Sponsoreret: Nordic Jam – Fællesbryg fra Husbryggeriet Jacobsen

Danmark har for længe siden etableret sig som et ølelskende land, hvor særligt specialøllet har vundet frem de senere år. Husbryggeriet Jacobsen, der er en del af Carlsberg, er et af landets største bryggerier, når det kommer til specialøl. Udover at producere dejligt øl, er bryggeriets størrelse nok også en af grundene til, at festivaler gerne vil etablere et samarbejde, når der skal produceres særlige festivaløl.

Et sådan samarbejde har netop Copenhagen Cooking & Food Festival lavet med Jacobsen, således en helt særlig festivaløl, kunne blive serveret under 2017 udgaven af festivalen.

Et nordisk fællesbryg

Samarbejdet mellem Copenhagen Cooking & Food Festival og Jacobsen har udmundet sig i et helt særligt fællesbryg, hvor både Danmark, Norge og Sverige er repræsenteret i form af brygmestre såvel som ingredienser fra hvert land. Øllen er blevet døbt Nordic Jam, naturligvis grundet det nordiske islæt.

Hvert land har mindst én særlig ingrediens med i øllet, og Danmark, som er hovedbrygger på denne øl, har flere ingredienser med.

Det danske bidrag er leveret af Jacobsens brygmester Morten Ibsen, og med sig bringer han økologisk maltbyg fra Højer.

”Der er naturligvis mere end én ingrediens fra Danmark, fordi vi brygger her hos Jacobsen. Vandet er dansk, selvfølgelig, og den særlige ingrediens, som jeg har valgt er maltbyg fra Højer, fordi jorderne her egner sig særlig godt til økologisk dyrkning af byg. Maltbyggen er dyrket af landmand Peter Mattesen” – Morten Ibsen, Brygmester hos Husbryggeriet Jacobsen i Danmark.

Morten Ibsen

Morten Ibsen

Fra Norge har Wolfgang Lindell, Brygmester for E.C. Dahls, medbragt den gamle hvedesort: norsk Framhvede.

”Jeg er meget glad for at bidrage med en hvedesort, som blev dyrket i gamle dage. Udbyttet bliver mere komplekst” – Wolfgang Lindell, Brygmester for E.C. Dahls i Norge.

Den nok mest karakteristiske ingrediens kommer fra Sverige, og bidrager med både den lyserøde farve og en frugtig bitterhed til øllet. Her er tale om svenske tyttebær, og det er Brygmesteren fra Nya Carnegiebryggeriet i Sverige, Anders Wendler, der har budt tyttebærrene til.

”Tyttebær giver den fantastiske lyserøde farve og derudover syrlighed og friskhed til øllen. Men det giver også en smule bid til øllen. Det er en interessant balance, der vil passe godt til mad, som er formålet med øllen. Udover bare at drikke den, er den også god til mad” – Anders Wendler, Brygmester for Nya Carnegiebryggeriet i Sverige.

De tre bryggere. Fra venstre: Anders Wendler, Wolfgang Lindell og Morten Ibsen

Nordic Jam – En anderledes øl

Selve øllen 100 % økologisk, og det er en såkaldt Witbier, hvilket betyder, at det er en hvedeøl på belgisk manér, hvor der typisk krydres med appelsinskal og koriander, hvilket også gør sig gældende for Nordic Jam. De svenske tyttebær påvirker i høj grad det færdige produkt, da farven, som det kan ses på nedenstående billede, er temmelig rødlig.

Nordic Jam

Nordic Jam

Smagen er særdeles frisk, og især noterne fra appelsin og tyttebær trænger igennem sammen med distinkte noter fra nelliker, der slutteligt afrundes med en behagelig mundfyldende kornsmag fra den norske framhvede.

Personligt er jeg meget til de friske øl, hvor navnligt bitterhed og syre er vigtige elementer for mig i en øl. Nordic Jam byder sig til med netop disse indtryk, men den er umiskendeligt også en hvedeøl, der ikke er som alle de andre.

Der skænkes Nordic Jam

Der skænkes Nordic Jam

Jeg selv har nydt Nordic Jam sammen med min kæreste, der ellers ikke er den store øldrikker, med succes. Den bliver aldrig for tung, den er dejligt læskende og drikker nærmest sig selv.

Vil du gerne dybt ned i detaljen omkring Nordic Jam øllen, har jeg i bunden af dette indlæg vedhæftet de nærmere produktdata.

Nordic Jam til maden

Meget ofte, når man taler øl til mad, bevæger det sig over i mørke øl til mørke og dunkle sammenkogsretter – med god grund, for det er et himmelsk match. Med Nordic Jam forholder det sig dog anderledes. Den særlige tyttebærfriskhed og kornudtrykket stiller nogle andre krav, til den mad der bliver serveret.

Fisk- og skaldyrsretter er oplagte bud – især hvis de er ledsaget af lidt frugt eller bær samt nødder, hvor sidstnævnte i høj grad vil komplimentere framhveden fra øllen.

Da øllen har en særligt unik tyttebærsmag, mener jeg, at det er vigtigt, at den mad, du serverer, indeholder friskhed og frugtighed. Den nemme løsning hertil er at bruge frugt og bær i deres rene form, men du vil også sagtens kunne bruge marmelader, syltede frugter mv.

Af egne opskrifter kan jeg anbefale: Svinekæber og selleri på fire måder – Laks, linser og stegt citron

Et frækt bud på et match til mad kunne også være en dessert, der ikke er alt for domineret af sødme – eksempelvis en bitter chokolademousse eller en dessert med brændte elementer.

Hvor kan den købes?

Selvom Nordic Jam er udviklet til Copenhagen Cooking and Food Festival 2017, er den også sendt i handel i udvalgte Coop Danmark butikker rundt om i landet i en begrænset periode.


 

Data – til ølnørden:

Alkohol: 5,0 %
Plato*: 11,6 %
IBU**: 10
Malt: Pilsnermalt, hvedemalt, framhvede, havregryn, tyttebærpuré, appelsinskal og koriander – alt sammen økologisk
Humle: Safir

Du kan læse mere om Nordic Jam lige her.

Dette indlæg er sponsoreret, og er lavet i samarbejde med Jacobsen. Indholdet stemmer naturligvis overens med mine værdier, ligesom jeg også har fået fuld frihed til at skrive, hvad jeg tænker om Nordic Jam øllen.

Mød forfatteren

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag.

Facebook ikon Instagram ikon Pinterest ikon Youtube ikon

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *