
Ingredienser
Dej
- 600 gram hvedemel
- 100 gram smør (stuetempereret)
- 40 gram rørsukker
- 25 gram gær
- 1 æg
- 3,5 dl vand (fingerlunt)
- 0,5 tsk salt
Fyld
- 200 gram smør
- 400 gram brun farin
- 0,5 dl piskefløde
- 1 knivspids salt (kan udelades)

Sådan gør du
Fyld
- Smelt smør og farin og fløde i en kasserolle ved middelvarme til sukkeret er opløst. Lad fyldet køle ned til stuetemperatur mens dejen hæver færdig.
Dej
- Bland vand og gær sammen i en skål, tilsæt dernæst sukker, salt og æg og rør sammen.
- Tilsæt mel og rør den grundigt sammen enten i hånd eller på røremaskine (det tager et par minutter). Tilsæt blødt smør i mindre portioner og rør sammen igen. Lad dejen hæve i skålen i 30 minutter.
- Hæld dejen i en bradepande beklædt med bagepapir og fordel den jævnt. Lad den hæve i yderligere 30 minutter tildækket. Lav dybe huller i dejen med fingrene og lad dejen hæve i 10 minutter igen.
- Hæld fyldet henover dejen og fordel det jævnt med en dejskraber. Bag i 12-14 minutter ved 200 grader varmluft – den kan godt se en lille smule underbagt ud – det er helt OK!
Noter, tips og tricks
Man må ikke gå ned på fyldet til sin brunsviger
Hvis der er noget det kulinariske Fyn er kendt for, er det brunsviger. Den svampede kage toppet med det skønneste fyld (også kendt som remonce). Især remoncen skal man ikke gå ned på. Som i slet ikke.
Der skal være seriøse, ja nærmest grænsende til groteske mængder fyld på en brunsviger. Så er det sagt.
Denne opskrift på brunsviger giver dig netop de ting du søger og elsker; den skønneste bløde og svampede bund, en smagsintens remonce i en passende mængde.
Men den sikrer dig også at fordelingen af dej og remonce er perfekt. Ikke nogen kilometertyk brunsvigerbund. Nej. En passende størrelse bund med flotte dybe huller propfulde af remonce. Som det skal være det.
Og den gør det på en måde, så du kan lave opskriften igen og igen – med succes.
Andet godt bagværk: Banankage | Brownie | Pandekager
Tips til den bedste brunsviger
- De I alt tre små hævninger af dejen giver en ekstra blød og svampet tekstur. Snyd ikke dig selv for dette.
- Nedkøling af fyld er med til at sikre at der ikke kommer huller helt igennem dejen, når din brunsviger bages – og det giver en bedre tekstur på sukkeret efter bagning
- Brunsviger nydes bedst lige efter bagning – men kan også fint spises dagen efter. Senere end det og du bør nedfryse den.
- Hvis du vil have lidt ekstra sprødt fyld kan du drysse lidt farin på brunsvigeren direkte fra posen inden bagning
De mange afskygninger af brunsviger
Den helt klassiske brunsviger består af gærdej og remonce. Men alt efter hvor i landet man bevæger sig, kan kagen tage alt fra små til skelsættende forandringer.
I Nordjylland topper man den gerne med flødeskum og på Sjælland er en brunsviger med kanel og creme et hit. Kan man ikke få nok af brunsviger skulle nogle eftersigende køre den ind som en “runner med brunner”, altså et rundstykke toppet med brunsviger (det er en ting, på spejderære).
Mange steder er har brunsvigeren også fået overtaget når det kommer til fødselsdagskagemænd, eller rettere brunsvigerkagemænd, som er toppet med diverse former for slik.
Jeg foretrækker selv den “rene” variant, men du kan naturligvis betragte denne opskrift som en basisopskrift, og så tilføje de elementer du eventuelt måtte ønske at bruge.