Champagnesmagning – En uforglemmelig aften

Lørdag d. 10. oktober skulle vise sig at blive en af de aftener, som jeg aldrig vil glemme. Jeg var inviteret til en privat champagnesmagning, og der var samlet nogle meget skarpe hjerner, når det kommer til champagne. Først og fremmest var Champagne-Jens deltagende, måske et af Danmarks mest vidende mennesker inden for champagne? Derudover havde vi et stærkt ensemble bestående af Jacob fra Vinens Verden, Nicolai Hyllested fra Falsled Kro, Martin fra Rigeligtsmør.dk og Erland fra Fjordrejen.dk, der også agerede vært for smagningen.
De to sidstnævnte har også leveret billederne til dette indlæg.

 

Det man skal vide om disse herrer, er, at de alle sammen har en enorm viden om vin. Derfor kan det også være let at føle sig en anelse intimideret i deres selskab, og der skal ikke være tvivl om, at for en aften var jeg svinet, der blev kastet perler for. Og jeg slugte alle perler. Råt.

I aftenens anledning var der også enkelte vinhandlere, der havde valgt at sponsere et par flasker bobler. Disse var Extrabrut.dk og Jersildvin.dk.

Et sukkerfattigt tema:

Temaet for smagningen var champagne med lav dosage, og efter megen diskussion, blev grænsen defineret som værende maksimalt 4g tilsat sukker pr. liter.

Nu tænker du måske, at det lave (eller ikke-eksisterende) niveau af tilsat sukker, må betyde, at champagnen bliver ekstremt tør og sur. Dette er ikke tilfældet, hvilket flere af disse vine også vil vise. Som udgangspunkt var de fleste af aftenens bobler tørre. Meget tørre. Men det kan vi også godt lide. Men decideret surt vil jeg ikke sige. Champagne-Jens beskriver det selv som, groft sagt, at der blot stilles større krav til druematerialet, hvis resultatet skal være godt.

Champagnesmagningen:

Jeg vil kort gennemgå hver enkel flaske champagne, og enkelte flasker har fået tildelt et særligt prædikat, af den ene eller anden årsag. Holdningen til de enkelte vine er min egen, og rækkefølgen på vinene er den rækkefølge vi drak dem i – altså en ikke-prioriteret rækkefølge.

Etienne Calsac “L´échappée Belle”

Druer: 95% Chardonnay og 5% Pinot Noir
Dosage: Extra brut – 2 g/liter
Sponseret af Extrabrut.dk

Aftenens første glas var en dejlig og friskt duftende champagne fra den unge Etienne Calsac, der primært holder til ved 1.cru marker i Graveus, Cote des Blancs. Duften var stærkt præget af grønne æbler og noget der bar tankerne hen mod de varme sommeraftener. Smagen var noget helt andet, da duften ledte en til at tro, at der nu skulle drikkes frugtige bobler, men resultatet var noget mere blidt og kalket – et rigtigt fint glas bobler, hvor især duften var særligt tiltalende. Dog savnede jeg en lille smule smag i glasset. Men til en pris på 200 kr./flaske, må smag og kvalitet i den grad siges at hænge sammen, så aftenens første vin får prædikatet “Value for money”.

Vinen kan købes hos: extrabrut.dk/calsac

Etienne Calsac L´échappée Belle
Etienne Calsac L´échappée Belle

 

R&L Legras, Grand Cru

Druer: 100% Chardonnay
Dosage: Extra brut – 4 g/liter
Sponseret af Jersildvin.dk

Næste var på mange måder en modsætning til Calsac. Hvor første glas var utroligt imponerende i duft, var duften i Legras nærmest ikke eksisterende. Til gengæld var smagen meget dominerende. Frisk og sprudlende uden så meget balance. Den var naturligvis tør, men virkede måske en anelse mere tør end tilsigtet, grundet manglende smag af frugt. En 100% Chardonnay, altså en Blanc de Blanc champagne. Det var et ganske udmærket glas bobler, men ikke det stærkeste jeg har fået i ~300 kroners prislejet. Jeg savnede næse og balance.

Vinen kan købes hos: Jersildvin.dk/Legras

R&L Legras
R&L Legras

 

Geoffroy “Pureté”

Druer: 50% Pinot Meunier, 40% Pinot Noir og 10% Chardonnay
Dosage: Brut Nature – 0 g/liter
Sponseret af Extrabrut.dk

Nu skulle vi for alvor ud i en tør champagne. Geoffroys Pureté er uden tilsat sukker. Igen en champagne, hvor næsen er meget svag. Smagen derimod var kraftigt domineret af kalk og kridt. Så godt som ingen frugt at spore, hvilket var ærgerligt for mig, da jeg foretrækker lidt frugtnoter i min champagne. Hvis du er til tør og kalket(!) champagne, så er denne noget for dig.

Kan købes hos Extrabrut.dk/Geoffroy

Geoffroy Pureté
Geoffroy Pureté

 


 

Philipponnat “Royale Réserve”

Druer: 65% Pinot Noir, 30% Chardonnay og 5% Pinot Meunier
Dosage: Brut Nature – 0 g/liter
Forhandler: Løgismose

Fjerde flaske skulle markere aftenens højdepunkt hidtil for mig. En sprudlende og mineralsk duft, og en smag i munden, der for mig fremstod som simpel, let forståeligt og frem for alt balanceret. Jeg husker den som rig på smag af frugt og som særdeles frisk – noget der i den grad tiltaler mig. Det mest imponerende er, at flasken er uden tilsat sukker. Den agerer som et godt eksemplar på et glas bobler, hvor druematerialet og sammensætningen af høj kvalitet er primær fokus – dosering af sukker sekundær. Et skønt glas bobler der kan erhverves for 349 kroner, og da boblerne fremstår yderst godt sammensat, får Philipponnat Royale Réserve også prædikatet “Value for money”.

Kan købes hos Loegismose.dk/Philipponnat

Philipponnat Royale Réserve
Philipponnat Royal Réserve

J-M. Sélèque “Solessence”

Druer: 50% Chardonnay, 40% Pinot Meunier og 10% Pinot Noir
Dosage: Brut Nature – 0 g/liter
Sponseret af Extrabrut.dk

Jean Marc Seleque skulle blive aftenens femte flaske champagne. Det var en champagne med en fin duft og relativ neutral smag. Ganske subtil i sit smagsudtryk – altså et meget blidt glas bobler. Jeg fangede ikke rigtigt nogle smagsnoter ud over lidt syre. En for mig lidt kedelig champagne, hvor jeg personligt mener, at Calsac har meget mere at byde på i ~200 kroners prislejet. Jeg savnede smag til at modstå syren.

J-M. Sélèque Solessence
J-M. Sélèque Solessence

Jacquesson 738

Druer: 61% Chardonnay, 21% Pinot Meunier, 18% Pinot Noir
Dosage: Extra brut – 2,5 g/liter
Forhandler: Erik Sørensen Vin

Jacquesson 738 var for mig lidt en spøjs flaske champagne. Det var til at starte med en ret kedelig næse, men med lidt tid (og varme) udviklede denne sig til at blive ret interessant. Fra første mundfuld var jeg ikke i tvivl: Det har var gode bobler. Rigtigt gode bobler. En let frugtig og fyldig smag, der aldrig var for voldsom i munden. Balancen mellem syre, frugt og fylde var super skarp. Det er lidt af en “darling” hos anmelderne, og det kan jeg godt forstå. Et sublimt glas bobler, og jeg er slet ikke i tvivl om, at denne skal serveres til nytår. Og til andre gode aftener. Prisen er normalt 429,95 kr. hvilket er en anelse for højt. Men på tilbud kan den erhverves ned i 349 kroner, og der er det i mine øjne et must-buy. Den får prædikatet “Rigtig god vin”.

Jacquesson 738
Jacquesson 738

Guillaume Sergent Les Prés Dieu

Druer: 100% Chardonnay
Dosage: Extra brut – 2,5 g/liter
Forhandler: Catching Wines ApS (Champagne-Jens)

Denne flaske var af interessant karakter. Blid og let duft af citrus. Martin fra Rigeligtsmør bød ind med noter af tørret abrikos – jeg havde svært ved at finde disse. Boblerne var dejligt blide, og smagen var fuld af kalk. Det var en stram og “ren” champagne. I takt med at den fik lidt mere varme, anede jeg noter af svovl. Et spændende glas vin, omend det ikke noget der tiltaler mig så meget.

Kan købes af Jens på mail@catchingwines.dk for 289 kr. – Webshoppen er under udarbejdelse.

Guillaume Sergent Les Pres Dieu
Guillaume Sergent Les Pres Dieu

Clement Perseval “Blanc de Blancs”

Druer: 100% Chardonnay
Dosage: Brut Nature – 0 g/liter
Forhandler: Catching Wines ApS (Champagne-Jens)

Alle vinene fra Clement Perseval er Brut Nature – altså ingen tilsat sukker. Han skulle eftersigende være ekstremt kvalitetsfokuseret, hvorfor flaskeudbyttet af den enkelte cuvée også er meget lavt, da han videresælger druerne der ikke lever op til hans kvalitetskrav.

Hans Blanc de Blancs var et yderst stramt og præcist glas vin. Ikke så meget “fikumdik”. Frugt og syre er balanceret, boblerne er behagelige og følelsen i munden er ren og lækker. Ikke mere end det, men mere behøves så sandelig heller ikke. Champagne af høj klasse, som de fleste vil kunne lide og forstå.

Kan købes af Jens på mail@catchingwines.dk for 299 kr. – Webshoppen er under udarbejdelse.

Clement Perseval Blanc de Blancs
Clement Perseval Blanc de Blancs

Marguet “Ambonnay” 2009

Druer: 50% Chardonnay & 50% Pinot Noir
Dosage: Brut Nature – 0 g/liter
Forhandler: Ukendt

Dette skulle vise sig at være aftenens første vin, der virkelig delte vandene blandt selskabet. En ville knap nok drikke det mens blandt andet jeg synes det var OK. Duften åbnede op med moden frugt; æble og pære. Det var meget blødt og “sjasket” i duften, og smagen havde noter af samme frugt som den duftede af. Fylden var enorm, måske lidt for meget til min smag. Men udrikkelig var den bestemt ikke. Dét som imponerede mig mest, var den bløde sødme som en Brut Nature vin kunne levere.

Marguet Ambonnay 2009
Marguet Ambonnay 2009

Roger Brun “Aÿ La Pelle” 2008

Druer: 100% Pinot Noir
Dosage: Extra brut – 3 g/liter
Forhandler: vintagechampagne.dk

La Pelle var endnu en af aftenens helt særlige vine. Den første champagne udelukkende på Pinot Noir – og det kunne smages. Vinen er lagret på eg og er ufiltreret. Dette kommer sig til udtryk i et lidt mørkere glas champagne. En kraftig champagne med en god syre. Oven på de mange mere lette og relativt elegante champagner, skilte denne sig en del ud. En udmærket balance, og heldigvis ikke for meget sødme, som farven måske kunne lede tankerne hen mod. Jeg er glad for at have prøvet den, men jeg vil, hvis jeg selv skal vælge champagne, nok gå i en anden retning.

Roger Brun Aÿ La Pelle
Roger Brun Aÿ La Pelle

Savart “La Dame De Coeur” 2009

Druer: 100% Chardonnay
Dosage: Extra brut – 2 g/liter
Forhandler: Catching Wines ApS (Champagne-Jens)

Denne havde jeg set meget frem til. Det man skal vide med Savart, er, at hans produkter altid er udsolgt (fra ham til andre vinhandlere). Derfor skal man ud og lede, og de få vinhandlere der ikke allerede har solgt ud af deres vine fra Savart, har typisk ikke meget på lager. Derfor er der også lidt hype omkring hans vine, og blandt kendere, er det vine der står i høj kurs.

Vinen her er laget 100% på eg, og der blev kun lavet 1200 flasker. Jeg har før sagt til Jens, at jeg ikke er stor fan af champagne lagret på eg. Denne flaske vendte min holdning til dette. I glasset foldede der sig en vidunderlig duft ud af friske sommeræbler, og smagen ledte tankerne hen på de tidlige forårsdage. Der var ingen uro i smagen, syren og frugten var sublim, “friskheden” var af en karakter jeg ikke har prøvet før. Et vidunderligt glas champagne, som jeg ville anbefale alle. Desværre produceres den ikke længere, så der skal ledes hos de små vinimportører, hvis denne skal købes hjem. La Dame De Coeur får tildelt prædikatet “Rigtig god vin”.

Savart La Dame De Coeur
Savart La Dame De Coeur

Jacques Selosse “Sous Le Mont”

Druer: 100% Pinot Noir
Dosage: Extra brut – Ikke offentliggjort dosage niveau
Forhandler: Samlere

Aftenens grand finale var et vidunder af et glas bobler. Det er en flaske champagne, der er i sin helt egen liga, hvilket prisen desværre også afspejler. Det er umuligt at sammenligne denne champagne med aftenens tidligere, og derfor vil den også blive beskrevet som en enkeltstående vin, uden sammenligning med aftenens tidligere flasker.

Sous Le Mont er egentlig en yderst spøjs champagne. Når der duftes til den i glasset, ledes tankerne straks hen på øl. Lidt mere duften giver noter af frugt og en for mig ubeskrivelig charme, der allerede dér indikerer, at det her bliver godt. Smagen vælter dig bagover. Med det samme. Dine smagsløg får noget at arbejde med. Sødme. Syre. Egetræ. Øl (nu igen?). Moden frugt. Det kan føles lidt tungt ved første mundfuld, men balancen i smagsindtrykkende er knivskarp. Ikke for meget af noget. Du får virkelig en oplevelse med disse bobler. Det her er en komplet champagne. Den er ikke let og elegant. Den er bombastisk og balanceret, uden nogensinde at blive for tung og træls.

Denne champagne kan sidestilles med de få oplevelser jeg har haft, hvad enten det har været mad eller vin, som jeg ved vil sidde hos mig, til min tid rinder ud. Man forstår det ikke før man har prøvet det, og selv derefter forfølger vinen dig i flere dage, og giver stof til eftertanke.

Et mesterværk – intet mindre. Noget selskabet gentagende gange gjorde opmærksom på, mens den blev nydt.

Og det er også det prædikat den har fået af mig. Et Mesterværk.

Jacques Selosse Sour Le Mont
Jacques Selosse Sous Le Mont

Arrangementet var super vellykket. Erland (Fjordrejen.dk) var en vidunderlig vært, der havde sørget for lidt lækker mad. Resten af selskabet bidrog med bl.a. Luksus Rossini caviar, saltmandler, østers, gourgeres og jeg selv medbragte lidt (for meget) ost. Teknisk set var der to flasker champagne yderligere. Den ene var desværre syg, og den anden er gledet for langt væk i hukommelsen.

Til at runde indlægget af, har jeg en række blandede billeder, der viser lidt af den mad vi indtog samt stemningen.

Blandede billeder fra en skøn aften

Gougeres, østers og saltmandler
Gougeres, østers og saltmandler
Dåsemad-a-lá-fjordrejen
Dåsemad a lá Fjordrejen.dk – Jomfruhummer, laks, rygeostcreme, dild og caviar
Torsk-og-champagne
Let torskeanretning og bobler
Oste
Blåskimmel, brie og rødkit
Mere-ost
Gouda på gedemælk og Maasdamer
Mads
Mig der siger ét eller andet om champagne

Arrangementet var alt i alt en kæmpe succes, og jeg, som den novice jeg er inden for champagne, lærte utroligt meget om hvad forskellige typer champagne kan tilbyde. Aftenen her var en anelse ekstrem hvad mængder angår – men vi fik til gengæld prøvet det meste i lav-dosage verdenen.

Aftenen her sidder stadig og lurer i mit sind, og jeg er meget benovet over, at have været en del af denne fantastiske smagning i særdeles godt selskab.

 

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

3 Kommentarer

Skriv en kommentar