Pasta med trøffel, parmesan og salviesmør

Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
No ratings yet
20 minutter
2

Ingredienser

 • 250 gram pasta – frisk fettuccine
 • 20-25 gram trøffel – frisk sommertrøffel eller lignende
 • 80 gram parmesan et billigere alternativ er Grana Padano
 • 100 gram smør
 • 2-3 salvieblade
 • 1 fed hvidløg
 • Salt
 • Peber

Sådan gør du

 • Sæt vand over til pasta – 1 liter pr. 100g pasta, og 10g salt pr. liter vand (tro mig – det er passende)
 • Når vandet koger smeltes smør i en sautérpande (eller gryde)
 • Hæld pasta i vandet, og lad det koge efter anvisningen på pakken (typisk 2-3 minutter)
 • Tilsæt salvieblade og hvidløgsfed (som du lige har mast hurtigt med en kniv for at frigive smag) i sautérpanden, og lad det stege i smørret i 2 minutter
 • Når pastaen er kogt al dente, hældes den i et dørslag og drypper af
 • Tag salvieblade og hvidløg op af smørren
 • Tilsæt pasta og parmesan, og rør hurtigt sammen
 • Grib lidt af pastaen med en tang og anret i en dyb tallerken, riv godt med parmesan og rigeligt med trøffel henover

Noter, tips og tricks

Hvis du vil kan du også hælde en skefuld af smørren fra sautérpanden over retten til sidst.

Pasta med trøffel, parmesan og salviesmør – få kvalitetsråvarer, en fremragende ret

Glæden var stor, da jeg for nyligt fik et nyt bekendtskab. Jeg blev kontaktet af en privatperson her fra Odense, som jeg for nemheds skyld har døbt “Trøffel-Phillip”. I dag var jeg hjemme hos Trøffel-Phillip, for netop at hente trøfler (fra Italien) – en delikatesse alle på et eller andet tidspunkt bør forkæle sig selv med. Da det nu var friske sommertrøfler, som jeg havde købt, skulle de også forkæles af en af verdens bedste oste: Parmigiano-Reggiano (ægte Parmesan) – som jeg købte hos den lokale osteforretning i Nørregade. Det skulle blive til en intet mindre end vidunderlig omgang pasta med trøffel, parmesan og salviesmør.

For mig markerer dette første gang, at jeg arbejder med friske trøfler, da jeg tidligere kun har beskæftiget mig med tørret (kan ikke anbefales) og trøffelolie. Jeg har tidligere ikke lagt skjul på, at jeg elsker det italienske køkken (husk lige at kigge på min porchetta-opskrift). Det gør jeg, fordi det er utroligt simpelt, og består af få men meget gode råvarer. Det var også med dette princip, at jeg gik ind til denne ret, da jeg gerne ville have så meget smag af trøffel (og parmesan) i denne ret som muligt.

Pasta med trøffel bliver rigtigt lækkert i selskab med salvie og hvidløg, og parmesanen giver lige det sidste “touch”, der gør en ret rigtigt lækker.

 

Pasta med trøffel, parmesan og salviesmør i billeder:

En ret med meget få ingredienser.

Mere skal der ikke til
Mere skal der ikke til

Trøfler er nu et smukt syn.

Her er de lækre sommertrøfler
Her er de lækre sommertrøfler

Også indeni.

Også flot indeni
Også flot indeni

Mens pastavandet koger smeltes smørren.

Smør smeltes
Smør smeltes

Når pastaen er færdig og afdryppet, tilsættes den i smørren sammen med parmesan – rør hurtigt sammen, og gør klar til anretning.

Pasta og parmesan tilsættes
Pasta og parmesan tilsættes

Der rives masser af parmesan udover pastaen.

Der rives parmesan
Der rives parmesan

Og masser af trøffel.

Der rives trøffel
Der rives trøffel

Jeg elsker mine microplane rivejern. De klarer vitterligt alle opgaver af denne type – uden besvær.

Microplane klarer opgaven
Microplane klarer opgaven til pasta med trøffel

Så meget trøffel og parmesan skal der til.

Mmm.
Mmm.

Vi er ved at være klar til at spise.

Pasta med trøffel
Pasta med trøffel

Pasta med trøffel, parmesan og salviesmør – mere enkelt og lækkert bliver det ikke.

Pasta med trøffel, parmesan og salviesmør
Pasta med trøffel, parmesan og salviesmør

Når du skal rive trøffel, er det vigtigt, at du har et meget skarpt rivejern, så du ikke molestrerer trøflen undervejs. Hvis du ikke har et decideret trøffeljern (lige som jeg ikke har det), så kan jeg varmt anbefale gourmet rivejern fra Microplane.

Retten her er utroligt simpel – men den illustrerer virkelig, hvad få gode råvarer kan gøre for en ret. Parmesan ER en fantastisk ost, og den spiller utroligt godt sammen med friske trøfler.

Du vil elske retten. Det vil dine gæster også. Spørgsmålet er blot, om du vil dele din parmesan og dine trøfler ud 😉

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

5 Kommentarer

 1. Hej Mads
  En fed ret – hurtig at lave og meget velsmagende.
  Jeg stiftede en vin klub for 10 år siden – vi er 4 par – vi mødes 2 gange om året – og det er min tur på fredag.
  Inspireret af din ide på nettet sad jeg så i Blaavand i vores sommerhus og tænkte – jeg vil sgu tage røven på de tre andre par – min kone ved det ikke endnu – og starte vores smagning med noget rent Piemonte – har en gammel barberesco fra 2000.
  Gik på nettet og søgte på trøfler – og hvor fandt jeg dem – 500 m fra vores sommerhus hos hr. skov – eller rettere jeg så de havde trøfler, og tog derhen for at høre om de nu også havde dem her i en kold vinter først i marts – og det havde de sgu’.-
  Prøvede retten af i aften – ristede noget italiensk pølse af med skalotteløg på panden sammen med den hvidløg du foreslår.
  Gjorde ellers alt hvad du har foreslået – men havde ikke salvie.

  Og så mit spørgsmål – retten forekom mig meget velsmagende – trøflerne kom virkelig tydeligt frem – har købt 80 g. af de sorte til på fredag.
  Men men – jeg syntes retten fremstår for tør – skal jeg bare tilføje mere smør tror du?
  Jeg er pænt oppe at køre – en fed og hurtig ret syntes jeg.

  • Hej Per,

   Sikke en spændende fortælling!

   Umiddelbart lyder det til, at pastaen skal have lidt mere væde at være i – eksempelvis smør. Du kan også tage din smør, og give 2-3 spsk kogevand fra pastaen, så den har lidt mere væde at ligge i. Den bør i hvert fald ikke være tør 🙂

   God fornøjelse, og tak fordi du læser med!

 2. Hej du!
  Tænker jeg vil bevæge mig ud i en blanding af denne ret og din anden pastaret med svampe, da det jo er svampetid nu.

  Har dog aldrig lavet noget med trøffel.

  Vil derfor høre, om de glas man kan købe med sommertrøfler i lage, også giver et godt resultat i en ret som denne?

  Tak for altid lækre opskrifter!

  • Hej Lene,

   Lige til at toppe med er trøffel på glas ikke super velegnet 🙂 Hvis det er fordi du ikke ved, hvor du skal købe trøffel, så kontakt Gourmet Engros (find dem på nettet). Jakob kan fint hjælpe dig 🙂

   Vh
   Mads

 3. Jeg lavede denne ret i dag. For søren det var lækkert! Jeg kom lidt pastavand i panden til smørret og det blev cremet og lækkert. Mums! Det er ikke sidste gang jeg har lavet det. Tak for inspirationen og rigtig godt nytår 🙂

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?