Top Banner

Kartoffelmos fra ‘The Bear’

Kartoffelmos på bagte kartofler med urteinfuseret mælk? Ja tak. I den utroligt populære TV-serie 'The Bear' bliver denne kartoffelmos lavet, og jeg har genskabt den derhjemme, så du selv kan lave den. Glæd dig - det er i al ydmyghed den bedste kartoffelmos jeg nogensinde har smagt.
Kartoffelmos fra The Bear
Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
5 fra 1 stemme
1 time 15 minutter
4 personer

Ingredienser

 • 1,5 kg bagekartofler
 • 2,5 dl sødmælk
 • 100 gram smør
 • 2 stilke timian (frisk)
 • 2 stilke rosmarin (frisk)
 • 1 stilk salvie (frisk)
 • 2 blade laurbærblade (tørret)
 • salt (groft)
Kartoffelmos fra The Bear

Sådan gør du

Bagte kartofler

 • Prik huller i dine 1,5 kg bagekartofler med en kødnål eller gaffel.
 • Drys små bunker af salt på en bageplade beklædt med bagepapir, og læg kartoflerne ovenpå. Bag ved 160 grader i 1 time til kartoflerne er møre.

Mælk infuseret med urter

 • Skyl dine urter og hæld dem i en gryde sammen med 2,5 dl sødmælk. Kog det hurtigt op, skru dernæst ned på laveste varme og lad det stå med låg på i en time.
 • Når mælken har trukket med urterne sigter du dem fra, og hælder mælken op i en skål eller kande.

Samling af kartoffelmos

 • Skær kartoflerne over på midten og grav kartoffelmassen ud med en ske. Hæld al kartoffelmassen i en stor skål.
 • Tilsæt 100 gram smør og mos med en kartoffelmoser.
 • Tilsæt dernæst din mælk gradvist mens du moser/rører det sammen, til du har den rette konsistens. Smag til med salt. Bemærk at mosen kan suge lidt mere væde, end du er vant til, da kartoflerne er drænede for væde under bagningen.

Den ultimative kartoffelmos med ufatteligt meget smag

Egentlig troede jeg, at jeg lavede en fantastisk kartoffelmos. Men da jeg i The Bear blev gjort bekendt med, at bagte kartofler er geniale til kartoffelmos, blev jeg nysgerrig, og gik i køkkenet for at teste. Har du i øvrigt ikke set ‘The Bear’ TV-serien, er det om at komme i gang. Nu.

Teorien bag er egentlig ret simpel: Når du bager kartoflerne, får du mere smag i dem. Du “varmer” samtidig vand ud af dem, og opnår således en endnu højere smagskoncentration i din kartoffel. Den væske, der nu mangles, rehydrerer man dernæst med mælkefedt, da i sagens natur smager af mere end vand. Når denne mælk så samtidig er infuseret med smag fra urter, står du tilbage med en decideret smagsbombe af en kartoffelmos.

Hvordan smager mosen så?

Himmelsk. Alt det, der gør en bagt kartoffel magisk med sin ristede kartoffelsmag, er tilstede i mosen. Den urteinfuserede mælk bidrager med både fedme, væde og urtesmag, og smørret er naturligvis også væsentligt til både tekstur og smag. Ultimativt står du med en mos, der smager af letrøget og ristet kartoffel, de forskellige urter du har infuseret din mælk med, og så er teksturen cremet og lækker.

Sådan laver du kartoffelmosen fra The Bear

De små tricks gør forskellen

Opskriften er egentlig ret simpel, men der ligger alligevel et par tests bag, som jeg har arbejdet på herhjemme. Bagningen af kartofler på salt booster effekten af at få drænet kartoflerne for vand – og det vil du meget gerne.

Dernæst er længden på tiden hvor mælken står med urterne også afgørende. 1 time virker til at være sweet-spottet, da meget mere tid end dette, vil hive for meget bitterhed frem fra urterne. Mindre tid vil give en mindre smagsintens mælk – hvilket du selvfølgelig kan benytte dig af, såfremt du foretrækker det.

Har du en kartoffelmoser i dit køkken?

Afslutningsvis foretrækker jeg altid at lave min mos med en manuel moser. Jeg synes maskiner kører massen for meget i “smadder” – hvor ganske få tryk med en moser, klarer opgaven til perfektion. Derfra rører jeg det bare med en træske.

Du kan finde en kartoffelmoser i de fleste køkkenbutikker til nærmest ingen penge. Min er fra Ikea, og koster under 50 kroner.

Ingredienser i denne opskrift

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?