
Ingredienser
- 500 gram solbær helst nyplukkede og helt solmodne
- 25 blade fra solbærbuskene du fik dine bær fra
- 5 spsk honning dansk naturligvis
- 1 flaske rom mørk og IKKE krydret (jeg bruger den billigste fra Fakta)

Sådan gør du
- Pil så meget af resterende stilke og blomst fra solbærrene som muligt (det gør intet, at der er blomst/brun dut tilbage, og det er desuden ret svært at fjerne helt)
- Skyl solbærblade
- Skyl sylteglas med kogende vand
- Hæld solbær i bunden af sylteglas, dernæst honning, solbærblade og rom
- Luk tæt med låg og ryst et par gange
- De næste par dage ryster du beholderen et par gange dagligt, indtil honningen er helt opløst
- Vent 1 måneds tid fra produktionsdag, hvorefter rommen filtreres (evt. gennem et klæde)
- Hæld rommen i flaske(r) og opbevar mørkt.
Noter, tips og tricks
Solbærrom – Det smager bare fantastisk
Selv om sommeren ikke altid viser sig fra sin bedste side, formår den alligevel næsten altid at være god ved de danske sommerbær, herunder solbærrene. Solbær er et af mine absolutte favoritbær, og hvert år sørger jeg for at lave en stor portion solbærrom, da det smager så fantastisk.
I weekenden var jeg ude ved mine forældre, som har en gård hvor der drives lidt hobbylandbrug, men som også består af en kæmpe køkkenhave (teknisk set er der to køkkenhaver). I en af disse haver findes der en masse dejlige bær
, som jeg får lov til at få en del af – så længe jeg selv plukker og ordner dem (heldigvis forbarmer min mor sig oftest, og ordner en del af bærrene sammen med mig).
I alt fik jeg høstet 5,5 kg bær – en blanding af røde stikkelsbær, solbær og solstik (en krydsning af stikkelsbær og solbær, som alle bør prøve hvis de får muligheden). Disse vil henover efteråret og vinteren blive lavet til sorbet, kagecreme, saft, sirup og ikke mindst noget af det jeg holder aller mest af at drikke (hvis man taler likør-lignende drikke): Solbærrom.
Jeg stødte på solbærrom for få år siden på Gastromand (af en gæsteskribent der hed Mads Madglad) – og jeg var forelsket fra første sekund. Opskriften er i min verden helt perfekt, hvorfor førnævnte også kan betragtes som ophavsmænd til opskriften 🙂
Solbær har altid været et af mine absolutte favoritbær. Først og fremmest er det sundt (en bonus – ikke en nødvendighed), det er et flot og aromatisk bær, og så har det en smagsdybde, som få andre danske bær kan matche.
Solbær og mørk rom er nøglen
Kombinerer man solbær med en mørk (IKKE-krydret) rom, får man efter noget lagringstid en eminent solbærrom (eller solbærlikør), og det er en drik, der kan holde sig i mange år – noget jeg desværre ikke selv har prøvet endnu, da min egen produktion af solbærrom er forsvundet alt for hurtigt i gode venners selskab.
Solbærrom kan bruges til mange forskellige ting som eksempelvis likør til en god dessert såsom Gateau Marcel eller Creme brulee, i mousserende vine som velkomstdrink, i kager eller andre desserter som delikat smagsgiver og lignende.
I år har jeg ganget produktionsmængden med tre, og havde der været flere solbær på buskene, ja så var de også blevet brugt til solbærrom – for så godt er det altså!
Opskrifter på lækre cocktails: Aperol spritz | Mojito | Espresso martini
Solbærrom i billeder:
Jeg har lært af sidste år, og denne gang laver jeg tre gange så meget solbærrom. Desuden bliver rommen hældt i mindre flasker, for på den måde at kunne strække oplevelsen lidt længere, og for at sikre, at jeg kan langtidslagre (5+ år) noget solbærrom.

Her ses den kommende solbærrom i de tre blandingsstadier.

Nu er der ikke andet for end at væbne sig med tålmodighed.

For mig var det vigtigt, at denne opskrift blev delt inden sæsonen for solbær var forbi – og som sommeren har artet sig som den har, er der ikke mange dage tilbage til at høste solbær til solbærrom i.
Derfor kan jeg desværre ikke vise et billede af det færdige resultat (endnu), da jeg simpelthen ikke har en færdig rom jeg kan tage et billede af. Jeg vil opdatere opskriften så straks solbærrommen er klar.
Skål!
Solbærrom flaskes – 10/09/2015:
Så skete det endelig. Der gik en måned, og de solmodne solbær, rommen, solbærbuskbladene og honningen har nu trukket den tid de skulle. I tiden der er gået, har jeg løbende rystet de store sylteglas, og ellers bare væbnet mig med tålmodighed. Desuden har jeg anskaffet mig nogle flotte 500ml flasker med korkprop, så den skønne solbærrom kan blive præsenteret som det passer sig.

Selve filtreringen er egentlig ret simpel. Den foregår gennem et klæde (som du er villig til at smide ud bagefter). Du lader rommen løbe igennem, og så samler du enderne af klædet, således du kan presse al saft og kraft ud.
Jeg valgte at samle solbærrommen fra alle tre beholdere i én stor skål, således det færdige produkt gerne skulle være ens i alle flasker.
Husk nu at gemme nogle af solbærrene i et glas med lidt rørsukker. Det smager skønt til chokolade (i alverdens former).

Endelig er årets produktion af solbærrom i hus. I alt blev der til næsten 3 liter (jeg lavede 3x opskriften). Jeg måtte lidt tidligere end ønsket tappe en enkelt flaske, da nogle bekendte fejrede sølvbryllup, og de skulle naturligvis have en hjemmelavet gave fra Madsvin.com
Tre af de fulde flasker vil blive gemt væk de næste mange år, så de kan få lov til at udvikle sig. De sidste to flasker vil blive nydt fra nu og frem til september 2016, hvor jeg forhåbentligt kan lave dobbelt så mange flasker solbærrom 🙂

Hej Mads
Tak for en inspirerende side 🙂
Hvor har du købt dine 500 ml flasker?
Hej Martin, de er købt online. Der er op til flere glasflaske-forhandlere, så det er bare om at gå i gang og finde hvad du kan lide 🙂
Venligst
Mads
Hejsa. Du skriver den billige mørke rum fra fakta… Hmmm… Den koster ca 134kr… Mon din fakta er billigere end min. Mon det har betydning om der røres rundt når rum tilføres. Den skal jo vendes engang imellem… Og kun trække i 1 mdr, det lyder som kort tid. Og til sidst. Har du prøvet med hvid neutral rum? Jeg blev fanget af det med solbær bladene… Tager du dem væk når det filtreres eller er de så ‘rummøre’ at det er fint? Vh Rikke
Hej Rikke,
Da jeg i sin tid lavede opskriften, kunne man få en mørk rom i Fakta for 70-80 kr. flasken. Måske andre forretninger kan hjælpe dig, nu hvor Fakta ikke kan? Du kan snildt lade det trække længere, men vær dog klar over, at nogle bitterstoffer i så fald muligvis vil komme mere til udtryk. Som det er nu trækker solbærrommen jo en hel del tid bagefter udelukkende på saften fra bærrene samt rommen. Efter et par år får du en mere intest rom. Jeg har bl.a. nogle stående på 3 år nu, som skal stå til de er mindst 10 år gamle 🙂
Jeg har ikke prøvet med hvid – det kan du sagtens gøre, her vil rommen dog ikke bidrage særligt meget til smagen.
Jeg filtrerer blade og bær fra til sidst.
Venligst
Mads
Hej Mads. Tak for dit svar ☺️ hvordan med havn club mørk og hvid? Jeg er ikke kyndig Rom hverken drikker eller kender. Tager du bladene fra det filtrerede eller bruger du det sammen med pulpen? Nåhh ifht at det trækker efter filtreringen. Så vil jeg gøre som der står i opskriften. Kan også lide tanken om de gode ting fra honningen isf sukker. Vh Rikke ☺️
Hej ?
Har fundet din opskrift nu hvor sæsonen er slut, men er samtidig ret utålmodig efter at afprøve opskriften.
Kan man bruge frosne optøede solbær?
Godt nytår?
Hej Rikke,
Du kan sagtens bruge frosne bær. Frisk er bedre, men er sikker på, at du får et lækkert resultat alligevel 🙂
Hej
De bær som er tilbage må da kunne bruges til noget ud over de bær du gemmer i rørsukker, Lidt ligesom romrosiner til jul eller måske lave sin egen ROM solbærflæsk.
Eller hvad mener du. Måske lave en solbær i Madeira v.2.
Elisabeth
Jeg plejer at bruge de fleste af mine til en gang bær i rørsukker. Men du kan også putte dem i en marmelade sammen med friske bær. De har stadig en del smag, så det er fantasien der sætter grænserne.
Vh
Mads
Hej Mads.
Jeg har lavet “din” solbærrom og har i dag filtreret den. Vi kan egentlig godt lide den, men den er lige til den lidt bitterskarpe side. Har du erfaring med det? Mon jeg kan tilføre lidt mere honning nu, hvor de er fyldt på flasker? Mine skefulde var måske ikke lige så store som dine! Eller kan det være fordi jeg var doven og ikke fjernede blomsten fra bærene??
Hilsen Rikke
Hej Rikke,
Typisk når den virker for bitter, er det faktisk fordi man har brugt for umodne bær – men det er næsten umuligt i år qua varmen. Derfor tror jeg også, at det er mængden af honning, der måske skal efterjusteres. Giv den en spsk mere, og ellers lad det stå. Det bliver mere solbærintenst som tiden går 🙂
Vh
Mads
Hej Mads
Tak for en god opskrift på solbærrom. Jeg har laved rommen som beskrevet, men syntes den mangler sødme, er der noget jeg kan gøre nu, efter den har lagret i ca. 3 mdr. for at imødekomme det problem?
På forhånd tak
Jette
Hej Jette,
Du putter blot lidt mere honning i og ryster det et par gange om dagen til det er opløst 🙂
Venligst
Mads
Jeg har friskplukkede solbær i fryseren fra i sidste uge – men ingen umiddelbar adgang til blade fra solbærbusken. Kan de erstattes? Hvad tilfører de rommen? Bliver den kedelig uden bladene?
Hej Gitte,
Solbærbladene tilfører en lækker friskhed til rommen. Man kan fint klare sig uden, men forestil dig at solbærrommen bliver 90% god kun med bær og honning, og 100% god når bladene også bruges 🙂
Vh
Mads
Hej Mads.
For en måneds tid siden landede jeg hyldeblomstsaft og lod efterfølgende pulben trække i sprit i ti dage. Det gav en forrygende hyldesnaps. Jeg er igang med samme stunt med solbær nu, men med dine frække tweaks med honning og blade!
Ca. 6 kg. solbær er kogt og har dryppet af igennem et klæde i alt for mange timer. Saften er sødet og flasket.
Der er stadig masser af smag og saft i bærrene, så de er kommet i en gryde, fået 50 solbærblade, et kilo sukker og en bøtte honning. Et hurtigt opkog for at få sukker og honning opløst. Derefter afkølet. Jeg havde en udrikkelig kirsebærvin som jeg destillerede for et par år siden (altså hvad der egentlig er en lidt stærk vodka). 1,5 liter af den er hældt sammen med bærmosen. Her får den lov at trække i første omgang to uger.
Jeg skal nok vende retur med resultatet. Kunne være fint hvis man kunne genbruge sine frugter og bær når man alligevel har saftet.
Hej Henrik,
Det glæder jeg mig til at høre mere om! Lyder enormt spændende.
– Mads
Hej
Tak for opskriften. Jeg har for første gang prøvet at lave solbærrom og skal inden længe si bærrene fra. Jeg vil gerne lave marmelade af dem. Hvordan har du lavet det?
Mvh
Hej Betina,
Jeg har ikke lavet marmelade, men derimod lynsyltede solbær. Dvs. jeg egentlig bare har hældt lidt sukker ved, og så spist dem inden for et par dage som topping på kage, pandekager eller lignende.
– Mads
Hej Mads !
Jeg er i gang med din solbærrom – nu 14 dage gammel- smagte dog lige – synes den er meget bitter, så jeg har fisket bladene op.
Har brugt øko blomsterhonning – skulle jeg hellere bruge “alm honning”?
Har hældt mere honning i !
Tror du den bli`r bedre efter et par måneder ?
Hilsen
Judy
Hej Judy,
14 dage er også for lidt 🙂 – den skal have mere tid, og hvis der ikke har været så meget sol, som der jo ikke har i år, kan det godt være det skal trække lidt længere, eller at der skal en smule flere bær eller honning til. Mit bedste råd er dog at være tålmodig, lade det trække den fulde måned og derefter en måneds tid på flaske, inden du smager igen 🙂
Vh
Mads
Hej Mads
Kan man bruge kirsebær i stedet for. Kan man holde bærerne i rom til nytår dvs 5 måneder?
Hej Remy,
Det kan du fint – jeg ville nok stoppe efter 2 måneders tid, for at undgå bitterhed. Men så kan det jo bare trække derefter 🙂
Personligt synes jeg også at en kirsebærrom skal smages til med lidt citronsaft.
Vh
Mads
Jeg var egentligt på jagt efter en stikkelsbær likør… mon jeg kan bruge samme opskrift, og så bare skifte bær? Og kan likør laves på frosne bær
Hej Helen,
Det tror jeg bestemt, du kan. Du skal nok bare lige justere sødmen lidt med lidt mere honning 🙂
Vh
Mads
Sidste år havde jeg held med en lignende opskrift med rabarber på vodka og jordbær på både vodka og hvid rom. Alle tre ting blev gode, men den hvide rom kunne ikke smage igennem. Jeg prøvede at blande rabarber og jordbær likøren og fik noget der til forveksling smagte som Råstof varianten med rabarber og jordbær, og brugte den som mixer med lemondsodavand fra Rema 1000.
Den første rabarber er sat over i dag og sidste år plantede jeg 2 solbærbuske, som ad åre skal give råvarer til solbærrommen. Den må laves af købebær de første år.
Hej Mads,
Har netop givet mig i kast med solbærrommen, men er i tvivl vedr. filtrering.
Når man nu skal filtrere, skal man så mase bærrene, så man får al saft og kraft ud af dem?
Mvh Gitte
Hej Mads,
Jeg har lavet denne rom siden 2017, og får det bedste resultat med en 7-årlig mørk rom. Resultatet bliver ikke bedre end de ingredienser, du bruger, er mit udgangspunkt. Og så lader jeg den trække i et år før jeg sier den. Lige indtil, jeg skal bruge sylteglassene igen til næste portion. Du skriver at der (kan?) opstå bitterhed når den trækker længere end 1 mdr., det har jeg ikke oplevet. Den eneste ulempe ved at lade den trække så længe er at bærrene bliver ubrugelige til marmelader, toppings og alt andet end fløde-solbæris. Til gengæld smager isen lige så himmelsk som solbærrommen:).
Det, der tilsyneladende sker, når bærrene ligger i sprit så længe er at bærhinderne bliver sprøde og de bliver IKKE bløde igen ved tålmodig opkogning og lignende. Det er kun lykkedes mig at blødgøre dem med piskefløde,- derfor solbæris baseret på piskefløde.