Jordbærsorbet – Sommer i din mund!

Sommeren går på hæld, og det gør jordbærsæsonen også. Der er få sorter, der stadig kan levere de skønne røde bær her i slutningen af august, og hvis du har adgang til dem, så få fyldt en stor skål, og lav den lækreste jordbærsorbet!

Hvis ikke, så har du selvfølgelig frosset nogle af de røde labaner ned, og det kan vi også godt arbejde med!

Jeg elsker jordbær. Det er noget af det, der for mig kendetegner, at sommeren er over os. Dog synes jeg ikke, at der er ret mange, der kan lave en ordenlig jordbærsorbet. Den er altid udvandet, smager af for lidt, eller værre endnu: Den smager af overkogt jordbærmarmelade – føj!

Læs også: Chokoladekage | Banankage | Pandekager

Min kære mor, lavede for et par år siden en fantastisk velsmagende jordbærsorbet som smagsmæssigt var gennemsyret af jordbær. Hemmeligheden er simpel: Lad være med at spare på hovedingrediensen, som naturligvis er jordbær. Jeg har efterfølgende arbejdet lidt videre på opskriften, så den er som jeg gerne vil have den – frisk, let syrlig og fuld af jordbærsmag.

Hvis du vil have ekstra meget jordbærsmag i din jordbærsorbet, så plukker du dine jordbær efter 2-3 dage med høj sol, da dine jordbær så vil have endnu mere smag af sommer og sol (læs: jordbær).

Jordbærsorbet - Sommer i din mund

4 fra 3 stemmer
Print opskrift Pin opskrift
1 t 10 min

Ingredienser

 • Ca. 500g friske danske jordbær eller frosne
 • 2 dl vand måske lidt mere alt efter vandindholdet af dine bær
 • 100-150 g sukker smag til undervejs, og justér efter ønsket sødme/syre
 • 50 g glukosesirup
 • Evt. lidt limejuice
 • 1 æggehvide 25-30g
 • 25-30 g hvid sukker samme mængde som vægten af din æggehvide

Sådan gør du

Friske bær

 • Kog vand, sukker og glukosesirup op til sukkeret er smeltet
 • Nedkøl sukkerlagen til stuetemperatur (eller køligere)
 • Skyl og pil jordbær
 • Blend sukkerlagen med jordbær, smag til med limesaft, og hvis du ønsker at søde den, så tilsæt lidt flormelis - det er vigtigt, at massen smager lidt "for meget" af jordbær og syre, da kulden dæmper smagen ned i det færdige produkt
 • Sigt gennem en si (grov er fin) og kør på ismaskine (min tager ca. 60 minutter)
 • Når ismassen er ca. halvvejs pisker du æggehvide og hvid sukker til en marengs (ikke alt for stiv), og hælder den i ismaskinen.

Frosne bær

 • Samme som ovenstående, bortset fra at du hælder den varme sukkerlage over dine bær, og blender så hurtigt som det er muligt

Noter

Hvis du koger jordbær (og faktisk også hindbær) sammen med sukkerlage, når du skal lave is, så får du den kogte marmeladesmag i din is - og det ønsker du ikke i din jordbærsorbet
Det er desuden meget svært at lave en god jordbærsorbet uden ismaskine (med kompressor).

Jordbærsorbet i billeder:

Vi skulle lave en større mængde is, derfor de pasteuriserede æggehvider. Du kan sagtens bruge helt almindelige hvider. Jeg plejer at bruge glukosesirup fra enten Dansukker eller Svansø. De kan begge købes i de mere velassorterede supermarkeder.

Det er let at lave jordbærsorbet

Det er let at lave jordbærsorbet

Skønne danske jordbær til jordbærsorbet. Jeg har selvfølgelig pillet stilken af de sidste tre, men for billedet skyld skulle de lige med her 🙂

Skønne danske jordbær

Skønne danske jordbær

Her set jordbærsorbet i al sin enkelthed. Jeg anbefaler, at du sætter den sammen med en chokoladekage, garnache eller lignende. Men hvis du bare vil have isen, så er det også helt OK (vi tager tit et par kugler is, kun for isens skyld).

Jordbærsorbet

Jordbærsorbet

Opskriften her giver ca. 1,5 liter færdig jordbærsorbet alt efter hvor meget vand du har brugt. Jeg plejer at dele portionen i to, så der ikke kommer for meget jordbærsorbet-masse i ismaskinen.

Du kan snildt skifte jordbær ud med hindbær, og fremgangsmåden vil være tæt på den samme – bare smag til undervejs, så får du den smag du ønsker.

Jordbærsorbet er perfekt til at afslutte et måltid mad, og den meget intense smag af jordbær plejer at imponere gæsterne – i hvert fald herhjemme. Hvis du sætter den sammen med en god sommersalat til forret, porchetta til hovedret og jordbærsorbet til dessert, så har du en perfekt menu til sommeraftenen, også uden for sommersæsonen 🙂

Velbekomme!

Dessert Festmad Gæstemad Opskrifter

Mød forfatteren

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag.

Facebook ikon Instagram ikon Pinterest ikon Youtube ikon

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Hvad synes du om opskriften?