Smukfest 2019: Det glæder vi os til at spise og drikke

Hvad skal man spise og drikke på Smukfest 2019? Helt ærligt, det er nok et af de sværere spørgsmål i moderne dansk festivalhistorie. Når Smukfest om en lille uges tid slår dørene op til sit 40 års jubilæum i den smukke Bøgeskov ved Skanderborg, sker det nemlig med usandsynligt høje forventninger til udvalget af mad og drikke.

Maden til Smukfest 2019

Smukfest er netop ikke en den slags fest, man køber billet til på grund af musikken. Det er et sted man kommer for hyggen, for samværet og for det helt overdådige spænd af mad og drikke. Kun overgået af Roskilde Festival, som Familiefaren dækkede her på siden, pryder Smukfest sig nemlig af det måske største og mest varierede udvalg af mad og drikke blandt danske festivaler.

Mere end 80 spisemuligheder, favnende bredt fra Tulips baconhelvede til moderne fine dining, kan man gå om bord i blandt skovens træer i år, og det er måske netop derfor at svinestalden redaktionen denne gang har valgt at sende blogosfærens mest grovædende dampbarn på kulinarisk rundtur blandt smukke mennesker beruset af rosé og kærlighed i skoven ved Skanderborg.

Hej, jeg hedder Johan, og jeg skal æde, drikke og feste mig igennem Smukfest for Madsvin!

Fra hotdog til hummer og Caviar: alt kan lade sig gøre i Bøgeskoven

… Og sjældent har jeg glædet mig så meget til en festival! Faktisk har jeg glædet mig et par år til denne mulighed. Sådan cirka lige siden både dette Madsvin og Topsvinet Mads var på endagstur til Smukfest 2017 i selskab af blandt andet en Smørbaron og en Klidmoster. Her måtte vi efter et sandt bombardement af mad og især vin se os hovedkulds forelsket i Bøgeskovens kulinariske muligheder og stemningen sådan helt generelt.

På under 12 timer lykkedes det os at opbygge en solid brandert i både Champagne, Cava, Riesling og Chablis, mens der på madfronten blev prøvet kræfter med blandt andet tapas, Caviar, muslinger, østers, oksekød, hummer… og en hotdog! Nogen ubestridt billig eftermiddag og aften i Bøgeskoven blev det ikke, men den beviste blot, at alt kan lade sig gøre i Bøgeskoven, om man så er til en ristet med det hele eller Caviar med årgangschampagne.

Således bevæbnet med egne behageligt tågede minder suppleret med intensiv research og snak med gamle, garvede Bøgeskovsrotter, føler jeg mig da også klar på at give dig Madsvins anbefalinger til vådt og tørt på Smukfest 2019 – fra det klassiske og sikre til det moderne og ekstravagante.

Ingen festival uden burgere: Arizona, Halifax og alle de andre

Lad os være ærlige. Vi kan male et lige så fise-fucking-fornemt billede, vi vil, men en festival uden burgere er ikke en festival… Jeg vil ikke helt gå så vidt som at sige, at I kan beholde jeres hummer, Caviar og Champagne, men jeg vil fandens gerne have lov til at nyde mindst en festivalburger ved siden af.

Heldigvis skorter det da heller ikke just på burgertilbud på Smukfests kollektive spiseseddel. Fra den klassiske Arizona-burger, som undertegnede har mistænkt for mest at være populær af nostalgiske årsager, til diverse gourmeteksemplarer. Skal vi vælge én ud i år, falder valget på Halifax burger. Ikke fordi vi har været der, som man siger, men mere fordi at de billeder, vi har set, ligner noget vi godt gad snave en lun sommeraften i Bøgeskoven…. Sir’ det bar’!

Efter burger kommer pizza: Pizza by WH

Pizza by WH er på papiret et simpelt koncept. Tre kumpaner med et ønske om at lave Bøgeskovens og festivalhimlens bedste gourmetpizzaer… Og så kunne intro’en egentligt være stoppet her, meeeen… De mere fingastronomisk anlagte læsere vil måske med det samme drage en parallel imellem initialerne WH og en vis Libanesisk født Michelin-stjernet køkkenchef fra Frederikshøj i Aarhus… Og den er god nok, Wassim Hallal deltager i, og lægger navn til, dette vanvidsprojekt!

Selvsamme læsere vil som det næste måske spørge sig selv hvad fanden Michelin-mad nu har med pizza gøre, og om en Michelin-kok i det hele taget kan lave pizza. Svaret ? Det ligger givet vis et sted imellem ”vi aner det ikke” og ”ALT! … Måske?” – Måske giver det mening, måske giver det ingen mening? Men de her små grisebasser er sørendansemig opsatte på af finde ud af det!

Det eneste vi med sikkerhed ved er, at vores kolleger ovre ved Gastromand vist nok sjattissede en lille smule i bukserne af glæde ved deres møde med Wassim, hans kumpaner og deres kreationer sidste år. Og det er vel egentlig anbefaling nok for de fleste?

Mexicansk street food: Yuca Taco

Hvis man fulgte dette Madsvins dækning af sidste års hyggelige men desværre hedengangne Haven festival, vil man vide at en af de ting, jeg kan blive virkelig opstemt af er… tacos? Nej, ikke det der Santa Maria tex-mex pjat med overdimensionerede og akavet formede majschips, der splintrer i munden og ender i et mudderskred af hakket oksekød i hvad, der mest minder om spicy millionbøf… Nej, ægte, bløde og smagfulde majstortillas nænsom viklet om få men velvalgte, autentiske, velsmagende, og spicy latinamerikanske klassikere, som for eksempel Carne Asada (grillet oksekød) eller svinekød Al Pastor.

Denne form for fastfood er i min ringe mening den i skrivende stund allermest underrepræsenterede på den danske madscene, og selvom de tacos vi fik på sidste års Haven festival bestemt var hæderlige, bør det kunne gøres bedre… Og når nu Yuca Tacos lokker med autentisk street food lavet som vores Mexicanske bedstemor ville have gjort det på gaderne i Tijuana, skriver de sig ind som ikke mindre end et must for dette Madsvin på årets Smukfest.

Gourmethapsere fra L’Cobert de CANblau og Entreé by Gastromé

I den knap så tunge og snaskede afdeling lover Smukfest 2019 også et godt udvalg for feinschmeckere: I denne ende finder vi blandt andet L’Cobert de CANblau, lillebroren til den kendte tapasbar CANblau, som lokker med sortfodsskinke akkompagneret af sherry – en kombination som trods navnet ikke afskrækker et Madsvin – samt pinxos, traditionelle spanske hapsere af sprødt brød toppet med diverse lækkerier.

Skridtet lige over sortfodssvin og sherry finder man efter sigende hos den Aarhusianske Michelin-restaurant Gastromé, som med Entreé by Gastromé tager deres show helt ud i skoven med mindre anretninger af hvad de selv kalder “smuk mad”. Præcis hvad det dækker over, står i skrivende stund en smule uklart, men skal vi igen dømme efter Gastromands billede fra sidste år, bliver det klart et besøg værd.

Plej væskebalancen i Champagnebaren

Hvis der er en enkelt ting, der på nogen måde kunne ligge højere end tacos i Madsvins Madpyramide, må det nok være Champagne. Redaktionen har over én kam et… anseeligt er vel det mindst negativt ladede ord vi kan komme på… forbrug af Champagne, og vi kan lige så godt krybe til korset og sige, at vi nok ikke ville kunne holde os kørende en hel festival uden en fast forsyning af de gyldne dråber. Undertegnede formåede for eksempel ikke engang at klare sig igennem halvdelen af en-dags festivalen Stellar Polaris uden hjælp:

Heldigt for denne last, at der på Smukfest ikke på nogen måde er mangel på de livsvigtige dråber – tværtimod er der ved Bøgescenen en hel bar dedikeret til Champagne i alverdens afskygninger! Champagnebaren hedder den simpelthen, og skulle lysten melde sig til en lille bid Oscietra Caviar til sit glas Blanc de Blancs fra Mesnil-Sur-Oger (den slags sker jo, som vi ved), så kan dette nemt arrangeres hos Kalunarisk i forlængelse af Champagnebaren, som giver den fuld gas på livsnyderi! Sådan er Smukfest bare, og mon ikke nærmest der kan udstedes statsgaranti for at Madsvins udsendte er at finde ved Bøgescenen i selskab af smukke kvinder, Champagne og Caviar på mindst en solrig eftermiddag under Smukfest?

Eller sluk tørsten hos S’vinbar

Skulle man af uransagelige årsager ikke ønske at slukke tørsten med Champagne – og det kan vel teknisk set ske, er vores anden alkoholiske anbefaling lige til venstrebenet (hvis man vel at mærke er et venstrefodet svin som jeg):

S’vinbar… Altså det ligger jo nærmest i navnet, at vi måtte give denne institution en anbefaling med på vejen, men samtidig har S’vinbar faktisk et stort og hæderligt udvalg af vine på både flaske og glas – i stort set alle prislejer og til stort set alle smagsløg!

Det er i hvert fald vores nogenlunde sammenhængende opfattelse baseret på vores første besøg hos S’vinbar på Smukfest 2017, hvor både bobler, Riesling og Chablis flød så rigeligt til tonerne af et underligt ægteskab imellem Queen Machine og Østkyst Hustlers på Stjernescenen. Mashuppet af ”Under Pressure” og ”Han Får For Lidt” behøver vi måske ikke lige igen i år, men et opfølgende kvalitetskontrolbesøg hos S’vinbar ser vi ingen vej uden om.

Fine dining på festival? Madværket – Volkerts Fylke

På en af festivalens absolut bedste placeringer nær Søbadet har et par halvskøre, driftige gutter fra mit elskede Slicetown (også kendt som Kolding) de seneste år valgt at opføre en af de absolut mest imponerende midlertidige konstruktioner, der i festivalugen skyder op nær Skanderborg.

Der er tale om Madværket, hvor kok og entreprenør Rasmus Vemmelund, forretningsmand og falleret træklatrer Jimi Kristensen, samt vinimportør af guds nåde, Kristian Vestergaard Frandsen, de seneste år har gjort en kæmpe indsats for af flytte en gedigen og fuldblodig restaurantoplevelse – bogstaveligt talt – helt ud i skoven.

Målet er at skabe en oplevelse så tæt på fine dining som overhovedet muligt, kreeret og serveret af smilende og hyggefulde unge mennesker i hvad der i bund og grund er en midlertidig trækonstruktion i en skov nær Skanderborg.

Resultatet og maden er er efter dette Madsvins opfattelse overbevisende, og understøttes på fineste vis af Vestergaard Wines, som leverer vin på både glas og flaske til ganske rimelige festivalpenge. Vi kipper med hjemstavnsfanen, og glæder os til et genbesøg hos Madværket.

Friskfanget fisk a la carte: Smukfisk

Kan De Lide Østers? Så er der ingen vej udenom Smukfisk! Det gælder i øvrigt også, hvis De er til alle andre former for skaldyr, fisk, eller blot har lyst til at drikke Dus i et glas sprød og frisk hvid Côte du Rhône… Eller måske spise halve hummere og drikke bobler klokken midt om natten mens hovednavne spiller på Bøgescene… En mulighed som er ret unik for netop Smukfest og Smukfisk, og som Madsvins udsendte – i GODT tillakket tilstand – forsøgte sig med i 2017 og ganske varmt kan anbefale!

Ikke at det på nogen måde behøver at være så ekstravagant. Smukfisk, som er et joint venture imellem to klassiske Århusianske institutioner Klassisk 65 og Klassisk Fisk, tilbyder unik afslappet ”sit down dining” og leverer en bundsolid præsentation til rimelige penge over hele kortet – også i den knap så ekstravagante ende samt på vinfronten.

Bare et stykke med klassik, tak!

Bevares, nu skal vi ikke kun være nogle elitære Iberiske sortfodssvin her på siden – og for dem, der savner noget mere klassiske, velkendte og hjemmevante valg på Smukfest 2019, er der skam også rigeligt at komme efter. Helt klassisk smørrebrød (og snaps) finder du hos Skovens Hvile, Farmors Flæsk (et nært slægtskab til producenterne af Bedstemors Fedt mistænkes herfra) laver vores klassiske danske nationalret, Bedstemors Tarteletter (et familietema anes langsomt) serverer klassiske jyske cupcakes, og mon ikke også flæskestegen og den brune sovs hos Mor Karen burde gives et skud?

Der er i det hele taget mange folkekære klassikere på Smukfest og indtil flere af dem finder du i sidste års Gæstesvin Thomas Bigums optakt til Smukfest 2018 lige her.

Arizona Burger – der er også plads til klassikere på Smukfest 2019

Skal tørsten slukkes til det store klassiske udtræk, ville det nærmest være en skam ikke at sætte øl på bordet, og det kunne jo blandt andet ske hos ølbaren Humlen, som langer et utal af specialøl over disken eller hos Royal Beers, der som officiel ølsponsor til den smukke fest er velrepræsenteret over hele pladsen.

Ingen festival uden shots, siger du? Intet problem! PURE er også at finde over det meste af pladsen, og deres udvalg slår trods alt lige de klassiske Grøn Koncert shotsrør med et par banelængder eller syv.

Er der ikke mere?

Er det så det, tænker du? Nej, på ingen måde! Foruden vores valg ovenfor, er der stadig 50+ madstader at finde på pladsen, med et udvalg, der favner alt fra finsk lakrids over Thai-mad til Tulip Bacon, sushi, chinabox og parisertoast. Det samme gælder i øvrigt på drikkevarefronten hvor både luksusspiritus, cocktails, drinks, med mere er vidt og bredt repræsenteret.

Overblikket over det hele har vi ærligt talt opgivet både at fastholde og viderekommunikere, så gør som Madsvin og hent Smukfests officielle app, til din smartphone. Den indeholder kort over pladsen og beskrivelser af alt vi har nævnt, det vi har glemt og det vi ikke nåede – du finder den på en app-store i en sky nær dig!

Vi ses næste weekend i Bøgeskoven! Du kan følge dækningen her på siden og på @madsvin_com – hvor du også kan tagge og tippe os med dine bedste oplevelser!

Festival

Mød forfatteren

IT nørd, Metalhead og madblogger af guds nåde. Begår lange indlæg med højt LIX-tal på min personlige blog http://johanjohansen.dk

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.