Lemon curd – Fløjlsblødt smørepålæg

Lemon curd opskrift
Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
No ratings yet
25 minutter

Ingredienser

Lemon curd

 • 2 dl citronsaft 3-5 citroner alt efter størrelse
 • citronskal fra de brugte citroner (justér eventuelt med lidt mindre, hvis du foretrækker)
 • 250 gram rørsukker
 • 2 æg
 • 4 æggeblommer
 • 100 gram smør jeg bruger bare saltet smør
Lemon curd opskrift

Sådan gør du

Lemon curd

 • Riv skallen fra dine citroner og læg den til side. Pres citronerne for saft gennem en sigte til du har den mængde, du skal bruge.
 • Hæld citronsaft, citronskal, rørsukker, hele æg, æggeblommer og smør op i en kasserolle. Rør sammen (gerne med en dejskraber) ved middelvarme til du rammer en temperatur på 80 grader. Det tager 10-15 minutter (og det er hårdt for armen).
 • Når du har ramt de 80 grader, bør din lemon curd være tyknet en del. Hvis ikke skal du holde den på de 80 grader og piske et par minutter yderligere.
 • Hæld din lemon curd på et eller flere skoldede glas, og sæt på køl med det samme. Den tykner en smule mere ved nedkøling, og opnår her den perfekte konsistens.

Andre former for curd

 • Som ovenstående – vær dog opmærksom på at andre citrusfrugter meget vel kan have en større mængde bitterhed, hvorfor der typisk skal bruges lidt mindre skal, ligesom man ikke skal presse citrusfrugterne alt for hårdt.

Noter, tips og tricks

Din lemon curd kan holde sig ca. 1 måned efter åbning – inden åbning har jeg indtil videre erfaring med op til 3 måneders holdbarhed.

Lemon curd – cremet, velsmagende og friskt

Forestil dig en morgen. En weekendmorgen. En weekendmorgen, hvor du har har tid til et godt morgenmåltid. Ikke noget ekstraordinært, bare et måltid med en kop kaffe (eller te), en god surdejsbolle og den blødeste, mest cremede, mest intense og mest velsmagende lemon curd (eller bergamotte curd), du kan forestille dig.

En sådan morgen vil jeg gerne give dig. Godt nok kan jeg kun være leveringsdygtig med viden om hvordan den her fløjsbløde lemon curd laves, men det må også være godt nok – så tager du dig af surdejsbollen, kaffen og lidt luftrum i weekendenkalenderen, ok?

Andre citrusfrugter kan også bruges til curd

Dybest set blev denne opskrift til, da jeg havde en ret stor portion bergamotter hjemkøbt. Pointen er, at hvis du ønsker at prøve kræfter med andet end en traditionel lemon curd, så kan andre citrusfrugter også bruges. Appelsin, mandarin, klementin, bergmotte, pomerans og alle mulige andre citrusfrugter vil være velegnede – husk blot lige at smage lidt mere eller mindre til med din sukker.

Du kan se frem til en curd, der er fløjlsblød som bare pokker, lidt ligesom forestillingen om at tage et bad i et karfuld piskefløde, og det går vi jo alle og drømmer om.

Andet godt til den søde tand:
Pandekager | Chokoladekage | Banankage | Citrontærte

Ofte stillede spørgsmål

Hvor længe kan lemon curd holde sig?

Cirka 1 måned på køl efter åbning

Kan lemon curd fryses?

Nej. Det er det ikke egnet til

Kan man bruge andre citrusfrugter?

Absolut! Prøv dig frem (og fortæl endelig om resultatet)

Billeder af lemon curd

Hvad er lemon curd?

Lemon curd er oprindeligt en britisk specialitet, der bruges til alt fra brød til kager. Dybest set er en lemon curd en citroncreme, her baseret på æg og smør – citronsaften går så ind og giver den tiltrængte friskhed til fedmen fra ægget og smørret, og sammen med lidt sukker har man pludselig et glas smørrepålæg, der er i komplet balance mellem syre, sødme og fedme.

Herhjemme ryger det blot på en surdejsbolle, men det er også ualmindeligt velegnet oven på en tærte, citronmåne eller noget helt tredje. Prøv dig frem – du kommer til at elske den her lemon curd.

Velkomme.

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?