Ingredienser
Verdens nemmeste grydebrød
- 400 gram hvedemel
- 100 gram rugmel eller en anden grov meltype
- ½ pk gær (en halv pose tørgær er også fint)
- 1 dl vand (lunken)
- 4 dl kærnemælk
- 12 gram salt
- 1 spsk olivenolie
Sådan gør du
Det bedste grydebrød
- Hæld mel og salt i en stor skål, hvor der er plads til at dejen kan hæve.
- Rør gær ud i lunkent vand, hæld det i skålen med mel sammen med kærnemælk og olivenolie og rør det sammen med en ske. Det kræver lidt armmuskler, men tager kun 1-2 minutter. Der skal ikke være melklumper
- Dæk skålen til med et låg, viskestykke eller film og lad dejen hæve i to timer ved stuetemperatur.
- Cirka 30 minutter før hævningen er færdig varmer du din ovn op, med støbejernsgryden i den, til 250 grader. Efter endt hævning hælder du den dejen i den brændvarme gryde, lægger låg på og lader den bage under låg i 30 minutter. Tag derefter låget af og lad den bage i yderligere 10-15 minutter, så den får den flot farve skorpe og sprødhed – den skal blive let brændt i kanten, men ikke helt brændt.
- Vend brødet ud af gryden og lad det hvile i mindst 15 minutter på en bagerist. Servér til morgenmad, frokost eller som tilbehør til dit aftensmåltid.
Noter, tips og tricks
Nemt og lækkert grydebrød
For mig er noget af det bedste et lækkert og friskbagt brød. Det være sig på morgenbordet, til frokost, som tilbehør til aftensmad, og ja, egentlig som en generel del af et måltid. Der skal ikke herske tvivl om, at brød der får lov til at langtidshæve med surdej hører til blandt den absolutte top, men nogle gange må det altså godt være nemt og hurtigt – og der kommer opskriften på mit grydebrød til sin ret.
Fordelene ved et grydebrød
Et grydebrød er en af de nemmeste måder at få et brød med den perfekte skorpe og farve. Ved at bage brødet i en gryde får du beskyttet brødet mod en del af den direkte varme, ligesom du får et bedre bagemiljø ift. fugtighed. Det giver, med de rette forhold i dejen, et saftigt brød der har en sprød skorpe – og er det i virkeligheden ikke det, vi søger i et godt madbrød?
Opskrifter du kan bruge brødet til: Hjemmelavet smør | Gullashsuppe | Hønsekødssuppe | Tomatsuppe | Hønsesalat
Det må godt være nemt at bage
Ja. Surdejsbrød der har hævet i 36 timer og som foldes på kryds og på tværs i det rigtige luftmiljø smager godt. Virkelig godt. Men det er altså ofte for omstændigt, i hvert fald for mig, og derfor satte jeg mig ganske enkelt for at lave et super nemt brød, der med kun to timers hævetid og derefter bagning er klart til at blive spist. Dét kan passe ind i de flestes hverdag, og så undgår man at gå på kompromis med sit brød.
Med dette grydebrød kan du se frem til:
- Ikke at skulle ælte brødet – det skal blot røres sammen ganske hurtigt
- Kort hævetid (to timer)
- Nem bageteknik (i en gryde og i ovnen)
- Et smukt, velsmagende og lækkert brød med en dejlig tekstur
Andre bagværksopskrifter: Pølsehorn | Rabarbercrumble | Banankage | Lækre boller
Ja – brødet er meget fryseegnet.
En god støbejernsgryde.
I princippet ja – så længe beholderen kan holde til varmen og den lukker nogenlunde tæt. Vær dog opmærksom på størrelsen.
Jeg har aldrig oplevet problemer med det i denne opskrift. Typisk slipper brødet ikke, hvis det er underbagt eller man bruger noget andet end en støbejernsgryde
Snildt – jeg synes eksempelvis at græskarkerner er rigtigt lækkert i brødet.
Sådan laver du grydebrød
Og her ser du det færdige brød i al sin herlighed.
Jeg håber, at dette grydebrød bliver en ny favorit hjemme hos dig. Det er det i hvert fald hos mig 🙂
God fornøjelse.
hvor mange gr toergaer ? I California, hvor jeg bor, er en lille pose toergaer 7, saa jeg ved ikke hvor meget en halv pose toergaer er i Danmark i gr.
En dansk pose tørgær er 11,8 gram – ja, det er ldit fjollet.
Jeg ville bare bruge hele posen, hvis jeg var dig 🙂
Vh
Mads
Hej Mads
Kan jeg bruge stegeso i steder for gryde?
Hilsen Annelise
Hej Annelise,
Så længe den kan klare temperaturen, burde du kunne gøre det, ja 🙂
Hej! Her kommer et nok lidt dumt spørgsmål fra en helt grøn grydebrødsbager – men jeg har fået sådan en flot støbejernsgryde der skal afprøves!
Spørgsmål: skal der være låg på gryden når den varmes i ovnen uden brød?
Hej Carina,
Der findes så få dumme spørgsmål. Jeg lever efter et princip, at “hvis jeg er i tvivl om noget, så er der med garanti også andre, der er” – så jeg stiller også selv spørgsmål, uanset hvad jeg er i tvivl om 😉
Filosofien til side; der skal være låg på, når den varmes uden brød 🙂
God fornøjelse.
– Mads
Nej låget er ikke nødvendigt under opvarmning af gryde, kun ved bagning 🙂
Hej. Mads
Vi har kommunikeret sammen tidligere og jeg er fortsat fan af dine ret enkle og nemt tilgængelige opskrifter. Men “Verden bedste brød” bliver altså mange, som rigtig mange gange bedre hvis det får lov til at langtidshæve natten over. Jeg endte med at meget tæt og tungt brød der slet ikke levede op til forventningerne fra tidligere. Der er. flere udgaver og “faddere” til det brød. Og når nu det er så nemt så giv det lidt mere tid så vi kan få de store luftbobler i det.
Også god påske til dig – vi skal prøve din æggesalat
Mbh
Henrik
Tæt og tungt harmonerer slet ikke med hvad jeg har fået ud af præcis denne opskrift. Noget lugter af, at din hævning er gået galt, eller har fået for lidt. Bemærk desuden at titlen er verdens “nemmeste” brød, det er der en årsag til 😉
Jeg er dog ikke uenig i at en koldhævning (og faktisk også autolyse) giver et endnu bedre resultat – har endda en justeret opskrift liggende på det, som jeg lige skal have fundet ud af hvad jeg gør med.
Men jeg værdsætter naturligvis din kmmentar – altid godt med en debat.
Håber æggesalaten smager! God påske til jer også.
– Mads
Hej Mads
Jeg er stor fan af det her brød, så jeg ville høre om du har udgivet den justerede opskrift, så jeg også kan lave det med en dej, der har hævet natten over?
På forhånd tak!
Mvh Kirstine
Hej Kirstine,
Desværre. Og jeg må blandt erkende at jeg har glemt hvor meget gær og hvor længe før den langtidshævede variant skal igangsættes. Ganske enkelt fordi jeg for tiden arbejder meget med surdejsbrød, og så har jeg glemt min notesbog på kontoret, hvor jeg ikke kommer resten af december (corona sov 🙁 )
Et forsigtigt bud vil være at køre kun 5 gram gær, lade stå en times tid efter æltning, dernæst på køl til dagen efter, og så ud i løbet af formiddagen hvor den skal hæve færdig 1-2 timer ved stuetemperatur. Men det er altså med forbehold for at par småjusteringer på timingen 🙂
Vh
Mads
Super nem opskrift på et lækkert brød 🙂
Dejligt at høre, Anja!
Vh
Mads
Hej Mads.
Tak for nogle fantastiske opskrifter.
Kan man bytte kærnemælken ud med et mælkefrit alternativ.
Hej Anders,
Selv tak. Lige til dette grydebrød har jeg ikke som sådan et decideret alternativ. Kærnemælken er med for at give syre.
Men du kan prøve med en havredrik eller lignende, og så tilsætte ½ spsk citronsaft, og se hvordan det bliver 🙂
Vh
Mads
Der kan bruges laktosefri kærnemælk som kan købes i Aldi
Hej Mads.
Jeg plejer at bage dét der langtidshævede “verdens bedste brød”, men glemte at sætte dejen over igår. Nu står din udgave på køkkenbordet og hygger sig,
Jeg har bare et spørgsmål. I den anden opskrift skruer man ned for ovnens temperatur, samtidig med at man tager låget af. Skal man ikke dét i din opskrift? Jeg tænker at skorpen ellers bliver meget mørk?
Mvh Gry
Hej Gry,
Jeg har ikke oplevet problemer med fremgangsmåden – bare du lige holder øje med brødet. Men du kan også fint skrue ned, når låget er taget af, hvis det gør dig mere tryg 🙂
Vh
Mads
Hvis man nu har en gryde, der er nummeret større (28 cm -6,7 L), ville du så tilsætte mere af det hele, eller gå med mængderne, som de er her?
Mange hilsner
Erik
Jeg ville nok bare prøve med brødet som det er, og så lige holde ekstra øje ift. hvornår det er færdigbagt 🙂
Vh
Mads
Tak for svaret, og ikke mindst opskriften. Eneste “minus” er at brødet ikke bliver perfekt rundt, i den større gryde.
Men i min, ellers ynkelige bage-karriere, er dette brød dælme en succes. Luftigt og med en fantastisk skorpe.
Hej Mads
Kan man bruge surdej i denne opskrift , enten alene eller sammen med gær og hvor længe skal det så hæve .
Hej Mads,
Jeg har en større gryde og tænkte på om man ikke kunne lave dobbelt portion så brødet blev større – skal holde samme bagetid eller bør den forlænges?
Tak for en super nem og dejlig opskrift
Hej Per,
Bagetiden vil forventeligt skulle forlænges, men den eksakte tid er svær at spå om. Prøv dig frem, og hold godt øje – og fortæl ENDELIG om resultatet her, så kan vi dele det med andre brødnysgerrige læsere 🙂
– Mads
Hej Mads
jeg ville lige spørge om man godt kan bruge en anden gryde end en støbejernsgryde? altså fx en Jamie Oliver gryde, med jern håndtag.
MVH Julie
Hej Julie,
Det vil jeg ikke anbefale. Støbejern har evnen til at blive mere “gennemvarm”, og det er den gennemvarme der skal bruges til “chokke” brødet, og derved give dig den rigtigt gode skorpe 🙂
Øv. Det ser så flot ud i gryden, men selvom jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke, sidder det fast i gryden og må graves ud og bruges til rasp.
Hej Ea,
Jeg har lavdet mig fortælle, at når brødet sidder fast, så kan det typisk være noget med hævningen. Måske dit brød har været underhævet? 🙂
Hej, mega god opskrift. Jeg kan bare ikke forstå hvorfor min ikke får de flotte sprækker på toppen! Hvad skyldes det?
Tak for en rigtig god og nem opskrift! Jeg brugte Manitobamel som tilsætningsmidler og fik en lækker saftig krumme. Til andre: Det er en god ide at si melet ned i skålen, så bliver det nemmere at røre dejen.
Forsøgte og fik en fantastisk lækker skorpe på brødet. Et spm: min dej hævede fint, men ‘klaskede’ sammen i samme øjeblik jeg forsøgte at få den fra hæveskålen over i gryden.
Er der et tip til at flytte dejen og stadig bevare den volumen fra hævningnen? Ellers er det vel ligegyldigt om dejen hæver?
Hej Mads,
Jeg plejer ikke at have problemer med at det klasker sammen. Måske du skal prøve at flytte dejen en anelse mere forsigtigt næste gang, hvis det er dig muligt? 🙂
Vh
Mads
Hej
Kan dejen godt stå natten over?
Ja, du skal bare bruge mindre gær 🙂
Det er helt sikkert en opskrift jeg vil prøve ☺️
Er dog nysgerrig på, om du bruger alm ovn eller varmluft?
Godt spørgsmål, Jane.
Jeg bruger varmluft i dette tilfælde 🙂
Hej Mads.
Jeg er ikke hjemmevandt i et bageri, – men ved dog, at det er mere økonomisk at bage 3 brød på samme tid, end ét ad gangen. Det giver mig lyst til at spørge dig, hvordan varmen skal indstilles? Over/ eller undervarme eller varmluft?
pf Tak for tippet
Hilsen James
Lækkert brød! Prøvede at give det en anelse mindre kærnemælk (for at få et godt rids på brødet), tilføjede grofthakkede græskarkerner og nogle få græskarkerner på toppen af brødet. Næste gang skal jeg forsøge med valnøddekerner også.
Jeg brugte dog også 300 g manitoba mel, 100 g grahamsmel og så 100 g tipo 00 mel.. Jeg hældte også en anelse hvedesur og bageenzym i som gjorde dejen ekstra lækker og smagsfuld..
Mit første grydebrød, og absolut ikke det sidste.
Hej Mads
Min familie er helt vild med dette brød. Imorgen har 12 gæster til middagen, så jeg tænker at lave 3-4 brød. Jeg vil spørge dig hvordan er bedst jeg gør? Skal jeg lave brødet fra idag? Hvis ja, hvordan skal jeg opbevare det best muligt? Ellers skal jeg fryse sent til imorgen? Mange tak . Mvh
Anca
Hvis man ikke har kærnemælk, kan man bruge 1 spks vin- eller æbleeddike, og supplere op med vand.
Super lækkert og nemt brød.
Forsvinder med lynets hast herhjemme.
Konen siger, det også er rigtigt lækkert dagen efter.
Jeg har en størrelse 22 og 26cm gryde
Hvilken tror du ville være bedst nu når du skrivet man skal bruge str 24?
Mvh en som skal bage i en gryde for første gang
Hej Victoria,
Så ville jeg gå med den på 22cm, og måske lige skære 10% af ingredienserne i opskriften 🙂