TEST: Årets nytårschampagne 2018 – Find dette års nytårsbobler

Til årets største fest hører der sig bobler til – af den gode slags – og der må Champagne siges at være storleverandør af mesterlige boblende vine. Traditionen tro (her kan du finde smagningen for 2016 og 2017) har jeg, sammen med en række kompetente folk, smagt mig igennem en masse champagne, så du kan navigere rundt i bobleland og vælge den helt rigtige flaske til dig og dine gæster – uagtet om det er til kl. 18, kl. 24 eller midt-i-mellem.

Søger du inspiration til hvad du kan drikke til nytårschampagnen, eller blot hvad der skal på nytårsmenuen, så kan du læse denne guide.

Tre slags nytårschampagne-vindere

Smag er forskelligt, og derfor vil jeg også anbefale dig at læse smagenoterne, hvis du vil nørde lidt ekstra i forhold til dit valg af nytårschampagne. Dog er der, som altid, tre slags vindere, som kan gøre det lettere for dig at spore dig ind på, hvad der falder i hak med din smag og ikke mindst pengepung. Alle vinene er smagt og vurderet blindt, således det kun er flaskens indhold, der er afgørende.

 • Årets nytårschampagne – Den vin der på tværs af alle har scoret flest point
 • Publikumsfavoritten – En vin som vil behage alle – både nørd og ikke-nørd. Kan betragtes som det helt sikre valg
 • Value for money – Vinen hvor du får særligt meget for dine penge

Er du i rigtigt godt festhumør tager du selvfølgelig én af hver – det fortjener både du, dine gæster og vinene.

Detaljer om pointgivning, liste over deltagende vine og forhandlere kan du finde i slutningen af indlægget

18 flasker Champagne
18 flasker Champagne

Årets nytårschampagne 2018

Der blev smagt alt fra vin med alder til helt unge vine. På prisen var der også vine fra de billigere lag og helt op til 1360 kr. for flasken. Toppen af vinene skiller sig meget positivt ud, mens der i middellejet også findes en del gode glas rundt omkring. Omkring vinderen var vi ikke i tvivl, her var tale om særligt god vin.

Men vi starter med tredjepladsen, dernæst andenpladsen og til slut førstepladsen. Herfra går vi videre til at kåre Publikumsfavoritten og Value for money vinen.


Tredjeplads – Camille Savés – Carte Blanche

Druer: 75 % Pinot Noir og 25 % Chardonnay
Dosage: N/A
Forhandler: Erik Sørensen Vin
Pris: 275 kr. (tilbudspris)

Et yderst behageligt glas champagne der er domineret af stenfrugt og friskhed i smagen, mens næsen byder på lidt fad og moden frugt. Balancen mellem syre og sødme er god, og stikker ikke i hverken den ene eller anden retning. Flot, ren og ukompliceret druesaft. Den tåler fint at stå åbent lidt tid, hvorefter frugten folder sig endnu mere ud – uden nogensinde at blive for tung. En champagne man vil blive glad for at få serveret som velkomst på en restaurant, og et oplagt bud til champagnen under dronningens nytårstale sammen med lidt lækre snacks.

Camille Savés - Carthe Blanche
Camille Savés – Carthe Blanche

Andenplads – Alfred Gratien – Brut Classique

Druer: 45 % Chardonnay, 43 % Meunier og 12 % Pinot Noir
Dosage: N/A
Forhandler: Bichel
Pris: 295 kr. v/2 flasker

Næsen byder på udpræget champagne-træk i form af nødder og toast i næsen, der unægteligt må stamme fra fadlagring. Selvom vi er i den mere fyldige ende af spektret, er smagen frisk og syrlig, og vinen føles decideret let, når den drikkes. Behageligt perlende bobler der lokker dig til at tage et glas mere, og utvivlsomt er det en vin, som hurtigt vil blive tømt. Igen har vi med en vin at gøre, der håndterer balancen mellem syre og sødme godt, og den kan på alle måder siges at levere et godt, klassisk glas champagne.

Bundsolidt håndværk.

Alfred Gratien - Brut Classique
Alfred Gratien – Brut Classique

Førstepladsen, Årets nytårschampagne 2018 – Alexandre Filaine – Brut Cuvée DMY

Druer: 50 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay og 20 % Meunier
Dosage: 5 g/l
Forhandler: Champagneshoppen
Pris: 350 kr.

Allerede fra første duft i glasset bliver man slået bagover. Hav og tang byder sig til i starten, toast, sødme og træ fra fadet balancerer ud. Hurtigt kommer vi over i grønne sommeræbler, og havneduften dæmpes og bliver til den skønneste friske havluft. En næse der kaster dig rundt lige fra starten, men som også belønner dig for at dufte flere gange. Smagen er fyldig og stopfuld af citron, der får en sjov karamelliseret og oxidativ tone, som hele tiden er knivskarpt håndteret. Det maritime er udpræget tilstede – på en behagelig facon – hvor især præget af salt giver en komplet, fyldig men også vild oplevelse. Det er en vin med karakter, som tør stå ved, at den er en smule vild i sit udtryk. En vin i konstant udvikling, som bør følges over flere timer. En vin der lever.

Frederik gætter faktisk på, at her er tale om vin fra Alexandre Filaine, sidste års vinder, og der er unægteligt de samme karaktertræk tilstede.

Vi kvitterer med maksimale 6 ud af 6 point, og Alexandre Filaine såvel som Champagneshoppen tager igen førstepladsen ved nytårssmagningen hos Madsvin.

Alexandre Filaine - DMY
Alexandre Filaine – DMY

Publikumsfavoritten – Champagne for alle

Når man taler Champagne, og i det hele taget vin, er det vigtigt hele tiden at huske, at smag er forskellig. Hvert år forsøger vi at udpege en vin for alle, den såkaldte Publikumsfavorit – en vin du kan servere for dig selv og dine gæster – også dem som synes at “det der champagne, det er altså for surt”. En publikumsfavorit skal være behagelig at drikke og dufte til, og der skal være et godt samspil mellem sødme og syre. Den udvalgte vin mener vi lever op til disse krav.

Publikumsfavorit – Camille Savés – Carte Blanche

Druer: 75 % Pinot Noir og 25 % Chardonnay
Dosage: N/A
Forhandler: Erik Sørensen Vin
Pris: 275 kr. (tilbudspris)

Udover at indtage dette års tredjeplads kan Camille Savés – Carthe Blanche også bryste sig af at være et ualmindeligt behageligt glas vin, der med sin smukke balance, sine letperlende bobler og frugtfulde smagsudtryk er en oplagt publikumsfavorit. Et konkret forslag herfra er at servere den til dette års nytårstale sammen med lidt lækre snacks, og køber du en flaske ekstra har du et skønt glas vin til senere på aftenen også.

Camille Savés - Carthe Blanche
Camille Savés – Carthe Blanche

Value for money – God vin til en god pris

Champagne er herligt – det skal der ikke herske tvivl om. Men Champagne kan også være dyrt. Pris og kvalitet hænger sammen, siger man – og det kan der være noget om, men nogle gange bliver der også overleveret ift. pris, og det er netop her at Value for money-vinen kommer til sin ret.

Vi har udvalgt en vin, der smager rigtigt godt – og til en rigtig god pris. Faktisk er det feltets billigste vin, der i år løber med Value for money prisen.

Value for money – Benard-Pitois – 1. Cru Brut reserve

Druer: 60 % Pinot Noir og 40 % Chardonnay
Dosage: N/A
Forhandler: Bichel
Pris: 225 kr. (tilbudspris)

Duften er udpræget grøn og frisk, hvor hvid te og æbler udgør de tydeligste duftnoter. Vinen er dejligt syrlig, en syre der falder lidt til ro som vinen får lidt tid i glasset. Et flot konstrueret glas champagne, der giver dig alt, hvad du søger i et glas champagne – og så til en ekstraordinært god pris.

Benard-Pitois - 1. Cru Brut reserve
Benard-Pitois – 1. Cru Brut reserve

Smagsdommerne

Når det kommer til at udvælge smagsdommere, er det vigtigt er der er en tilpas mængde faglighed og lyst til at smage på store mængder af Champagne. I al beskedenhed synes jeg at jeg har samlet et ualmindeligt stærkt korps af smagsdommere – stor tak til jer alle.

 • Mads “Madsvin” – Indehaver af Madsvin-bloggen såvel som forfatter af dette indlæg. Stor kærlighed til champagne og dyrker champagne i flere private champagneklubber.
 • Jacob – Vinhandler hos Vinens Verden i Odense og indehaver af et WSET level 3 bevis. Har også været medvirkende i 2016 og 2017 som dommer.
 • Frederik – Vinhandler hos L’Esprit du Vin og indehaver af et WSET level 3 bevis. Har også været medvirkende i 2017 som dommer.
 • Martin “Rigeligtsmør.dk” – Mad- og vinnørd med egen blog. Har også været medvirkende i 2017 som dommer.
 • Maiken – Ditto mad- og vinnørd samt kæreste til Martin. Har også været medvirkende i 2017 som dommer.
 • Morten “MortenBrian.dk” – Mad- og vinnørd med egen blog. Har også været medvirkende i 2016 og 2017 som dommer.
Blindsmagning
Blindsmagning

Hvordan smagningen foregår

Samtlige vine blev serveret blindt – altså var vinene pakket grundigt ind, således det var vinen i flaskerne, der dannede grundlag for pointgivningen – intet andet. Samtlige vine blev smagt én gang, og top 6 samt udvalgte vine, der af den ene eller anden grund skulle vurderes igen, blev gensmagt. Samtlige vine blev diskuteret og vurderet, og undervejs dukkede diverse gæt omkring vinene også op.

 • Vi smagte 18 flasker champagne i år
 • Smagningen (+ gensmagning) tog 6 timer at gennemføre
 • Alt blev smagt og vurderet blindt.

Pointgivning

Vinene blev vurderet på en 6 points skala, hvor der kunne scores fra 1-6 point per vin – ingen halve point. Ved gensmagningen fik alle smagere mulighed for at justere deres karakter, som så ville være den gældende karakter. Den vin med flest point blev udkåret som årets nytårschampagne.


Disse vine smagte vi

Alexandre Filaine, Brut Cuvée DMY – Årets nytårschampagne 2018
Alfred Gratien, Brut Classique – Nummer to i hovedkategorien
André Roger, Grande Reserve
André Roger, Vielles Vignes
Benard-Pitois, 1. Cru Brut reserve – Value for money
Camille Savés, Carthe Blanche – Publikumsfavorit og nummer tre i hovedkategorien
Charles Ellner, Carte Blanche Brut
Charles Ellner, Seduction 2005 Brut
Charles Mignon, Blanc de Blancs
Charpentier, Tradition Brut
De Saint Gall, Grand Cru Blanc de Blancs
Deutz, Brut Classic
Deutz, Cuvee William Deutz Brut
Doyarh-Mahé, Chardonnay Blanc de Blancs
Jean-Claude Mouzon, Brut Grand Bouquin Cuvée
Legret & Fils, Champagne Contraste
Petit & Bajan, Champagne Ambrosie
Vincent Charlot, La Fruit de ma Passion 2013

Disse forhandlere deltog

En nytårssmagning af denne størrelse og karakter kræver en række velvillige forhandlere, som gerne vil vise deres produkter frem. En stor tak skal lyde til alle deltagerne herfra.

Bichel Vin
Champagneshoppen
Erik Sørensen Vin
Extra Brut Vinimport
H.J. Hansen
Holte Vinlager
Jysk Vin
Otto Suenson
Skjold Burne
Vestergaard Wines
Vinomani

Godt nytår

Tak fordi du læser med – jeg håber at du har fundet op til flere spændende vine, som du vil byde dig selv og dine gæster på til dette års nytårsfest. Jeg er af den holdning, at der så rigeligt er plads til flere forskellige flasker Champagne, og vil hermed foreslå dig at prøve et par forskellige, og smage dem op mod hinanden – hvis I har tid og lyst.

Vælger du en eller flere af de omtalte vine, så hører jeg meget gerne herom i kommentarsporet herunder.

Rigtigt godt nytår.

Note: Indlægget her er ikke direkte sponsoreret. Men vinhandlerne har valgt at levere champagne til denne smagning, både for at sikre at jeg kunne nå at få fat i de rette flasker champagne, men også fordi de havde en brændende interesse i at være med – Tusind tak for det.

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

Skriv en kommentar