Top Banner

Spådom: 2019 er året hvor Fyn får sin første Michelinstjerne

Vi skal til det igen. Michelinhypen er ved at være på sit højeste, og på mandag d. 18. februar løber det hele af stablen. Pressen er i fuld gang med at spå om stjerner til nord, syd, øst og vest (hvis du gerne vil læse om potentielle stjerner, opgraderinger af stjerner mv., så anbefaler jeg klart at læse Rasmus Palgårds glimrende indlæg om emnet – han ved om nogen noget om emnet).

Jeg holder mig til det fynske, for i år tror jeg endelig, at det sker. Fyn får sin første michelinstjerne – jungletrommerne varsler det i hvert fald, for det er sikkert og vist: Michelinguiden har været på op til flere restauranter de sidste måneder af 2018 (nogle mere end én gang) – om de har været så glade, at der falder stjerner af må tiden vise.

Michelinguiden og Fyn

Michelin er både elsket og hadet, på Fyn er man nok en anelse mere skeptisk over for dem, end andre steder i landet – og det med god grund. Vi har nogle fremragende restauranter på vores skønne ø, og at Falsled Kro stadig aldrig har haft en stjerne, er ganske enkelt en dårlig vittighed. Men Michelinguidens veje er uransagelige – på både godt og ondt.

Jeg har efterhånden spist på endda en række michelinrestauranter, og ud fra det perspektiv er der flere steder på Fyn, der fortjener Michelinhæder, både i form af stjerner, men også i form af bib gourmander og tallerkener – en hæder der er de prisvenlige steder forundt.

Disse steder er i spil til en Michelinstjerne

I min optik er der op til flere restauranter på Fyn, der fortjener et besøg – eller to – fra Michelinguiden. Følgende er mine favoritter til dette års stjerneuddeling.


Falsled Kro

Det sikre – og nok mest realistiske bud – er Falsled Kro. Kroen har været et gourmettempel i den danske restaurantskat i mange år – og til trods for at væld af stjernenavne gennem tiderne, er den helt store anerkendelse udeblevet. I dag styres køkkenet af Kasper Tind Hasse, der eftersigende skulle have fået godt styr på køkkenet efter en indkørselsperiode som køkkenchef. Det vidner Politikens seksstjernede anmeldelse også om. Jeg anmeldte selv Falsled tilbage i 2016 – hvor jeg også var begejstret (dengang var det dog Per Hallundbæk der var køkkenchef, men faktisk førnævnte Kasper, som lavede vores middag).

Falsled Kro er blevet snydt for sin stjerne i mange år – jeg tror på, at de får én stjerne i 2019.

En ret med due og selleri fra Falsled Kro

Lieffroy

I Nyborg gemmer der sig en anden restaurantperle, der med en masse dansk hæder gennem årene har ført an blandt de bedste fynske restauranter. Jeg selv besøgte restauranten i 2017, hvor begejstringen ingen ende ville tage. Vi taler fransk kogekunst fra de øvre lag – råvarerne er i top, køkkenteknikkerne ditto og betjeningen er af en anden verden – med Helle Lieffroy i spidsen som restaurantchef. Velsmagen er i centrum og rammerne er smukke og usnobbede – spørgsmålet er om man er lidt for mangfoldig til Michelinguiden 2019 – det vil tiden vise. Hos mig har restauranten ubetinget en stor og funklende stjerne.


Restaurant Vår

Det er ingen hemmelighed, at jeg er glad for Jacob Burmølle-Jensens køkkenkunst. Jeg har spist på restauranten endda nogle gange, og det blev også til en topanmeldelse hos Migogodense, da jeg anmeldte for dem. Restauranten har flyttet sig meget det sidste års tid, og med introduktionen af “Vår På Første”, deres bistro, er fokus genetableret hos Vår, og der langes knivskarpe retter ud af køkkenet som aldrig før. Stilen er nordisk med et anerkendende nik til franskmændene, og så er det så gennemsyret af Jacobs tilgang til mad, hvor især umami er i højsædet. I min optik leverer Restaurant Vår mad på et højere niveau end flere 1-stjernede restauranter, jeg har besøgt. Restauranten er dog stadig meget ung, hvorfor jeg hælder mere til en tallerken end en stjerne i år – men på sigt er jeg overbevist om, at stjernen nok skal falde her – så længe udviklingen kontinuerligt bevæger sig i samme retning, som den har gjort indtil nu.

Gulerodsis og sauce på akvavit – en genistreg fra Vår

Andre gode bud på Michelinhæder

Selvom jeg ofte spiser ude, har jeg desværre ikke nået alle restauranter i nyere tid – buddene herunder skal ses som et gæt ud fra hvad andre og anerkendte kilder siger sammenholdt med lidt kendskab til mad og branchen generelt.


Restaurant Pasfall

Det er svært at tale gastronomi på Fyn uden at tale Thomas Pasfall, som i dag har Restaurant Pasfall i Odense. Desværre har jeg ikke selv fået besøgt restauranten endnu – det har Martin fra Rigeligtsmør til gengæld, og der er ingen tvivl om, at her serveres mad fra de bedre lag. Restaurant Pasfall blev desuden optaget i Michelinguiden i 2016 med en tallerken – Måske tiden er kommet til en stjerne? Som minimum bibeholder de tallerkenen.


Sortebro Kro

John Kofod har stået i spidsen for Sortebro Kro i mange år efterhånden, og med hans “smagens køkken”, der altid er en garant for et velsmagende måltid, er her en oplagt restaurant til et besøg fra guiden. Maden er intens og velsmagende, anretningerne flotte og betjeningen har siddet lige i øjet, når jeg har været på besøg. For mig at se er Sortebro Kro en god kandidat til en tallerken i dette års guide.


Restaurant Under Lindetræet

Hånden på hjertet – restauranten har en stor plads ved mig, og det skal også siges, at jeg arbejder professionelt med restauranten i mit webbureau. Det ændrer dog ikke på, at der især de sidste års tid er sket en masse i restauranten. Under Lindetræet har altid været en garant for velsmag og smukke retter, og i nyere tid er køkkenet blevet præciseret ind mod en mere moderne profil – stadig med de velsmagende dyder – og her er tale om en restaurant der med raketfart udvikler sig selv, sit køkken og sin betjening. Sidstnævnte blev beriget med Jonathan Gouveia i slutningen af 2017, som i dag agerer sommelier og restaurantchef. Jonathan vandt desuden titlen som Danmarks Bedste Sommelier under 30 år i 2018 – og ved gentagende selvsyn kan jeg bekræfte, at vinparringerne står ualmindeligt skarpe hos Restaurant Under Lindetræet.

Jeg tror ikke på en stjerne i 2019, men en tallerken kunne der fint blive plads til – mad, vin, omgivelser og betjening er i hvert fald i top.


Én eller to stjerner til Fyn i 2019

Personligt hælder jeg til én – maksimalt to stjerner til Fyn i 2019 – men når først der åbnes op for stjerneuddelingen til de fynske restauranter, så er det blot et spørgsmål om tid før der falder flere af – vi har de rette restauranter med de rette mennesker her.

På mandag er vi alle meget klogere, og du kan følge med live i stjerneuddelingen kl. 18:45 på følgende link.

Mød forfatteren

Mads Vindfeld Andersen

Jeg er en passioneret mad- og vinentusiast der elsker at formidle de opskrifter, oplevelser og observationer, som jeg gør mig i min dagligdag

2 Kommentarer

  1. Nylige anmelder, bla fra fyens antyder at Sortebro er langt fra fordums styrke.
    Om end Pasfall er klassisk fransk og service på pænt niveau, mangler der ift danske stjerner umiddelbart mere på service.

    Stemmer i ift Falsled, og lurer på om fx Aro kan komme i betragtning indenfor et år eller to

    • Aro kunne også godt blive interessant, det vil jeg medgive. Falsled er selvsagt. Sortebero er lidt tid siden jeg har besøgt om aftenen – håber da ikke det er gået ned af bakke – de plejer at være garant for velsmag 🙂

Skriv en kommentar