Risalamande opskrift – Sådan laver du den bedste

Risalamande er egentlig en fascinerende dessert. Alle kender den. Mange elsker den. Lige så mange frygter den. Isoleret set er risalamande egentlig en behagelig, fyldig dessert, der får glæden frem hos de fleste. Hvorfor den så skal følge efter et tungt måltid mad bestående af andesteg/gåsesteg/flæskesteg med dertilhørende brunede kartofler, sovs mv. kan man kun gisne om.

Faktum er dog, at risalamande er en traditionel følgesvend til årets julemiddag, hvor mandelgaven udgør trofæet, du får lov til at løfte, hvis du finder den hele mandel. Sidstnævnte mandel er desuden min hovedmistænkte, når det kommer til mavepiner efter julemiddagen.

Traditionelt set hører der sig også kirsebærsauce til i enten opvarmet eller kold stand – min familie kan stadig ikke blive enige om serveringstemperaturen på kirsebærsaucen, så vi får både kold og varm – og begge dele er skønne, hvis man spørger mig.

Andre opskrifter til julen: Hjemmelavet risengrød // De bedste vaniljekranse // Langtidsstegt and // Langtidsstegt flæskesteg // Brunede kartofler // Hjemmelavede æbleskiver

I en klassisk risalamande hører der sig ganske få ingredienser til: Mælk (gerne sødmælk), grødris, vanilje, sukker, mandler og piskefløde.

Som med så meget anden simpel madlavning, er det essentielt, at råvarerne er af god kvalitet. Den færdige ret bliver tilsvarende bedre, når du opgraderer de enkelte elementer. Især vaniljen er i min optik et område, hvor der ikke skal spares.

Jeg plejer at lave min risengrød dagen i forvejen – det reducerer travlheden til juleaften, og sikrer samtidig, at risengrøden er helt kold, når der skal laves risalamande.

Risalamande - Sådan laver du den bedste

4.6 fra 27 stemmer
Print opskrift Pin opskrift
Opskriften på den klassiske juledessert.
15 min
4

Ingredienser

 • 600 g risengrød - kold og hjemmelavet
 • 4 dl piskefløde
 • 100 g mandler
 • 4 spsk rørsukker eller almindelig sukker
 • 2 stænger vanilje af god kvalitet
 • Evt. 1 knivspids salt

Sådan gør du

Den bedste risalamande

 • Start med at koge lidt vand og hæld det over mandlerne i en skål. Lad det stå et par minutter, og smut mandlerne.
 • Hak mandlerne groft - husk at gemme den største og flotteste mandel i hel tilstand.
 • Hæld lidt af sukkeret på et skærebræt, flæk vanlijestangen, skrab vaniljekornene ud og "mas" dem lidt sammen med sukkeret - på den måde får du fordelt vaniljekornene bedre.
 • Hæld piskefløden op i en stor skål og pisk den let. Fløden skal tykne, men du skal stoppe piskningen før flødeskummen er helt stiv.
 • Rør letpiskes flødeskum, hakkede mandler, sukker med vanilje, sukker og risengrød forsigtigt sammen. Smag eventuelt til med en knivspids salt.
 • Tilsæt den hele mandel og lad risalamanden stå og trække køligt i mindst et par timer.
 • Servér sammen med kold eller lun kirsebærsauce.

Noter

Lav gerne risengrøden dagen i forvejen - skal den udelukkende bruges til risalamande, put da gerne en vaniljestang i grøden.
Kan snildt holde sig en dag eller to i køleskabet.
Tip: Andre former for frugtsaucer, som eksempelvis jordbærsauce, kan også bruges, hvis du foretrækker det. 

Historien bag risalamande

Selvom risalamande [Riz à l’amande] har et yderst franskklingende navn, er den pæredansk. Desserten stammer tilbage fra omkring år 1900, og rygtet vil, at det er resultatet af en sen nattetimes mangel på råvarer hos selveste Hotel D’Angleterre, der er historien bag risalamanden. Mandelgaven er straks sværere at placere, men det menes at der her er tale om en gammel fransk skik tilbage fra 1500-tallet.

Risalamande i billeder

Hæld kogende vand på dine mandler, lad dem stå lidt og smut dem.

Mandler smuttes

Mandler smuttes

Hak mandlerne groft.

Hak mandler groft

Hak mandler groft

Flæk vaniljestang, tag kornene ud og “mas” dem sammen med sukkeret – så får du fordelt vaniljekornene bedre. Jeg foretrækker rørsukker, men da jeg lavede denne portion, manglede jeg det, så det blev hvid sukker i stedet.

Vanilje og sukker

Vanilje og sukker

Pisk din fløde, rør den sammen med mandler, risengrød, sukker og sukker med vanilje. Sæt på køl – husk den hele mandel, hvis der er mandelgave.

Rør sammen

Rør sammen

Nyd sammen med kirsebærsauce – gerne meget mere, end her på billedet – jeg ville blot have et pænt billede 🙂

Risalamande med kirsebærsauce

Risalamande med kirsebærsauce

Selvom risalamande oftest er forbeholdt juleaften, så mener jeg også, at det kan nydes på andre tidspunkter af året, gerne i efterårs- og vintermånederne. Har du muligheden, så servér den med en hjemmelavet kirsebærsauce, og ellers køb en luksusudgave hvor mængden af kirsebær er høj – det betaler sig i sidste ende.

Velbekomme – og nyd julen.

Mød forfatteren

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag.

Facebook ikon Instagram ikon Pinterest ikon Youtube ikon

10 Kommentarer

 1. Toke

  Hej mads
  Prøv at give de smuttede mandler en tur i ovnen først, så de udvikler ekstra smag, samt der udvikles en vidunderlig textur inretten. Blandingen af på den fløjlsbløde masse, og de let knasende mandler. Guf.

  @smagenafstaal

  Svar
 2. Lennart Kirchheiner

  Jeg køber altid en lille pose bittermandler (15g : 30,- kr.) hos Specialkøbmanden i Hvidovre, det løfter Ris a la Manden op til et højere niveau med en intens smag af marcipan. Husk at hakke dem fint, og lad gerne den færdige ret trække mindst 2 dage. Kan købes på nettet…
  Vh. Lennart Kirchheiner

  Svar
 3. Emil

  Der er god 😉

  Svar
 4. Elna Juellund

  I tre fire generationer har vi spist Ris a la mande med kogte Belle Boskob æble mos, Risengrøden får ogs mange hakkede mandler og flødeskum,
  Der kan også spises kirsebær sovs til.
  Verdens bedste dessert.

  Svar
 5. Vivian

  Hvor mange personer er det til?

  Svar
 6. Andreas

  Hej Mads

  Jeg står og skal lave risalamande, hvor din opskrift kalder på 600g risengrød. Hvor meget risengrød ender jeg med hvis jeg følger din opskrift?? Er det nok bare at følge din risengrøds opskrift som den er skrevet?

  Svar
  • Mads Vindfeld Andersen

   Hvis du laver min risengrød bør du have rigeligt til risalamanden 🙂

   Svar
 7. Sandra

  Hvis jeg skal lave risalamande til 7 personer skal jeg så lave 2 x risengrød og 2 x risalamande eller bliver det for meget risengrød med dobbeltpotion?

  Svar

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad synes du om opskriften?