Top Banner

Hjemmelavet rødkål

Hjemmelavet rødkål
Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
4.4 fra 14 stemmer
1 time 10 minutter
4 personer

Ingredienser

Hjemmelavet rødkål

  • 1 hoved rødkål svarende til ca. 1 kg (lille)
  • 1 æble af god kvalitet
  • 25 gram smør
  • 0,5 dl æbleeddike god, og gerne lagret
  • 1 dl ribssaft eller anden frugtsaft
  • 25 gram rørsukker
  • andefedt eller flæskestegsfedt (kan udelades)
Hjemmelavet rødkål

Sådan gør du

Hjemmelavet rødkål

  • Pil de yderste blade af kålshovedet og snit rødkål fint. Skær de lange strimer i mindre stykker af mundret størrelse.
  • Fjern kernehuset fra æblet og skær de i mindre stykker.
  • Rødkål og æble steges i smør et par minutter til kålen er blank og begynder at falde sammen.
  • Tilsæt ribssaft, eddike og sukker og lad det simre under låg ved middel varme (3-4/6 på vores komfur) i en times tid til det hele er faldet sammen.
  • Smag rødkål til med lidt mere eddike, sukker og salt – især salt skal du huske her til sidst. Har du lidt andefedt eller flæskestegsfedt tilsætter du lige et par spiseskefuld til sidst – det giver en fantastisk afrundet smag, og det får en helt særlig glans.
  • Servér gerne med det samme, og ellers kan du opbevare kålen på køl i en lukket beholder.

Noter, tips og tricks

Hjemmelavet rødkål kan snildt holde sig 14 dage på køl – typisk en hel del længere.
Tip: Du kan også smage til med enten æblemost eller appelsinsaft

Rødkål – En vigtig ledsager til måltidet

De spiselige indslag, der hører sig efterår og vinter til, er unægteligt af en lidt tungere karakter end forår og sommer. Det hele kulminerer typisk i et orgie af relativt fed dansk mad til juleaften, hvor flæskesteg, andesteg, gåsesteg og brunede kartofler udgør en vigtig del af måltidet. Som om det ikke var nok toppes det hele af med en gang risalamande, hvor op til flere familier må kapitulere og trække sig hen til sofaen. Et måltid af den kaliber er det derfor også intet mindre end livsnødvendigt, at servere en gang hjemmelavet rødkål til.

Fælles for alt det førnævnte, der hører sig hovedmåltidet til, er det, at der er en respektabel mængde fedt tilstede – og hvor er det dejligt. Men det kan hurtigt gå hen og blive en lidt for fed og voldsom oplevelse, hvis det ikke holdes i skak af lidt friskhed og syre – og det er her, at den klassiske rødkål kommer til sin fulde ret.

Rødkål – Julens ukronede konge

Rødkål giver netop den syre, som julebordet så inderligt hungrer efter, når den altså lige har fået en tur i gryden med lidt saft, eddike og ændre lækkerier. En hjemmelavet rødkål gør det samme – bare endnu bedre, da du først og fremmest selv kan styre smagen i den retning, du gerne vil have den, men dernæst får du også en markant mere interessant tekstur i din kål, da den kan få lidt mere bid – i stedet for den sammenklappede og lettere teksturløse udgave, som man ellers kan købe sig til (det skal lige siges at jeg intet har mod købe-udgaven, jeg foretrækker bare den hjemmelavede version).

Hjemmelavet rødkål opskrift – Uden dikkedarer

Min hjemmelavede rødkåls ophav kommer fra min mor, der om nogen har styr på sit klassiske danske køkken, og som havde en god opskrift på lager. Hverken min mor eller jeg er tilhængere af alverdens smagstilsætninger til kålen, da vi ganske ikke er helt så meget til kanel, nelliker, anis og lignende i vores rødkål – vil du gerne have din over i den retning tilsætter du naturligvis blot dette.

Til gengæld er vi ikke bange for lidt mere fedt. Ja, det kan godt være, at resten af menuen er fed – men sådan er det nu engang med en traditionel dansk julemiddag, og rødkålen undgår heller ikke en tur med lidt smør såvel som andefedt eller flæskestegsfedt.

Som med al anden madlavning, jeg står bag, er råvarerne i centrum. Resultatet bliver mærkbart bedre med en god lagret æbleeddike ligesom en kvalitetssaft også løfter det hele. Har du mulighed for det, så lav din egen saft og køb en æbleeddike der har lagret i 2-3+ år – jeg lover, at det vil lønne sig.

Hermed får du opskriften på den lækreste rødkål, som vil klæde din juleaften godt.

Ofte stillede spørgsmål

  • Kan man fryse rødkål?
    • I princippet ja, men jeg ville ikke gøre det, da du får en temmelig kedelig konsistens bagefter
  • Hvor længe kan det holde sig?
    • I en lukket beholder på køl: mindst 14 dage, typisk en del længere

Hjemmelavet rødkål – opskrift i billeder

Start med at snitte din kål rimeligt fint og skær det i mindre, mundrette stykker.

Kål snittes og æblet skæres

Steg rødkål og æble  i smør ved middel varme og rør lidt rundt undervejs.

Steg i smør
Steg i smør

Her er kålen faldet en smule sammen – den kan godt lige tåle 1-2 minutter mere. Tilsæt eddike, ribssaft og suker og lade det simre ved middel varme under låg i en times tid.

Rødkålen er faldet lidt sammen
Kålen er faldet lidt sammen

Her har kålen simret i ca. 45 minutter. Den skal have lidt endnu inden den smages til med salt, sukker og evt. lidt mere eddike.

Det har simret
Det har simret

Hjemmelavet rødkål i al sin herlighed. Udgaven her gik til en lækker flæskesteg med brunede kartofler og sovs til – og den klarede opgaven fremragende.

Hjemmelavet rødkål
Hjemmelavet rødkål

Ingredienser i denne opskrift

En mand iført forklæde står ved et køkkenbord og smiler

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

11 Kommentarer

  1. Hej Mads, tak for din rødkålsopskrift, jeg laver altid hjemmelavet rødkål og den er et hit her hjemme, et helt frisk rødkål snittes og kommes i en gryde med 1 dl. eddike, et halvt glas ribsgele, 45 min og det er bare super godt, det kan sagtens holde sig i køleskabet i 3 mdr. eller fryses.

    Glædelig jul, og tak til Mads for hans gode opskrifter, super med inspiration til hverdagen.

  2. Dejlig opskrift….spiser ellers ikke ret meget kogt rødkål, men denne ……tak for denne og mange flere brugbare opskrifter!

  3. Jeg kan kun finde ribssaft, som er koncentreret og som skal blandes med vand. Er det så en dl koncentreret saft uden vand, eller 1 dl blandet ribssaft? 🙂

  4. Jeg fryser altid rødkål ned i små portioner, uden problemer.
    Nu er jeg igang med denne opskrift, den virker tiltalende p.g.a. Enkelthed.

4.43 from 14 votes (14 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?