Røræg – Sådan laver du perfekte røræg hver gang

Røræg - Cremede og lækre
Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
4.5 fra 2 stemmer
20 minutter
2 personer

Ingredienser

 • 4 æg
 • 60 gram smør
 • 1 knivspids piment d'espelette eller cayennepeber
 • 2 spsk creme fraiche 18 eller 38%
 • salt
 • peber
 • purløg til at drysse over til sidst
Røræg - Cremede og lækre

Sådan gør du

 • Flæk æggene og hæld dem om i en kasserolle eller lille gryde (du skal ikke piske dem sammen på forhånd).
 • Skær smør i tern og hæld op sammen med æggene.
 • Indstil varmen til ca. 1/3 af hvad dit komfur kan klare – det skal være lidt under middelvarme – og rør nu forsigtigt rundt i æggene med en ske eller dejskraber (sidstnævnte er mest praktisk)
 • Rør nu langsomt og konstant mens massen bliver varmere og varmere. Smørren vil smelte, og æggeblommerne vil stille og roligt briste (ellers kan du hjælpe dem på vej). Det tager ca. 10-15 minutter før dine røræg er færdige.
 • Lige inden røræggene er helt færdige tilsætter du creme fraichen, smager rører det hele forsigtigt sammen, smager til med salt, peber og lidt piment d'espelette og voila – du er færdig. Hak lidt purløg fint, drys henover og servér med det samme.

Noter, tips og tricks

Det er vigtigt ikke at røre for hurtigt rundt i massen, ligesom det er vigtigt at finde den rette varme. Komfurer er forskellige, så du skal nok lige prøve dig frem. Din bedste indikator er at det godt må tage op mod 15 minutter fra æggene er i gryden til røræggene er på bordet.

Der findes mange slags røræg, men ingen som disse

Røræg er noget der i sandhed kan berige morgen- eller brunchbordet. Måderne røræg kan laves på er nærmest uendelige – den mest udbredte variant er nok “stegte æg”, altså forhåndspiskede æg der er rørt sammen med lidt mælk, og som lige får lidt tid på panden med lidt smør.

Den variant smager godt – men den er bare så uendeligt langt fra de bedste røræg, du kan lave, hvis du ved hvordan.

Og jeg vil meget gerne vise dig hvordan – det er nemmelig uhyggeligt enkelt. Du skal bare bevæbne dig med lidt tålmodighed. Og min opskrift.

Andre gode opskrifter med æg: Pandekager | Æggekage | Æggesalat

Sådan laver du cremede røræg – billeder

Røræg er ikke bare røræg

Som du kan se er røræg ikke bare røræg. Denne udgaves originale ophav er jeg faktisk ikke helt bekendt med, men jeg ved at Gordon Ramsay for en hel del år siden slog på tromme for at lave sine røræg nogenlunde som her – og det er fra ham at jeg har tippet om tilføjelse af creme fraiche lige inden servering. Syren fra creme fraichen er genial, og det er som om æggene bliver bare lige en tand mere cremet med et skud syrnet mælkeprodukt.

Der skal smør til – og sådan er det

Mængden af smør er måske også større, end du har været vant til. Men det skal ganske enkelt bare til – og erfaringsmæssigt kan det ikke anbefales at forsøge at erstatte lidt af smørret med mælk – så bliver det en lidt for tynd omgang æg, og det kan jo ikke gå an.

Råvarerne har stor betydning

Som med al anden simpel madlavning (og helt generelt) er råvarernes kvalitet afgørende for slutresultatet. Æg fra høns der har haft et godt lidt med varieret kost smager bare bedre, og hvis du samtidig lader de resterende råvarer, du benytter, være af ekstra god beskaffenhed, så står du tilbage med en himmelsk gang røræg, som du og dine medspisere kommer til at elske. Igen og igen.

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

4 Kommentarer

 1. Hej Mads
  Kan man erstatte creme fraiche med noget andet?
  Jeg er ikke vild med syrnet mælkeprodukter.

  På forhånd tak.

  Mvh Tina

 2. da jeg ikke er så vild med æg plejer jeg at bruge rugbrød istedet .
  min man kan ikke lide cremefraiche så der bruger jeg kærnemælk. det giver en fantasktisk smag

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?