Top Banner

Parmesanchips – Let, sprødt og lækkert

Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
4.3 fra 3 stemmer
17 minutter
Print Pin

Udstyr

1 anretterring eller lignende for at få ensartede chips (kan udelades)

Ingredienser

  • Parmesan eller en anden god fast ost så som vesterhavsost

Sådan gør du

  • Start med at rive en god portion parmesan i en skål – riv parmesanen fint.
  • På en bageplade med bagepapir lægger du nu en skefuld parmesanost. Der skal være lidt at smelte af, men omvendt heller ikke for meget – en skefuld passer meget godt, er min erfaring. Har du en anretterring kan du bruge den, så du får mere ensartede chips.
  • Fyld resten af bagepladen op med skefulde af parmesan – sørg for at der er god plads mellem dine osteportioner, da de flyder en hel del ud under smeltningen.
  • Bag i ovnen ved 150 grader i 15 minutter til dine parmesanchips er blevet let brune (pas på med at give dem for meget).
  • Tag ud af ovnen, lad dem køle lidt af, pil af med fingrene (eller en paletkniv) og læg dem på noget fedtsugende papir.
  • Dine parmesanchips bliver først helt sprøde under afkølingen, så du skal ikke være nervøs, hvis de er lidt bløde lige når de er kommet ud af ovnen.

Noter, tips og tricks

Opbevar dine parmesanchips i en lufttæt beholder med et stykke køkkenrulle i bunden. Dine chips bør kunne holde sig et par dage.

Parmesanchips – lige så nemme at lave, som de er at spise

God mad skal sjældent være komplekst. Dette mantra hører dagens opskrift i høj grad under, for der skal kun bruges én ingrediens, når der laves parmesanchips: Parmesan (Parmigiano-Reggiano).

Parmesanchips er noget jeg har fået et utal af gange på restauranter og caféer, og det er der egentlig en god grund til. Det smager nemlig formidabelt, er ualmindeligt let at lave og det kan laves i god tid før det skal bruges.

Når man har med opskrifter at gøre, hvor enkeltheden er i centrum, så er det vigtigt, at råvaren er ordentlig, ellers kan det smages tydeligt.

I dette tilfælde har jeg faktisk brugt noget andet end den ægte parmesan. Det gør ikke råvaren mindre god, for jeg har hevet en af de største vidundere fra den danske osteskat frem: Vesterhavsosten. Vesterhavsosten kan på mange måder sammenlignes med den italienske parmesan, da det er en meget fast, salt ost. Og netop de kvaliteter er det du søger i en ost, når du vil lave parmesanchips, vesterhavsostchips eller hvilken slags ostechips du nu ønsker at lave.

“Men hvad kan jeg bruge min parmesanchips til?” – En hel del!

Jeg har fået (og brugt det til) bl.a. salater, som tilbehør til diverse stykker kød, i burgers, i sandwiches og bare som de er (rygtet vil at de også er gode med en krydret dip til).

Læs også: Hjemmelavet guacamole // Hjemmelavet pesto // Fyldt svinemørbrad // Broccolisalat med bacon

I virkeligheden er det “kun fantasien der sætter grænser”, bare sørg for, at det du serverer dine parmesanchips til også har noget power at give af, så parmesanen ikke dominerer.

Grib den første og bedste faste/salte ost du har i dit køleskab, find et kvalitetsrivejern frem, tænd ovnen, og glæder dig over de parmesanchips du meget snart har klar!

Parmesanchips i billeder

Lidt revet vesterhavsost. Jeg brugte ca. 1,5 gang så meget, og fik 12 store parmesanchips.

Revet ost
Revet ost

Jeg lavede mine chips ved hjælp af en ring, for at få nogle ensartede chips.

Ost og anretterring
Ost og anretterring

Så meget mellemrum havde jeg mellem mine portioner af revet ost.

Ost klar til at blive bagt
Ost klar til at blive bagt

Osten smelter hurtigt.

Osten smelter
Osten smelter

Her er chipsene taget lige fra ovnen. Som de kan se har de fået en let brunlig farve. Pas på du ikke giver dem meget mere, da de ellers får en lidt grim, bitter smag.

Parmesanchips fra ovnen
Parmesanchips fra ovnen

Tag dine chips af pladen og læg dem på fedtsugende papir.

Læg dine parmesanchips på fedtsugende papir
Læg dine chips på fedtsugende papir

I dette tilfælde brugte jeg mine ostechips i en salat med ovnstegt kylling, brændt peberfrugt, bacon, blandet salat og en senneps/citron-dressing.

Parmesanchips og salat
Parmesanchips og salat

Parmesanchips i al sin enkelhed.

Parmesanchips
Parmesanchips

En let opskrift med kun én ingrediens. Lav den når du mangler noget ekstra lækkert på din tallerken, når du har mangler noget sprødt, eller bare fordi du gerne vil have sprød ost!

Velbekomme.

Ingredienser i denne opskrift

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?