Alkohol, Drikkevarer

Solbærrom – Det bedste fra sommerens bær

Selv om sommeren 2015 ikke har vist sig fra sin bedste side, har den alligevel formået at være god ved en del af de danske sommerbær, herunder solbærrene. Solbær er et af mine favoritbær, og hvert år sørger jeg for at lave en stor portion solbærrom, da det smager så fantastisk.

I weekenden var jeg ude ved mine forældre, som har en gård hvor der drives lidt hobbylandbrug, men som også består af en kæmpe køkkenhave (teknisk set er der to køkkenhaver). I en af disse haver findes der en masse dejlige bær
, som jeg får lov til at få en del af – så længe jeg selv plukker og ordner dem (heldigvis forbarmer min mor sig oftest, og ordner en del af bærrene sammen med mig).

I alt fik jeg høstet 5,5 kg bær – en blanding af røde stikkelsbær, solbær og solstik (en krydsning af stikkelsbær og solbær, som alle bør prøve hvis de får muligheden). Disse vil henover efteråret og vinteren blive lavet til sorbet, kagecreme, saft, sirup og ikke mindst noget af det jeg holder aller mest af at drikke (hvis man taler likør-lignende drikke): Solbærrom.

Jeg stødte på solbærrom for få år siden på Gastromand (af en gæsteskribent der hed Mads Madglad) – og jeg var forelsket fra første sekund. Opskriften er i min verden helt perfekt, hvorfor førnævnte også kan betragtes som ophavsmænd til opskriften 🙂

Solbær har altid været et af mine absolutte favoritbær. Først og fremmest er det sundt (en bonus – ikke en nødvendighed), det er et flot og aromatisk bær, og så har det en smagsdybde, som få andre danske bær kan matche.

Kombinerer man solbær med en mørk (IKKE-krydret) rom, får man efter noget lagringstid en eminent solbærrom (eller solbærlikør), og det er en drik, der kan holde sig i mange år – noget jeg desværre ikke selv har prøvet endnu, da min egen produktion af solbærrom er forsvundet alt for hurtigt i gode venners selskab.

Solbærrom kan bruges til mange forskellige ting som eksempelvis likør til en god dessert såsom Gateau Marcel eller Creme brulee, i mousserende vine som velkomstdrink, i kager eller andre desserter som delikat smagsgiver og lignende.

I år har jeg ganget produktionsmængden med tre, og havde der været flere solbær på buskene, ja så var de også blevet brugt til solbærrom – for så godt er det altså!

Solbærrom - Det bedste fra sommerens bær

Udskriv Pin opskrift
RetAlkohol
KøkkenDansk

Ingredienser

 • 500 g friske solbær - helst nyplukkede og helt solmodne
 • 25 blade fra solbærbuskene du fik dine bær fra
 • 5 store spsk god honning dansk naturligvis
 • 1 flaske mørk rom - IKKE krydret jeg bruger den billigste fra Fakta
 • Et 2 liters sylteglas eller anden 2 liters beholder der kan lukkes tæt

Sådan gør du

 • Pil så meget af resterende stilke og blomst fra solbærrene som muligt (det gør intet, at der er blomst/brun dut tilbage, og det er desuden ret svært at fjerne helt)
 • Skyl solbærblade
 • Skyl sylteglas med kogende vand
 • Hæld solbær i bunden af sylteglas, dernæst honning, solbærblade og rom
 • Luk tæt med låg og ryst et par gange
 • De næste par dage ryster du beholderen et par gange dagligt, indtil honningen er helt opløst
 • Vent 1 måneds tid fra produktionsdag, hvorefter rommen filtreres (evt. gennem et klæde)
 • Hæld rommen i flaske(r) og opbevar mørkt.

Noter

Mit bedste råd er, at du laver mindst 3 gange denne portion solbærrom - for det forsvinder hurtigt.
Derudover anbefaler jeg, at du beholder de overskydende bær, da de kan bruges i marmelader, desserter og lignende med et fremragende resultat til følge.
Opskriften her giver ca. 1 liter færdig solbærrom.

Solbærrom i billeder:

Jeg har lært af sidste år, og denne gang laver jeg tre gange så meget solbærrom. Desuden bliver rommen hældt i mindre flasker, for på den måde at kunne strække oplevelsen lidt længere, og for at sikre, at jeg kan langtidslagre (5+ år) noget solbærrom.

Ingredienser til en masse solbærrom

Ingredienser til en masse solbærrom

Her ses den kommende solbærrom i de tre blandingsstadier.

Sådan blandes solbærrom

Sådan blandes solbærrom

Nu er der ikke andet for end at væbne sig med tålmodighed.

Så venter vi

Så venter vi på solbærrom..

For mig var det vigtigt, at denne opskrift blev delt inden sæsonen for solbær var forbi – og som sommeren har artet sig som den har, er der ikke mange dage tilbage til at høste solbær til solbærrom i.

Derfor kan jeg desværre ikke vise et billede af det færdige resultat (endnu), da jeg simpelthen ikke har en færdig rom jeg kan tage et billede af. Jeg vil opdatere opskriften så straks solbærrommen er klar.

Skål!

Solbærrom flaskes – 10/09/2015:

Så skete det endelig. Der gik en måned, og de solmodne solbær, rommen, solbærbuskbladene og honningen har nu trukket den tid de skulle. I tiden der er gået, har jeg løbende rystet de store sylteglas, og ellers bare væbnet mig med tålmodighed. Desuden har jeg anskaffet mig nogle flotte 500ml flasker med korkprop, så den skønne solbærrom kan blive præsenteret som det passer sig.

Færdiglagret solbærrom

Færdiglagret solbærrom

Selve filtreringen er egentlig ret simpel. Den foregår gennem et klæde (som du er villig til at smide ud bagefter). Du lader rommen løbe igennem, og så samler du enderne af klædet, således du kan presse al saft og kraft ud.

Jeg valgte at samle solbærrommen fra alle tre beholdere i én stor skål, således det færdige produkt gerne skulle være ens i alle flasker.

Husk nu at gemme nogle af solbærrene i et glas med lidt rørsukker. Det smager skønt til chokolade (i alverdens former).

Der filtreres solbærrom

Der filtreres solbærrom

Endelig er årets produktion af solbærrom i hus. I alt blev der til næsten 3 liter (jeg lavede 3x opskriften). Jeg måtte lidt tidligere end ønsket tappe en enkelt flaske, da nogle bekendte fejrede sølvbryllup, og de skulle naturligvis have en hjemmelavet gave fra Madsvin.com

Tre af de fulde flasker vil blive gemt væk de næste mange år, så de kan få lov til at udvikle sig. De sidste to flasker vil blive nydt fra nu og frem til september 2016, hvor jeg forhåbentligt kan lave dobbelt så mange flasker solbærrom 🙂

Solbærrom anno 2015

Solbærrom anno 2015

 

 

17 Kommentarer

 • Reply Martinapril 21, 2017 at 10:15

  Hej Mads

  Tak for en inspirerende side 🙂

  Hvor har du købt dine 500 ml flasker?

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersenapril 23, 2017 at 09:08

   Hej Martin, de er købt online. Der er op til flere glasflaske-forhandlere, så det er bare om at gå i gang og finde hvad du kan lide 🙂

   Venligst
   Mads

 • Reply Rikke Jørgensenjuli 23, 2017 at 16:12

  Hejsa. Du skriver den billige mørke rum fra fakta… Hmmm… Den koster ca 134kr… Mon din fakta er billigere end min. Mon det har betydning om der røres rundt når rum tilføres. Den skal jo vendes engang imellem… Og kun trække i 1 mdr, det lyder som kort tid. Og til sidst. Har du prøvet med hvid neutral rum? Jeg blev fanget af det med solbær bladene… Tager du dem væk når det filtreres eller er de så ‘rummøre’ at det er fint? Vh Rikke

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersenjuli 23, 2017 at 19:53

   Hej Rikke,

   Da jeg i sin tid lavede opskriften, kunne man få en mørk rom i Fakta for 70-80 kr. flasken. Måske andre forretninger kan hjælpe dig, nu hvor Fakta ikke kan? Du kan snildt lade det trække længere, men vær dog klar over, at nogle bitterstoffer i så fald muligvis vil komme mere til udtryk. Som det er nu trækker solbærrommen jo en hel del tid bagefter udelukkende på saften fra bærrene samt rommen. Efter et par år får du en mere intest rom. Jeg har bl.a. nogle stående på 3 år nu, som skal stå til de er mindst 10 år gamle 🙂

   Jeg har ikke prøvet med hvid – det kan du sagtens gøre, her vil rommen dog ikke bidrage særligt meget til smagen.

   Jeg filtrerer blade og bær fra til sidst.

   Venligst
   Mads

   • Reply Rikke Jørgensenjuli 23, 2017 at 20:53

    Hej Mads. Tak for dit svar ☺️ hvordan med havn club mørk og hvid? Jeg er ikke kyndig Rom hverken drikker eller kender. Tager du bladene fra det filtrerede eller bruger du det sammen med pulpen? Nåhh ifht at det trækker efter filtreringen. Så vil jeg gøre som der står i opskriften. Kan også lide tanken om de gode ting fra honningen isf sukker. Vh Rikke ☺️

 • Reply Rikkedecember 29, 2017 at 11:27

  Hej 😊
  Har fundet din opskrift nu hvor sæsonen er slut, men er samtidig ret utålmodig efter at afprøve opskriften.
  Kan man bruge frosne optøede solbær?
  Godt nytår🌟

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersendecember 29, 2017 at 11:30

   Hej Rikke,

   Du kan sagtens bruge frosne bær. Frisk er bedre, men er sikker på, at du får et lækkert resultat alligevel 🙂

 • Reply Elisabeth langejuli 17, 2018 at 16:08

  Hej
  De bær som er tilbage må da kunne bruges til noget ud over de bær du gemmer i rørsukker, Lidt ligesom romrosiner til jul eller måske lave sin egen ROM solbærflæsk.
  Eller hvad mener du. Måske lave en solbær i Madeira v.2.
  Elisabeth

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersenjuli 20, 2018 at 12:51

   Jeg plejer at bruge de fleste af mine til en gang bær i rørsukker. Men du kan også putte dem i en marmelade sammen med friske bær. De har stadig en del smag, så det er fantasien der sætter grænserne.

   Vh
   Mads

 • Reply Rikke Sørensenaugust 9, 2018 at 18:57

  Hej Mads.
  Jeg har lavet “din” solbærrom og har i dag filtreret den. Vi kan egentlig godt lide den, men den er lige til den lidt bitterskarpe side. Har du erfaring med det? Mon jeg kan tilføre lidt mere honning nu, hvor de er fyldt på flasker? Mine skefulde var måske ikke lige så store som dine! Eller kan det være fordi jeg var doven og ikke fjernede blomsten fra bærene??
  Hilsen Rikke

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersenaugust 9, 2018 at 19:44

   Hej Rikke,

   Typisk når den virker for bitter, er det faktisk fordi man har brugt for umodne bær – men det er næsten umuligt i år qua varmen. Derfor tror jeg også, at det er mængden af honning, der måske skal efterjusteres. Giv den en spsk mere, og ellers lad det stå. Det bliver mere solbærintenst som tiden går 🙂

   Vh
   Mads

 • Reply Jette Kiowskyoktober 30, 2018 at 11:05

  Hej Mads
  Tak for en god opskrift på solbærrom. Jeg har laved rommen som beskrevet, men syntes den mangler sødme, er der noget jeg kan gøre nu, efter den har lagret i ca. 3 mdr. for at imødekomme det problem?
  På forhånd tak
  Jette

  • Mads Vindfeld Andersen
   Reply Mads Vindfeld Andersenoktober 30, 2018 at 16:04

   Hej Jette,

   Du putter blot lidt mere honning i og ryster det et par gange om dagen til det er opløst 🙂

   Venligst
   Mads

 • Reply Lene m.juli 23, 2019 at 22:38

  Ren saft. Virkelig lækkert. Det eneste vi laver med vores solbær nu.

 • Reply Jan Skøtt Christensenjuli 31, 2019 at 20:31

  Jeg bruger en lys captain Morgan fra netto. ( den er super god i blandings momtet MVH Jan

 • Skriv en kommentar