Test: Årets nytårschampagne 2017 – Stor smagstest

Nytårsaften er champagnens fest – der er ingen tvivl om, at der bliver konsumeret væsentligt mere af den mousserende vin fra Champagne i Frankrig på denne dag sammenlignet med resten af året. Nytårsaften er en festdag, hvor både mad og vin skal være i top, men også til både klokken 18 og 24 skal luksussen være i højsædet – gerne i form af nytårschampagne.

Den rigtige nytårschampagne

Udbuddet er stort, og forhandlerne mener alle, at netop dé har den helt rigtige champagne til din nytårsfest. Dermed kan det også være uoverskueligt at skulle navigere gennem de hundredvis af champagner, som markedet byder på – en champagnejungel, om man vil.

For at hjælpe dig til at tage et informeret valg, når du skal udvælge årets nytårschampagne 2017, har jeg igen i år sat en række smagere i stævne, og i forhold til sidste års nytårssmagning har vi fordoblet antallet af vine, der er kommet igennem testmaskineriet.

Tre kategorier af vindere

Nytårssmagningen har til formål at finde vindere inden for tre kategorier, der hver især giver dig mulighed for at foretage det valg, der passer dig bedst.

De tre kategorier er følgende:

  1. Årets nytårschampagne – Vinderen på tværs af alle smagte champagner – den vin der har fået flest point.
  2. Publikumsfavoritten – Den som alle, nørder såvel som ikke-nørder, vil kunne lide.
  3. Value for money – Her får du meget vin for pengene. Bemærk at en lav pris ikke er en nødvendighed her. Det er den samlede værdi for pengene, der gør sig gældende.

Jeg vil anbefale dig både at kigge på score, men også læse beskrivelsen af vinene, som du finder interessante – det er i detaljen, at du bedst identificerer den rette vin for dig.

Opbygningen af artiklen

Vi starter med hovedkategorien, hvor årets nytårschampagne 2017 findes. I hovedkategorien går jeg i dybden med aftenens tre bedste vine, da nummer to og tre også har en masse spændende at byde på.

Dernæst følger vinderen af publikumsfavoritten, og slutteligt kåres årets “value for money” vin.

De nærmere detaljer om metode for pointgivning og en liste over deltagende vine og forhandlere følger til slut i denne test.

Det er mig hermed en stor glæde, at præsentere dig for dette års test af nytårschampagne.

Dette års vine
Dette års vine

Hovedkategorien – Årets nytårschampagne 2017

Gennem hele smagningen kom vi vidt omkring. Alt fra ældre til purunge vine blev smagt, enkelte vine holdt et tårnhøjt niveau, og rigtigt mange lå i et fornuftigt leje, hvor de fleste ville kunne nyde et glas (eller to).


Nummer 3 – A. Bergère – Sélection Brut NV

Druer: 50 % Chardonnay og 50 % Pinot Noir
Dosage: n/a
Forhandler: Andrup Vin
Pris: 199 kr. v/6 flasker

Allerede fra vinen er hældt op byder den sig til med en spændende duft. Vi finder lidt moden pære, en let oxidativ tone samt noter af græs og urter. Næsen er livlig og let aggressiv i starten, men bløder af efter få minutter i glasset. Balancen mellem syre og sødme er rigtig flot, men en distinkt skæv, bitterhed melder sig i afslutningen af smagsoplevelsen. Jeg finder selv et let, saltet præg i vinen, som jeg holder meget af, og generelt set er vinen også behagelig. Vinen er lidt anonym, men det den gør, gør den fornuftigt.

Både pris og kvalitet hænger sammen, især til 199 kr./flasken, og den kan betragtes som et sikkert bud til dette års nytårsfest.

Champagne fra A. Bergère

Nummer 2 – Champagne Miniere F&R – Brut Zero – NV

Druer: 30 % Pinot Noir, 30 % Meunier, 25 % Chardonnay og 15 % reserve vin fra 2007 (druer uoplyst)
Dosage: 0 g/liter
Forhandler: Vinova
Pris: 350 kr.

Rundt om bordet bliver der pludselig mere stille, da Miniere F&R skænkes op. Her er tale om en fyldig næse, hvor egetræ og pære skinner igennem uden at blive overdøvende. Vi finder også modne jordbær, lavendel og lidt stikkelsbær i næsen. Smagen byder ditto sanserne op til dans, hvor smør, brød, godt med fad og markant frugt er i højsædet. Vinen har et nærmest vildt præg, men bliver holdt smukt i skak syren og den lave dosage, som vi enstemmigt bliver enige om er gældende i denne vin (det viste sig at der var ingen dosage). Vinen bliver ved og ved med at give, og hver en mundfuld er en langvarig fornøjelse, som man vil ønske bliver ved. Vi er gået et tydeligt skridt op af rangstigen fra nummer 3.

Her er tale om en relativt kompleks og helstøbt vin, som præsterer meget flot. Den er rigtig god nu, og den vil med al sandsynlighed blive endnu flottere og mere kompleks med et par år på bagen.

Billede: Martin fra Rigeligtsmør – Champagne fra Miniere

Nummer 1, Årets nytårschampagne – Alexandre Filaine – Brut Cuvée Speciale – NV

Druer: 45 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay og 25 % Meunier
Dosage: 7 g/liter
Forhandler: Champagneshoppen.com
Pris: 275 kr.

Honning, nødder, fersken, grød, gærede frugter og det bedste fra en eddike er hvad glasset byder os på i en sanseeksplosion af næse. Vi har med en rigtig “næsevin” at gøre, altså en vin hvor der skal duftes længe, før majoriteten af duftindtryk er identificeret. Fra starten kan vinen virke til at være alle steder, men i takt med at du dufter efter, og vinen falder til ro, finder den sin plads. Når vi smager på vinen, går vi, utroligt nok, op i et endnu højere gear. Mundfornemmelsen er luftig, på en behagelig måde, og vi bliver udsat for et frontalangreb af frugter fra varmere himmelstrøg, fad, citrus og et saltet præg af en sådan karakter, som jeg kun har fået blandt de bedste producenter i Champagne. Sammenligninger med huse som Krug og Marguet kommer på bane, hvilket må siges ikke at være det værste selskab at havne i.

Vi taler længe om vinen, for her er meget at tale om. Da vi gensmager vinen er den, om muligt, blevet endnu rigere på udtryk, og rundt om bordet ender karakteren på de maksimale 6 ud af point – hos samtlige smagere.

Årets nytårschampagne er ikke sart og elegant champagne. Det er vild vin. Vin med enorm rigdom. Vin med noget på hjerte. Vin der lever.

Vin fra Alexandre Filaine
Billede: Martin fra Rigeligtsmør – Vin fra Alexandre Filaine

Publikumsfavoritten – For både nørden og ikke-nørden

Når vi udkårer en publikumsfavorit, er det med henblik på at finde en vin, som du kan medbringe til enhver nytårsfest, velvidende at alle gæster vil finde en glæde i vinen. Det er en champagne, der appellerer til det brede publikum, men som også har tilpas meget karakter til at folk der dyrker champagne, vil få en behagelig oplevelse.

Vi har igen i år søgt en vin der er i balance med sig selv, altså en vin der hverken bliver for sød eller for sur. Samspillet mellem de to er nøgleordet, og årets publikumsfavorit mener vi, de fleste vil holde af.

Publikumsfavorit – Bonnet-Ponson, Extra Brut Premier Cru – NV

Druer: 35 % Pinot Noir, 35 % Meunier og 30 % Chardonnay
Dosage: 3-6 g/liter
Forhandler: Champagneshoppen
Pris: 225 kr.

Vinen her er allerede fra første færd en behagende oplevelse. Vi bliver budt op til dans af sommeræbler og nyslynget honning. En distinkt note af smør og abrikoser viser sig, og det samlede duftindtryk bevæger sig stille og roligt over mod mere modne noter. I munden er den røde frugt dominerende, og flere af smagerne melder også Pinot Noir på banen, som en del af vinens druekomposition. Fadet er tilstede, sødmen er tilstede og syren er tilstede – ingen af delene bliver nogensinde for markante, og derved opnår vinen en flot balance. At prisen skulle vise sig at være i den særdeles positive ende, er kun et stort plus.

Vores bud på en vin, som alle vil elske – vi ville i hvert fald selv blive glade, for at få den serveret.

Champagne fra Bonnet-Ponson

Value for money – Få mere for dine penge

I år er det om at holde tungen lige i munden, når årets ‘value for money’ skal uddeles. Hvor det sidste år var den billigste vin i lineuppet, der vandt, er årets ‘value for money’-vin den dyreste blandt prisvinderne, og hvordan kan det lige hænge sammen?

Jo. Nu skal du høre.

Når man taler champagne, er der mange parametre, man kan vurdere på. Ét at det mest væsentlige, er smagen her og nu. Et andet er det fremtidsmæssige perspektiv. Hvor årets vinder var aftenens bedste smagsmæssige oplevelse, er årets ‘Value for money’-vin den vin vi spår det bedst mulige fremtidspotentiale, men som samtidig også er en fornøjelig oplevelse her og nu.

Vinens dufts- og smagsmæssige karaktertræk er blevet beskrevet tidligere, for årets ‘Value for money’-vin er nemlig også årets næstbedst rangerede vin.

Value for money – Champagne Miniere F&R – Brut Zero – NV

Druer: 30 % Pinot Noir, 30 % Meunier, 25 % Chardonnay og 15 % reserve vin fra 2007 (druer uoplyst)
Dosage: 0 g/liter
Forhandler: Vinova
Pris: 350 kr.

Som skrevet var her tale om en stor oplevelse, og på mange måder er her tale om særdeles veldrejet og velkomponeret vin, der snildt kan udvikle sig til at blive en endnu større oplevelse med et par år på bagen. Du kan trygt købe vinen og nyde den her og nu til din nytårsfest – for vinen er fantastisk, men når du nu alligevel har trukket kreditkortet frem, vil jeg anbefale dig at købe en flaske (eller to) ekstra med, som kan blive parkeret på sidelinjen, mens potentialet får lov til at folde sig ud. Så kan du eventuelt hive endnu en flaske frem om et par år for nogle af de samme gæster – det vil være en god historie og en sjov oplevelse.


Detaljerne

Som lovet følger her de uddybende detaljer om alt fra metode til pointgivning til dette års champagnesmagere samt lister over vine og forhandlere.

Hvem smagte dette års vine?

Smagerne til denne smagning er nøje udvalgte. På tværs af alle smagere er der en enorm viden inden for champagne, både af professionel såvel som hobbymæssig karakter. Tak til alle smagerne for at ville bruge en lørdag eftermiddag og aften, på at smage champagne.

  • Mads “Madsvin” – Indehaver af Madsvin-bloggen såvel som forfatter af dette indlæg. Stor kærlighed til champagne og dyrker champagne i flere private champagneklubber.
  • Sabine – Sheriffen af Madsvin-domicilet, champagneelsker og opretholder af god lov og orden – også kendt som min kæreste.
  • Jacob – Vinhandler hos Vinens Verden i Odense og indehaver af et WSET level 3 bevis. Var også dommer i 2016 smagningen
  • Frederik – Vinhandler hos L’Esprit du Vin og indehaver af et WSET level 3 bevis.
  • Martin “Rigeligtsmør.dk” – Mad- og vinnørd med egen blog
  • Maiken – Ditto mad- og vinnørd samt kæreste til Martin
  • Morten “MortenBrian.dk” – Mad- og vinnørd med egen blog.
Billede: Martin fra Rigeligtsmør
Billede: Martin fra Rigeligtsmør

Hvordan foregik smagningen

Samtlige vine blev serveret blindt – altså var vinene pakket grundigt ind, således det var vinen i flaskerne, der dannede grundlag for pointgivningen – intet andet. Samtlige vine blev smagt én gang, og top 6 samt udvalgte vine, der af den ene eller anden grund skulle vurderes igen, blev gensmagt. Samtlige vine blev diskuteret og vurderet, og undervejs dukkede diverse gæt omkring vinene også op.

3 hurtige facts om smagningen

  • 24 vine fra Champagne er blevet smagt
  • Alle vine er blevet smagt blindt
  • Det tog hele 7 timer at smage og gensmage vinene
Billede: Martin fra Rigeligtsmør
Billede: Martin fra Rigeligtsmør

Pointgivningen

Vinene blev vurderet på en 6 points skala, hvor der kunne scores fra 1-6 point per vin – ingen halve point. Ved gensmagningen fik alle smagere mulighed for at justere deres karakter, som så ville være den gældende karakter. Den vin med flest point blev udkåret som årets nytårschampagne 2017.

Udvalg af kategorivindere

Årets publikumsfavorit blev udvalgt efter en diskussion på tværs af alle smagere. Undervejs som smagning forløb sig, skrev vi alle noter til vinene, og dem vi hver især vurderede som værende kandidater til publikumsfavoritten blev gensmagt og diskuteret – i hele processen vidste vi ikke, hvilken vin der var tale om.

Årets value for money vin blev udvalgt efter diskussion på tværs af smagerne. Da nytårschampagnen og publikumsfavoritten var fundet, blev alle vine pakket ud. Herved kunne vi også se prisen på vinene, og ud fra både pris og de forskellige holdninger til vinene, blev årets ‘value for money’-vin valgt.

Vinene blev serveret blindt
Vinene blev serveret blindt

Det smagte vi

Disse vine smagte vi, og dette var rækkefølgen vi fik dem i:

  • Adrien Redon, Un R d’Autrefois, NV
  • Vincent Charlot, L’or des basses ronces, 2012
  • Bonnet-Ponson, Extra Brut Premier Cru, NV (Publikumsfavorit)
  • Gosset, Grande Reserve Brut, NV
  • A. Bergere, Prestige Brut Millésime, 2009
  • Champagne Miniere F&R, Brut Zero, NV (Nummer 2 i hovedkategorien og Value for money vin)
  • Franck Pascal, Brut Nature, NV
  • Deutz, Brut Vintage, 2012
  • Jacquesson, 740 Extra Brut, 2012
  • Hatt et Söner, Les Matines, 2012
  • Alexandre Filaine, Brut Cuvée Speciale, NV (Årets nytårschampagne 2017)
  • Nicolas Feuillatte, Grand Cru Pinot Noir, 2006
  • Deutz, Brut Classic, NV
  • Hatt et Söner, Grande Cuvee, 2012
  • De Saint Gall, Brut Millesime, 2009
  • Jean Pernet, Brut Tradition, NV
  • Charles Mignon, Cuvee Comte de Marne
  • Mailly, Brut Reserve, NV
  • Mailly, Blanc de Noirs
  • Nicolas Feuillatte Brut Reserve, NV
  • Pierre Bertrand, Premier Cru, NV
  • Doyard-Mahé, Cuvée Desir, NV
  • Baron De Rothschild, Blanc de blancs, NV
  • A. Bergere, Selection Brut, NV (Nummer 3 i hovedkategorien)

Disse forhandlere deltog

En nytårssmagning af denne størrelse og karakter kræver en række velvillige forhandlere, som gerne vil vise deres produkter frem. En stor tak skal lyde til alle deltagerne herfra.

Afsluttende ord på dette års nytårssmagning

Det blev en sand maraton-smagning, hvor vi kom vidt omkring. Jeg håber, at du er blevet inspireret til dette års køb af nytårschampagner, og jeg vil bestemt anbefale, at du prøver flere af flaskerne – hvis du har lyst. På den måde får I også muligheden for at smage nogle af vinene op mod hinanden.

Skulle du vælge at prøve en eller flere af de beskrevne flasker, er jeg meget nysgerrig på at høre din kommentar til vinen. Hvis du er ovre i en helt anden champagne, end nogle af dem jeg har nævnt her, hører jeg naturligvis også gerne om dette – jeg elsker Champagne, og finder det enormt spændende at tale om, og det kunne samtidig også agere inspiration til næste års nytårssmagning.

Rigtig god nytårsfest!

Note: Indlægget her er ikke direkte sponsoreret. Men vinhandlerne har valgt at levere champagne til denne smagning, både for at sikre at jeg kunne nå at få fat i de rette flasker champagne, men også fordi de havde en brændende interesse i at være med – Tusind tak for det.

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

Skriv en kommentar