Restaurant HOS – Byens bedste smørrebrød

Jungletrommerne har kørt på højtryk i Odense på det seneste, for Restaurant HOS er kommet til byen, og de har væbnet sig med et – for restaurationsbranchen – stærkt CV, gode råvarer og en ambition om at levere en frokostoplevelse i form af smørrebrød og frokostklassikere fra øverste hylde.

Derfor varede det heller ikke længe, førend undertegnede kunne indfinde sig i stolene ved HOS. Faktisk er dagens besøg det tredje af slagsen siden restauranten åbnede officielt i februar.

Her føler man sig velkommen

Lokalerne er åbne, pæne og hjertevarme, og selve køkkenbaren, hvor du i øvrigt også kan indfinde dig, er fuld af hjemmelavede syltesager, klenodier fra karrieren og en god samtale med kokken, Jakob Spolum, hvis man har lyst (her taler jeg af erfaring – har du tid og lyst, så sæt dig i baren – det er drønhyggeligt).

På dette besøg har jeg taget en spontan frokost med min kæreste, Sabine, og det viser sig, at vi er ualmindeligt heldige med at få bord på denne lønningsdagsfredag hvor solen står højt på himlen.

Vi bliver budt velkommen – du ved, på den måde hvor man virkelig føler sig velkommen – får anvist et bord og stukket to menukort i hånden.

Michelle Hemme, den anden medejer, informerer om kortets dugfriske nyhed, et stykke smørrebrød med mini hønseæg fra Fyn og håndpillede rejer – en nyhed jeg i mit stille indre ved at jeg skal stifte bekendtskab med hurtigst muligt.

Anbefalingen fra restauranten – og undertegnede – er to stykker smørrebrød pr. mand, og vi vælger derfor fire i alt.


Mini hønseæg fra Fyn og håndpillede rejer

Mini hønseæg og håndpillede rejer
Mini hønseæg og håndpillede rejer

Mit første stykke smørrebrød blev dette vidunder med de smukkeste små hønseæg, jeg længe har set. Tilberedningen er lige i øjet; fast æggehvide og blødende knaldorange æggeblomme. Rejerne er faste og velsmagende, og som en genistreg bliver det hele bundet sammen af en heftig pebermayonnaise, hvor pebersmagen er meget markant – uden at stikke af.

De grønne tomater giver den nødvendige syre, og ramsløgsbladene et diskret hint af hvidløg – sublimt stykke smørrebrød


Færøsk koldrøget laks og hollandaise

Sabines første smørrebrød er belagt med færøsk koldrøget laks der ligger oven på lidt glaskål og havesyre – ved siden af en luftig hollandaise.

Et simpelt stykke smørrebrød, der skal holdes oppe af råvarekvaliteten, der heldigvis er helt i top. Faktisk har jeg aldrig smagt en bedre koldrøget laks end denne. Smagen er fyldig og behagelig, og fisken er ikke alt for fed, som den ellers kan være det.

Hollandaisen er luftig (den kommer fra sifon), smager af smør, men bliver holdt i skak af en tilpas mængde syre – jeg elsker det.

Røget laks og hollandaise
Røget laks og hollandaise

Stegt torskerogn, palmekål og sauce remoulade

Torskerogn og palmekål
Torskerogn og palmekål

Mit andet stykke smørrebrød var en gang stegt torskerogn med ditto stegt palmekål oven på en karamelliseret løgkompot, syltede agurker og en “sauce remoulade”.

Man kan sige meget om dette stykke smørrebrød, men nogen visuel skønhed er det ikke. Hvad det ikke har i skønhed har det til gengæld i velsmag. Torskerognen er fast og velsmagende – den smager af frisk torskerogn. Palmekålen er sprød og spændstig, og de syltede agurker er syrerige men afrundet med en så knivskarp elegance, at jeg må se misundeligt til, når jeg selv sylter i hjemmekøkkenet.

Saucen smager rigtigt nok af remoulade, dog uden den markante syre, man måske er vant til – denne henter vi i førnævnte agurker samt en skive stegt citron, der gemmer sig bag smørrebrødet.

Endnu et pletskud.


Sprød rødspættefilet fra Nordjylland rejer, citronmayonnaise og grillet citron

Sidste stykke smørrebrød i denne omgang er det skønneste stykke rødspættefilet. Fisken er frisk og lækker og stegningen er perfekt – du får ikke bedre smørrebrødsfisk end dette. Citronmayonnaisen er syrlig, rejerne er (stadig) håndpillede – og af samme kvalitet som nævnt tidligere.

På tallerkenen er der drysset nænsomt med syrligt eddikepulver – noget der klæder fedmen fra fisken, ligesom den grillede citron også er en skøn ledsager.

Dybest set har vi med en smørrebrødsklassiker at gøre, dette eksemplar er dog af en så overlegen karakter, at jeg vil få svært at spise den andetsteds, uden at tænke tilbage på dette vidunder.

Bravo.

Stegt rødspættefilet fra Nordjylland
Stegt rødspættefilet fra Nordjylland

Vurderingen af Restaurant HOS

Flere af smørrebrødene er inspireret af klassikere – men de har alle et skønt twist, og en råvarekvalitet på et særligt højt niveau, som gør, at de føles nyskabende og velkendte på samme tid.

Betjeningen er varm, behagelig og yderst professionel – og stemningen i restauranten har den helt korrekte mængde “summen” for et sted, hvor folk åbenlyst er glade.

Odense er med Restaurant HOS blevet beriget med en absolut toprestaurant på frokostscenen. Faktisk vil jeg mene, at det er det ganske land, der er blevet beriget.

Vi har med smørrebrød at gøre, der fint kan konkurrere med de helt store smørrebrødsrestauranter – og med en regning på 500 kr. for 4 stykker smørrebrød af ypperlig kvalitet, et glas sprudlende rabarbersaft og en flaske Ale No. 16 må det siges at være i den prisvenlige ende af skalaen.

Giv dig selv – og en du holder af – en god oplevelse, og tag en time eller to i Restaurant HOS’ vold – det er godt givet ud.

Restaurant HOS
Kongensgade 65
5000 Odense C
restauranthos.dk

Mød forfatteren

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag.

Facebook ikon Instagram ikon Pinterest ikon Youtube ikon

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *