Top Banner

Jordbærsorbet

Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
4 fra 3 stemmer
1 time 10 minutter

Ingredienser

 • 500 gram jordbær friske og danske (eller frosne)
 • 2 dl vand måske lidt mere alt efter vandindholdet af dine bær
 • 100-150 gram sukker smag til undervejs, og justér efter ønsket sødme/syre
 • 50 gram glukosesirup
 • limejuice bare en smule (kan udelades)
 • 1 æggehvide 25-30 gram
 • 25-30 gram sukker hvid – samme mængde som vægten af din æggehvide

Sådan gør du

Friske bær

 • Kog vand, sukker og glukosesirup op til sukkeret er smeltet
 • Nedkøl sukkerlagen til stuetemperatur (eller køligere)
 • Skyl og pil jordbær
 • Blend sukkerlagen med jordbær, smag til med limesaft, og hvis du ønsker at søde den, så tilsæt lidt flormelis – det er vigtigt, at massen smager lidt “for meget” af jordbær og syre, da kulden dæmper smagen ned i det færdige produkt
 • Sigt gennem en si (grov er fin) og kør på ismaskine (min tager ca. 60 minutter)
 • Når ismassen er ca. halvvejs pisker du æggehvide og hvid sukker til en marengs (ikke alt for stiv), og hælder den i ismaskinen.

Frosne bær

 • Samme som ovenstående, bortset fra at du hælder den varme sukkerlage over dine bær, og blender så hurtigt som det er muligt

Noter, tips og tricks

Hvis du koger jordbær (og faktisk også hindbær) sammen med sukkerlage, når du skal lave is, så får du den kogte marmeladesmag i din is – og det ønsker du ikke i din jordbærsorbet
Det er desuden meget svært at lave en god jordbærsorbet uden ismaskine (med kompressor).

Der er jordbær med mælk (eller fløde), og så er der jordbærsorbet

Sommeren går på hæld, og det gør jordbærsæsonen også. Der er få sorter, der stadig kan levere de skønne røde bær her i slutningen af august, og hvis du har adgang til dem, så få fyldt en stor skål, og lav den lækreste jordbærsorbet!

Hvis ikke, så har du selvfølgelig frosset nogle af de røde labaner ned, og det kan vi også godt arbejde med!

Jeg elsker jordbær. Det er noget af det, der for mig kendetegner, at sommeren er over os. Dog synes jeg ikke, at der er ret mange, der kan lave en ordenlig jordbærsorbet. Den er altid udvandet, smager af for lidt, eller værre endnu: Den smager af overkogt jordbærmarmelade – føj!

Læs også: Chokoladekage | Banankage | Pandekager

Min kære mor, lavede for et par år siden en fantastisk velsmagende jordbærsorbet som smagsmæssigt var gennemsyret af jordbær. Hemmeligheden er simpel: Lad være med at spare på hovedingrediensen, som naturligvis er jordbær. Jeg har efterfølgende arbejdet lidt videre på opskriften, så den er som jeg gerne vil have den – frisk, let syrlig og fuld af jordbærsmag.

Hvis du vil have ekstra meget jordbærsmag i din jordbærsorbet, så plukker du dine jordbær efter 2-3 dage med høj sol, da dine jordbær så vil have endnu mere smag af sommer og sol (læs: jordbær).

 

Jordbærsorbet i billeder:

Vi skulle lave en større mængde is, derfor de pasteuriserede æggehvider. Du kan sagtens bruge helt almindelige hvider. Jeg plejer at bruge glukosesirup fra enten Dansukker eller Svansø. De kan begge købes i de mere velassorterede supermarkeder.

Det er let at lave jordbærsorbet
Det er let at lave jordbærsorbet

Skønne danske jordbær til jordbærsorbet. Jeg har selvfølgelig pillet stilken af de sidste tre, men for billedet skyld skulle de lige med her 🙂

Skønne danske jordbær
Skønne danske jordbær

Her set jordbærsorbet i al sin enkelthed. Jeg anbefaler, at du sætter den sammen med en chokoladekage, garnache eller lignende. Men hvis du bare vil have isen, så er det også helt OK (vi tager tit et par kugler is, kun for isens skyld).

Jordbærsorbet
Jordbærsorbet

Opskriften her giver ca. 1,5 liter færdig jordbærsorbet alt efter hvor meget vand du har brugt. Jeg plejer at dele portionen i to, så der ikke kommer for meget jordbærsorbet-masse i ismaskinen.

Du kan snildt skifte jordbær ud med hindbær, og fremgangsmåden vil være tæt på den samme – bare smag til undervejs, så får du den smag du ønsker.

Jordbærsorbet er perfekt til at afslutte et måltid mad, og den meget intense smag af jordbær plejer at imponere gæsterne – i hvert fald herhjemme. Hvis du sætter den sammen med en god sommersalat til forret, porchetta til hovedret og jordbærsorbet til dessert, så har du en perfekt menu til sommeraftenen, også uden for sommersæsonen 🙂

Velbekomme!

Ingredienser i denne opskrift

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?