Test: Årets påskebryg 2016

Påskebryg (i det hele taget sæsonbryg) er en lidt underlig størrelse, hvis eksistensgrundlag nok primært ligger i markedsføringseffekten.

Med påskebryg, såvel som julebryg (grillbryg… osv.) har bryggerierne meget frihed, hvilket i sig selv ikke er nogen skidt ting. Men det betyder helt konkret, at man som forbruger skal vælge mellem alt fra en mørk bock, pilsner eller India Pale Ale. Altså øl med vidt forskellige udtryk – derfor kan det også være lidt af en jungle. Og ikke alt i denne jungle er lige vellykket.

I weekenden var jeg, Sabine, Hr. og Fru (teknisk set er de kærester) Rigeligtsmør.dk og to gode venner på arbejde i den gode sags tjeneste. Målet var intet mindre end at finde årets påskebryg 2016, både for egen nysgerrigheds skyld, men også for at åbne junglen lidt op, så du lettere kan tage et informeret valg, når der skal hældes æg, sild, snaps og masser af påskeøl indenbords til årets påskefrokost.

I februar måned tog jeg kontakt til en lang række af de danske bryggerier, både store og små, og hele landet var repræsenteret. Jeg spurgte, hvad deres bud på en øl til årets påskebord ville være, og fik en række forskellige svar.

Det resulterede i følgende lineup af øl, som var kandidaterne til årets påskebryg 2016:

De øl vi smagte
De øl vi smagte

Selve smagningen

Smagningen foregik blindt, altså en blindsmagning. Det vil sige at der blev hældt øl op til os i et andet rum, så vi ingen chance havde for at gennemskue, hvilken øl vi smagte på (de andre gæster anede ikke engang hvilke øl der var tilstede).

Pointsystemet var det jeg plejer at bruge; fra 0,5-5 point (halve tæller med).

Det vi skulle vurdere, var udelukkende indholdet i glassen, både på duft og smag – primært sidstnævnte.

Målet var at finde de tre bedste øl til et påskebord, og efter næsten 5 timers smagning, kunne vi udkåre en vinder, tæt forfulgt af to andre meget fine påskebryg.

For at dette indlæg ikke skal tage overhånd, så vil det være de tre bedste øl jeg vil gå i dybden med. Resten af øllene og de individuelle point de fik, kan findes til slut i indlægget, hvor et samlet smageark kan ses.

For god ordens skyld gør jeg opmærksom på, at vurdering udelukkende er subjektiv – det er altså vores egne holdninger, der har fundet frem til de bedste påskebryg.


Nummer 3 – Nørrebro Bryghus, Forårs Bock

Årets-påskebryg-2016---Nummer-3---Nørrebro

Årets tredjebedste påskeøl, var også aftenens første øl for os. Flere blev begejstrede allerede ved den lidt mørke farve og det flotte skum. En flot øl i glasset med en diskret næse. En del af maltens gode smag uden en masse malt-sødme. Smagsoplevelsen er relativt kort, da den ikke vokser længe i munden. Dette er ikke nødvendigvis skidt. Nogle øl kan sagtens blive for dominerende, især når de skal sættes sammen med mad – hvilket et påskebryg i mange tilfælde skal. Personligt savnede jeg lidt længere smagsoplevelse af øllen.

Martin (Rigeligtsmør.dk) bød ind med let brændt malt og chokolade samt en fin balance – jeg er enig.

Selskabet gættede på en Ale-type. Svaret var, som du kan se: Bock.

En simpel og vellavet øl, der ikke vil støde nogen, og som smagte godt.

Dette er desuden øllen du skal vælge, hvis du vil have en mørk påskebryg.

Nørrebro Bryghus
Forårs Bock


Nummer 2 – De 5 gaarde, Hannibal

Årets-påskebryg-2016---Nummer-2---Hannibal

Fact: Kun et halvt point adskilte nummer 2 og 3.

Smagningens næstbedste påskebryg var en smuk gylden øl fra De 5 Gaarde.

Et snert af malt, chokolade og rugbrød i næsen. Bestemt en af aftenens mere maltbaserede øl.

Hannibal er en øl, der er dejlig at drikke, har en fin balance mellem malt og humle.

Kalle fandt et snert af whiskyfade i øllet, og han bemærker også, at den bliver en del sødere jo længere tid den står i glasset.

Vi er alle enige om, at det er en behagelig øl, som vil behage de fleste.

Hannibal er påskebryggen du skal gå med, hvis du vil have den mest “neutrale” øl som muligt.

De 5 Gaarde
Hannibal


Nummer 1 – Årets påskebryg 2016 – Bryggeriet Frejdahl, Thyra

Årets-påskebryg-2016---Nummer-1---Bryggeriet-Frejdahl

Årets påskebryg 2016 i følge Madsvin og venner, var blandt majoriteten af selskabet også aftenens favorit. Endda med en rimelig margin ned til nummer 2.

Næsen var utroligt frisk og lækker. Domineret af eksotisk frugt og hyldeblomst.

Dette var også den øl der havde den bedste kobling mellem næse og smag. Det vi fandt i duften kunne vi også finde i smagen.

Kraftig smag af hyldeblomst, dejlig fornemmelse i munden med en skøn balance mellem syre og sødme. Til slut fandt jeg en lidt spøjs syre, som der gav en lidt interessant (men god) afslutning på øllets smag i munden.

For mig var dette aftenens klart bedste påskebryg hvilket gjorde sig gældende for 4(5)/6 ølsmagere.

Maiken (Fru Rigeligtsmør.dk) har skrevet “Hyldeblomst og citrus i smagen. Lækker og læskende øl”.  Og det kan jeg kun tilslutte mig.

Hvis du er til lys og frugtig øl, så er det denne du skal gå med.

Bryggeriet Frejdahl
Thyra
Læs mere her.

Hvem smagte påskebryg

De mennesker der blev sat sammen til denne smagning, er på mange måder repræsentative for forskellige mennesketyper ift. øl. Der er alt fra IPA-nørden, den generelle ølnørd, mørk-øls-nørden til ikke-øldrikkeren iblandt.

Og så er det bare nogle skide søde mennesker, som er en garant for en god aften.

  • Mads (Hr. Madsvin) – Indehaver af bloggen og dedikeret mad, vin og øl-elsker.
  • Sabine (Madsvinets (bedre?) halvdel) – Holder meget af god mad og drikke – er mere til vin end øl.
  • Martin (Hr. Rigeligtsmør) – Indehaver af rigeligtsmør.dk – Ølnørd med stort Ø, og så laver han skøn mad – tjek ham ud.
  • Maiken (Fru Rigeligtsmør) – Mad og ølelsker (egentlig også vin). Har en stor viden om øl.
  • Kalle (God ven) – Også meget interesseret i hvad vi indtager både i fast og flydende form. Glad for de lidt mørkere øl, og meget nysgerrig på at finde alle nuancer i øllet.
  • Stinna (God ven) – Ikke den store øldrikker, men bestemt klar på en udfordring – hvilket en del af øllene også var.

Afsluttende ord (+ smageskema)

På mange måder, var der desværre en del øl, der ikke havde et højt nok niveau – i følge vores smag. Nogle få skinnede igennem, og stort set alle kunne let blive enige om, at det var de bedste øl. Det er svært at smage de forskellige øl op mod hinanden, da det er vidt forskellige øltyper.

Derfor har vi også forsøgt, at vælge den øl vi helst selv vil sætte på årets påskebord.

Påskebryg
Påskebryg

Bemærk, at hver enkel øl er god til forskellige smagspræferencer. Hvis du er til mørk, neutral eller lys/frugtig øl, så kan du finde et godt bud i denne test.

Jeg anbefaler naturligvis, at du smager dem alle tre, og hvis du (+ din omgangskreds) har mod på det, kunne I jo købe lidt forskellige påskebryg, og smage dem op mod hinanden til dette års påskefrokost.

En stor tak skal lyde til de forskellige bryggerier, der lynhurtigt har svaret tilbage til mig, og generelt har været meget åbne for, at tale om denne smagning.

Smageskema - billede
Tryk på billedet for at downloade skemaet.

Note: Artiklen her er ikke sponsoreret. Men flere af bryggerierne har valgt at levere øl til denne smagning, både for at sikre at jeg kunne nå at få fat i de rette øl, men også fordi de havde en brændende interesse i at være med – Tusind tak for det.

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

Skriv en kommentar