45 minutter
Samlet tid1 time
Antal4

Ingredienser

 • 1 kg kartofler - gerne med skræl, hvis de er helt fri for jord)
 • 1-2 dl smagsneutral olie
 • Salt
 • Paprika (Kan udelades eller udskiftes med andre krydderier/tørrede urter)

Sådan gør du

Hasselback kartofler

 • Hvis du vil have dine hasselback kartofler uden skræl, skal du skrælle alle dine kartofler først. Hvis ikke, så skyl dem grundigt og tjek efter at de er HELT fri for jord.
 • Skær skiver ca. 2/3 ned i kartoflen med en skarp kniv - jo kortere afstand der er mellem rillerne, jo bedre. Jeg plejer at have 1-1,5 mm mellem skiverne. Det er vigtigt at du ikke skærer helt igennem.
 • Hæld olie i en skål og dyp kartoflerne med den skivede side direkte i olien - sæt dem dernæst på en bageplade med bagepapir. Gentag med alle kartofler.
 • Kværn noget salt henover alle kartofler, og hvis du ønsker det, drysser du nu lidt paprika eller andre krydderier på kartoflerne.
 • Bag ved 200 grader almindelig eller 180 grader varmluft i 40-45 minutter - kartoflerne er færdige når de har taget farve på toppen af skiverne og er møre inden i (tjek med en kødnål).
 • Servér sammen med en god sauce og et godt stykke kød. Pas på med at spise kartoflerne lige med det samme - de er MEGET varme.

Noter

Du kan snildt skære kartoflerne et par timer før, og så bare dyppe dem i olie + krydre dem inden de skal i ovnen - så sparer du lidt tid senere på dagen.

Sådan kan du nemt skære dine hasselback kartofler

Når man skal skære sine kartofler i skiver, vil man ofte opleve, at der bliver skåret helt igennem kartoflen ved en fejl – det sker i hvert fald for mig i enkelte tilfælde. Herunder har jeg samlet to gode tricks til at få skåret sine hasselback kartofler hurtigere – og samtidig med mindre risiko for “fejl”.

 • Hvis man er snedig – og det er du – så kan man stikke en kødnål gennem kartoflen i dens nedre del, og på den måde skære gennem kartoflen, til man rammer nålen – vær dog lidt forsigtig, så du ikke ødelægger knivsæggen – (Tak til Britta for tippet).
 • Du kan også lægge den kartoffel op ad et tyndt skærebræt, når du skærer dine kartofler. Skærebrættet vil på den måde agere “stopklods” når du laver skiver i kartoflen (Tak til Lars Vibæk for tippet).

Med et godt trick og lidt snilde får du lynhurtigt skåret dine kartofler – husk stadig at have så tynde skiver som muligt – det giver det bedste resultat, synes jeg.

 

Hasselback kartofler i billeder

Skær tynde skiver ned i kartoflerne – jo tyndere jo bedre – 1-1,5 mm mellemrum.

Der skæres skiver i kartoflerne

Der skæres skiver i kartoflerne

Dyp kartoflerne i olie med skivesiden – foretrækker du at pensle kan du selvfølgelig også gøre det – men denne metode er langt hurtigere.

Smagsneutral olie

Smagsneutral olie

Kværn noget salt henover.

Salt skal der til

Salt skal der til

Drys med paprika hvis du har lyst – jeg synes det giver en dejlig smag.

Drys med paprika

Drys med paprika

Bag dine hasselback kartofler i 40-45 minutter ved 200 grader almindelig (eller 180 grader varmluft).

Bag dine hasselback kartofler

Bag dine hasselback kartofler

Hasselback kartofler med et dejligt sprødt ydre og et utroligt mørt indre – det smager bare himmelsk.

Hasselback kartofler - sprøde og møre

Hasselback kartofler – sprøde og møre

Husk at lave en stor portion – du vil blive overrasket over hvor mange kartofler det er muligt for dine gæster at spise. Und dig selv at lave hasselback kartofler i hverdagen også – det kan løfte en hver arbejdsdag.

Velbekomme!

 

 

8 Kommentarer

 • Reply Brittamarts 6, 2018 at 19:11

  Mads dog, du har da helt glemt, at give gode råd om at skære kartoflerne. Nå, så gør mor det.. stik en kødnål gennem bunden af kartoflen hvor du har tænkt skæresnittet skal ligge, ELLER læg kartoflen mellem to smørebrætter, på denne måde undgår du at skære helt igennem og det er hurtigere at snitte kartoflen.
  Men god ide med at dyppe i stedet for at pensle, tak for tippet.

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersenmarts 7, 2018 at 20:01

   Ha, ja. Det var ellers planen – men jeg har simpelthen svedt det ud i første omgang. Jeg får lige rettet op på det ved lejlighed 🙂

   Vh.
   Mads

 • Reply Peter J. Beinthinaugust 17, 2018 at 16:55

  Elsker Hasselback kartofler og ja det er voldsomt så mange der bliver spist 🙂
  Jeg plejer dog at gøre det lidt anderledes:
  Ingen olie mm. før de kommer i ovnen.
  Varmes op i ca 5 minutter og så hives de ud og pensles med olie.
  Jeg syntes det virker bedre, da noget væske er væk og olien bedre kan hænge ved.

 • Reply Lars Hachmanndecember 30, 2018 at 19:19

  Dem af os der er så gamle, at vi var til stede da Hasselback-katoflen blev introduceret i Danmark, har selvfølgelig et skærebræt til den slags.

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersendecember 30, 2018 at 19:22

   Hej Lars,

   Dem kender jeg godt – min fætter har faktisk sådan et bræt. Mig bekendt kan de også stadigvæk købes 🙂

   Vh
   Mads

 • Reply Ayoejuni 13, 2019 at 11:25

  Lyder som en skøn opskrift.
  Har du et bud på hvordan de kan forbages, så de kun lige varmes i ovnen til sidst?
  Mvh Ayoe

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersenjuni 13, 2019 at 12:45

   Hej Ayoe,

   Det er bestemt en rigtig skøn opskrift 🙂

   Problemet med forbagning, er, at når kartoflerne nedkøles, vil sprødheden i kanten forsvinde. Mit forslag vil være at få klargjort kartoflerne, og så bare sætte dem i ovnen, den dag de skal bruges. Er tiden for knap til det, så kan du lave dem helt færdige dagen forinden, stege dem i en varm gryde med godt med olie (bare et par minutter), og så putte dem i ovnen i 10 minutter ved 20 grader, til de er gennemvarme. Resultatet vil ikke være helt så godt som udgangspunktet, men det vil være OK 🙂

  Skriv en kommentar