Ingredienser
Dej
- 300 g hvedemel
- 100 g smør stuetempereret
- 2 tsk vaniljesukker
- 250 g rørsukker
- 4 æg
- 1 knivspids salt
- 3 tsk bagepulver
- 2 dl mælk jeg bruger letmælk
Topping
- 150 g smør
- 1 dl letmælk
- 225 g brun farin
- 75 g rørsukker
- 200 g kokosmel
Sådan gør du
Kagedej
- Tænd ovnen på over- og undervarm, 200 grader.
- Smelt 100 g smør i en lille gryde. Hæld dernæst 2 dl mælk i gryden sammen med smørret, og sæt til side.
- Pisk 250 g rørsukker og 4 æg luftig i en skål.
- I en anden skål blandes 300 g hvedemel, 3 tsk bagepulver , 1 knivspids salt og 2 tsk vaniljesukker sammen. Sigt det hele over i den luftige æggemasser, og vend det forsigtigt sammen med en dejskraber, så du ikke slår luften ud af æggemassen.
- Til slut hælder du smør- og mælkeblandingen i kagedejsmassen, og vender det forsigtigt i dejen med en dejskraber til massen er homogen. Til sidst vendes smøren og mælken i massen, og det røres igen forsigtigt sammen med en dejskraber, til dejen er ensartet.
- Læg et stykke bagepapir i bradepanden (tip: krøl bagepapiret sammen først, så er det nemmere at lægge ud i bradepanden bagefter).
- Hæld kagemassen i bradepanden og bag den midt i din ovn ved 200 grader (over- og undervarme) i 22 minutter. Mens kagen bager, skal du lave fyldet.
Fyld
- Bland 150 g smør, 1 dl letmælk, 225 g brun farin , 75 g rørsukker og 200 g kokosmel sammen i en lille gryde. Varm fyldet op ved middelvarme til massen er ensartet. Husk at røre rundt i det en gang eller to undervejs.
- Tag kagen ud af ovnen efter de 22 minutter, fordel fyldet ligeligt oven på kagen og sæt den tilbage i ovnen. Bag 5 minutter yderligere, tag kagen ud og lad den hvile.
Noter, tips og tricks
Drømmende drømmekage – hver gang
Drømmekage er (og det er jeg sikker på, at vi alle kan blive enige om) lige så drømmende, som navnet indikerer. Du har helt sikkert smagt den til både børnefødselsdage, familiearrangementer, hapset den fra et kagebord eller nydt et stykke til eftermiddagskaffen. Selv har jeg altid holdt utroligt meget af kagen, da jeg var barn faktisk så meget, at jeg i børnehaven engang nappede alt fyldet fra pædagogernes eftermiddagskage, inden jeg skulle hjem.
Måske har du også givet dig i kast med at bage denne kærkomne kage-klassiker selv?
Hvis ikke, så er det tid nu.
Hvis du har.. så er det tid til at prøve denne opskrift.
For denne opskrift på drømmekage tager dig til hele vejen til drømmeland. Hver gang. Du får en helt fantastisk svampet, snasket og kælen kage, hvor der ingen kompromiser er. Mængderne af fyld er rigelige (tro mig, du skal ikke begive dig i kast med at lave dobbelt mængder her – der er styr på det), og smagen er naturligvis også helt i top. Du får det hele med denne drømmekage-opskrift. På spejderære.
Det er både lækkert OG nemt at bage den bedste drømmekage
Noget af det skønneste ved at bage drømmekage er, at den er vældigt imponerende at spise – men heldigvis dejligt enkel at lave. De fleste både våde og tørre ingredienser har du forventeligt i dit køkken i forvejen, og resten kan findes i alle supermarkeder.
Dejen skal blot laves og bages i en forvarmet ovn, og mens det sker, så kan du lynhurtigt lave dit fyld, som du topper den bagte kage af med efter førstebagningen, og så bager du lige hurtigt en gang mere for at få karamelliseret den skønne kokosblanding. Bag kagen en dag i forvejen, hvis det skal være ekstra nemt på dagen, hvor den bagte drømmekage skal nydes.
Drømmekagen fra Brovst
Drømmekagen er med sin bløde, svampede konsistens og snaskede overflade ikke blot en favorit herhjemme, men også en særdeles populær sødtands-tilfredstiller i udlandet. Den er kendt som “Danish Dream cake”, men er drømmekagen reelt dansk?
Jep. Det er den!
Dens oprindelse kan spores helt tilbage til en lille nordjysk by; Brovst. Derfor er den også kendt under navnet “Drømmekage fra Brovst”. Det var den 13-årige Jytte Andersen, der i 1960’erne deltog i en kagekonkurrence i selvsamme by, hvor hun stillede op med sin mormors opskrift. Opskriften var så god, at hun vandt, og hertil sørgede hun for, at danskerne fremover havde en drøm af en kage at smovse i.
Mange tak til Jytte!
Populære spørgsmål om drømmekage
Du kan sagtens fryse din drømmekage ned. Frys den enten ned hel eller i mindre stykker. Fryser du den ned i mindre stykker, er det nemt at tage et stykke op ad fryseren om morgenen, som du kan nyde senere på dagen, når det er tøet op. Det samme gør sig selvfølgelig gældende, hvis du fryser kagen ned hel.
Drømmekagen er en dansk kage, der mere specifikt har sin oprindelse i den nordjyske by Brovst. Her deltog en ung pige ved navn Jytte Andersen i en kagekonkurrence, hvor den tog førstepladsen og efterfølgende – med sin svampede tekstur og lækre, snaskede overflade – sneg sig ind i danskernes kageelskende hjerter.