Top Banner

Bordeaux guide del 2 – Det skal du opleve

I forlængelse af sidste indlæg om Bordeaux, hvor du kunne læse om op til flere gode steder til at indtage mad og drikke i Bordeaux, kommer her anden og sidste del, hvor du får inspiration til spændende ting at lave i det skønne sydvestfrankrig.

Min tur til Bordeaux kom i stand, da jeg modtog en invitation fra AirFrance og turistkontoret i Bordeaux, som en del af deres lancering af en direkte rute fra Danmark til Bordeaux i perioden 24. juli – 3. september

For at gøre den samlede guide til Bordeaux mere spiselig, og ikke mindst overskuelig, for dig, har jeg inddelt guiden i to dele:

 1. Gode spise/drikke-oplevelser i Bordeaux
 2. Ting du kan opleve i/omkring Bordeaux

Bordeaux guide – Det skal du opleve

Udover at spise os igennem en masse skønne steder i Bordeaux, blev vores andre sanser også beriget med alverdens turistmæssige lækkerier, som Bordeaux har at byde på.

En gåtur i Bordeaux

Det kan lyde en smule kliché, men noget af det første du bør unde dig selv, er en god, lang (og eventuelt guidet) gåtur i hjertet af Bordeaux. Byen er i nyere tid blevet sat i stand for et stort beløb, og det er med respekt for fortidens byggekunst. Byen emmer af sydeuropæisk stemning, men du er aldrig i tvivl om, at du er i Frankrig.

Bygningsværkerne har det umiskendelige sandfarvede præg, som kun Sydeuropa kan have det, og så er her rent. Som i helt ufatteligt rent. Aldrig har jeg været i en by, hvor jeg skulle nedstirre fortove, veje og stier for at finde bare ét cigaretskod. Her er klinisk rent – ikke fordi der går skraldemænd rundt med lup og kost, men fordi her er en fælles enighed om, at smukke omgivelser er noget man selv bidrager til.

På din gåtur bør du besøge Rue Sainte Catherine – verdens længste gågade (i hvert fald i 2012). Her finder du naturligvis de internationale kæder inden for mode, men også de mere nicheorienterede butikker har fundet vej til det store shoppingmekka, der er gågaden i Bordeaux.

Bemærk: Mere eller mindre alle butikker har lukket om søndagen – turistsæson eller ej.

Så smukt er der i Bordeaux

Jean d’Alos – Sydvestfransk fromagerie

4 Rue Montesquieu
33000 Bordeaux
https://www.facebook.com/fromagerie.jean.dalos/

På vores tur rundt i Bordeaux’ gader, stødte vi på en lille ostebiks – Jean d’Alos stod der på døren. Kendere af bloggen her, vil vide, at jeg er helt forgabt i ost, og derfor gik der heller ikke mere end et splitsekund, førend jeg havde stukket hovedet inden for døren og bevæbnet mundtøjet med de første smagsprøver.

En skøn duft af ost hersker her – ikke på den tunge ekstralagrede facon, mere en liflig duft af lette oste som brie og comté.

Hos Jean d’Alos sælges der mere end 100 (sydvest)franske oste – heraf 95 % lavet på råmælk. Men det stopper ikke her. Hvor vi I Danmark er vant til, at ostebutikker indkøber ost og sælger det, tager Jean d’Alos den lige skridtet videre. Han indkøber oste, og modner dem selv. Det vil sige, at til trods for, at ostene han køber, principielt set er salgsklare, så får de lige en tur gennem hans egen kvalitetskontrol, som består af ikke bare én men hele tre lagringskældre. En til gedemælksoste (Jean d’Alos helt store speciale), en til oste der er behandlet ved svag varme (eks. Morbier og Tomme de Savoie) og en til “oste med et blødt indre” (brie, camembert etc.)

Jeg faldt i snak med (en meget ydmyg) Jean, og til en god snak, med en ostemand af Guds nåde, hører der sig naturligvis også smagsprøver til. Førnævnte smagsprøver blæste mig bagover, hvor især hans Brillat Savarin var en oplevelse, jeg sjældent glemmer.

Hvis du vil besøge Jean d’Alos, skal du være opmærksom på, at han har lukket søndag og mandag – sidstnævnte grundet inspektion og arbejde i ostekældrene.

Oste fra Jean d’Alos

L’Alchimiste – Når kaffe er et kunstværk

12 Rue de la Vieille Tour
33000 Bordeaux
http://alchimiste-cafes.com/

I hjertet af byen findes denne lille perle af en kaffebar. Når du ser stedet, er der med rimelig sandsynlighed en solid mængde mennesker foran kaffebaren – for det er, ikke uden grund, et populært sted. Hos L’Achimiste køber og (hånd)rister man selv sine bønner, så de lever op til de smagsmæssige krav, der stilles.

Du kan få alt fra mere eksotiske mælkebaserede kaffedrikke til en “klassisk” filterkaffe. Sidstnævnte giver dig bl.a. muligheden for selv at vælge kaffebønner, og din filtermokka håndbrygges desuden foran dig. Jeg er generelt mest til sort kaffe, så jeg valgte netop den håndbryggede filterkaffe – intet mindre end et mesterværk af en kop kaffe.

Der håndbrygges kaffe

Marché des Quais – Lokalt madmarked

142 Quais des Chartrons
Åbent hver søndag fra 07:00-13:00.

Hver søndag valfarter lokale til det lokale marked langs vandet i Bordeaux. Både for at købe ind til aftenens måltid, men også for at nyde en god frokost med venner, kærester, familie eller andet godtfolk. Områdets føde- og drikkevareproducenter har linet et vaskeægte fødevaremekka op, hvor kun de lækreste råvarer findes.

Det er hovedsageligt fødevarer du finder – men hvilke fødevarer det dog er. Jeg selv købte en stor pose friske, franske kirsebær, som jeg indtog med udsigt til vandet og franskmænd der nød livet. Er du på udkig efter drikkevarer, er der også enkelte vinbønder der har fundet vej til markedet, hvor du kan smage deres vine, ligesom lokal, fransk cider kan købes. Vær dog opmærksom på, at meget vin fra Bordeaux ganske enkelt ikke er drikkeligt før det har ligget i nogle år – så det er en handel til fremtiden, medmindre du er helt pjattet med tannintunge vine.

På markedet skal du bevæbne dig med dit bedste parlørfranske samt fagter, for der tales udelukkende fransk. Derudover skal du have kontanter med – kun de færreste tager mod visa/mastercard.

Er du så heldig, at du har et køkken til rådighed, mens du er i Bordeaux, bør du planlægge et par aftener med tilberedning af råvarer fra dette marked – det fås ganske enkelt ikke bedre.

Nyd bl.a. friske østers og en flaske hvidvin

Eller hvad med en gang snegle på fransk manér?

Snegle

Du kan også købe kvalitetsbrød på markedet.

Brød
Brød

Kort sagt er der alt hvad du som både spisende og drikkende gæst kan ønske dig – et “must see”, hvis man spørger mig.


Saint Emilion – Et vinmekka

Har du fået en god bøf i Danmark, har du med garanti også indtaget et glas rødvin fra det sydlige Frankrig, måske endda fra Bordeaux.

Når der tales vin fra Bordeaux, især i Danmark, dukker der tit rødvine op fra Saint Emilion op. Det er der mange grunde til – den nok vigtigste, er, at der kommer solide mængder fornuftig vin ud fra Saint Emilion.

Ud over at være leveringsdygtig af vin, så er Saint Emilion tilfældigvis også en eminent smuk by, som du bør besøge. Sæt 2-3 timer af, alt efter om du skal have frokost, og nyd de skønne gader og smukke bygninger – mine billeder står på ingen måde til måls med de smukke omgivelser, vi så i Saint Emilion.

Skal du købe vin bør du være ekstra opmærksom – de ved godt i Saint Emilion, at der kommer mange turister, og priserne er derfor også skruet ekstra højt i vejret. Til gengæld kan du smage mange af vinene før du køber. Vil du have den skarpeste pris, bør du dog købe din vin i Bordeaux i stedet.

Hvis du vil til Saint Emilion, er der flere virksomheder, herunder turistbureauet i Bordeaux, der tilbyder ture, hvor du kan komme til Saint Emilion – eventuelt kombineret med et besøg på en vingård (se næste anbefaling).

Udsigt fra Saint Emilion

Besøg en vingård

Er du i Bordeaux er du  med al sandsynlighed også interesseret i vin. Om det er i vinproduktion, den smukke natur, eller bare det at nyde et (eller to) gode glas vin, er underordnet. I forlængelse af turen til Saint Emilion besøgte vi også Chateau de Ferrand, en lokal vingård, hvor vi, udover at kunne studere de ufatteligt smukke vinmarker, fik en gennemgang af vinproduktionen.

Hvis du ikke er så bekendt med produktion af vin, er et sådan besøg enormt lærerigt, men der er også mange turister.

Har du helt styr på vinproduktionen, og/eller vil du gerne undgå store mængder af turister, vil jeg anbefale at du selv tager kontakt til nogle vinslotte med henblik på besøg – alternativt med firmaer der arrangerer ture, hvor der er færre deltagere. Det kan bringe dig til mindre huse, hvor du kan få en mere naturlig og lokal tilgang til vinen at opleve.

Uanset hvad er det en oplevelse, og er du i Bordeaux bør du sætte en dag af til at lære og tale om vin samt indtage de mørkerøde dråber.

Obs: Du kan finde vine til en hel del under dansk markedspris ved besøg à la dette.

Vinmarker er smukke
Vinmarker er smukke

Vine fra Chateau de Ferrand.

Chateau de Ferrand

Vi smagte naturligvis også lidt god rødvin på besøget.

Tid til vin
Tid til vin

La Cité du Vin – En rejse værd

134 Quai de Bacalan
33300 Bordeaux
http://www.laciteduvin.com/en

Det bedste har jeg gemt til sidst. Har du kun 24 timer i Bordeaux, så skal, jeg gentager: SKAL du besøge La Cité du Vin.

La Cité du Vin er et museum, hvor man hylder vinen. Ikke kun vin fra Bordeaux, men vin fra hele verden.

Du skal ikke forvente meterlange plancher med akademisk-tunge tekster. Nej. Her har man kælet for sit publikum, og laver et interaktivt museum, hvor sanser og følelser i høj grad bliver pirret. Vinen er naturligvis i centrum, og du kan også lære en masse om produktion af alt fra hvide vine til mousserende vine, men det er altid på en kreativ facon.

Deres faste udstilling indeholder et større “duftområde”, hvor du kan identificere duftnoter, som man finder i forskellige typer af vine.

Der er også nogle interaktive stande, hvor du ved at navigere med dine arme kan vælge hvad du vil vide om den type vin, du nu engang gerne vil lære mere om. Her er der speaker på, som forklarer lidt om processen, og mens der tales duftnoter vil et integreret duftapparat berige dig med de dufte, der benævnes – her er i høj grad tale om legetøj for voksne.

Foretrækker du at indtage din viden en anelse mere passivt, er der flere forskellige biografer/video-områder, hvor du kan vinmarker fra hele verden, få en fortælling om vinens historie gennem en humoristisk tegneserie, eller ved at besvare quizspørgsmål, der afføder forskellige videosvar til dig.

Når du engang er færdig i det interaktive område på muséet, kan du bevæge dig videre i sæsonudstillingen, eller flytte dig til tops i bygningen, hvor du kan nyde et glas vin fra den internationale bar. Og her mener jeg virkelig international. Muséet hylder i sandhed al vin, og derfor kan du smage vin fra Slovenien, Ungarn, Danmark og naturligvis Frankrig – dette sortiment udskiftes hver 14 dag, så der er altid noget nyt og spændende klar til smagning.

Selvom det er vin der er i højsædet, vil du sagtens kunne tage lidt større børn med. De interaktive områder er målrettet alle mennesker, og jeg er slet ikke i tvivl om at børn vil finde det spændende at identificere duftnoter fra duftområdet.

Ord kan slet ikke beskrive den oplevelse der er La Cité du Vin – det skal opleves!

Duftklokker fra duftområdet
Duftklokker fra duftområdet

Lidt fra den visuelle udstilling.

New practices
New practices

Jeg sluttede af med et glas bobler fra Belgien – et glas vin der i øvrigt overraskede enormt positivt.

Belgiske bobler
Belgiske bobler

Obs: Sæt mindst to timer af til besøget. Jeg fik kun en time i det interaktive område, og jeg kunne snildt have brugt det dobbelte.


5 ekstra ting der er værd at vide om Bordeaux

I sidste indlæg lavede jeg fem ting, jeg mente var værd at vide om Bordeaux – her får du fem yderligere.

Værd at vide om Bordeaux – del 2

 • Det er en rigtig god idé at anskaffe sig en fransk parlør, medminder du taler fransk. Mange af de lokale taler udelukkende fransk.
 • De fleste etablerede butikker tager mod kreditkort, men hvis du vil være sikker på at kunne handle overalt, bør du have en håndfuld kontanter med dig.
 • Vandet i kanalen i Bordeaux ser meget plumret ud – det er grundet strøm der trækker sand op – faktisk er vandet mere rent i Bordeaux end eksempelvis Seinen i Paris
 • Det er helt OK at nyde et glas vin dagligt – faktisk er det nærmest en dyd i Bordeaux såvel som i resten af Frankrig
 • La Cité du Vin ER en rejse værd (ja, nu siger jeg det igen – men så stor er min anbefaling altså).

Ønsker du yderligere information om Bordeaux kan du finde det lige her.

Turen og opholdet i Bordeaux var leveret af AirFrance samt turistkontoret i Bordeaux. Alle holdninger i indlægget er naturligvis mine egne.

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

2 Kommentarer

 1. Til sommer kører jeg hele vejen ned gennem Frankrig for at videofilme. Turen går fra nord til syd ude ved kysten.

  Jeg kommer også til at Bordeaux, hvor jeg gerne vil besøge en vingård.

  Jeg kunne tænke mig at besøge en vingård der laver de bedste vine i Bordeaux, og ikke Saint Emilion.

  Har du måske en adresse på en sådan?

  • Hej Bjarne, det lyder sørme spændende.

   Jeg kan desværre ikke være behjælpelig med et forslag til besøg, omend turistkontoret i Bordeaux by er ret behjælpelige, så dem ville jeg tage fat i på forhånd, hvis jeg var dig 🙂

   Vh
   Mads

Skriv en kommentar