Top Banner

Cosmopolitan – ikonisk cocktail med tranebær og appelsin

Forfatter: Mads Vindfeld Andersen
5 fra 2 stemmer
5 minutter
1 cocktails

Ingredienser

Sådan gør du

  • Tilføj alle ingredienser i en shaker med masser af isterninger
  • Shake hårdt og kraftigt indtil shakeren er iskold udenpå – typisk omkring 10 sekunder
  • Dobbeltstrain cocktailen over i et afkølet cocktailglas
  • Klem en appelsinskal, så de æteriske olier spredes over cocktailenDu kan stille dine cocktailglas i fryseren, før du skal servere din cocktail – så får du iskolde glas.Ved at ‘dobbeltstraine’, altså bruge en finestrainer, så undgår du små iskrystaller i din cocktail.

Noter, tips og tricks

  • Du kan stille dine cocktailglas i fryseren, før du skal servere din cocktail – så får du iskolde glas.
  • Dobbeltstraine betyder at du bruger 2 strainers.
    • Ved at ‘dobbeltstraine’, altså bruge en finestrainer, så undgår du små iskrystaller i din cocktail.

Cosmopolitan er elegance og velsmag

Cosmopolitan er en klassisk og elegant vodkabaseret cocktail, der med et lille sip kan tage dig tættere på de glitrende og glamourøse 90’ere i New York. Den er ikke for sød, ikke for syrlig – og så er den skræmmende nem at lave (og indtage). 

Andre gode cocktails: Gin Hass | Mojito | Espresso Martini

Cosmopolitan – Som Danmarks bedste bartendere laver den

Jeg lyver ikke, når jeg siger, at det er nemt selv at stå for kreationen af denne balancerede, nydelsesgaranterende cocktail – og med denne opskrift i hånden, er der virkelig garanti for, at du kan servere sand glæde i et glas. 

Jeg har nemlig været så heldig at kunne alliere mig med Danmarks bedste bartendere fra Bar Visit i Odense, så jeg nu kan dele deres allerherligste version af denne legendariske klassiker med jer.

En cocktail, der passer til enhver anledning

Det er næsten umuligt at undgå en lille “Sex and the City”-reference, når man skal beskrive denne klassiker af en cocktail. Cosmopolitan er dog meget mere end en sofistikeret “New Yorker”-cocktail, der kun kan indtages i dyre kjoler, skinnende sko og slips. 

Selv navnet indikerer, at dette er en drink for alle – og det er uanset, hvor i verden, du befinder dig. Kombinationen af vodka, appelsinlikør, limejuice og tranebærsaft har nemlig gjort Cosmopolitan til en tidløs klassiker og en storfavorit hos mange. 

Servér den som en velkomstdrink, i litervis til havefesten, når det nye år skal ringes ind, til middagen med vennerne, ja, selv som en lille “treat yourself”-snack, når ugen har været lang. Den er helt perfekt til alle anledninger – og det kan derfor kun blive et hit!

Drinken før glasset, eller glasset før drinken?

Det er meget få cocktails, der er lige så øjeblikkeligt genkendelige som en cosmopolitan. Den smukke, lyserøde og syrlige drink er enkel, men ikonisk – og det er den af en grund. 

Det var den populære tv-serie “Sex and the City”, der i 1990’erne gav Cosmopolitanen sit evindelige spotlight – og følelsen af elegance ved indtagelse af denne flydende lækkerhed må derfor også have sit ophav herfra. Selv i dag er denne drink ekstremt populær og pryder utallige af feeds på de sociale medier, inden den indtages med stor fornøjelighed. 

Ifølge bartenderlegenden, og forfatteren Gary Regan, er det en cocktail, der kan spores helt tilbage til 1985. Denne skulle eftersigende være skabt af Miami-bartenderen Cheryl Cook, da hun arbejde på en bar kaldet “Beach”. 

Hun kunne, gennem sit virke som bartender, overrasket konstatere, at uhyrligt mange bestilte den klassiske Martini-cocktail bare for at blive set med den fornemme glas i hånden. Med denne observation i bagagen, besluttede hun sig derfor for at skabe en ny drink til det glas, vi i dag genkender allermest som et Cosmopolitan glas. 

Så, med udgangspunkt i en Kamikaze, byttede hun denne drinks limejuice ud med tranebærsaft, så smagen blev forsødet, samtidig med, at den flotte, lyserøde farve kunne give et visuelt udtryk, der appellerede til endnu flere kvinder. Det var, ifølge denne legende, altså således den famøse allemandsdrink blev skabt. 

Hvilken vodka bruges i Cosmopolitan?

Da vodka udgør en stor del af cocktailen, kan det være fordelagtigt at gøre brug af en, der er af rimelig kvalitet. Jeg er f.eks. rigtig glad for Stolichnaya.

Hvilken appelsinlikør er bedst i en Cosmopolitan?

Cointreau eller Bad Dog Orange er to gode bud på en appelsinlikør, der kan give Cosmopolitan sit lækre, bitre indspark.

Ingredienser i denne opskrift

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?